icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zalka
30. jan 2014

@mvp za rok 2012 máš nárok na 2/12tiny dovolenky.

mvp
30. jan 2014

@zalka pri nároku na 20 dní dovolenky sú to tri dni dovolenky, z toho my výde asi aká podpora a mám vôbec na ňu už nárok, a ešte som sa chcela opýtať, môže zamestnávateľ odmietnuť skončenie prac pomeru dohodou a odmietnuť mi dať jeden deň dovolenky a ostatnú preplatiť, a ak mi odmietne tak musím dať výpoved 16.6. 2014 s dvojmesačnou výpovednou lehotou, s tým že rod. prísp. končí 15.8. a na toho 16.8. by som mala tú dovolenku, ďakujem veľmi pekne za Váš čas a ochotu odpisovať, ste veľmi zlatá.

zalka
30. jan 2014

@mvp ak dáš výpoved , tak tá začne platiť tá výpovedná lehota v nasledujúcom mesiaci od 1 vého, čiže ak dáš výpoved 16.6.2014 tak výpovedná lehota začne bežať 1.7.2014 a skončí 31.8.2014 ... dá sa to aj tak poriešiť, že 16.8. nastúpiš na PN .. a PN ti skončí 30.8. a 31.8. odpracuješ 1 den a dovolenku ti preplatí .. ak nebude spolupracovať. A treba plat za 1 den cca 55 eur v hrubom aby bola max. podpora.

mvp
30. jan 2014

@zalka prosím Vás a koľko sú teda dve dvanástiny tak ako som napísala? budú stačiť na tú maximálnu?

zalka
30. jan 2014

@mvp no 3 dni dovolenky ... neviem akú máš mzdu - resp. náhradu za dovolenku takže neviem ti povedať

mvp
30. jan 2014

podľa výplatnej pásky z mája 2011 mám dovol. priemer 2,7288 ale v júli som bola ešte na dovolenke no neviem či 8 dní alebo 12,nemôžem nájsť výplatnú pásku, no výplata za júl mi prišla 243,67, jún som bola celý na PN. a MD som mala 23.8648 eur na deň ak je to vôbec podstatné.

zalka
30. jan 2014

@mvp no malo by ti to výjsť aj s 3 dnami dovolenky ale vychádza to na figu .. pretože RD ti končí piatok ... a potrebovala by si čerpať 2 dni dovolenky a mať plat 110 eur ...

a ked porátaš dovolenku 2,7288 x 8 h( prac. čas ) x 3 dni = 65,4912 eur,

čiže ak chceš max. podporu tak musíš sa dohodnúť zo zamestnávateľom ... aby ti skončil RD 14.8. aby si 15.8. čerpala dovolenku a aby ti PP skončil 15.8. po dni dovolenky.

mvp
30. jan 2014

@zalka teraz som si uvedomila no neviem či to má niaky význam ale my máme dvanásť hodinovú smenu a ani neviem či toho 15.8. budem mať vôbec smenu, mne sa ráta na deň 11.25 hod. smena

zalka
30. jan 2014

@mvp hm... ale to nie je potom toľko dovolenky ... ako som vypočítala ... hovorím len dohoda zo zamestnávateľom aby si mala plat v hrubom za den 55e

mvp
30. jan 2014

@zalka prepáčte prosím, ale teraz som si spomenula, že dňom oznámenia o gravidite sme podpísali dohodu o zmene pracovnej zmluvy a to že sa mi zmení pracovný režim na hodinový týždenný pracovný fond a budem pracovať v dvojzmennej prevádzke pri 37,5 hod. týžd. prac. fonde z dôvodu gravidity a neni to tam časovo obmedzené. no neviem ako to bude po RD.

zalka
30. jan 2014

@mvp fakt neviem viac poradiť treba komunikovať zo zamestnávateľom aké má plány s tebou .

mvp
30. jan 2014

@zalka ďakujem veľmi pekne za rady, v júni sa pôjdem dohodnúť zo zamestnávateľom a uvidím čo bude. ešte raz ďakujem 🙂

zalka
30. jan 2014

@mvp ved môžeš ísť aj teraz aby si vedela sa pripraviť ...

mvp
3. feb 2014

môžem ešte otázočku, dnes mi kamoška povedala o zamestnaní aké by mi vyhovovalo, že môžem o 3 týždne nastúpiť, môžem počas pracovného pomeru mať aj další aj keď som na rod. dovolenke a keď potom v auguste požiadam o podporu nebude to mať už vplyv na výšku podpory, lebo som s ňou dohodnutá, len na pár mesiacov a v auguste by som v novej práci už nebola ale skončila by som ten prac. pomer, ktorý mám a požiadal o podporu. A ak by tá práca bola aj v septembri tak by som si podporu prerušila alebo som rozmýšlala, že teraz skončím rodičovský aj prac. pomer, zaevidujem sa na úrade práce a o tie tri týždne nastúpim do novej práce s tým že podporu preruším, môže potom nevyčerpanú rodič. dovol. poberať manžel je živnostník. Ďakujem.

mvp
3. feb 2014

@zalka môžem ešte otázočku, dnes mi kamoška povedala o zamestnaní aké by mi vyhovovalo, že môžem o 3 týždne nastúpiť, môžem počas pracovného pomeru mať aj další aj keď som na rod. dovolenke a keď potom v auguste požiadam o podporu nebude to mať už vplyv na výšku podpory, lebo som s ňou dohodnutá, len na pár mesiacov a v auguste by som v novej práci už nebola ale skončila by som ten prac. pomer, ktorý mám a požiadal o podporu. A ak by tá práca bola aj v septembri tak by som si podporu prerušila alebo som rozmýšlala, že teraz skončím rodičovský aj prac. pomer, zaevidujem sa na úrade práce a o tie tri týždne nastúpim do novej práce s tým že podporu preruším, môže potom nevyčerpanú rodič. dovol. poberať manžel je živnostník. Ďakujem.

emma_932
3. feb 2014

@zalka rada by som sa s tebou poradila aj ja. koncom februara mi konci RD, v auguste nastupujem na MD. co je medzitym vyhodnejsie? PN alebo urad prace? a mozem dostat vypoved ak som tehotna? /zamestnana som vo vlastnej firme, pred odchodom na prvu MD som si zvysila plat kvoli materskej. svoj podiel v sro som uz predala aj som sa vzdala funkcie konatelky/ dakujem

mvp
3. feb 2014

@zalka už som si spätne prečítala, že môžem mať aj druhý pracovný pomer počas rodičovského,
len sa chcem uistiť či mi pre výpočet podpory zoberú do úvahy vymer. základ z toho druhého zamestnania počas rod. príspevku alebo to o čom sa tu píše, že vyčerpám jeden deň dovolenky a ostatnú dám preplatiť, skončím rod. dovolenku a na druhý deň prac. pomer. ďakujem pekne za odpoveď.

erikaemma
3. feb 2014

dobrý večer,potrebovala by som celkom súrne poradiť, včera mi skončila rodičovská dovolenka a dnes som prišla do práce, nechcú mi dať odstupné ani nič, akurát mi vraj vyjdu v ústrety aby mi vyšla najvačšia dávka v nezamestnanosti, Dovolenky mám ešte 16 dní - čo mi nadobudla počas dvoch materských - no vzhľadom na to,že som mala dodatok na skrátený pracovný čas, tak mi chcú skrátiť aj dovolenku /hoci som vačšinou odrobila plná úvazok/ a navrhli mi že mi vraj ponúknu aj nejakú sumu /no isto nie vysokú/ Prosím Vás teda o vyčíslenie, čo by bolo pre mňa najvhodnejšie, kedy ukončiť pracovný pomer.Ďakujem velmi pekne, dosť ma to súri, lebo zajtra si mám prísť po nejaký návrh od nich, tak aby som bola pripravená.Ešte raz dakujem

zalka
3. feb 2014

@mvp určite druhé zamestnanie počas RD má vplyv na výšku podpory .... nedosiahneš tak maximum ... ideálnejšie by bolo, ukončiť RD ale čerpať den dovolenky a zvyšok si nechať preplatiť ... ísť na UP sa zaevidovať , požiadať o podporu .. a potom sa zamestnať ..
ale kedže píšeš o PP kt. vznikne o 3 týždne tak toto riešenie je nereálne nakoľko zmena RP z teba na mng sa dá urobiť len k prvému v mesiaci ... :(

zalka
3. feb 2014

@emma_932 hm... ja by som šla na PN ... ani PN neovplyvní výšku MD ...

emma_932
3. feb 2014

dakujem @zalka. len tam by ma obmedzovali tie vychadzky.. preto som rozmyslala, ze pojdem na urad prace. ale ak som to spravne pochopila, v oboch pripadoch mam potom sancu na max. matersku, ze?

mvp
3. feb 2014

@zalka a to znamená čo? ja som myslela tak, že keď teraz prídem do práce a napr. k 23.2 mi skončí rod. prísp. a 24.2. budem čerpať dovolenku a zároveň skončím prac. pomer., nebude ho mať nikto a manžel požiada o rod. príspevok bude v tom problém? tak ho dostane až za marec či nie?

zalka
3. feb 2014

@mvp hej aj ty podporu dostaneš až za marec ...

mvp
3. feb 2014

@zalka a prečo je to teda nereálne prosím prepáčte že sa stále vypytujem ale chcem mať v tom jasno

zalka
3. feb 2014

@mvp nezačína ten PP v marci? a ty musíš mať zrušené poberanie RP aby si mohla požiadať o podporu ... ako dá sa to stihnúť to áno ... ale prv si vyzisti či môžeš požiadať o skončenie platenia RP aj napr. k 20.2

mvp
3. feb 2014

@zalka aha ja som myslela, že keď prídem do práce a oznámim skončenie rod. dovolenky tak je to vybavené ale ja budem musieť ísť vlastne aj na úrad práce a sociálnych vecí a tam zrušiť poberanie rodič. príspevku a to je možné len od prvého v novom mesiaci, tak vlastne keď prídem na úrad práce o podporu toho 25.2. tak ju kôli pobera. rod. prísp. začnem poberať až od 1.3., takto som to pochopila či zle?

sisassss
3. feb 2014

poprosim aj ja radu 12.4. mi konci RD pracovny pomer budem musiet ukoncit ja pretoze mi nebude vyhovovat miesto pracoviska. mam este dovolenku aka je pre mna vyhodnejsie ukoncit pracovny pomer ? mam mat odptacovany aspon jeden den a tak skoncit PP a dat si preplatit dovolenku aby som mala vyssiu podporu dakujem za radu

zalka
3. feb 2014

@mvp no hej ak sa zaeviduješ na UP 25.2. tak podporu prvú ti priznajú od 1.3. ... a vyplatia v apríli

zalka
3. feb 2014

@sisassss áno presne tak

mvp
3. feb 2014

@zalka a nebude s tým na úrade práce problém, že budem žiadať o podporu aj keď ešte budem od toho 25 do 28.2 poberateľom rodič. príspevku?