icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

lola333
8. jan 2015

@zalka skusim a dakujem Ti..

zalka
8. jan 2015

@lola333 už len dosiahnuť aby ti vyplatil odstupné a dovolenku ...

matamoh
10. jan 2015

zienky mam otazku:od 01.05.2011 som zamestnana potom som otehotnela a bola som na marodke od 24.02.2012 do 4.09.2012 a v oktobry tohto roku my konci Rod.dovolenka mam narok na podporu alebo ne Dakujem za odpovede 🙂

zalka
10. jan 2015

@matamoh áno máš

mirkab79
12. jan 2015

ahojte, prosim o radu, na materskej som od septembra 2012, 9.11.2015 bude mat mala tri roky a aj ked som stale zamestnana (mam zmluvu na zastup MD a RD) a konci mi vtedy ked moja rodicovska, budem mat potom narok na podporu? prac. pomer zacal 2.11.2010 trva doteraz. dakujem pekne.

karinkaeich
12. jan 2015

@matamoh ak sa nejdes vratit po skonceni rd do prace, tak su musis u zamestnavatela vydupat, aby ste prac.pomer ukoncili dohodou a musis cerpat aspon 1 den dovolenky, aby opat nabehlo poistenie. podpora sa ti tak vypocita maximalna z tvojho zakladu 😉

zalka
12. jan 2015

@mirkab79 áno budeš mať nárok na podporu ..

mirkab79
13. jan 2015

dakujem pekne za odpoved, dufam a verim ze si dovtedy najdem dobru pracu a nebudem to musiet riesit 🙂

cernek
13. jan 2015

@zalka mozem sa este spytat mam narok na dovolenku za rok 2012 aj ked som v tom roku nepracovala ? od 4.9 2011 som bola PN a na MD som nastupila 11.1.2012? dakujem

zalka
13. jan 2015

@cernek nenapísala si koniec MD ... ale predpokladám že máš nárok na celoročnú dovolenku

lorela
13. jan 2015

Môžem poprosiť aj ja o radu? Týka sa jednej známej, ktorej situácia mi príde zvláštna, resp. jej vyjadrenia, že sa pokúšala vybaviť všetko možné, no v konečnom dôsledku vraj nemá nárok na nič.
Je slobodná matka, ktorá bola pred otehotnením dlhodobo nezamestnaná. Nedávno jej skončila rodičovská dovolenka, je opäť tehotná. Posledné mesiace jej odobrali rodičovský príspevok (- to tvrdí, dôvod si teda predstaviť naozaj neviem....Žije v usporiadanej domácnosti so svojimi rodičmi na pomerne dobrej úrovni, problémy tam nie sú žiadne).
Žiadala o podporu v núdzi, úrady nevyhoveli, vraj preto, lebo býva u rodičov. Vlastne nepoberá vôbec žiadne príspevky, ani od biologického otca výživné na prvé dieťa, nakoľko nechce "kaziť dobré vzťahy medzi nimi" 😕.

Na čo má vlastne táto mamička nárok? Kam sa má obrátiť a čo, konkrétne, žiadať?
Ďakujem.

blahowoman
13. jan 2015

@lorela klame!!!! Lebo ked ma narok na rodicovsky dievca ktore ma 17r a je student,preco by nemala ona? A co romske obcianky? Tie kedy robili? Dalsia vec. Nepobera vyzivne koli dobrym vztahom? Tak je ŠĽAHNUTÁ!!!!!!! A teda nech sa nestazuje ak nema ziadne peniaze! A ak zije u rodicov,tak fakt nema narok na nic.

cernek
13. jan 2015

@zalka koniec MD septembri potom nastUp na RD

zalka
13. jan 2015

@lorela bez výživného od bio otca jej na úrade nebudú riešiť dávku v hmotnej núdzi, a výživné musí byť určené súdom ... bez toho sa snou naozaj baviť na UP nebudú ...
ak dieťa nemá 3 roky a vzali jej RP tak zrejme bio otec jej dieťaťa pracuje v zahraničí... a trebalo si dávku uplatniť tam alebo požiadať o potvrdenie že tam dávku nepoberá .

zalka
13. jan 2015

@cernek vieš bez presných dátumov sa nedá presne povedať ... takže len odhadom, nárok na celoročnú dovolenku máš

lorela
13. jan 2015

@zalka Nie, biologický otec určite nepracuje v zahraničí.
Takže aby dostala dávku v hmotnej núdzi, musí mať určené výživné. Má nárok ešte na niečo?

cernek
13. jan 2015

@zalka zatial dakujem ,presny datum si musim zistit.

zalka
13. jan 2015

@lorela no tak RP dostávala do veku 3 rokov dieťaťa ... tak potom žiaden problém nevidím ...
a bez výživného určeného súdom sa s nou na UP baviť nebudú ... no a prídavky na dieťa nepoberá?

lorela
13. jan 2015

Prídavky poberá. Dieťa už má viac ako 3 roky, no je znovu tehotná. Takže jediný jej príjem sú tie detské prídavky + si musí vybaviť výživné, správne tomu rozumiem? Na nenarodené dieťa môže niečo poberať?

A ešte jedna otázka - je pravda, že ak tehotná mamička neabsolvuje všetky povinné vyšetrenia v tehotenstve, tak nemá nárok na RP?

zalka
13. jan 2015

@lorela Nie na nenarodené dieťa nič nepoberá, až po narodení má nárok na RP.
A to na čo sa pýtaš ... ak neabsolvuje vyšetrenia tak nedostane tzv. kočíkové vyššie ale len základné.

blahowoman
13. jan 2015

@lorela ano. Ak neabsolvuje,bude mat problem. A co ten s ktorym je opat tehotna,tak ten co! Ten je kde? Prosim Ta ta dotycna ma kolko rokov? Lebo toto mi pride,ze nie je asi normalna.a co ma poberat na nenarodene dieta????????? Aj porodne dostane AZ ked sa dieta dozije 28dni ! Cele zle! Rodit a poberat peniaze od statu! Nech sa na mna nehneva ale...

lorela
13. jan 2015

@zalka To sa pýtam preto, lebo dotyčná osôbka - pomaly v 6. mesiaci ešte nebola vôbec u lekára...

Kočíkové myslíš jednorázový príspevok pri narodení dieťaťa?

lorela
13. jan 2015

@blahowoman Až tak dobre ju nepoznám, je to len známa, nuž čo ti poviem, samozrejme že to celé vnímam ako maximálne nezodpovedné a ľahostajné správanie.
Otec nenarodeného dieťatka poberá jeden priemerný plat, z čoho bude dosť ťažké vyžiť 4-člennej rodine, pochopiteľne. Preto sa informujem, lebo ma táto situácia zaujala...

blahowoman
13. jan 2015

@lorela ona je rómka? Lebo kazda normalna zodpovedna matka na vysetrenie ide. Jej vek?

lorela
13. jan 2015

Nie, nie je rómka. Slušné dievča z normálnej rodiny. Ja nerozumiem, prečo robí tak ako robí, resp. nerobí nič... Neviem, či má ešte nejakú popôrodnú traumu z lekárov, ale to nevysvetľuje zase jej postoj voči finančnej situácii, ktorú predsa musí riešiť. Má 24 rokov.

zalka
13. jan 2015

@lorela áno presne to myslím ...

myriada
19. jan 2015

Ahojte, pracovala som do septembra 2011, od septembra 2011 som nastúpila na PN, ktorá trvala až do začiatku MD, teda apríla 2012 (platila som si aj dobrovoľné nemocenské), zamestnávateľ mi v októbri 2011 nepredlžil pracovnú zmluvu, ktorá bola na 1 rok, no to som už bola na PN. Rodičovská mi končí v máji 2015. Budem mať nárok na nejakú podporu, nakoľko ostanem nezamestnaná...dakujem

zalka
19. jan 2015

@myriada nie nebudeš mať nárok na podporu, nemáš splnenú podmienku 2 roky poistenia v posledných 3 rokoch ... resp. počas RD si nemala zamestnávateľa tak nárok na podporu nebude.

bozidara
3. feb 2015

Ahojte, otázku adresujem asi zalke, ak bude ochotná. Od 06/2012-01/2013 - materská dovolenka, 02/2013 rodičovská do 05/2015. Pracovný pomer ukončený dohodou 07/2013. Ak nezačnem pracovať, budem mať nárok v 08/2015 na dávku v nezamestnanosti. Z čoho sa bude vypočítavať? Ďakujem za čas a ochotu.

zalka
3. feb 2015

@bozidara nie nárok na podporu nebudeš mať .. ani dnes ani v auguste 2015, bez poistenia môžeš byť jeden rok ... tj. na podporu si mala nastúpiť v rozmezí času od 07/2013 do 6/2014 teraz je už neskoro ... preto nárok na podporu nevznikne.