icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zalka
18. máj 2014

@slavca1 rado sa stalo

davido
26. máj 2014

@zalka Ahoj ,chcem ťa poprosiť ešte o jednu radu -teraz v máji sa mi končí podpora v nezamestnanosti ,stále som evidovaná na úrade práce v evidencí nezamestnaných. Zároveň som so synom na predĺženej RD zo zdravoných dôvodov ,ale príspevok poberá môj manžel kým čerpám podporu. Teraz k tej otázke -podpora končí teraz v máji mám si dať prepísať ten RP naspäť na seba a odhlásiť sa z evidencie na úrade a vrátiť sa na RD ,alebo mám ostať v evidencií na úrade ako nezamestananá ,manžel bude poberať stále RP ,v júli sa mi črtá práca na polovičný úväzok ,zamestnala by som sa a potom prehodila ten RP naspäť na seba?
Čo je podľa teba lepšie alebo správnejšie ,či je to jedno? ďakujem ti veľmi pekne 😉 🙂 😉

zalka
26. máj 2014

@davido no môžeš i tak i tak urobiť ... prepísať RP sa dá k prvému v mesiaci ...

davido
26. máj 2014

@zalka ok takže to je jedno tak to prepíšem až potom keď sa zamestnám ,ďakujem ti veľmi pekne 🙂
pekný deň 😎

tun1ska
26. máj 2014

@zalka Poprosím ťa o radu. na RD mám nárok do 09/2014 no od 1.4.-16.5.2014 som pracovala na dohodu a k 31.3.2014 som ukončila PP kde som bola na dobu neurčitú, kde mi preplatili dovolenku cca 1500 eur. Plat na dohodu som mala cca 540/mes. Môžem teraz prepísať RP na manžela a ísť sa zaevidovať na ÚP, je to možné? Aby som brala k RP aj podporu v nemestnanosti- mám nárok? Z čoho sa vypočítava- z dohody? Ďakujem

zalka
26. máj 2014

@davido presne tak len dlhšie budeš chodiť na UP ... a teoreticky ak sa zamestnáš tak nepotrebuješ prepísať RP na seba.

@tun1ska môžeš RP prepísať na mng. a ísť na UP , nič tomu nebráni ... a podporu ti vypočítajú z dohody 50% , nepíšeš či si aj čerpala dovolenku či len preplatili .. ak len preplatili tak podpora bude z dohody,
ak si čerpala .. tak podpora bude z priemeru dohody a mzdy

simisi
27. máj 2014

@lubka8386 spytaj sa tu v tejto teme 😉

mathildica168
28. máj 2014

@zalka ahoj prosim ta o radu.minimalne kolko dni dovolenky mi musia v praci preplatit, aby som mala maximalnu podporu? po skonceni rodicovskej som cerpala 1 den dovoleny, potom vypoved. na paske som mala min. mzdu... 350€ dakujem.

zalka
28. máj 2014

@mathildica168 toľko aby hrubá mzda za dovolenku čerpanú a preplatenú bola 53e za 1 deň .

adra22
29. máj 2014

@zalka Ahoj prosím ťa len info od 1.10. 2013 mám dohodu u zamestnavatela A. Zistila som že som tehotná Dohodu ukončím a uzatvorím pracovnu zmluvu z VZ 1250 € ale s tým istým zamestnavatelom A budem platiť 90 dní a pojdem na PN. Materska sa mi ráta z noveho nemocenskeho poistenia čiže zo zmuluvy to mi je jasné. Len sa chcem opýtať nevadí že dohoda ukončená a zmluva nová bude jeden a ten istý zamestnávateľ?

zalka
29. máj 2014

@adra22 a prečo by to malo vadiť... ved zamestnávateľ bol s tebou spokojný, dosiahla si počet hodín ktoré môžeš odrobiť na dohodu ... tak ťa zamestnal .. žiaden problém

adra22
29. máj 2014

@zalka no viem že tam problem nieje ale ci pri výpočte PN a materskej sa bude rátať zo zmluvy. Či tam nevadí že dohoda aj zmluva je ten istý zamestnávateľ. Ide mi o výpočet MD či sa mi bude vyratávať zo zmluvy a nie z dohody. Ďakujem

zalka
29. máj 2014

@adra22 po odpracovaní 90 dní zo zmluvy

mathildica168
29. máj 2014

@zalka prosim ta este jedna otazka tych 53 € na den je v hrubom?

zalka
29. máj 2014

@mathildica168 áno v hrubom ...

erivara
4. jún 2014

@zalka Este by som sa Ta chcela opytat. Stacilo by cerpat jeden den dovolenky + odstupne trebars 600e. na tu max. podporu? A to odatupne by malo byt na paske v akej kolonke?

zalka
4. jún 2014

@erivara 1 den po RD stačí čerpať ak RD končí sobotu až štvrtok
ak končí RD v piatok treba čerpať 2 dni dovolenky
... príjem ak RD končí nedelu až štvrtok ... stačí mať cca 53e v hrubom
príjem ak RD končí v sobotu ... treba mať cca 106e v hrubom
a príjem ak RD končí v piatok treba mať cca 212e v hrubom

frozenelza
4. jún 2014

@zalka prosim ta, cerpala som si jeden den dovolenky a ostatnu dala preplati. Dostala som zato plat 440€. Budem mat aj ja max.podporu???? Stacilo mi ten jeden den ked syn mal 3roky v sobotu??? Dakujem

zalka
4. jún 2014

@frozenelza prečítaj príspevok vyššie ... tam som všetko opísala ...

frozenelza
4. jún 2014

@zalka dakujeeem, idem sa tesit 🙂

zalka
4. jún 2014

@frozenelza 😝 to ma teší

frozenelza
4. jún 2014

@zalka preco mi vyplazujes jazyyyyk 🙂, ci sa nemam tesit???

zalka
4. jún 2014

@frozenelza len sa teš ... 🙂 mna potešilo tvoje tešenie :-P a tuším sa zatešíme :-P

biene
5. jún 2014

@zalka Prosim Ta o radu. Uz som sice mala vsetko zodpovedane, no situacia sa uplne zmenila. Prave som po velkej operacii po mimomaternicovom. Som odo dnes na Pn z DNP. PN by mala byt mozno aj 2-3mesiace. Ale 8.7. bude mat dcera 3roky, cize od toho dna by som mala cerpat aj PN zo zamestnania. Po Pn zrejme dostanem vypeved, lebo prac. miesto je zrusene. Pokazi mi tato PNka nasledne davky v nezamestnanosti? Ci sa nevykaslat na pn a radsej brat maximalku podporu, alebo je ta maximalka mozna aj po 2-3mesiacoch pnky? DAkujem

zalka
5. jún 2014

@biene ak nie si prihlásená aj na poistenie v nezamestnanosti ... na DNP tak ti PN nijako neovplyvní podporu v nezamestnanosti ...

biene
5. jún 2014

@zalka nie, nie som, cize maximalka je mozna....super. dakujem

zalka
5. jún 2014

@biene áno je možná ...

tun1ska
9. jún 2014

@zalka Nevieš náhodou, ako formulovať tú žiadosť, aby prepísali RD na manžela? Je to žiadosť o preúčtovanie alebo ako? Na úrade neboli veľmi ochotní, som si pripadala jak debil, že čo vmýšľam, ked o 4 mesiace mi končím RD....no ale je to moja vec, kedže mám nárok na podporu v nezamestnanosti, prečo si neprilepšiť...ale nepotrebujem im to vešať na nos, nie je to z ich taniera🙂 Ďakujem krásne 😉

zalka
9. jún 2014

@tun1ska vypíše presne takú istú žiadosť ako si ty vypísala pred 2 rokmi http://www.employment.gov.sk/files/slovensky/uv...

tun1ska
9. jún 2014

@zalka dakujem. ale okrem toho ešte mám niečo napísať...