icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

pancake
13. jan 2014

dobrý den. chcela by som sa spýtať: bola som 6r. na rodičovskom príspevku. 7.1 mala dcera tri roky. bola som sa zaregistrovať na úrade práce a pýtala som sa tam, že kam mám ísť ešte sa zaregistrovať alebo odkiaľ odhlásiť. a nevedela mi povedať. preto by som sa chcela spýtať, či náhodou niektorá neviete. Lebo nárok na podporu asi nemám. takže začínam poberať iba rodinné prídavky. a bojím sa, že budem musieť neskôr niečo doplácať ☹((
ďakujem veľmi pekne

zalka
13. jan 2014

@etella01 chcieť môžu , ty si na RD ... takže výpoved môžeš podať kedy len chceš, do práce chodiť nemusíš ...
@annav ak vyčerpeš den dovolenky a necháš zvyšok preplatiť dostaneš max. podporu v nezamestnanosti ... tj. cca 800 eur
ak vyčerpeš celu dovolenku a tak dáš výpoved dostaneš 50% z hrubej mzdy čiže 410 eur ..
a ak ťa prepustí zamestnávateľ z organizačných dôvodov tak máš nárok aj na odstupné

etella01
13. jan 2014

@zalka dakujem velmi pekne, pretože ma zneistili s tým ze sa musim vrátiť do prace...

zalka
13. jan 2014

@etella01 nemusíš, výpoved ako zamestnanec môžeš dať kedykoľvek .. ak dodržíš 2 mes. výpovednú dobu... a ty si na RD na ktorú máš nárok a do práce sa vracať nemusíš, robiť nemusíš ak nechceš ...

annav
13. jan 2014

@zalka dakujem za radu. Prave som preratala dni, kolko som bola zamestnana pred mojimi MD, RD - iba 680 dni. Budem mat narok iba na tu minimalnu podporu v tomto pripade? Ci aj takto plati, ze jeden den dovolenku cerpat a nechat preplatit, a bude vyssia podpora?

zalka
13. jan 2014

@annav a mi vysvetli prečo si rátala tie dni? ... no to je jedno .. čerpaj 1 -2 dni dovolenky, zvyšok preplatiť .. a bude max. podpora ...

annav
13. jan 2014

Citala som ze treba mat odpracovanych min. 730 dni aby vznikol narok na podporu.

zalka
13. jan 2014

@annav a nebola si tak náhodou posledných 1000 dní zamestnancom na RD? bola podmienku 730 dní poistenia máš takto splnenú ...

annav
13. jan 2014

@zalka vdaka velmi pekne za trpezlivost pri odpovedani. Prosim, este posledna otazka - tu dovolenku ma zamestnavatel zaplatit ako plat za tie dva dni? Ako to socialna poistovna vlastne rata, ked to vdaka preplatenej dovolenke vyjde tak vela?

zalka
13. jan 2014

@annav príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu

annav
13. jan 2014

@zalka velmi zrozumitelne, dakujem! Priebezne cely den popri detoch citam rozlicne stranky, aj soc. poistovne aoni maju dar tak zamotavajuco pisat, alebo proste mi slabsie mysli po rokoch RD...

zalka
13. jan 2014

@annav rado sa stalo ... mala by som si to dať niekde kde to rýchlo najdem a nakopčím lebo to som tu už asi milion krát písala 😀
ešte doplním .. ak RD skončí nedelu až štvrtok tak stačí čerpať 1 den dovolenky
ak RD skončí piatok a v sobotu tak treba čerpať 2 dni dovolenky ...

pancake
13. jan 2014

mne nikto neodpovedal. neviete teda?

zalka
13. jan 2014

@pancake ak si na UP tak nič neriešiš až kým nemáš rozhodnutie o evidencii .. a potom ideš do ZP ... skôr je zbytočné

pancake
14. jan 2014

@zalka ďakujem moc 🙂)

pancake
14. jan 2014

@zalka ešte sa chcem spýtať: pani na úrade hovorila, že sa ide spájať úrad práce so sociálnou poisťovňou a sociálka sa ide spájať s..--.............. a to už som zabudla. nevieš s kým???

palomka
14. jan 2014

ahojte dievcata, pomozete aj mne? Zamestnana som od roku 10/2004 a v roku 9/2008 som nastupila na PN (uz ako tehotna), a v decemrbi 2008 som nastupila na MD-RD, ktora mi mala skoncit 2/2012, ale 1/2012 som nastupila na druhu MD, ktora bude do 3/2015. Moj zamestnavatel zrusil prac.poziciu na ktorej som bola a celkovo sa prestahoval do BA, medzi casom sa aj firma premenovala. Ako mam postupovat pred skoncenim RD? mam mu nieco napisat, upozornit, ze mi konci RD? Ako si pytat odstupne, ktore by mi malo patrit, kedze v meste môjho bydliska uz nie je? Mam narok na nejaku podporu ? Velmi vam budem vdacka za vsetky odpovede 🙂

adui
14. jan 2014

@zalka. dobrý deň chcem sa opýtať. Do práce som nastúpila 11/2007. Od 1.7.2010 som bola PN až do pôrodu 8.2.2011. Teraz 8.2.2014 mi končí RD, do práce nastúpiť nemôžem kvôli prac. dobe. Takže výpoveď mám napísať k 8.2. ? Nárok na dovolenku nemám, keďže mi ju dali vyčerpať medzi MD a RD. Mám nárok na podporu? ďakujem

adui
14. jan 2014

@zalka ak môžem, tak mám ešte jednu otázku. Keby ma niekto zamestnal trebárs na jeden deň s max. VZ, mám nárok na max. podporu?

zalka
14. jan 2014

@pancake o ničom takom neviem

zalka
14. jan 2014

@adui nárok na podporu máš, a ak by ťa niekto zamestnal 9.2. z platom cca 55 eur v hrubom na deň, a skončila by si PP tak by si mala max. podporu.

adui
14. jan 2014

@zalka, ďakujem velmi si zlatá. Na ako dlho sa musím zamestnať?

zalka
14. jan 2014

@adui 1-2 dni

adui
14. jan 2014

@zalka 9.2 vychádza nedeľa, to nevadí? Keby ma zamestnal 9.2 - 10.2 to mám potom dať výpoveď 10.2. a 11.2. sa ísť hlásiť na UP ? Výpoveď má byť dohodou? Či tam musí byť nejaký dôvod uvedený? prepáč, že mám tolko otázok

zalka
14. jan 2014

@adui no mohlo by to tak byť ... a dohodou abo skončenie PP v skúšobnej dobe ...a mzda 110 eur cca za tie dva dni

annav
14. jan 2014

Tak mam za sebou dohodu o ukonceni PP k 21.1., takze jeden den cerpanie dovolenky a ostatnu mi zamestnavatel preplati. Idem to vybavovat. Dam vediet, ako to dopadlo. Ake su povinnosti poberatela davky?

zalka
14. jan 2014

@annav držím päste 🙂

simisi
14. jan 2014

@zalka zalka,prosim ta,nevies mi povedat,ci je povinna uctovnicka mi vystavit zapoctovy list,aj ked uz nie je uctovnickou firmy,v ktorej som oficialne zamestnana?Neviem ci si spominas,co sme si pisali,ale este stale som sa nedopracovala k vypovedi ani zapoctu 😒
Totizto zlozka v mojimi udajmi sa vraj stratila a ona ju este ma v elektronickej forme,ale podla slov konatela odmieta vystavit zapocet,vraj si to ma riesit on ☹

zalka
14. jan 2014

@simisi fúha komplikované, ona ked už nepracuje na firme tak zálohy a elektronické formuláre mala odovzdať firme, ona nemôže mať ako súkromná osoba .. osobné údaje iných ludí, takže fakt neviem poradiť ako sa to dá vyriešiť . možno inšpektorát práce ...

simisi
14. jan 2014

@zalka No parada...dakujem ja tak...nekonecny pribeh pokracuje...tak asi skusim ten inspektorat...to je neskutocne,uz takmer dva mesiace sa neviem domoct dvoch papierov