icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

monline
25. mar 2014

ahojte, prosím poraďte @gapa @zalka
Švagriná nastúpila na materskú dovolenku 12.1.2011, 16.3.2011 sa jej narodil syn, čiže asi nastupovala 2 mesiace pred termínom. Teraz jej skončila materská, brala si deň dovolenky a dala výpoveď dohodou. Vzala papiere na úrad práce, ale stále nedostala od zamestnávateľa podklady, ten od nej chce, aby mu dala vedieť, odkedy mala rodičovskú dovolenku- baby ako sa to počíta? to nie je na kalendárne mesiace, ale nejak na dni, či?

zalka
25. mar 2014

@monline no platia mesiace .. ale treba presný deň nahlásiť... teda zamestnávateľ si mal už v roku 2011 spraviť poriadok .. prehlásiť v den skončenia MD na RD v SP ... preto to rieši teraz zrejme. Na SP jej povedia kedy jej končila MD v roku 2011 , ak nenájde papier z UP kedy jej začalo poberanie RP z UP ...

monline
25. mar 2014

@zalka vďaka, už som jej prečítala tvoju správu, zajtra skočí do sociálnej po potvrdenie a to dá zamestnávateľovi. Pozerala som si údaje z roka 2011 na nete a tu sa píše, že dĺžka materskej v roku 2011 bola 34 týždňov x7, čiže 238 dní

zalka
25. mar 2014

@monline no len SP bude mať presné údaje ako dlho trvala MD mohla aj iný počet dní trvať ...

erivara
28. mar 2014

Chcela by som sa spýtať, či mám nárok na dovolenku za rok 2012, a koľko dni,ak MD trvala do 9.2.2012, potom RD.Mám 39 rokov.

zalka
28. mar 2014

@erivara na 2 dni dovolenky máš nárok ... na 1/12tinu ročného nároku...

erivara
29. mar 2014

@zalka Dakujem Ti velmi pekne za odpoved, aj za cenne rady, ktore si tu uz napisala. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

zalka
29. mar 2014

@erivara rado sa stalo 🙂

jachetnicka
31. mar 2014

ahoj holky, v 11/2008 som nastúpila na materskú dovolenku, prešla som na RD, počas ktorej som znova otehotnela a nastúpila v 6/2011 opäť na materskú a z toho prešla na RD, ktorá mi končí 9.7.2014 a zamestnávateľ mi povedal, že pre mňa nemá miesto a po skončení RD mi musí dať výpoveď s odstupným/teda dúfam, že ho aj dá/. Za rok 2008 mi dovolenku preplatil a na mzdovom mi povedali, že už na inú dovolenku nárok nemám, ale zase na jednom fóre som sa dočítala, že počas MD sa dovolenka počíta, hoci som nič v tom roku neodrobila...neviete mi poradiť, ako to je? dočítala som sa totiž, že ak by ma zamestnávateľ po RD na 1 deň zamestnal a až potom mi dal výpoveď/čo nespraví/, alebo si budem čerpať dovolenku aspoň 1 deň a až potom mi dá výpoveď, tak mi výjde lepšia podpora v nezamestnanosti...viete mi poradiť? ďakujem 🙂

zalka
1. apr 2014

@jachetnicka áno máš nárok na dovolenku za rok 2011 a ak si bola na MD v roku 2012 tak aj za ten rok pri splnení podmienok nenapísala si presné dátumy tak ti neviem povedať na koľko dní dovolenky máš nárok ...
po RD môžeš 1-2 den aj odpracovať nemusí byť vyslovené čerpaná dovolenka ... ak odpracuješ 1 den a dá ti odstupné tak bude max. podpora.
ak čerpeš dovolenku 1-2 den a zvyšok bude preplatený tak by mala byť max. podpora
ak čerpeš dovolenku 1-2 dni a zvyšok je preplatená + odstupné = max. podpora ..

jachetnicka
1. apr 2014

@zalka ďakujem 🙂 upresňujem ešte tie dátumy, aby som vedela zamestnávateľovi oponovať, že nárok na dovolenku mám a koľko dní - nastupovala som na 1.MD - 6.11.08 a za rok 2008 mi dovolenku preplatili v poslednej výplate, v r.09 som pokračovala v 1.MD do 21.5.09, potom nástup na RD, z ktorej som prešla na 2.MD - 6.6.11 trvala do 30.1.12, odvtedy som na RD a malá bude mať 8.7.14 3 roky, takže 9.7.14 by som mala nastúpiť späť do práce, kde už nemajú pre mňa miesto a preto sa začal tento kolotoč ohľadom rozviazania prac. pomeru...dokonca mi bolo povedané, že nárok na dovolenku nemám lebo som neodpracovala 60 dní v danom roku...ďakujem za ochotu

jachetnicka
1. apr 2014

zalka, ešte som sa zabudla opýtať, o týchto dátumoch nástupu na MD a jej ukončení má zamestnávateľ info, alebo treba doniesť zo sociálky potvrdenie, kde to bude uvedené?

jachetnicka
1. apr 2014

@zalka ešte ma napadlo, že v roku 2010 som mala 33 rokov, vtedy sa dovolenka navyšuje, neviem teda, či aj v tomto prípade

zalka
1. apr 2014

@jachetnicka
takže rok 2008 máš poriešený
rok 2009 si bola na MD viac ako 60 pracovných dní ... vznikol ti nárok na celoročnú dovolenku krátenú podľa §109 z ákonníka práce ... tj. za dni na RD tých od 22.5 do 31.12.09 bolo 160 pracovných dní a sviatkov pripadajúcich na pracovné dni. .... kráti sa za 100 dní o 1/12, za každých 21 dalších dní sa kráti o 1/12tinu .. čiže v tvojom prípade sa kráti dovolenka o 3/12tiny .... ostava 9/12tin dovolenky
rok 2010 nevznikol nárok na dovolenku bola si celý na RD
rok 2011 vznikol nárok na dovolenku .. MD viac ako 60 pracovných dní - v znik nároku na celoročnú dovolenku krátenú o dni na RD ... na RD si bola cca 110 pracovných dní a sviatkov pripadajúcich na pracovné dni ( od 1.1.11 do 5.6.11) ... čiže dovolenka sa kráti o 1/12tinu ... ostáva 11/12tin dovolenky
rok 2012 ak si bola na MD do 30.1. 12 vrátane tak ti vznikla dovolenka za odpracované dni .. na 1/12tinu ..
ak si bola na MD menej nárok na dovolenku nemáš ...

súhrn ... nárok na dovolenku
2009 = 9/12
2010 = 0
2011 = 11/12
2012 = 1/12
spolu 21/12tin dovolenky ... čiže pri 20 dnovom nároku ti ostáva 35 dní dovolenky ...

no a zamestnávateľovi si bola povinná oznamovať nástupy na MD a na RD ... a MD sa ráta za odpracovanú dobu ... informuj ich o svojom nároku, ak nebudú súhlasiť oslov mailom inšpektorát práce a povedz o tom zamestnávateľovi, že ideš napísať na IP ....

jachetnicka
1. apr 2014

@zalka ďakujem veľmi pekne, viem, že som im oznamovala, že mi MD skončila a ostávam na RD, no nie sú tam presné dátumy, povedali mi v práci, že v mesiaci, kedy končím MD treba oznámiť, že ostávam na RD a určiť predpokladaný nástup do práce po ukončení...je to nejaký problém, môžu sa vyhovárať, že tam nie sú presné dátumy?

zalka
1. apr 2014

@jachetnicka ak to tak chceli tak to tak mali ... problém by to nemal byť

jachetnicka
1. apr 2014

@zalka Ďakujem za všetky rady a info, veľmi mi to pomohlo, dúfam, že zamestnávateľ nebude robiť problémy a všetky moje námietky zoberie do úvahy a dopracujem sa do zdárneho konca 😉

zalka
1. apr 2014

@jachetnicka no držím palec.

adriana1980
1. apr 2014

Ahojte. Kamarátka mala v roku 2007 zmluvu na dobu určitú, ktorá jej skončila ešte na začiatku MD. Potom mala RD, znova MD a RD, znova MD a teraz jej končí RD. Má nárok na podporu?

zalka
1. apr 2014

@adriana1980 nie nemá

adriana1980
1. apr 2014

@zalka prečo ked vlastne až do materskej pracovala?

zalka
1. apr 2014

@adriana1980 lebo zákon hovorí ... nárok na podporu ma ten kto má odpracované 730 dní v posledných troch rokoch ... a tvoja kamarátka toto nesplna ... preto nemá nárok ...

adriana1980
1. apr 2014

@zalka Čiže keby celú tú dobu mala normálne zmluvu a teraz niekedy by dala výpoveď, tak nárok na podporu má?

zalka
1. apr 2014

@adriana1980 áno presne tak ... keby mala pracovnú zmluvu tak nárok na podporu by mala...
ona zamestnávateľa nemá , tak nemá nárok na podporu ..

jachetnicka
2. apr 2014

@zalka môžeš mi ešte prosím napísať, z ktorých paragrafov si o tej dovolenke vychádzala, ja som našla, že by to malo byť zo zákonníka práce §141 a 144, ale na mzdovom si stále tvrdia, že nárok nemám, lebo som podľa §101 neodpracovala 60 dní v roku 2009, 2011 a 2012...a tieto § sa nejako podľa mzdárky vylučujú...som už z toho jeleň ☹

majusqa77
2. apr 2014

@jachetnicka ona si len pravdepodobne neuvedomila, ze MD sa rata za odpracovane dni

zalka
2. apr 2014

@jachetnicka
§109
(2) Dovolenka sa zamestnancovi nekráti za obdobie dočasnej pracovnej neschopnosti vzniknutej v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania, za ktoré zamestnávateľ zodpovedá, a za obdobie materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1.

jachetnicka
3. apr 2014

ďakujem, neviem, čo skúšajú, tak preto si zisťujem, aby som vedela reagovať, ešte raz ďakujem 😉

zalka
3. apr 2014

@jachetnicka ti hovorím ak máš problém, tak informuj zamestnávateľa že napíšeš na inšpektorát práce aby oni dali k tomu vyjadrenie ... mám aj kdesi list z IP .. ale neviem ho nájsť ... takže kludne napíš maila odpovedia ti do 30 dní ...
a upozorni zamestnávateľa, že nevyplatenie mzdy je trestným činom ak má zamestnávateľ na účte peniaze a nezaplatí ti ...

jachetnicka
3. apr 2014

@zalka zatiaľ sa nechcem vyhrážať, len diskutujeme, čo chcem ja, čo oni...ak uvidím, že sa s nimi nedohodnem, tak oslovím inšpektorát a ak bude potrebné aj právnika, ďakujem za všetky info...zvláštne, ako si zamestnávateľ môže myslieť, že môže odpísať zamestnanca, asi si myslí, že my po rodičovskej sme zabudli, že máme nejaké práva 😉