Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@zalka ahoj, už si mi veľa poradila ohľadom ukončenia RD a následne výpovede od zamestnávateľa /teda dohodli sme sa na dohode, lebo výpoveď mi dať nechcel/, ale mám ešte jednu prosbu - dohodla som sa so zamestnávateľ na odstupnom 3. mes. a preplatí mi dovolenku za materskú s tým, že mám nastúpiť 9.7. na dovolenku /dcéra 8.7. má 3 roky/, ale dohodu o rozviazaní PP mám až k 15.7., viem, že sme sa rozprávali, že mi stačí vyčerpať 1-2 dni dovolenku, kvôli vyššej podpore, ak ale takto budem čerpať 5 dní, je to pre mňa výhodou, alebo nevýhodou? alebo je to jedno? aj kvôli odvodom, aj kvôli podpore? ďakujem za trpezlivosť 🙂
Ahojte, mne za niiekolko dni mi konci materska dovolenka, rozmyslam zeby som isla na urad prace sa zaevidovat a dostavala by som podporu v nezamestnanosti, kedze den po nastupe na matersku dovolenku som dostala vypoved. Narok na podporu v nezamestnanosti mi vznikne kedze mam odpracovane prislusne roky. Na rodicovsky by siel manzel, neviete mi niekto poradit ci je mozne keby som si nenasla v priebehu cca 6 mesiacov pracu prejst na rodicovsku dovolenku ja a manzel by uz ju samozrejme nepoberal??? Nemate niekto take skusenosti??? Nebol by to problem??
Dakuejm krasne :P
@jachetnicka zaplatíte viac na odvodoch aj ty aj zamestnávateľ ak takto skončíte PP .. a VZ teda plat sa rozráta nie na 5 dní ale na 7 dní aj na víkend ale max. podporu by to nemalo ohroziť ak bude plat minimálne cca 385e čo pri odstupnom bude.
@eva_dzurovcinova áno je to možné aby si po vyčerpaní podpory sa vrátila na RD teda, že ťa odhlásia z UP.
@zalka ďakujem za odpoveď a všetky rady 🙂
@jachetnicka rado sa stalo ...
ahojte baby, prosím, poradte mi. Požiadala som si o predlženie RP z dôvodu nepriaznivého zdrav.stavu dieťaťa, malý už mal 3 roky. Dnes mi bolo povedané, že si to musím žiadať v česku. Manžel je zamestnaný tam a ja, keďže zamestnaná nie som, nemôžem žiadať tu. Papiere od lekárov už mám, musím to však stihnúť skôr, ako budú neaktuálne. Neviem ako sa v takomto prípade postupuje, dakujem za odpovede 🙂 viem, že je to trochu iná téma, no tie, čo som našla sú neaktuálne.
@zalka Ahoj.Chcela by som sa Ta opytat ci by som mala narok na tu najvyssiu podporu, kedze som pred materskou pracovala u jedneho zamestnavatela 6rokov. Na matersku som nastupila 30.jula 2011 - 24.marca 2012. Odvtedy som na RD do 11.septembra 2014. Moj pracovny pomer stale trva, ale chcem dat vypoved. Ako sa najlepsie zariadit? este ps. dovolenku pred materskou som mala vyplatenu. Dakujem.
@bilstein za rok 2012 ti vznikol nárok na 2/12tiny dovolenky ... takže pri 20 dnovom nároku je to 3,5 dna.
Nepíšeš akú máš mzdu , ale ak odpracuješ 12.9.14 a ten den ti skončí PP ... a preplatia ti dovolenku za rok 2012 čo ti vznikla tak máš šancu na vyššiu podporu ... či maximálnu netuším.
@zalka zalka pomooooooooc - vyplnujem ziadost na UP a zasekla som sa pri poslednom zamestnavatelovi. problem je nasledovny:
od 1. 7. 2010 do 7. 12. 2010 som bola zamestnana u seba za 307 €
od 8. 12. 2010 do 30. 12. 2010 som bola zamestnana u seba za 1200 €
od 31. 12. 2010 do 23. 2. 2014 som bola na MD a RD
od 24. 2. 2014 som PN /max. "pnka" - vdaka tebe/
otazka: aky datum dam do kolonky posledne zamestnanie? od 1.7.2010 do 24. 2. 2014????
dakujem!!!!!
@emma_932 áno daj taký dátum, od vtedy si nebola .. na UP ťa zaevidujú dnom kedy sa prihlásiš .. ak dnes tak dnešným dnom .. ak ti PN končila včera, tak do ZP nebudeš nič platiť
ak ti PN končila včera, a zaeviduješ sa zajtra tak mám pocit, že 1 den zaplatiť do ZP asi bude treba ale to zistíš potom
@zuzucream Príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť (ďalej len „príspevok na SZČ“) môže úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ďalej len „úrad“) poskytnúť na čiastočnú úhradu nákladov súvisiacich s prevádzkovaním samostatnej zárobkovej činnosti (ďalej len „SZČ“) uchádzačovi o zamestnanie (ďalej len „UoZ“):
ktorý bol vedený v evidencii UoZ najmenej 3 mesiace;
http://www.upsvar.sk/sluzby-zamestnanosti/nastr...
poberanie podpory nemá nič spoločné s príspevkom na podnikanie, môžeš po 3 mesiacoch žiadať
Ahojte baby, prišla som k Vám po radu...🙂 Takže ako začať? Na budúci týždeň, 16.7., mi končí RD a zároveň aj prac. pomer, mesiac dozadu som bola u zamestnávateľa...hovoril, že ma nemôže prijať späť(som zdrav. sestra u súkr. lekára). Dohodli sme sa, že mi dá výpoveď. Volala som mu v pond., jasné, zabudol na to. On mi nechcel dať číslo na svoju novú učtovníčku...V stresu mi zavolala ona, že o mne nič nevie, že predchádzajúca účtovníčka im nedala záznamy, že s ňou majú problémy...
Takže chcem sa opýtať, dnes mi volal, že zmluvu napíše, že sme sa rozišli na dohodu a spomenie 2mes. odstupné. Dovolenku za tie roky nikto nespomenul...Poprosím Vám, či mi niektorá vyráta dovolenku! Tie dátumy, som dnes pozháňala, čo som doma mala...keďže mi ich nevedia dať a inak aj na soc. mi vraveli, že síce ma vedie u seba...ale nespĺňa si náležitosti..neposlal nejaké listy...neviem, nevyznám sa v tom.
Takže tu sú dátum:
Prac. zmluva: 1.9.2004
Nástup na PN: 11.5.2007
Nástup na MD: 1.12.2007
Narodenie 1. dieťaťa: 26.12.2007
Ukonč. MD: 26.6.2008 tu som si nie istá, moja vina, že som si nepísala presne,
ale myslela som, že to vedie on!!!
Nástup na RD: 27.6.2008 taktiež asi zle!
Ukonč. RD: 26.12.2010
Nástup na PN: 27.12.2010
Nástup na MD: 29.6.2011
Narodenie 2. dieťaťa: 16.7.2011
Na MD do: 21.2.2012
Nástup na RD: 22.2.2012
A ešte sa opýtam, keď mi viete povedať, to 2.mes. odstupné by malo byť koľko, podľa čoho mi to vyrátajú?
A počula som, že zaváži aj výpočet tej dovolenky...koľko budem dostávať podporu!
Vopred Vám ďakujem za pomoc, rady! 🙂 M.
@zalka ahoj, aj ja prosim o radu 🙂 od r.2010 mam pracovnu zmluvu...28.9. má malá 3roky a teraz som sa dopočula ze sa v tom bare zmenil majiteľ... ako to je s podporou, mam narok?? a teraz musim ist za zamestnavatelom pre ukončenie PP alebo ako to je vlastne ??? dakujem velmi pekne za radu
@19nina05 no v prvom rade chod do baru či ťa prevzali, alebo ti PP ukončili pri zmene majiteľa. Bez toho sa nepohneš ďalej, ak toto nevieš. A nárok na podporu mať budeš, ak sa majiteľ menil v poslednom roku, a ukončil ti PP. Ak ťa prevzal nový majiteľ tak nárok na podporu tiež mať budeš, po skončení PP.
@keri1626 Ty si podobny pripad, ako ja. Aj ja som tiez prepustena zdravotna sestra po rodicovskej dovolenke.. Trvaj na tom aby bolo v dohode uvedene, ze pracovna zmluva konci dohodou podla §60 z organizacnych dovodov§63, nech je v dohode uvedene, kedy a ako ti bude vypletene trojmesacne odstupne a dovolenka za MD. Mas narok na trojmesacne odstupne. Jeden den cerpaj dovolenku a ostatne dni si daj preplatit+ odstupne=super podpora. Aspon takto mi to radila Zalka, za co jej velmi dakujem, dufam, ze to dobre dopadne.

o.k. takze sa ti chcem velmi pekne podakovat za vsetky rady ktore si mi dala, snazim sa dovolat uctovnicke aby sme to nejako dokopali k finale. Potom urcite dam vediet, nech uz to dopadne akokolvek, ja som strasny stresak co sa takychto veci tyka 😀 . Prajem vsetko dobre a pevne nervy s mamickami ktore sa dookola pytaju na to iste ako ja (aj ked som citala milion diskusii, potrebovala som to precitat priamo na moj pripad) VELKE DAKUJEM patri tebe @zalka