Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
zalka a mam sa evidovat aj kdyz su na rodicvskej, ano? dekuju
Ahojte baby ,ja mam jednu otazku,pred odchodom na matersku som pracovala vo firme na dobu urcitu a to dva roky počnuc od mesiaca april,v decembri (teda o rok a pol) som isla na MD a v aprili mi skoncila zmluva,novu som nepodpisala,lebo kvoli pracovej dobe sa tam uz vratit nemozem (ako bezdetnej mi vyhovovala,ale teraz nie) Chcem sa opytat ak sa v tom niektora vyznate,ci je mozne,ak sa mi do ukoncenia RD nepodari najst praca,ci mam narok na nejaku podporu od štatu,ked mi zmluva vo firme platila po odchode na Matersku uz iba neceleho pol roka,dakujem 🙂
@zalka Z uvedeného vyplýva, že vymeriavacie základy dosiahnuté v období pred nástupom na rodičovskú dovolenku možno brať do úvahy len v prípade, ak osoba v posledných dvoch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie má len obdobie poistenia v nezamestnanosti získané prerušením povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky.
To znamená, ak osoba dosiahne príjem z iného pracovnoprávneho vzťahu (napr. z dohody o vykonaní práce) počas čerpania rodičovskej dovolenky, dávka v nezamestnanosti sa vypočíta z tohto príjmu, nie z vymeriavacích základov dosiahnutých v rozhodujúcom období dvoch rokov predchádzajúcich začiatku prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky.
S účinnosťou od 1. januára 2014 uvedené neplatí, ak by suma dávky v nezamestnanosti určená z príjmu dosiahnutého v inom pracovnoprávnom vzťahu počas čerpania rodičovskej dovolenky bola nižšia ako dávka v nezamestnanosti určená z vymeriavacích základov dosiahnutých v rámci dvoch rokov predchádzajúcich začiatku prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky.
Vo Vašom prípade sa z dohody o vykonaní práce uzavretej od 7. októbra 2013 odvádza poistné na poistenie v nezamestnanosti, čiže príjem z tejto dohody je vymeriavacím základom na účely výpočtu výšky dávky v nezamestnanosti. Ak bude takto určená výška dávky v nezamestnanosti nižšia ako by bola výška dávky v nezamestnanosti určená z vymeriavacích základov dosiahnutých v rámci dvoch rokov predchádzajúcich začatiu prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky, výška dávky sa určí z vymeriavacích základov dosiahnutých pred začatím čerpania rodičovskej dovolenky.
Pokiaľ však po skončení rodičovskej dovolenky, by Váš pracovný pomer trval aspoň jeden deň, za ktorý by ste dostali mzdu, výška dávky v nezamestnanosti by sa vypočítala zo mzdy za tento jeden deň, pričom by sa zohľadnilo aj prípadné odstupné a preplatená dovolenka a tiež príjem z dohody o vykonaní práce.
mamicky prosim poraďte mi bola som na materskej a bol skončený pracovný pomer asi po 6 mesiacoch odo dňa ked som nastúpila na MD teraz poberam rodičák a pochybujem ze sa zamestnám dostanem nejakú podporu alebo nieco? ak mi skončí RD?
@epelino naprr. máš dohodu 5 mesiacov ... a po PP čerpeš 1 den dovči a zvyšok máš preplatené ..
tak sa podpora vypočíta ... 5x40e + 131 eur ( max. VZ pre SP za 1 den poistenia ) = 331 eur deleno počet dní ( mesiac 30 dní takže 5x30+1 = 151 dní )
331 eur deleno 151 dní = 2,19 eur na den .. a podpora je 50% takže 1,10 eur na den x 30 dní = 33 eur podpora na mesiac ...
už vidíš ako to ovplyvní?
@epelino ved hovorím ... že podpora bude vždy vyššia ... tá čo vychádza vyššia ..
ak si pred MD zarobila v hrubom 500 eur .. tak podpora z toho výjde 250 eur ..
teraz tá dohoda to pokazila .. tak vieš že kvôli nej budeš mať málo ... a podpora výjde niž šia ako tá spred MD ...
tak ti vyplatia tú podporu spred MD 250 eur o tom je nový zákon...
@zalka ale ja tomu aj tak nerozumiem, ten vypocet co si mi pisala, to by bolo po starom, nie? ved preco by teraz ratali cele obdobie dohody 5 mesiacov po 40 eur a zo zamestnania len ten max. zaklad na jeden den? to by muselo byt podla mna 5*40 plus ten cely prijem alebo preplatena dovolenka zo zamestnania deleno pocet kalendarnych dni?
zalka @ dekuju za odpoved, a takova moznost, ze bych sla na podporu az po skonceni rodicovske, to neexistuje, ze? takze raci to takto udelat, jak pises, prehodit to na manzela a potom zpatky na ma. dekuju

@petrah22 po skončení PP máš 364 dní na to aby si sa zaevidovala na UP ... po tomto termíne už nárok na dávku v nezamestnanosti mať nebudeš.