icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zalka
14. dec 2013

@petrah22 po skončení PP máš 364 dní na to aby si sa zaevidovala na UP ... po tomto termíne už nárok na dávku v nezamestnanosti mať nebudeš.

petrah22
14. dec 2013

zalka a mam sa evidovat aj kdyz su na rodicvskej, ano? dekuju

zalka
14. dec 2013

@petrah22 prepíš RP na manžela, dá sa to k prvému v mesiaci ... a potom chod na UP a požiadaj o podporu ... po skončení podpory prepíšte RP na teba späť

sarinka2012
14. dec 2013

Ahojte baby ,ja mam jednu otazku,pred odchodom na matersku som pracovala vo firme na dobu urcitu a to dva roky počnuc od mesiaca april,v decembri (teda o rok a pol) som isla na MD a v aprili mi skoncila zmluva,novu som nepodpisala,lebo kvoli pracovej dobe sa tam uz vratit nemozem (ako bezdetnej mi vyhovovala,ale teraz nie) Chcem sa opytat ak sa v tom niektora vyznate,ci je mozne,ak sa mi do ukoncenia RD nepodari najst praca,ci mam narok na nejaku podporu od štatu,ked mi zmluva vo firme platila po odchode na Matersku uz iba neceleho pol roka,dakujem 🙂

epelino
14. dec 2013

@zalka Z uvedeného vyplýva, že vymeriavacie základy dosiahnuté v období pred nástupom na rodičovskú dovolenku možno brať do úvahy len v prípade, ak osoba v posledných dvoch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie má len obdobie poistenia v nezamestnanosti získané prerušením povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky.
To znamená, ak osoba dosiahne príjem z iného pracovnoprávneho vzťahu (napr. z dohody o vykonaní práce) počas čerpania rodičovskej dovolenky, dávka v nezamestnanosti sa vypočíta z tohto príjmu, nie z vymeriavacích základov dosiahnutých v rozhodujúcom období dvoch rokov predchádzajúcich začiatku prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky.
S účinnosťou od 1. januára 2014 uvedené neplatí, ak by suma dávky v nezamestnanosti určená z príjmu dosiahnutého v inom pracovnoprávnom vzťahu počas čerpania rodičovskej dovolenky bola nižšia ako dávka v nezamestnanosti určená z vymeriavacích základov dosiahnutých v rámci dvoch rokov predchádzajúcich začiatku prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky.
Vo Vašom prípade sa z dohody o vykonaní práce uzavretej od 7. októbra 2013 odvádza poistné na poistenie v nezamestnanosti, čiže príjem z tejto dohody je vymeriavacím základom na účely výpočtu výšky dávky v nezamestnanosti. Ak bude takto určená výška dávky v nezamestnanosti nižšia ako by bola výška dávky v nezamestnanosti určená z vymeriavacích základov dosiahnutých v rámci dvoch rokov predchádzajúcich začatiu prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky, výška dávky sa určí z vymeriavacích základov dosiahnutých pred začatím čerpania rodičovskej dovolenky.
Pokiaľ však po skončení rodičovskej dovolenky, by Váš pracovný pomer trval aspoň jeden deň, za ktorý by ste dostali mzdu, výška dávky v nezamestnanosti by sa vypočítala zo mzdy za tento jeden deň, pričom by sa zohľadnilo aj prípadné odstupné a preplatená dovolenka a tiež príjem z dohody o vykonaní práce.

epelino
14. dec 2013

@zalka dolezity je posledny odsek, myslim si, ale nechapem poslednej vete, a teda, ze sa zohladni aj prijem z dohody o vykonani prace. takze ano, navysi mi dovolenka narok, ale stale neviem co s tou dohodou. ako by si to pochopila? dakujem

zalka
14. dec 2013

@epelino no pochopila som to asi takto ...
podporu vypočítajú
1) bud z príjmu pred MD ...
2 ) alebo z príjmu počas RD a po skončení RD .. čiže z dohody a z dovolenky a preplatenej dovolenky a odstupného ...

gloria9
14. dec 2013

mamicky prosim poraďte mi bola som na materskej a bol skončený pracovný pomer asi po 6 mesiacoch odo dňa ked som nastúpila na MD teraz poberam rodičák a pochybujem ze sa zamestnám dostanem nejakú podporu alebo nieco? ak mi skončí RD?

zalka
14. dec 2013

@gloria9 nárok na podporu máš do 364 dní od skončenia PP ... takže ak si v termíne ukonč RP tj. prepíš RP na mng. a chod na podporu, po podpore sa vrátiš na RP,.,

gloria9
14. dec 2013

@zalka juuj ale to je uz neskoro ak pocitam skoda ze som to nevedela

zalka
14. dec 2013

@gloria9 no tak už potom nárok na podporu nebude ... škoda ...

gloria9
14. dec 2013

@zalka a co dostanem aspon davku v hmotnej nudzi?

zalka
14. dec 2013

@gloria9 si vydatá? slobodná? rozvedená? máš súdom určené výživné? vlastníš nehnuteľnosť?

epelino
14. dec 2013

@zalka no ved to, ze vlastne neviem ani ja..

zalka
14. dec 2013

@epelino proste SP ako keby vypočítala 2 podpory v nezamestnanosti ... a vyplatí vždy tú čo výjde vyššia ..
či tá spred MD, alebo tá cez RD dohoda + dovolenka a odstupné z TPP ...

epelino
14. dec 2013

@zalka aha, tak si to myslela.. no, len mne ide o to, ze ja oficialne som na tej dohode mala len nejakych 40 eur na mesiac, ci mi to velmi neznizi zaklad... o to sa mi jedna..

zalka
14. dec 2013

@epelino pozri znížiť to zníži základ a dosť poriadne si myslím ... ved si vydel 40 eur 30 dnami v mesiaci ... a získaš DVZ ... len hovorím bud bude podpora podla A alebo podla B .. ale vždy tá vyššia ...

epelino
14. dec 2013

@zalka Dobre, ale ako sa to zohladni ked z dohody mam 40 eur na mesiac a zo zamestnania dostanem preplatene v jeden den 16.5 dna dovolenky?

zalka
14. dec 2013

@epelino naprr. máš dohodu 5 mesiacov ... a po PP čerpeš 1 den dovči a zvyšok máš preplatené ..
tak sa podpora vypočíta ... 5x40e + 131 eur ( max. VZ pre SP za 1 den poistenia ) = 331 eur deleno počet dní ( mesiac 30 dní takže 5x30+1 = 151 dní )
331 eur deleno 151 dní = 2,19 eur na den .. a podpora je 50% takže 1,10 eur na den x 30 dní = 33 eur podpora na mesiac ...
už vidíš ako to ovplyvní?

epelino
14. dec 2013

@zalka to myslis vazne?? ved prave preto je ten zakon, aby mamicky co robili na dohodu na tom neskodovali, nie?

zalka
14. dec 2013

@epelino ved hovorím ... že podpora bude vždy vyššia ... tá čo vychádza vyššia ..
ak si pred MD zarobila v hrubom 500 eur .. tak podpora z toho výjde 250 eur ..
teraz tá dohoda to pokazila .. tak vieš že kvôli nej budeš mať málo ... a podpora výjde niž šia ako tá spred MD ...
tak ti vyplatia tú podporu spred MD 250 eur o tom je nový zákon...

epelino
14. dec 2013

@zalka ano, dakujem ale teda stale nechapem, preco by mi mali zohladnovat aj tu dohodu... ako to tam pisu..ked mi tam pisu, ze sa mi bude ratat ta preplatena dovolenka.

zalka
14. dec 2013

@epelino ale to tam píšu .... lebo budú zohľadnovať všetky príjmy ... dva roky do zadu .. ak ti skončí RD 1/2014 tak bude SP skúmať všetky príjmy od 1/2012 do 1/2014 ... a v tom čase máš dohodu ... tak ju zohladnia ...

gloria9
15. dec 2013

@zalka som slobodná matka s dieťaťom nemám súdom určené vyživné kedže sme sa dohodli

epelino
15. dec 2013

@zalka ale ja tomu aj tak nerozumiem, ten vypocet co si mi pisala, to by bolo po starom, nie? ved preco by teraz ratali cele obdobie dohody 5 mesiacov po 40 eur a zo zamestnania len ten max. zaklad na jeden den? to by muselo byt podla mna 5*40 plus ten cely prijem alebo preplatena dovolenka zo zamestnania deleno pocet kalendarnych dni?

zalka
15. dec 2013

@gloria9 UP sa s tebou ani baviť nebudú o dávke v hmotnej núdzi, kým nebudeš mať súdom určené výživné ... len súd potvrdí vašu dohodu ... a ak je výživné viac ako dávka v hmotnej núdzi tak nedostaneš nič .

zalka
15. dec 2013

@epelino ak čerpeš 1 den dovolenku tak by ti tam napočítali len tú sumu za 1 den .. teda 131 eur bezohladu či by si tam mala 5000 eur alebo 200 eur ...
ak by si čerpala 2 dni tak by ti tam započítali 262 eur ... tri dni ... tak 393 eur .. a tak dalej ....

epelino
15. dec 2013

@zalka aha, rozumiem. a dakujem ti velmi pekne. nebudem to riskovat a zamestnam sa, ak to vyjde, mam to slubene. snad to zvladneme s malym ☹

zalka
15. dec 2013

@epelino držím palec.

petrah22
16. dec 2013

zalka @ dekuju za odpoved, a takova moznost, ze bych sla na podporu az po skonceni rodicovske, to neexistuje, ze? takze raci to takto udelat, jak pises, prehodit to na manzela a potom zpatky na ma. dekuju