Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
dakujem,dam vediet 🙂
Som slobodná mamička, momentálne na rodičovskej dovolenke. Plánovala som sa vrátiť do práce od 1.2.2014, ale keď som o tom informovala zamestnávateľa, tak mi oznámil, že moje pracovné miesto bolo zrušené a že pre mňa nemá inú vhodnú prácu v dohodnutom mieste výkonu práce. Ponúkol mi odstupné s tým, že skončíme pracovný pomer dohodou ku koncu mesiaca január 2014. Akú výšku dávky v nezamestnanosti možem očakávať, keď môj plat pred nástupm na materskú bol 1253 Eur brutto a k ukončeniu pracovného pomeru by som už do práce nenastúpila - ani na jeden deň; z rodičovskej dovolenky by som sa teda rovno išla zaregistrovať do evidencie uchádzačov o zamestnanie na UPSVaR a požiadala by som o dávku v nezamestnanosti? Má výška odstupného vplyv na výšku dávky v nezamestnosti? Pokiaľ by som nastúpila do práce, čo i len na jeden deň, poprípade na viac dní a až následne by došlo ku skončeniu pracovného pomeru dohodou s odstupným, ovplyvní to výšku mojej dávky v nezamestnanosti?
V prípade, ak po skončení rodičovskej dovolenky dôjde ku skončeniu pracovného pomeru a tým pádom nebude v sledovanom období pred zaradením do evidencie uchádzačov ani jeden deň poistenia v nezamestnanosti, výška dávky v nezamestnanosti sa určí z vymeriavacích základov dosiahnutých v období dvoch rokov predchádzajúcich začiatku prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky v zmysle Zákonníka práce (čiže z Vášho príjmu dosahovaného pred nástupom na rodičovskú dovolenku).
Výška dávky v nezamestnanosti je 50 % denného vymeriavacieho základu. Denný vymeriavací základ na určenie sumy dávky v nezamestnanosti je podiel súčtu vymeriavacích základov, z ktorých poistenec zaplatil poistné na poistenie v nezamestnanosti dosiahnutých v rozhodujúcom období a počtu dní rozhodujúceho obdobia. Rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu je obdobie dvoch rokov predchádzajúcich dňu, v ktorom vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti. Z rozhodujúceho obdobia na zistenie denného vymeriavacieho základu sa vylučujú obdobia, za ktoré poistenec nie je povinný platiť poistné na poistenie v nezamestnanosti podľa § 140 (napr. obdobie poberania materského).
Príklad:
· zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie dňa 1.2.2014
· skončenie pracovného pomeru a skončenie rodičovskej dovolenky dňa 31.1.2014
· nástup na rodičovskú dovolenku dňa 1.2.2011
· rozhodujúce obdobie na výpočet dávky od 1.2.2009 do 31.1.2011
· materská dovolenka s nárokom na materské trvala 34 týždňov od 8.6.2010 do 31.1.2011 (obdobie vylúčenia povinnosti platiť poistné na poistenie v nezamestnanosti)
· vymeriavací základ (VZ) v rozhodujúcom období 1 253 € mesačne
· počet dní rozhodujúceho obdobia (RO) bez materskej dovolenky: 492 dní
· súhrn vymeriavacích základov v rozhodujúcom období: 20 340, 39 €
· denný vymeriavací základ (DVZ) = súčet VZ / počet dní RO = 41,3423 €
· dávka v nezamestnanosti = 50% z DVZ = 20,67115
· výška dávky v nezamestnanosti v mesiaci, ktorý má 30 dní, by bola 620,20 €.
Konkrétnu výšku dávky v nezamestnanosti určuje príslušná pobočka Sociálnej poisťovne v rámci konania o nároku na dávku v nezamestnanosti zohľadniac všetky individuálne skutočnosti prípadu. Uvedený príklad je teda len informatívny.
V uvedenom prípade výška vyplateného odstupného neovplyvní výšku dávky v nezamestnanosti, pretože sa bude vychádzať z rozhodujúceho obdobia dvoch rokov pred nástupom na rodičovskú dovolenku a odstupné bude vyplatené ku dňu skončenia pracovného pomeru. Ak by ste však skončili pracovný pomer neskôr, teda vykonávali by ste prácu aspoň jeden deň po skončení rodičovskej dovolenky, tak by sa výška dávky určila z vymeriavacieho základu dosiahnutého za toto obdobie trvania pracovného pomeru po skončení rodičovskej dovolenky, pričom by sa zohľadnila aj výška odstupného. Z uvedeného vyplýva, že v takomto prípade by sa výška dávky počítala z iného vymeriavacieho základu a aj počet dní rozhodujúceho obdobia by bol odlišný.
Vaša Sociálna poisťovňa
@simisi tebe rodičovská dovolenka skončila dovršením 3 rokov dieťaťa.. potom si do toho 14.1. bola na neplatenom voľne..keď dieťa dovršilo 3 roky, bola si v zdravotnej poisťovni sa nahlásiť ako osoba, starajúca sa o dieťa do 6 rokov veku? ak nie, čím skôr tam choď a nahlás to, aby štát za teba platil zdr. poistenie..
pojem neplatená rod. dovolenka je len hovorový sleng, v zákone nič také neexistuje, si len osoba, starajúca sa o dieťa do 6 rokov veku..
nič nemusíš prepisovať na manžela, kedže rodič.príspevok nepoberáte
papiere o ukončení prac. pomeru máš, tak choď hneď na úrad práce sa zaevidovať, nech ti hned beží podpora.. bude maximálna..
@evita68 ano,bola som na zdravotnej poistovni sa nahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov...tento tyzden mi prisla vypoved,ale este som mu ju nepodpisala,lebo mi dal dohodu,a tym padom nebudem mat narok na odstupne,a stale nezaplatil do socialnej poistovne ten odvod za moju dovolenku...cakam este na to,a pojdem sa odhlasit na zdravotku a nahlasit na urad prace..musim si na to pockat,lebo mu neverim,vsetky tieto papierovacky riesim uz 3 mesiace 😒
@evita68 no,ved prave,poslali mi po troch mesiacoch ukoncenie PP,ale len dohodou,nie je tam ten paragraf co si pisala...vsetky tieto veci riesim len po telefone s konatelom firmy,ktory vobec nevedel co a ako robit,stale je mimo SR.....pri rozdelovani firmy sa zahadne stratila zlozka moja,a druhej kolegyne,ktora je tiez na RD...som rada,ze som sa vobec k nejakym papierom dostala 😠
@zalka este ta idem trosku otravovat: ak po rodicovskej pojdem na PN na dlhsie /mesiac az dva/ neovplyvni to vysku podpory na ktoru nastupim potom? PN dostanem tiez max., ked odpracujem tie cca dva dni za 55 €/den? + este raz by som si overila: pred nastupom na PN mam poriesit aj vypoved, ze? z coho potom pocitaju podporu? 😕 - nejako z predchadzajucich rokov?
dakujem!!!!
@emma_932 no dnes ti končí RD .. ak by si zajtra odpracovala den a šla potom na PN na 2-3 mesiace .. tak by sa ti spriemeroval príjem ... zajtrajší den a den pri skončení PP a veľmi ťažko by si dosiahla max. podporu ..
takže zajtra čerpaj dovolenku a skonč PP .. a utorok chod na PN .. a po skončení PN sa zaeviduj na UP a požiadaj o podporu.
@zalka pomoooooc
mozem s tebou konzultovat aj technicke detaily? neviem totiz ci som nespravila chybu.. vcera som sa prihlasila do SP, dnes sa idem odhlasit.. dnes by som mala podpisat vypoved, bola som aj u dr, mam PN, lenze ako zamestnavatela ma zapisala firmu, kde mam podpisat vypoved /teda tu moju/. je to spravne? ci mam este nieco opravit? dakujeeeeeeem
@zalka ja som zamestnana u seba, tak som prihlasila seba samu ako zamestnanca, kedze 23. mi skoncila RD, tak 24. som bola akoze zamestnanec /tam bude ta dovolenka/, no a dnes som sa odhlasila, akoze mi konci PP, no a kedze na UP este nemozem, tak som odo dneska PN. uff, uctovnicka zo mna nebude.
je to tak spravne?
len... zaskocila ma otazka sestricky, koho ma napisat ako zamestnavatela.. koho??? 😕
@emma_932 no jasne že firmu kde si mala zmluvu treba označiť ako zamestnávateľa to je v poriadku ,
ale PP ukonč 24.2.
tj. 24.2. čerpanie dovoelnky, a 24.2 .14 skončenie PP ... ak PP skončíš dnes .. tak si znížiš podporu ...
a PN doruč rovno do SP ... zamestnávateľ s PN v takom prípade nemá nič spoločné
@zalka posledne dve otazky, slubujem 😅
v piatok mi volali zo soc.poist., ze im mam doniest potvrdenie o prijme, kedze mi nemaju z coho ratat PN. uctovnicka mi tam dala 1200€, co som mala na poslednej zmluve. otazky:
1. neznizi mi to podporu? nemam tam dat vyssiu sumu? /napr. 1600€/
2. mozem vobec na to potvrdenie napisat vyssiu sumu? nemusi to sediet s poslednou zmluvou?
Dakujem!!!!

@zalka to viem,len asi sme sa nepochopili....vacsinou baby tu ukoncia RD,na dalsi den cerpaju dovolenku a potom idu na urad a dostanu maximalku....lenze ja budem cerpat dovcu a az potom ukoncovat RD...