icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zalka
30. apr 2014

@evajanotkova ak si si neplatila poistenie v nezamestnanosti ... tak nárok mať nebudeš. V povinnom poistení SZCO nie je zahrnuté poistenie v nezamestnanosti.

evajanotkova
30. apr 2014

@zalka Dakujem platila som len to povinné,tak nič 🙂Ja len tak informatívne.

zalka
30. apr 2014

@evajanotkova rado sa stalo

jozefmihal
8. máj 2014

Pozdravujem vsetkych, ak mate zaujem na nieco sa ma pytat, bez zaruky odpovede si najdite na FB stranku "Danove a odvodove tipy". Pekny vecer...

zaira301
8. máj 2014

@jozefmihal ...Ja sa snazim docitat moj pripad, ked pred nastupom na matersku dovolenku som z dovodu likvidacie firmy dostala vypoved , ci budem mat narok na podporu po skonceni MD......no a odrobene mam 3 roky pred MD.....len 1 rok pred nastupom na matersku som bola PN, ale ukoncenie pracovneho pomeru bolo v den pred nastupom na matersku....tak teraz neviem, ci mam narok na podporu a v akej vyske....dakujem za vasu odpoved🙂

jozefmihal
11. máj 2014

Ešte raz aj s linkom: https://www.facebook.com/DanoveAOdvodoveTipyJoz...

Peknú aj keď upršanú nedeľu prajem 😉

gapa
13. máj 2014

Ahojte, potrebovala by som poradit:
12. 5. mi skoncila RD a zaroven aj pracovny pomer. Chcela by som ist na neplatenu "predlzenu" rodicovsku dovolenku/ starostlivost o dieta do 6r. veku, kvoli dcerke, ktora este nema skolku (a este nemame rozhodnutie, ze ju zoberu od septembra). Ak by ju zobrali od septembra, chcela by som sa zaregistrovat na urade prace(ak by som nemala este pracu), aby mala mohla chodit na cely den do skolky.
Podla informacie zo socialnej poistovne, narok na podporu v nezamestnanosti by som mala mat v pripade registracie teraz v maji. Vie mi niekto poradit, ci pri registracii na UP v septembri mi to nejako ovplyvni vymeriavaci zaklad, v pripade ze nebudem pracovat ani na dohodu?
pred nastupom do matersku som pracovala od 8. 6. 2009 nastup na MD od 19.3 - 11. 11. 2011 a rodicovska do 12. 5. 2014.
Dakujem velmi pekne.

@jaova presúvam tvoju otázku na mna inam, do "témy" o podpore, lebo ty si to dala do "otázky" a tam každý môže prispieť len 1x a ja som tam už prispela.
Ak si počas Rd nemala žiadnu prácu na dohodu s pravidelným príjmom ani dobrovolné poistenie v nezamestnanosti a RD aj prac.pomer, ktorý začal v r.2009 ti skončili 12.5.2014, posledným dnom RD, tak:
ak sa zaeviduješ na up v septembri 2014 a v období dva roky pred zaevidovaním nemáš žiadny vymeriavací základ v zamestnaní ani iný, len obdobie čerpania rodičovskej dovolenky (ani den pn, očr, ...), tak by sa ti podpora mala rátať z vym.základov z obdobia dva roky pred nástupom na RD (nie md), no najmenej z minima, teda z toho istého, akoby si sa evidovala teraz. Ale príp. si skús napísať aj cez stránku soc.poistovne, cez poradnu.
Dôchodkovo poistená môžeš byť nadalej a zdravotné si vybav, asi treba potvdenie o dobe poberania RP + podpíšeš prehlásenie o riadnej starostl. o dieťa.

gapa
13. máj 2014

@zaira301 ak išlo o pracovný pomer na dobu neurčitú a od ukončenia prac.pomeru už uplyvnulo viac ako 1rok, kedy si nemala žiadne poistenie v nezamestnanosti (dohodu s pravid.príjmom po 31.12.2012 alebo dobrovolné poistenie), tak nárok na podporu mať nebudeš. Bohužial nesplnaš podmienku mať aspon 730dní poistenia v nezamestnanosti v posledných troch rokoch pred zaevidovaním.
Ak by si mala LEN prac.pomer na dobu určitú v posledných 4roch rokoch, tak musíš splniť podmienku aspon 730dní poistenia v posledných šTYROCH rokoch, tj. od ukončenia pp do zaevidovania môže uplynuť max. 2roky.

zaira301
13. máj 2014

@gapa ....Dakujem za odpoved, takze vlastne ja, ked som si neplatila poistenie v nezamestnanosti, tak mam smolu....no pekne....to vlastne, som mala kazdy mesiac od nastupu na matersku dovolenku si platit toto poistenie? dakujem

gapa
14. máj 2014

@zaira301 nie. len proste nemáš nárok, ak ti netrvá poistenie. Ja som na tom tak isto. Platiť je drahé, sa neoplatí už.

zaira301
14. máj 2014

@gapa ...no a teraz neviem, čo mám spraviť, či sa evidovať na úrade práce...alebo či predlžiť si matersku....malý mi ide do škôlky ale dávam ho iba do obeda...a tam tuším ak by som si predlžila, tak mi platia iba zdravotné poistenie....a ak pôjdem na úrad práce, tak tam hádam 60 eur budem mať nejaký príspevok...ani neviem ako to teraz chodí.... ak si nenájdem prácu, tak to bude o život :((

slavia12
16. máj 2014

ahojte, chcem sa poradiť, dňa 30.8.2014 malý dovŕši 3 roky, tento deň pripadá na sobotu. Vo firme som bola prijatá dňa 1.10.2001 a dňa 20.7.2011 som nastúpila na MD. Pracovný pomer som mala na dobu neurčitú. Žiaľ asi sa nebudem mať kam vrátiť, tak zisťujem ako to čo najlepšie dohodnúť so zamestnávateľom, aby som získala čo najvyššiu podporu v nezamestnanosti. Dovolenku žiaľ nemám žiadnu, nakoľko mi bola preplatená pri prechode z materskej dovolenky na rodičovskú dovolenku ☹. Zamestnávateľ je ochotný ma prijať na 1-2 dni, zároveň myslím, že bude vyplácať výpodnú dobu a odstupné (to však musím ešte zistiť).
Ak by pomohlo to prijatie na 1-2 dni (z čoho by sa počítala podpora v nezamestnanosti?), chcem sa spýtať k akému dátumu je najlepšie ukončiť pracovný pomer? Dňa 31.8. je nedeľa a 1.9. je pondelok, ale žiaľ je to sviatok. Je lepšie podpísať ukončenie k 3.9. (streda), alebo to môžem podpísať už 2.9. (utorok).
Mám informácie, že ak ma zamestnávateľ prijme na 1 deň, tak sa vraj podpora počíta z platu a nie s rodičáku. Ale žiaľ neviem, či je toto pravdivá informácia.
Dúfam, že som to aspoň ako tak zrozumiteľne napísala.
ďakujem za každú radu

zalka
17. máj 2014

@slavia12 u teba je to komplikované ... lebo je koniec mesiaca a ešte aj volno .
RD ukonči u zamestnávateľa 28.8..
dna 29.8. piatok chod do práce, a 29.8. ukonči PP ... ak budeš mať za ten 1 den mzdu cca 55 eur v hrubom budeš dostávať max. podporu cca 800e ...
Na UP pôjdeš 2.9.

slavia12
17. máj 2014

@zalka zalka a ak by bol zamestnávateľ ochotný ma zamestnať na 1 deň po skončení RD, myslím tým, že by ma spravil aktívnou napríklad na 2.9. (čiže tento deň by som bola v práci) a pracovný pomer by som ukončila až 3.9.? je aj toto riešením? Už som sa rozprávala so šéfom a sú ochotní mi to takto spraviť (myslím, že by som jeden deň pracovala a až potom by sme ukončili PP). ďakujem

zalka
17. máj 2014

@slavia12 hm... už aj 31.8. budeš zamestnancom a budeš mať mzdu 0 eur a zníži ti to možnú podporu ... najlepšie je to čo som ti napísala

slavia12
17. máj 2014

@zalka čiže je v mojom prípade lepšie sa s nimi dohodnúť, že nastúpim do práce toho 29.8., odrobím jeden deň. Berie sa aj odstupné do výpočtu podpory alebo to vôbec nemá na to vplyv?
Je to hrozné 10 rokov robím a odvádzam poctivo všetky odvody a následne ide človek na MD a potom na RD a keď sa nemá kam vrátiť (nakoľko moja pozícia bola obsadená v prahe a v priebehu MD sa veľa pozícií presúvalo do prahy ☹((), tak dopadne tak, že podpora je uplne mizivá. Inak ak by som išla na podporu z práce, tak by mi vychádzala maximalna podpora. No hrúza, zákony by mali byť robené tak, že ak sa človek nemôže vrátiť do práce po RD, mala by sa podpora počítať z platu ☹(((.

zalka
17. máj 2014

@slavia12 ale ak skončí ti PP bez toho aby si sodpracovala jeden den .. tak sa podpora vyráta z platu pred MD ..
ak si mala pred MD plat v hrubom vo výške 1600 eur mesačne tak nemusíš šaškovať bude ti podpora vyrátaná z platu pred nástupom na MD.

slavia12
17. máj 2014

@zalka fíha, tak to je super, čiže RD mi bude končiť k 30.8. a mám ukončiť PP k 31.8.? plat som mala v hrubom o 100 EUR nižší, ale to by som neriešila, ak je táto možnosť, že sa plat počíta z platu pred MD. Prosím ťa s akým dátumom teda ukončiť PP? veľmi pekne ďakujem, je to síce ešte v predstihu, ale pomaly začínam zisťovať, čo je najlepšie.

zalka
17. máj 2014

@slavia12 Ukončiť PP bud v posledný den RD tj. 30.8. resp. dnom kedy dieťa dovrši tri roky .. v ten den treba skončiť PP ... tj. podpora bude rátaná z platu pred MD
alebo ukončiť ako som písala ... a podpora bude rátaná z platu po RD.

slavia12
17. máj 2014

@zalka ďakujem veľmi pekne, som nevedela že je to takto, tak už sa na ten štát až tak nehnevám

raona
17. máj 2014

@zalka môžem aj ja otázočku? ak som sústavne na materskej dovolenke už od r. 2009 /predtým som bola riadne zamestnaná, prac. zmluva mi skončila počas MD, nakoľko bola dohodnutá na určitý čas/. V r. 2011 sa narodila druhá dcérka, takže som ešte do októbra na druhej MD, poberám klasický rodičák /medzi materskými som nepracovala, prešla som čo sa dávok týka z rodičovského na rodičovský/. Otázka je, mám nejaký nárok z úradu práce na vyplácanie dávok v prípade, že si nenájdem prácu po dovŕšení tretieho roku veku dieťaťa?

25daniela
17. máj 2014

@zalka mne konci rodicak 31.8, ako je to s tym sviatkom, nemali sme platene sviatky, sa mi zda, ci to su automaticky? Potom druheho by som zobrala dovolenku a zaroven druheho ukoncila PP, ostatna dovolenka preplatena. Tak vznikne maximalka?

zalka
17. máj 2014

@slavia12 no pred pár rokmi by si nárok na podporu vôbec nemala, lebo boli také zákony, že matky po RD nemali nárok na podpory ... takže nemyslím, že je dôvod v tomto sa hnevať na štát.

@raona nie nemáš nárok na podporu

@25daniela áno vznikne max. podpora ak to tak spravíš ... plat za tie dva dni 110e v hrubom.

slavia12
18. máj 2014

@zalka zalka ďakujem, viem, že v minulosti to bolo ešte horšie a nebol nárok na podporu, ale som milo prekvapená, že sa počíta podpora z platu za podmienok, ktoré si uviedla. ďakujem

zalka
18. máj 2014

@slavia12 ak si samozrejme nerobila počas RD ... tam potom sa skúma kt. podpora je vyššia a tú vyplatia

slavia12
18. máj 2014

@zalka nie nerobila, dovolenka bola vyplatená v roku 2012 ked som prechádzala s MD na RD a v tomto roku bola však vyplatená aj odmena (konkrétne v marcovej výplate (v tejto bola čerpaná aj časť dovolenky a zvyšná bola dočerpaná v mesiaci apríl). Dúfam, že tá odmena tam nebude robiť šarapatu ☹

zalka
18. máj 2014

@slavia12 hm... nemal by byť problém ...

slavca1
18. máj 2014

Ahoj, prosim o radu 28.5. Moja dcera dovrsi tri roky no nemam sa kam vratit lebo firma konci. Mam este narok na 25 dni dovolenky. Co je pre mna lepsie s pohladu co najvyssej podpory cerpat dovolenku, alebo si ju dat preplatit jednorazovo. Odstupne mi urcite nedaju aj ked mam narok. Pekne dakujem za radu.

zalka
18. máj 2014

@slavca1 1 den čerpať dovolenku, zvyšok preplatiť ..

slavca1
18. máj 2014

Dakujem za radu.