icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

akrimkamirka
9. dec 2013

@zalka Lebo veľmi, veľmi rozmýšľam, čo mám robiť, či požiadať o rozviazanie pp dohodou alebo dať žiadosť o predlženú rd, ale lepšie mi z toho vychádza predlžená rd a výpoveď môžem dať aj potom..

zalka
9. dec 2013

@akrimkamirka no presne ako píšeš ...

lenka_07
9. dec 2013

@zalka aj ja by som mala na teba otazocku ak smiem? som na rodicovskej dovolenke este rok a pol a som zamestnana. Do zamestnania sa vsak uz nevratim, cize budem davat vypoved. Vypoved budem davat na konci rodicovskej dovolenky (ak sa nemylim, malo by to byt najsprávnejsie, vsak?) . Chcem sa informovat, ak by som hladala novu pracu dlhsie a teda by som ostala po rodicovskej nezamestnana, mam narok na podporu? pred nastupom na matersku som pracovala u aktualneho zamestnavatela 3 roky. Dakujem krasne za odpoved. 🙂

zalka
9. dec 2013

@lenka_07 ak nezmenia zákony tak áno budeš mať nárok na podporu ...

lenka_07
9. dec 2013

@zalka Dakujem ti pekne 🙂 citam tu rozne pripady, kde radis cerpat dovolenku, ci necerpat atd...prepac, vobec nie som do tohoto zainteresovana. Mam na nieco mysliet aj ja? vznikol mi pocas materskej nejaky narok na dovolenku u zamestnavatela? a kedy by som mala davat vypoved? a kedy hlasit na socialke? Dakujem ti krasne este raz.

zalka
9. dec 2013

@lenka_07 vieš ak nedáš presné údaje tak sa naozaj ťažko radí ... presnými údajmi myslím dátumy,
takže preto taká všeobecná odpoved ... ale platí pre teba všetko čo si čítala .. teda čerpanie dovolenky 1-2 dni a preplatenie zvyšku a bude max. podpora.

lenka_07
9. dec 2013

@zalka Zalka nastupila som na matersku 26. maja 2012, konci mi teda 26. maja 2015. Mozes mi to teda aplikovat na tento konkretny pripad? Dakujem

zalka
9. dec 2013

@lenka_07 materská dovolenka je v rozsahu 34t .. len za tento čas patrí mamičke dovolenka ... za dni na RD sa kráti riadna dovolenka ... takže stále neviem koniec MD ... a tiež ani to či si pred MD bola na PN alebo si pracovala alebo si čerpala dovolenku .. a koľko dovolenky ti ostalo z roku 2012

lenka_07
9. dec 2013

@zalka No takze materska mi koncila 18.1.2013. Pred MD som si vycerpala vsetku dovolenku za rok 2012 a nasledne po dovolenke som bola PN 10 dni (pred nastupom na MD).

zalka
9. dec 2013

@lenka_07 všetku všetku celých 20 či 25 dní si si vyčerpala v roku 2012? Ak áno tak nemáš nárok na dovolenku už, lebo za rok 2013 si nebola na MD viac ako 21 pracovných dní ...

lenka_07
9. dec 2013

@zalka ano vsetkych 25 dni ( pre istotu si to preverim u zamestnavatela). Ale myslim, ze je to tak. V tomto pripade co pre mna plati?

zalka
9. dec 2013

@lenka_07 hm... odpracovať 1-2 dni a dohodnúť sa zo zamestnávateľom na odmene, alebo ak byťa prepustil on tak na odstupnom ...

lenka_07
9. dec 2013

@zalka V tomto pripade ja nebudem dostavat podporu na zaklade svojej mzdy toho pol roka?

zalka
9. dec 2013

@lenka_07 vysvetli ako to myslíš ... lebo ak skončí PP v posledný den RD ... tak podporu vypočítajú z platu pred nástupom na MD...
ak sa odpracuje po RD aspon 1-2 dni .. tak sa podpora bu de rátať z toho 1-2 dni po RD ... asi tak ...

lenka_07
9. dec 2013

@zalka Vies ako to myslim? mne ide o to, ci vobec budem dostavat podporu, teraz nemam na mysli to minimum 60 eur, ale riadne vypocitanu na zaklade mojho platu pre MD. Cize ake obdobie sa berie do uvahy pre vyppocet a ci teda mam na nu narok, ked sa PP ukonci v posledny den RD. Neviem, ako to ovplyvni keby idem na den dva do prace, kedze by som nastupila znova na tu istu poziciu za ten isty plat. Mozno pisem ako tupana 😒 no som prvy krat na materskej a vobec do toho nevidim.

zalka
9. dec 2013

@lenka_07 ale ved to píšem ...

lebo ak skončí PP v posledný den RD ... tak podporu vypočítajú z platu pred nástupom na MD ...
podpora je 50% z hrubej mzdy ...

ak sa odpracuje po RD aspon 1-2 dni .. tak sa podpora bu de rátať z toho 1-2 dni po RD ... asi tak ...

ako šak to máš napísané čo chceš vedieť ... a ked je dovolenka na preplatenie , alebo dajú odstupné tak je šanca mať max. podporu tj. 800 eur mesačne ...

lenka_07
9. dec 2013

u nas v robote je to trochu ine, my sme mali dohodnuty zaklad, ale vyplatu som mala kazdy mesiac inu. Preto som chcela vediet, ci sa pocita za niekolko mesiacov priemer a z toho 50%. alebo jednoducho moj fix a z neho 50%. Ale dakujem ti za tvoje vycerpavajuce odpovede a za tvoj cas. Pekny vecer prajem

lenka_07
9. dec 2013

@zalka u nas v robote je to trochu ine, my sme mali dohodnuty zaklad, ale vyplatu som mala kazdy mesiac inu. Preto som chcela vediet, ci sa pocita za niekolko mesiacov priemer a z toho 50%. alebo jednoducho moj fix a z neho 50%. Ale dakujem ti za tvoje vycerpavajuce odpovede a za tvoj cas. Pekny vecer prajem

zalka
9. dec 2013

@lenka_07 samozrejme že sa berie tá suma z akej sa platili odvody do SP .. takže sa urobí priemer ... príjmov pred nástupom na MD a z toho sa vypočíta DVZ a z toho 50% je podpora na deň .

lenka_07
9. dec 2013

@zalka ano ano, to som chcela vediet, ci mam vobec narok, ked ukoncim pracovny pomer ku koncu -RD a z coho sa mi bude pocitat. Dakujem ti krasne.

zalka
9. dec 2013

@lenka_07 rado sa stalo

epelino
10. dec 2013

Ahojte, ja len upozornim na to, na co upozornili mna na SP, ja som isla v novembri 2010 na matersku a RD mi konci v januari 2013. Tym padom od 2013 do 2011 su dva roky,ktore sa beru do uvahy, kedze v tomto obdobi som necerpala ziadnu dovolenku ani som nemala prijem zo zamestnania, nepomohlo by mi cerpat 1-2 dni dovolenky a ostatnu dostat preplatenu, nezvysilo by mi to narok na davku. Aspon tak mi to bolo povedane.
Je to teda tak? alebo sa cerpa prave ten den, dva kvoli tomu aby vzniklo obdobie z ktoreho sa platilo poistne?

zalka
10. dec 2013

@epelino ak čerpeš 1-2 dni dovolenky a ostatnú ti preplatia, tak ti vznikne v posledných 2 rokoch VZ z ktorého sa ráta podpora ... čiže je veľký predpoklad že bude podpora maximálna ... a ty nevieš, že v SP na pobočkách klamú len sa tak práši?

epelino
10. dec 2013

@zalka Ja som sa uz informovala v praci a sama personalistka mi povedala ze 1-2 dni dovolenky by mi dali cerpat a zvysok preplatili. mam tam 17,5 dna narok. Ja tuto informaciu, co som napisala mam z tej telefonickej linky SP ale je pravda , ze ja som sa pytala, ci by mi preplatena dovolenka zvysila VZ a ona povedala, ze nie, no nebavili sme sa o moznosti, kedy by som ten den cerpala po skonceni RD.
Ja uz mam slubenu pracu, ale je dost daleko a tazko s malym by sa mi dochadzalo, tak stale rozmyslam co urobit. mna trochu ale myli to ze robim na dohodu este popri RD a nikto nevie, ci to nebudu zohladnovat.

zalka
10. dec 2013

@epelino no to je pravda môžu dohodu zohladniť neviem čo bude po novom roku. Ale keby ti len preplatili dovolenku, a nečerpala by si , tak by to neovplyvnilo VZ.

epelino
10. dec 2013

@zalka Tak tak to myslela ta uradnicka asi. No sama nevedela ako to bude, ale je to sila ze clovek sa snazi si zarobit nieco popri RD, odvadza z toho aj statu a este na to doplati.
Pomohlo by mi par mesiacov byt este doma a hladat si pracu blizsie, lebo maly si tazko zvyka na skolku a este aj teraz po skoro 4 mesiacoch rano place.
Dakujem ti.

zalka
10. dec 2013

@epelino od januára 2014 je zmena zákona... tj. že sa bude vyplácať podpora vyššia ... je to ústretový krok pre mamičky čo robili počas RD ... takže bud vyplatia podporu podla toho aký bol príjem pred MD ... alebo vyplatia podporu ak bol príjem počas RD vyšší z toho VZ .. len neviem ako sa tam zapracuje to čerpanie dovolenky a preplácanie dovolenky ...

epelino
10. dec 2013

@zalka Aha, to je ten problem, rozumiem. Skoda, ze prave tak mi to vychadza, ze sa musim rozhodnut ci nastupit do tej novej prace a prave v januari je ten prelom ze sa meni zakon. Mam v rodine poslanca, ten by to mohol vediet , ci? bude sa to robit na kolene myslis?

zalka
10. dec 2013

@epelino no to neviem ako to vysvetlia ten zákon v januári ... možno poslanec bude vedieť abo skôr zistí

ingridc
11. dec 2013

@zalka ahoj, koncom oktobra si mi poradila ohladom ukončenia prac. pomeru a žiadania o podporu. Dnes som bola na socialke žiadať o podporu (lebo až po mesiaci mi dali z prace tlačivo o mzde). A zistili sme tam jednu nezrovnalosť - neviem, či mi budeš vedieť poradiť? Ja som prepisala rodičovsky prispevok na manžela 31.10, aby od novembra som mala čisty mesiac a mohla žiadať o podporu. Lenže prac. pomer mi nestihli ukončit k 31.10, ale až k 7.11. (jeden den dovolenky som čerpala a ostatne preplatene). Lenže teraz mi tam vyskakuje obdobie od 1.11 po 6.11. a neviem, ako to riešiť? Ci tam môžem mať take hluche obdobie alebo Či mam požiadať úrad práce spätne posunut ten RP do 6.11. alebo požiadať zamestnavatela, to obdobie evidovať ako čerpanie dovolenky? Tym by som ale čerpala 5 dni dovolenky a ostatne preplatene a už by sa mi asi nenaratal max. vymeriavaci zaklad pre podporu. Ak si pochopila môj problem, prosim o pomoc, ak vieš, ak nie aj tak dakujem. Ingrid