icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

emma_932
9. mar 2014

@zalka zaujalo ma, co si pisala margotke, lebo mozno budem v podobnej situacii aj ja.. takze pokracovanie mojho neverendig story:
som stale PN, hned ako prepisu podiel, som planovala ist na UP. ale co v pripade, ak budem chciet babo? trebars do septebmbra /alebo skor/ by som otehotnela? predtym som mala max matersku, na tu asi mozem zabudnut.. ci?

zalka
9. mar 2014

@emma_932 si na PN zo zamestnania? po skončení RD?

emma_932
9. mar 2014

@zalka po skonceni RD..

zalka
9. mar 2014

@emma_932 čiže už nie si zamestnancom tak?

emma_932
9. mar 2014

@zalka uz nie.. ale ak sa to este da zachranit, mozem sa "vratit". ide o moju firmu, takze so "zamestnavatelom" problem nebude..

zalka
9. mar 2014

@emma_932 netreba ak si odpracovala po RD aspon 1 den ...
ak by si potom otehotnela do cca 15 mesiacov od skončenia PP tak sa ti stačí zamestnať na 90 dní z max. mzdou ... a potom môžeš ísť na PN a dostaneš PN z maxima i MD z maxima lebo dni skončenej RD sa ti pripočítajú k MD ...

emma_932
9. mar 2014

@zalka fuuuuuu to je super sprava. a mozem ist na UP alebo mam radsej tahat PN kym neotehotniem?

zalka
9. mar 2014

@emma_932 samozrejme že môžeš ísť na UP ... a ked otehotnieš tak sa nemusíš ponáhloať do práce stačí ak pred MD odpracuješ 90 dní bez PN a OCR.

emma_932
9. mar 2014

@zalka si uzasnaaaaa!! dakujem pekne!!

zalka
9. mar 2014

@emma_932 rado sa stalo

tomta
10. mar 2014

ahojte len sa chcem spytat ako je to ked si nahlasite na vyplacanie popory ine cislo uctu napr.matkine..a nemate dispozicne pravo..vyplatia vam aj tak na ten ucet podporu ci musite mat svoj ucet?dakujem

margotka_ja
17. mar 2014

@zalka ahoj, chcela by som ťa ešte poprosiť o radu ohľadom tej neplatenej rodičovskej dovolenky, že ak by som teda na ňu šla, môže chodiť dieťa do škôlky? Dnes som bola na ÚP a tam mi tiež poradila pracovníčka tu neplatenú RD, že asi by ma ani na ÚP nezaevidovali, keďže v júli rodím ale nevedela mi povedať ako je to s tou škôlkou, povedala, že vraj to nejako nesledovali tak neviem...

zalka
17. mar 2014

@margotka_ja no môže chodiť do škôlky ale len 4 hodiny

simisi
17. mar 2014

@zalka dnes rano mi konecne prislo potvrdenie o prijme,tak som konecne vybavila socialnu poistovnu,prijem tam bol uvedeny za januar 121e,tak dufam,ze to vyjde...dakujem za rady 🙂

margotka_ja
17. mar 2014

@zalka a myslis, ze to neako kontroluju alebo skolky posielaju nejake vykazy v ktorych je uvedene na kolko hodin je dieta v skolke? Prosim ta a ked sa narodi druhe babo, tak potom tu neplatenu rd zrusim, ci ako? Dakujem 🙂

zalka
17. mar 2014

@simisi rado sa stalo ... určite to výjde

@margotka_ja no áno po narodení požiadaš o RP na UP ... no mám pocit, že áno že to kontrolujú. A ak by bolo dieťa v škôlke dlhšie tak si musíš platiť sama odvody do ZP cca 56 eur mesačne

barbor12345
17. mar 2014

Ahojte.potrebovala by som aj ja pomoct 🙂 pred nastupom na matersku dovolenku firma v ktorej som pracovala zanikla, vyplatili mi odstupne. platili mi klasicku matersku a rodicovsky. teraz ma maly 3 roky a ja som zaevidovana na urade prace ako nezamestnana. nedari sa mi najst praca. chceli by sme aj druhe dietatko, ale... neviete co by mi platili a kolko a hlavne odkedy keby som otehotnela?

zalka
17. mar 2014

@barbor12345 po pôrode rodičovský príspevok, pred pôrodom nič .. nemáš nárok na nemocenské dávky ani na materské.

margotka_ja
17. mar 2014

@zalka opat velmi pekne dakujem za rady 🙂

zalka
17. mar 2014

@margotka_ja rado sa stalo

monso
21. mar 2014

@zalka ahoj, prosim ta este o jednu radu.... neviem ako to je s vyplatenim podpory? Mne konci RD 9.5.2014 - aj ukoncujem PP tymto dnom a potom sa nahlasujem na UP. Cize rodicovsky prispevok este fyzicky dostanem v juni. Viem, ze ked dostanem rodicak, tak nemozem dostat aj podporu. Teraz ta otazka: to vyplacanie 6 mesiacov je fyzicky 6x vyplatene, alebo v mojom pripade to bude len 5x, kedze v juni dostanem este rodicovsky... dufam, ze som to napisala zrozumitelne 😅 dakujem za odpoved

zalka
21. mar 2014

@monso 6 mesiacov ... akurát ak ti končí RD 9.5. a ty vtedy skončíš PP ... tak dostaneš podporu vyrátanú z platu spred nástupom na MD .. čiže ak si pred MD zarábala 500e tak dostaneš podporu 250e

ak budeš čerpať 2 dni dovolenky ... 12. a 13.5.14 a skončí ti PP 13.5. a preplatia ti zvyšok dovolenky tak budeš mať vysokú podporu ... až možno 800e

monso
21. mar 2014

@zalka ano, to viem. Preto to budem riesit tak, ze RD skoncim 8.5. a toho 9.5. si zoberiem dovolenku a tym dnom aj ukoncim PP. Je to tak spravne?

zalka
21. mar 2014

@monso áno je to správne

zuzkatko
25. mar 2014

žienky potrebujem vedieť kam všade ísť čo vybaviť ku dnu 16.3 mi skončil rodičovský pred tým ako som nastúpila na materskú som pracovala bola som potom doma 6 rokov s oboma detmi čiže pred skončením prvým rodičoským som nastúpila na druhu materskú no pred skončením druhého rodičovskom som nastúpila naspeť do práce kde som predtým robila ale po týždni som odišla vyčerpala dovolenku nastúpila do nového zamestnania tam mi po skušobnej dobe dali výpopeď tak som ostala zas doma rodičosky mi stale trval no teraz mi skončil som bez práce kam všade isť čo vybaviť ? a ešte som rozvedená s bývalim máme striedavu starostliosť výživné na deti nepoberám iba prídavky mám narok aj na hmotnú núdzu kde to treba zistiť ?
u nás na uradoch su tak inteligentný ludia že ma posielajú od dverí k dverám a ja som s toho už na prašky na úrade som už zaregistrovaná ako nezamestnaná teraz musím ísť aj na socalku ?

gapa
25. mar 2014

@monso je to tak s tou podporou, ak si nepracovala na dohodu počas RD s pravidelným príjmom (čo sa platia tiež odvody v nezam. myslím od 1.1.2013) alebo si nebola dobrovolne poisetná v nezam počas Rd.

gapa
25. mar 2014

@zuzkatko ak si čerpala md a rd počas trvania prac.poemru, tak budeš mať nárok na podporu a bude sa rátať predpokladám z vym.základu, ktorý si dosiahla teraz pred ukočením prac.pomeru (ale za istých okolností možno z obdobia dva roky pred nástupom na RD, prvú alebo druhú, to si zisti, no treba vedieť konkrétne údaje o prac.pomeroch, poberaní RD, čerpania RP- neviem či berú RD alebo RP za podstatnú a príp. čerpanie dovolenky medzi md a rd a rd a md2.

v soc.poistovni treba podať nanovo prihlášu ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (ked si začala praocvať, tak do 8dní bolo treba dať odhlášku), no neodkladaj to, nedá sa dať prihláška spätne!!!. len odo dna, kedy tam prídeš. Zober si kopiu RL dieťaťa a kopiu prihlášky si daj potvrdiť pečiatkou (ak nemajú kopírku, tak vypíš 2x).
vdávkach v hmot. núdzi sa nevyznám
zdravotnú vybavíš, ked ti príde papier z upsvar o zaevidovaní.

zuzkatko
25. mar 2014

@gapa dakujem pekne pred MD som pracovala cca 5 rokov

monso
25. mar 2014

@gapa nepracovala som pocas RD, ale bola som dobrovolne nemocensky poistena do 31.1.2012 - co sa vtedy menilo DNP (automaticky mi zaniklo k tomuto datumu). Na MD som od 9.4.2011 do 2.12.2011, od 3.12.2011 dom na RD, konci mi 9.5.2014. Co to prosim ta pre mna znamena, ked som mala toto DNP? dakujem

gapa
25. mar 2014

@monso ked si bola len DNP, teda ešte po starom, tak nič, ovplyvnuje to len dobrovolné poistenie v nezamestnanosti, tj. ked si niekto teraz platí dobrov.poistnenie nem.+dôch. (príp. teda k tomu aj v NEZAMESTNANOSTI (spolu myslím 35,15%), tak by sa to zrátalo s tou dovolenkou a spriemerovalo.