Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
Dakujem za radu,realne dufam ze mi nic take nehrozi...ibaze v tejto dobe clovek nikdy nevie,chystam sa nastupit spat do prace este pred dovrsenim 3 rokov mojho syna,takze budem vidiet na com som...dakujem este raz za vasu odpoved
@zalka
dobry vecer,vidim,ze sa v tom dobre vyznate.ja mam v tom vsetkom totalny hokej.mozem vas poprosit o radu. PP mam od 01/2007 a trva mi do dnes.Od 10/2009 som na MD,nasledne RD,potom 04/2012 zasa MD a momentalne som este na RD do 05/2015. Dovolenku,ktoru som mala pred nastupom na prvu MD som si nexala preplatit. Viete mi vypocitat kolko by som tam mohla mat dovolenky teraz za to obdobie odkedy som doma?V maji 2015 by som mala nastupit do prace. ak dam ja alebo dostanem vypoved zo strany zamestanavtela budem mat narok na podporu?prosim vysvetlite mi to "po lopate",lebo fakt sa v tom nevyznam.vdaka 🙂
@zalka este ked som si tu citala tie rady tak chcem doplnit ze pocas RD som si sem-tam davala DNP /deti su casto chore/ ale len na 10 dni kvoli OČR,takze som realne dnp neplatila.iba som sa prihlasila a odhlasila.no vobec netusim ci som si v tom baliku skrtala aj poistenie v nezamestnanosti.ak ano tak som si to pokaslala s podporou vsak?co v takom pripade? viem si to nejak zistit spätne na SP?
Ahoj Zalka prosím o radu. Pokúsim sa byť stručná, niečo z tvojich rád mi je jasné ale potrebujem sa uistiť či sa nemýlim. Zamestnaná som od 1.2.2008 na dobu neurčitú. Od 1.4 2010 som bola platcom DNP, od 22.9.2011 som bola na PN - rizikové tehotenstvo, od 25.4.2012 - MD, náš drobec bude mať v juny 2015 tri roky. Do práce sa neplánujem vrátiť kvôli nevyhovujúcej pracovnej dobe. Mám nevyčerpaných 20dní starej dovolenky a ak sa nemýlim počas MD ďalších asi 40. Chcem sa opýtať či aj napriek tomu, že som bola DNP mi vzniká nárok na najvyššiu podporu ak ukončím PP dohodou a pred jeho ukončením budem čerpať 1-2 dni dovolenku a ostatok si nechám preplatiť. Ak nie čo to pre mňa znamená. Samozrejme nárok na odstupné mi zaniká, to mi je jasné. Veľmi pekne ďakujem za radu.
Dievčatá ako zistím niečo o tej dovolenke som zamestnaná na neurčito, celé tehotenstvo som marodila potom nabehla na materskú a následne na rodičovskú ktorá stále trvá do júla 2015.Za toto obdobie čo som doma mám nárok na nejakú dovolenku?
@zalka prosim ta, ked som cerpala obidve materske z dnp (doplacala som si do max.), tak narok na podporu mat nebudem? buduci rok nastupujem do prace po skonceni rd (mozno aj skor). zatial mi drzia miesto, ale neviem, ako sa k tomu realne postavia, ked dam oznamenie o nastupe. zo zakona vari maju povinnost iba 60 dni ma tam nechat, potom mozu prepustit. ci ako to je?
a tiez som pri pri prvej rodicovskej brigadovala na dohodu. porody boli retazove (8/2010 a 12/2012), prac.pomer stale ten isty od 10/2007. dakujem moc za objasnenie 😉
@karinkaeich prečo by si nemala mať nárok na podporu... ak si počas druhej RD nepracovala, tak stačí po skončení RD čerpať 1-2 dni dovolenky, zvyšnú si nechať preplatiť a skončiť PP .. a podpora bude maximálna.
@zalka tak som bola znova na soc. poistovni a ak chceme, aby poberal RP manzel, musi si uplatnit narok na materske, vypisat, tlaciva, soc to posudi a nasledne neschvali narok na aterske, nakolko je zamestanany. S tymto potvrdenim treba na UPSVaR a az potom prehodia RP na neho, uzasna byrokracia ti poviem 😠 😠
@zalka a keby som si našla novú prácu, pričom v starej mi ešte plynie rodičovska? tu potom musím zrušiť? lebo ja zvažujem, čo bude pre mňa lepšie
1- nastupit do novej práce (ak sa mi podarí zohnať), tam mať opäť skúšobnú dobu, a nemusia si ma nechať (i keď to hadam nie)
2- vrátiť sa do pôvodnej, tam mi miesto dajú, ale tiež ma môžu po 60 dňoch prepustiť s nadbytočnosti alebo pod. odtiaľ ale potom budem mať nárok na preplatenie starej dovolenky a asi podporu, či?
počíta sa aj obdobie materskej a rodičovskej na ziadanie podpory? lebo ja budem doma cca 5r.
dakujem moc za radu a odpoved
@mondulka ano mas narok na dovolenku ..na neaku cast,neviem ako sa to pocita,, aj za matersku mas narok na dovolenku...za rodicovsku uz nie,,, .. a bud si pred ukoncenim materskej poziadas o preplatenie,alebo sa ti presuva a ked nastupis do prace, tak si ju vycerpas 🙂 mna to caka 🙂))
@karinkaeich ak si nájdeš novú prácu, tak v starej môžeš byť kludne na RD do 3 rokov dieťaťa a popritom robiť v novej práci,
a čo sa týka podpory ... tak potom tá podpora by bola rátaná z platu z novej práce ...
@zalka Ahoj Zalka, ak este mozem trosku otravovat......dnes je prvy den, co nie som na RD. Zamestnavatel mi poslal toto: spolocnost .......a ....moje meno...... sa dohodli sa ukonceni pracovného pomeru ku dnu 31.1.2015. Nic viac...... asi mam trvat na tom, co si mi pisala vyssie, inak nedostanem odstupne, ze? Do toho januara akoze cerpam dovolenku. Navyse odo dnes som uz v novej praci, je to problem mat sucasne dva pracovne pomery? Pekne dakujem vopred za radu.
@quappa77 tak to sa mýli, napíš na miestne príslušný inšpektorát práce, a tú odpoved čo ti dajú tak daj zamestnávateľovi. Ak ťa on prepúšťa, tak môže skončiť PP dohodou s odstupným a preplatením dovolenky k akémukoľvek dňu, alebo skončiť PP s výpovednou lehotou a odstupným, a skončí PP uplynutím výpovednej lehoty počas kt. môžeš pracovať, ak pre teba nemá prácu tak čerpeš dovolenku, a ked vyčerpeš tak ti musí dať náhradu mzdy za prekážky na strane zamestnávateľa a pri skončení PP s poslednou výplatou odstupné.
@zalka toto mi presne odpisal: Zuzka