Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@monline no platia mesiace .. ale treba presný deň nahlásiť... teda zamestnávateľ si mal už v roku 2011 spraviť poriadok .. prehlásiť v den skončenia MD na RD v SP ... preto to rieši teraz zrejme. Na SP jej povedia kedy jej končila MD v roku 2011 , ak nenájde papier z UP kedy jej začalo poberanie RP z UP ...
Chcela by som sa spýtať, či mám nárok na dovolenku za rok 2012, a koľko dni,ak MD trvala do 9.2.2012, potom RD.Mám 39 rokov.
ahoj holky, v 11/2008 som nastúpila na materskú dovolenku, prešla som na RD, počas ktorej som znova otehotnela a nastúpila v 6/2011 opäť na materskú a z toho prešla na RD, ktorá mi končí 9.7.2014 a zamestnávateľ mi povedal, že pre mňa nemá miesto a po skončení RD mi musí dať výpoveď s odstupným/teda dúfam, že ho aj dá/. Za rok 2008 mi dovolenku preplatil a na mzdovom mi povedali, že už na inú dovolenku nárok nemám, ale zase na jednom fóre som sa dočítala, že počas MD sa dovolenka počíta, hoci som nič v tom roku neodrobila...neviete mi poradiť, ako to je? dočítala som sa totiž, že ak by ma zamestnávateľ po RD na 1 deň zamestnal a až potom mi dal výpoveď/čo nespraví/, alebo si budem čerpať dovolenku aspoň 1 deň a až potom mi dá výpoveď, tak mi výjde lepšia podpora v nezamestnanosti...viete mi poradiť? ďakujem 🙂
@jachetnicka áno máš nárok na dovolenku za rok 2011 a ak si bola na MD v roku 2012 tak aj za ten rok pri splnení podmienok nenapísala si presné dátumy tak ti neviem povedať na koľko dní dovolenky máš nárok ...
po RD môžeš 1-2 den aj odpracovať nemusí byť vyslovené čerpaná dovolenka ... ak odpracuješ 1 den a dá ti odstupné tak bude max. podpora.
ak čerpeš dovolenku 1-2 den a zvyšok bude preplatený tak by mala byť max. podpora
ak čerpeš dovolenku 1-2 dni a zvyšok je preplatená + odstupné = max. podpora ..
@zalka ďakujem 🙂 upresňujem ešte tie dátumy, aby som vedela zamestnávateľovi oponovať, že nárok na dovolenku mám a koľko dní - nastupovala som na 1.MD - 6.11.08 a za rok 2008 mi dovolenku preplatili v poslednej výplate, v r.09 som pokračovala v 1.MD do 21.5.09, potom nástup na RD, z ktorej som prešla na 2.MD - 6.6.11 trvala do 30.1.12, odvtedy som na RD a malá bude mať 8.7.14 3 roky, takže 9.7.14 by som mala nastúpiť späť do práce, kde už nemajú pre mňa miesto a preto sa začal tento kolotoč ohľadom rozviazania prac. pomeru...dokonca mi bolo povedané, že nárok na dovolenku nemám lebo som neodpracovala 60 dní v danom roku...ďakujem za ochotu
zalka, ešte som sa zabudla opýtať, o týchto dátumoch nástupu na MD a jej ukončení má zamestnávateľ info, alebo treba doniesť zo sociálky potvrdenie, kde to bude uvedené?
@zalka ešte ma napadlo, že v roku 2010 som mala 33 rokov, vtedy sa dovolenka navyšuje, neviem teda, či aj v tomto prípade
@jachetnicka
takže rok 2008 máš poriešený
rok 2009 si bola na MD viac ako 60 pracovných dní ... vznikol ti nárok na celoročnú dovolenku krátenú podľa §109 z ákonníka práce ... tj. za dni na RD tých od 22.5 do 31.12.09 bolo 160 pracovných dní a sviatkov pripadajúcich na pracovné dni. .... kráti sa za 100 dní o 1/12, za každých 21 dalších dní sa kráti o 1/12tinu .. čiže v tvojom prípade sa kráti dovolenka o 3/12tiny .... ostava 9/12tin dovolenky
rok 2010 nevznikol nárok na dovolenku bola si celý na RD
rok 2011 vznikol nárok na dovolenku .. MD viac ako 60 pracovných dní - v znik nároku na celoročnú dovolenku krátenú o dni na RD ... na RD si bola cca 110 pracovných dní a sviatkov pripadajúcich na pracovné dni ( od 1.1.11 do 5.6.11) ... čiže dovolenka sa kráti o 1/12tinu ... ostáva 11/12tin dovolenky
rok 2012 ak si bola na MD do 30.1. 12 vrátane tak ti vznikla dovolenka za odpracované dni .. na 1/12tinu ..
ak si bola na MD menej nárok na dovolenku nemáš ...
súhrn ... nárok na dovolenku
2009 = 9/12
2010 = 0
2011 = 11/12
2012 = 1/12
spolu 21/12tin dovolenky ... čiže pri 20 dnovom nároku ti ostáva 35 dní dovolenky ...
no a zamestnávateľovi si bola povinná oznamovať nástupy na MD a na RD ... a MD sa ráta za odpracovanú dobu ... informuj ich o svojom nároku, ak nebudú súhlasiť oslov mailom inšpektorát práce a povedz o tom zamestnávateľovi, že ideš napísať na IP ....
@zalka ďakujem veľmi pekne, viem, že som im oznamovala, že mi MD skončila a ostávam na RD, no nie sú tam presné dátumy, povedali mi v práci, že v mesiaci, kedy končím MD treba oznámiť, že ostávam na RD a určiť predpokladaný nástup do práce po ukončení...je to nejaký problém, môžu sa vyhovárať, že tam nie sú presné dátumy?
@jachetnicka ak to tak chceli tak to tak mali ... problém by to nemal byť
@zalka Ďakujem za všetky rady a info, veľmi mi to pomohlo, dúfam, že zamestnávateľ nebude robiť problémy a všetky moje námietky zoberie do úvahy a dopracujem sa do zdárneho konca 😉
@jachetnicka no držím palec.
Ahojte. Kamarátka mala v roku 2007 zmluvu na dobu určitú, ktorá jej skončila ešte na začiatku MD. Potom mala RD, znova MD a RD, znova MD a teraz jej končí RD. Má nárok na podporu?
@adriana1980 nie nemá
@zalka prečo ked vlastne až do materskej pracovala?
@adriana1980 lebo zákon hovorí ... nárok na podporu ma ten kto má odpracované 730 dní v posledných troch rokoch ... a tvoja kamarátka toto nesplna ... preto nemá nárok ...
@zalka Čiže keby celú tú dobu mala normálne zmluvu a teraz niekedy by dala výpoveď, tak nárok na podporu má?
@adriana1980 áno presne tak ... keby mala pracovnú zmluvu tak nárok na podporu by mala...
ona zamestnávateľa nemá , tak nemá nárok na podporu ..
@zalka môžeš mi ešte prosím napísať, z ktorých paragrafov si o tej dovolenke vychádzala, ja som našla, že by to malo byť zo zákonníka práce §141 a 144, ale na mzdovom si stále tvrdia, že nárok nemám, lebo som podľa §101 neodpracovala 60 dní v roku 2009, 2011 a 2012...a tieto § sa nejako podľa mzdárky vylučujú...som už z toho jeleň ☹
@jachetnicka ona si len pravdepodobne neuvedomila, ze MD sa rata za odpracovane dni
@jachetnicka
§109
(2) Dovolenka sa zamestnancovi nekráti za obdobie dočasnej pracovnej neschopnosti vzniknutej v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania, za ktoré zamestnávateľ zodpovedá, a za obdobie materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1.
ďakujem, neviem, čo skúšajú, tak preto si zisťujem, aby som vedela reagovať, ešte raz ďakujem 😉
@jachetnicka ti hovorím ak máš problém, tak informuj zamestnávateľa že napíšeš na inšpektorát práce aby oni dali k tomu vyjadrenie ... mám aj kdesi list z IP .. ale neviem ho nájsť ... takže kludne napíš maila odpovedia ti do 30 dní ...
a upozorni zamestnávateľa, že nevyplatenie mzdy je trestným činom ak má zamestnávateľ na účte peniaze a nezaplatí ti ...
@zalka zatiaľ sa nechcem vyhrážať, len diskutujeme, čo chcem ja, čo oni...ak uvidím, že sa s nimi nedohodnem, tak oslovím inšpektorát a ak bude potrebné aj právnika, ďakujem za všetky info...zvláštne, ako si zamestnávateľ môže myslieť, že môže odpísať zamestnanca, asi si myslí, že my po rodičovskej sme zabudli, že máme nejaké práva 😉

ahojte, prosím poraďte @gapa @zalka
Švagriná nastúpila na materskú dovolenku 12.1.2011, 16.3.2011 sa jej narodil syn, čiže asi nastupovala 2 mesiace pred termínom. Teraz jej skončila materská, brala si deň dovolenky a dala výpoveď dohodou. Vzala papiere na úrad práce, ale stále nedostala od zamestnávateľa podklady, ten od nej chce, aby mu dala vedieť, odkedy mala rodičovskú dovolenku- baby ako sa to počíta? to nie je na kalendárne mesiace, ale nejak na dni, či?