icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

evatko
28. aug 2014

@gapa prepac, este sa potrebujem spytat: nevies priblizne o akej sume podpory sa bavime, keby som vzala novu pracu, a po jej skonceni 30.6 sa hlasila na UP. Mame tri deti a ono to nie je sranda z financneho hladiska. Tak, aby som aspon mala sajnu, ze ,ci to je 100, 200, 3000 Eur? Cca. DAKUJEM!

evatko
28. aug 2014

Davka v nezamestnanosti by bola pre mna na 4m,ci 6 m?

liz_lemon
28. aug 2014

@evatko podpora je 50% z priemerneho prijmu a pobera sa max 6 mesiacov

gapa
28. aug 2014

@evatko preto by si to mala vybavovať v dostatočnom predstihu, cca 3mesiace, teda v januári sa dohodnúť na ukončení k určitému dnu (napr. posledný den RD) čo podla mna nie je problém u mamičiek po RD (aj ked samozrejme závisí na konkrétnych podmienkach) a ak nesúhlasí, tak ešte v januári doručiť výpoved (tj. dať si podpísať, že prevzali výpoved na kopiu a aj s uvedením dátumu prevzatia) aby výpovedná doba skončila 31.3.2015, ak napr. RD ti končí 10.4.2015 a teda ak by skončil pp až 30.4., bolo by neskoro (ak nemáš ani dovolenku ...)

gapa
28. aug 2014

@evatko ak máš pp na dobu neurčitú (už si nepamätám tvoje údaje), tak 6mesiacov, ak len na dobu určitú (v posledných 4och rokoch), tak 4mesiace. Podpora, nie som si istá, tuším maximum denný vym.základ je cca 54eur x 50% x30dní = cca 810eur, no na stránkach soc.poistovne, v časti poistenie v nezam. je suma presná, ale orientačne asi stačí.

evatko
28. aug 2014

@gapa prvu pracu na pol uvaku, z ktorej som sla na MD1, RD1, MD2, RD 2 mam na dobu neurcitu. RD mi konci 14.4 . 2015. Tuto novu pracu by so mala od 2.9- do 30.6. na pol uvazku...

gapa
28. aug 2014

@evatko ak máš aj na neurčitú, tak podpora je 6mesiacov. Ak ale budeš mať nový prac.pomer 10mes., tak ťažko dosiahneš max. podporu.

evatko
28. aug 2014

@gapa hej, tomu rozumiem. Preto to riesim, ci vziat novu pracu, alebo ostat na RD a potom ist na podporu. Len ma zaujima, ze ak ju vezmem a potom mi 30.6 skonci PP, ake mam moznosti... asi moc nijake,ze? Preto som sa ytala na pldoru, chapem, ze nie najvysssiu, ale ze kolko to asi byva, ci vyzijeme, kym si zase najdem pracu.

A ese otazka k t tej vypovedi. Ak to spravim, ako si mi napisala a vypovedna lehota bude plynut pocas mojej rd, to je tak mozne? Ze plynie mi vl a ja nechodim do prace???

gapa
28. aug 2014

@evatko áno je, no ak by si bola pn, tehotná, tvoj prac.pomer skončí uplynutím tej lehoty. ak podpíšeš dohodu o ukončení pp určitým dnom, tiež platí, že aj ked si pn, prac.pomer končí dohodnutým dnom
podpora je 50% z vym.základu dva roky pred zaevidovaním, tj. ak budeš mať ten novýpp, tak 50% z hrubého z toho po dobu 6mesiacov (lebo si mala aj pp na dobu neurčitú v období 3roky/4roky pred zaevidovaním)

kvacinka
2. sep 2014

Ahojte, chcem sa opýtať. Pred nástupom na MD som bola asi pol roka evidovaná na úrade práce a potom som nastúpila na MD, doma som bola 5 rokov. Teraz by som sa mala znovu prihlásiť na úrad práce alebo nemusím...kto by v tom prípade za mňa platil všetky odvody..asi nikto predpokladám...Viete mi poradiť ako by som mala postupovať aby som mala všetky veci na poriadku? Veľmi pekne ďakujem za každú odpoveď. 🙂

evatko
3. sep 2014

@gapa opat vyhladavam Tvoju radu a pomoc. Tak som vzala novu pracu od 2.9 na pol uvazku. Chcem sa spytat , ci musim ist nieco vybavit na uradoch: smo stale na RD a trva mi PP z predchadzajuceho zamestanania. Na socialnu poistovnu ma prihlasi terajsi zamestanavatel- treba mi este nieco? Dochodkove?...?

Este mi v prraci dali tlacivo na uplatnenie dane... Je tam napisane, ze ak ma zamestnanec viacerych zamestnavatelov, vyhlasenie predlozi len jednemu z nich. Znamena to, ze proste to @a@-vyplnit a odvzdat tomuto zamestnavatelovi?
A co ma este zaujima: buduci rok mm nedostane ten velky preplatok, ked uz robim? Ci je to ohranicene nejakou sumov, ktoru zarobim?
Dakujem moooooc za odpoved

gapa
3. sep 2014

@evatko
-odhláška do 8dní od vzniku pp s dátomom ukončenia poistenia 1.9. (ak zaačína pp 2.9.) z dôchod.poistenia štáom
- bud prehlásenie za rok 2014 podpíšeš u pôvodného zamestnávatela alebo u nového (nemôžeš u oboch) lebo len u jedného si môžeš uplatniť nezdanit.čiastku.
- ak poberáš RP, tak za to obdobie má nárok manžel na odpočet (za tie mesiace), z celkovej sumy odpočtu sa odráta tvoj vlastný príjem, kde samozrejme platí aj príjem zo zamestnaní, dohôd, pn, očr, podpora ...

erivara
6. sep 2014

@zalka Ahoj, tak pisem ti, ako to so mnou dopadlo. Zamestnana som bola od 1.5.2009, RD od februara 2012 do 23.7.2014. Nedala som sa, ako si radila a trvala som na svojom. Dohodu o rozviazani prac pomeru sme podpisali koncom juna, v dohode ukoncenie prac. pomeru 24.7.2014, v dohode1den 24.7.2014 cerpana dovolenka, 1 den preplatii, plus trojmesacne odstupne, uz mi aj vyplatili. Dali mi vyplatny list, vym. zaklad tych 129.-na ten 1 den.Zo socialky mi este neprisiel vymer, ale bola som sa pytat, tak ten vym. zakl. sedi. Tak cakam. Nastala taka situacia, ze som asi tehotna( pozit. test) v stredu idem k lekarovi. Som evidovana na urade prace a zacala som robit na dohodu (este som ju nepodpisala)8 hod tyzdenne. Mam narok potom na nejaku matersku od aprila 2015? Ak ano, corobit, aby bola vyssia, alebo ak nieje narok, co robit, aby bol? A mam narok na nemocenske, keby ma chceli skor ci neskor vypisat? To bude nase tretie babo. Porad, prosim, co, robit, aby bolo co najlepsie. Dakujem Ti velmi pekne vopred za odpoved.

zalka
6. sep 2014

@erivara nájdi si zamestnanie ... ako z dohody nárok na MD bude ale 65% z VZ čo bude málo ... nájdi si zamestnanie odpracuj 90 dní bez PN a OCR a MD bude rátané z toho zamestnania.

erivara
7. sep 2014

@zalka Dakujem.

dravama
7. sep 2014

ahojte,mám pár otázok, z toho všetkého mi to tak vychádza, že aj ked mi rodičovský končí v o februári budúceho roku, môžem poberať podporu, ak prepíšem rodičák na manžela?
- ak áno, potrebujem zrejme prac.zmluvu aj výpoved pz na UPSVR?
- ak áno, má byť tá pz na dobu neurčitú a výpoved potom akou formou?
- potom som sa tu dozvedela,že stačí čerpať jeden deň dovolenky a pp ukončiť, následne sa ísť k 1. zaevidovať?
(mám za sebou 2 materské a pred nimi som bola 3 dni zamestananá s max.VZ -- dakukujem GAPA za túto šancu
- bude z toho dačo dobré? treba si dať na niečo pozor?

erivara
7. sep 2014

@zalka A kedy sa mam zamestnat, su dolezite nejake datumy a sumy? A co to nemocenske? Inac ta dohoda by bola o prac. cinnosti s pravidelnym prijmom 148 v hrubom.. A nepomohlo by trebars od januara uzavriet este jednu dohodu, alebo radsej pracovnu zmluvu?

zalka
7. sep 2014

@erivara ak chceš mať MD 96,20 eur tak kludne maj tolko je 65% z dohody ....
a budem sa opakovať zamestnaj sa na 90 dní minimálne bez PN a OCR ... a potom bude MD z platu z tých 90 dní vypočítaná ....
a pracovná zmluva to je treba ... a kedže nepíšeš asi nástup na MD, kedy by bol ani nič iné podstatné tak ti neviem poradiť kedy ako a prečo urobiť zmluvu na TPP

precious
Odpoveď bola odstránená
erivara
8. sep 2014

@zalka VEĎ SOM TI PÍSALA, ŽE ASI APRÍL 2015. JE TO TAM V TEXTE.

zuzanasusu
8. sep 2014

@zalka Najprv sa ti chcem Zalka velmi podakovat, vdaka tvojim super radam mam maximalnu podporu 🙂 A zaroven ta chcem poprosit o radu pre kamosku, lebo ona je trochu iny pripad. Finta s dovolenkou sa na nu neda pouzit, pretoze ju ma vycerpanu po druhej MD a teraz jej ostalo len pol dna. Konkretne - u posledneho zamestnavatela je zamestnana je od 5/2007, v 9/2008 nastupila na prvu MD, pokracovala plynulo s druhym dietatom. Druhe dieta bude mat 15.9.2014 - t.j. sviatok 3 roky. Do prace nastupit nemoze, kedze sa prestahovala a byva 120 km. Dovolenky ma ten polden. Pred nastupom na MD zarabala v hrubom 1087 €. Co by bolo pre nu najvyhodnejsie? Ako ma postupovat, keby ukoncila PP dnom kedy bude mat dieta 3 roky, ratala by sa jej podpora z poslednej mzdy, alebo ako to je? Zarabala celkom dobre, takze aj podpora by jej mohla vyjst v pohode. Vopred ti dakujem za tvoju odbornu radu. Zuzana.

ginepra
8. sep 2014

Milé žienky ako @gapa a @zalka S.O.S... 😲 S.O.S. 😉 Teraz 18. 9. mi končí druhá rodičovská (reťaz. pôrody a násl. materské) zo zamestnania, kde som v TPP. V práci mi avizovali, že ma nebudú potrebovať a že mám nárok na 3-mes odstupné, ale keďže som mala malý úväzok, tak by to bolo len 500 e. Dovolenku údajne ŽIADNU nemám, lebo nárok na dovolenku vzniká len vtedy, "keď odpracuješ potrebný počet dní v roku, už si ale 5 rokov doma, takže nárok nevznikol." Dá sa z týchto čísel vykúzliť nejaká slušná podpora? 🙂
Ešte rozmýšľam nad predĺženou materskou do 6 rokov, to môžem ostať bez udania dôvodu? Musí ma zamestnávateľ na ňu uvoľniť ak o to požiadam? Má to nejaké výhody, keď šanca, že tam potom nastúpim, je takmer nulová? Ďakujem za cenné rady 😉

zalka
8. sep 2014

@erivara zamestnaj sa od 1.12.2014 zo mzdou 1207,50 eur ... od januára nech ti v práci znížia úväzok, a aj výplatu ... od začiatku PP 90 dní ked nepôjdeš na PN ... tak PN od marca aj prípadná MD od marca 2015 budú rátané z platu z 1.12.2014 tj. b udú max. za predpokladu, že odpracuješ súvislé 90 dní bez PN a OCR
@zuzanasusu ak mala taký plat, tak nech nastúpi do práce 1 den odpracuje, a pol dna dovolenky jej preplatia .. a mala by mať aj ona max. podporu ... resp. jej môže šéf dať odmenu tak aby jej hrubá mzda bola za ten 1 den 55eur .
@ginepra no nárok na dovolenku máš, lebo čas strávený na MD sa počíta ako odpracovaný čas, a za odpracovaný čas nárok na dovolenku je .. takže sa nedaj oklamať ... a zamestnávateľovi povedz, že nech si naštuduje zákonník práce alebo nech pošle mzdárku na školenia. Ak napíšeš presné dátumy, začiatkov a koncov MD tak ti vypočítam aký máš nárok na dovolenku na koľko dní.

erivara
8. sep 2014

@zalka Ok, uvidím , čo sa podarí. Zatiaľ ďakujem.

zalka
8. sep 2014

@erivara rado sa stalo

zuzanasusu
8. sep 2014

@zalka Dakujem. Takze by to neslo tak, ze vobec nenastupi do prace? Nikdy by sa neratala podpora z jej posledneho zarobku pred nastupom na MD? Je to statna sprava, neviem ci jej umoznia nastupit na den do prace :( .

zalka
8. sep 2014

@zuzanasusu šlo .. podpora sa vyráta z platu pred MD

zuzanasusu
9. sep 2014

@zalka Dakujem.

ginepra
9. sep 2014

@zalka Ďakujem, zdalo sa mi to divné, ale od dlhoročnej mzdárky veľkej spoločnosti som takýto kiks teda nečakala 😕 Na prvú materskú z tohto zamestnania som nastúpila cca 23. 2. 2009 a na druhú materskú (následne z prvého rodičovského) zasa 11. 8. 2011. Musím pohľadať doklady aby to bolo na deň presne.

ginepra
9. sep 2014

@zalka a hrubú mzdu mám písané ešte v korunách 3000 + 1000 pohyblivá zložka. písali mi, že odstupné za 3 mes je 498 e, dovolenka žiadna ako som písala...