icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

mikim
9. jan 2014

@zalka Ahoj zalka, prislo mi rozhodnutie SP podpore v nez., vdaka tvojej pomoci vysla max., opat srdecna vdaka, RD mi koncila 4.12.13, a kedze je vyplateny RP do konca mesiaca, je mi za to obdobie zastavene vyplatenie podpory, prosim ta znamena to , ze mi bude vyplacana od 1.1.14 do 30.6 14, t.j. 6 mes.,alebo uz iba tych zvysnych 5? dakujem moc

zalka
9. jan 2014

@mikim 6 mesiacov ... neboj sa...

mikim
9. jan 2014

@zalka skvela kočka, dakujem

zalka
9. jan 2014

@mikim rado sa stalo 🙂

lucka023
9. jan 2014

zalka@neviem či budeš vedieť poradiť ale aspoň sa ťa opytam...som po RD evidovana na urade prace a poberam podporu a v decembri som brigadovala a určite prekročim prijem tak ma vyradia z uradu prace,ale podpora mi pride teraz v januari za december a či nahodou nevieš ako to je či ju budem musieť vrátiť alebo mi nevyplatia podporu vo februari..ďakujem za ochotu

moma
9. jan 2014

@zalka ahoj, potrebovala by som este jednu radu. Moze mi zamestnavatel ponuknut, aby som som po RD nastupila na 3 mesiace a odpracovala si vypovednu dobu? Alebo by mi mal vyplatit odstupne + 3mesacny plat (kedze mam narok na 3 mes.vypovednu lehotu)?

zalka
9. jan 2014

@moma ak sa jedná o výpoved tak výpovednú dobu treba odpracovať to je logické , pri skončení PP dohodou sa skončí v dohodnutý termín ... tu si pozri aké sú výpovedné lehoty http://www.kros.sk/tmp/asset_cache/link/0000069... a odstupné

u2jana
10. jan 2014

@zalka
ahoj, všimla som si, že tu radíš ako získať maximálnu podporu. Ak budeš mať čas, môže prosím, poradiť aj mne.
Vo firme som stále vedená ako zamestnanec.
Od júna 2008 som bola 6mesiacov na MD, potom som bola s dcérou na RD až do apríla 2O11, ked sa mi narodil syn - takže som bola opäť na MD - 8mesiacov, a teraz som na RD - ktorá mi končí v apríli 2014.
Do firmy sa uz vrátit nemozem, takze budem musiet dat výpoved.
Mám nárok na podporu?
Pred nástupom na MD v 2008, som dočerpala všetkú dovolenku, a zaplatili mi aj odmeny.
vdaka za pomoc

zalka
10. jan 2014

@u2jana áno máš nárok na podporu .. za čas na 2 MD ti vznikla dovolenka, tú môžeš čerpať 1-2 dni a skončiť PP s tým, že ked ti preplatia zvyšnú dovolenku dostaneš max. podporu.

u2jana
10. jan 2014

@zalka dakujem velmi pekne, takze narok na podporu mam, aj ked podavam vypoved z osobnych dovodov ja?

zalka
10. jan 2014

@u2jana neskúma sa dôvod skončenia PP

lucka023
10. jan 2014

@zalka neviem či budeš vedieť poradiť ale aspoň sa ťa opytam...som po RD evidovana na urade prace a poberam podporu a v decembri som brigadovala a určite prekročim prijem tak ma vyradia z uradu prace,ale podpora mi pride teraz v januari za december a či nahodou nevieš ako to je či ju budem musieť vrátiť alebo mi nevyplatia podporu vo februari..ďakujem za ochotu

moma
10. jan 2014

@zalka vychadzala som z toho, ako zamestnavatel postupoval pri navrate mojich kolegyn z RD. Vo vsetkych pripadoch islo o vypoved dohodou, ale nemuseli odpracovat ziadnu vypovednu lehotu, jednoducho im plat za tie 2(prip.3) mesiace vyplatili spolu s odstupnym. A odomna teraz chcu, aby som si vypovednu lehotu prisla odpracovat a to nie na svojej pozicii, lebo ta je obsadena inym clovekom, ale nieco ako vypomoc tam kde budu prave potrebovat, cize take "dievca pre vsetko".
Snazila som sa hladat nieco aj v zakonoch, a docitala som sa ze po navrate z RD mi musia ponuknut pracu, ktoru mam uvedenu v pracovnej zmluve, v opacnom pripade ....takto:
Ak zamestnávateľ nemá pre zamestnankyňu prácu v súlade s pracovnou zmluvou, ktorú by mohla vykonávať počas trvania výpovednej doby, jedná sa o prekážku v práci na strane zamestnávateľa, za ktorú má zamestnankyňa nárok na náhradu mzdy.
Tak ako to mam chapat?

zalka
10. jan 2014

@lucka023 neviem povedať, asi budeš musieť vrátiť tú podporu ... potom po opätovnom zaradení na UP ti ju vyplatia.

zalka
10. jan 2014

@moma no ak nemá pre teba prácu v súlade s prac. zmluvou tak by ti mal dať prekážku , mala by si sedieť doma a poberať plat.

moma
10. jan 2014

@zalka dakujem, dobre vediet na co mam narok.

zalka
10. jan 2014

@moma hm... radšej by som sa dohodla na ukončení PP .. ako sedela doma .. sedením doma si znížiš podporu v nezamestnanosti ... ak budeš čerpať 1 den dovolenky alebo 2 dni a skončíš PP a preplatí ti dovolenku a dá odstupné tak dostaneš max. podporu cca 800 eur

moma
10. jan 2014

@zalka uvidim ci sa bude dat s nimi dohodnut na tom jednom dni, ak nie, tak nemam na vyber, malu nezobrali do skolky, tak musim sediet doma

zalka
11. jan 2014

@moma držím palce ...

u2jana
11. jan 2014

@zalka ahoj, ešte raz vdaka za odpoved, a este sa chcem spýtať. Rodičovský mi končí, dňom kedy bude mať syn 3 roky, teda 8.4. - výpoveď budem dávať k tomuto dátumu. Takže to čerpanie a vyplatenie dovolenky musím mať k tomuto dátumu už vybavené?

zalka
11. jan 2014

@u2jana nie RD ti končí dnom narodenia syna teda 8.4. ... čerpať dovolenku treba 9.4.a skončiť PP treba 9.4.

u2jana
11. jan 2014

@zalka
vdaka za odpoved, si super 😉

zalka
11. jan 2014

@u2jana rado sa stalo ...

etella01
12. jan 2014

@zalka este by som sa chcela spýtať , ja mozem skončiť PP aj skôr, tak aby mi to nic neovplyvnilo. Napr. výpoveď s výpovednou lehotou by som dala teraz a potom by som sa až 1.7. zamestnala ?

zalka
12. jan 2014

@etella01 nerobila by som to tak ...

etella01
13. jan 2014

@zalka o.k., dakujem.

zalka
13. jan 2014

@etella01 rado sa stalo

annav
13. jan 2014

ahojte. prosim o radu. 20.1., o sedem dni, ma moj druhy syn 3 roky. som 6 rokov na RD, zamestnana na dobu neurcitu vo firme, kde som predtym pracovala styri mesiace. avsak aj predtym som bola zamestnana v inej firme, urcite mam odpracovane aspon dva roky pred nastupom na MD, RD.

zajtra sa v mojom terajsom zamestnani mame dohodnut o dalsom fungovani. mladsieho syna mi od polroka do statnej skolky neprijali, sukromna by ma stala vyse polovicu platu plus cestovne (pracu mam v BA, byvame v PK), proste sa mi neoplati teraz nastupit. zaroven sa o pol roka budeme stahovat do domu, takze teraz som celkom potrebna pri vybavovackach a pomoci ohladne stavby. proste chcem sa dohodnut o ukonceni pracovneho pomeru. pocas dvoch MD sa mi nakumulovalo 37 dni dovolenky. ako ju mam cerpat a k akemu datumu sa dohodnut o ukonceni PP, aby mi podpora vysla co najvyhodnejsie? kolko asi vyjde podpora na mesiac pri hrubej mzde 800 eur?

dakujem pekne za pomoc.

Anna

etella01
13. jan 2014

@zalka nechcem vas stále otravovať, ale zamestnávatel chce aby som počas výpovednej lehoty chodila do prace, som na RD. A personalistiky chcú paragraf podľa ktorého mam nárok zostať počas výpovednej lehoty doma ked som na RD,.....študovala som zákonník prace ale nic take tam nie je spomenuté.

annav
13. jan 2014

@zalka ani ja nechcem otravovat...no neviem na koho sa obratit, v praci mam pred 6 rocnou MD, RD (dve deti po troch rokoch) odpracovane len 4 mesiace. Na odstupne zrejme narok nemam? Dovolenky sa mi nakumulovalo 37 dni. Hruby plat som mala pred tymi 6 rokmi cca 820 Eur. Ked si vyberiem den dovolenky, ostatnu necham preplatit, kolko mi vyjde vymeriavaci zaklad na podporu?

od septembra mam deti v skole, skolke, chcem pracovat, proste ich nemam komu zverit, sukromne by to vyslo viac nez polovicu platu. plus byvaju chorlave. ☹

ci mam si vybrat celu dovolenku a az potom vypoved? co je vyhodnejsie?