Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@zalka a ak som na dobrovoľnej predĺžené RD tak nejaké odvody si nemusím platiť sama? Lebo to si ja nemôžem dovoliť. Manželov plat ide na všetky účty, poistky, škôlku, byt, úver a na iné už ani nezostane. Takže ak sa mi nepodarí si nájsť prácu, tak sa budeme chodiť asi pásť niekam na lúku :'(. Zatiaľ som si nič nenašla a prekážkou sú deti :'( buď sa budem o ne starať a budeme žiť zo vzduchu alebo budeme mať prachy ale svoje deti uvidím iba spať.
@gapa no malý nastupuje do škôlky až od 2.9., ja by som najradšej išla robiť ale ako som už písala je to troška problém, nájsť si prácu s 2 deťmi. Platiť si nejaké odvody si nemôžem dovoliť, tak preto som sa pýtala ako to je a kedy sa mám hlásiť na úrade. Príp.či mi tu niektorá neviete poradiť ako to spraviť, aby to bolo v poriadku. Tie peniaze za august RD, by som ešte rada dostala a nechcela by som ich stratiť len koly tomu, že budem vedená na úrade práce od 7.8.a tam nemám nárok na nič.
@ika33 aha, tebe len ide o to, ak sa prihlásiš na UP v auguste, či neprídeš o rodič.príspevok??? nie, neprídeš. (tiež som sa zaevidovala dokonca myslím v den dosiahnutia 3rokov, ona mi síce povedala, vy ste sa ešte nemusela hlásiť, stačí do tusíšm 7dní od dovršenia 3rokov, no ked som sa spýtala, či môžem aj teraz, že áno. TJ. aj keby si sa evidovala od 1.8.2015, čo nemáš dôvod, nárok na RP by ti ostal, len by to bolo zbytočne skoro. Ak by som bola na tvojom mieste a dieťa dovrši 3roky 6.8.2015 a do škôlky nastupuje od 2.9.2015, nebudeš mať nárok na podporu, ale manžel platí dane (tj. ide aj o možnost odpočtu na manželku), tak sa zaevidujem koncom augusta, aby som bola s istotou 1.9. v evidencii.
Ak by si sa zaevidovala neskôr ako 1.9. (čo je sviatok, tj. v sept. sa dá najskôr od 2.9., to už nebude 7dní spätne), tak za september nemá manžel nárok na odpočet na teba, čo je myslím cca 60eur na mesiac, čo je tiež dosť, kvôli pár dnom.
Ak by si sa zaevidovala 7.8.2015, tak to máš jednoduchšie s papiermi v zdr.poistovni, tj. by si prešla s poberania RP na evidovanie na UP súvisle, nemala by si tam medzitým nahlasovanie ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokov, no to nepovažujem za nejakú výhodu (snád pre tých, čo sú absolútne neorientujúci a neznášajú tieto papierovačky).
Inak, ak by si mala záujem, tak ak budeš v evidencii UP, môžeš si urobiť kurz a požiadať v dostatočnom predstihu UP (no najmenej myslím 14dní) o to, aby ti to uhradili oni (to už treba na svojom úrade zistiť), takáto možnosť končí myslím v cca polovici novembra a je to dosť dobrá možnosť si urobiť nejakú rekvalifikáciu či kurz, no potom musíš ho aj ukončiť úspešne počas evidovania na UP: Myslím vola sa to REPAS či tak dáko, ten projekt.
A po dovršení 3rokov oznám na UP odbor soc.vecí a rodiny, kto sa o dieťa stará, že ty do konca augusta a od 2.9. škôlka.
@gapa ďakujem za odpoveď, hej išlo mi o to aby som neprišla o tie peniaze za august. Ja sa teda pôjdem zaevidovať na UP už toho 7.8.deň po dovŕšení 3 rokov a pevne verím, že sa mi podarí čo najskôr zamestnať. A tie kurzy sú nejaké konkrétne na UP alebo si môžem spraviť akýkoľvek kurz a UP mi ho preplati? Myslím napr. maserský, iné má práve nenapadlo čo by úrad neponúkal, lebo myslím, že tam budú skôr asi nejaké účtovníctvo a pod.
@gapa
@zalka ahojte. Prosim vas este ci mi viete povedat ci je t spravne- hrubu mzdu som mala 450€. Zamestnavatel som mnou ukoncil pp dohodou s tym ze som dostala odmeny v sume 2 mes.platu, 3 dni som cerpala dovolenku a 28,5 dna dovolenky preplatili. Prislo mi cca 1200€. Nemalo by to byt viac? Z vyplatnej pasky som jelen, no zda sa mi ze je to malo. Dakujem vam za odpoved.
@mayusik ved ti prišlo podla mna tak akurát ... ja nevidím tvoju pásku ale si uvedom, že koľko z toho je daň .. a koľko sa zaplatilo na odvodoch ... to čo si opísala tak v hrubom si mala bajočko 450+450+600( dovolenka) = 1500 e .. daň ak si vezmeš je 19% to je skoro pätina a čo odvody do ZP a SP ...
Prosim o radu bude mi koncit plateny rod.prispevok syn uz bude mat 6 rokov a pojdem na urad prace.. v zamestnaní som mala maximálny vymeriavací základ a chcem sa spytat aka bude asi podpora su tam nejake podmienky? Prac. Pomer mi stale trva ale pre nedostatok miesta tam nastupit nemozem..
Prosím vás o radu kto sa tomu rozumiete.
Som na rodičovskej dovolenke. Bola som zamestnaná na dobu neurčitú, celkovo mám odpracované 3 roky pred nástupom na materskú. Koniec rodičovskej dovolenky bude až o rok v septembri 2016.
Moj zamestnávatel však končíl a firma 31 augusta zaniká, čo znamená moju výpoveď.
A mňa zaujíma, že ak ukončím rodičovkú predčasne a nahlásim sa na úrad práce, či budem dostávať podporu a ak áno, tak z čoho sa mi bude počítať. Viem že 50% z priemeru 2 rokov, ale či sa do toho obdobia počíta iba moj plat, prip. materská, alebo sa do priemeru ráta aj rodičovská.
Vopred Vám ďakujem za odpovede. Plánovali sme mať aj druhe dieta a znovu poberať matersku, ale zanikom firmy už asi materskú nedostanem, či?
@janea234 - ja som od roku 2010 bola na materskej dovolenke potom na rodičovskej a od roku 2012 znova na materskej. Materská sa mi rátala z príjmu čo som mala pred prvou materskou. NO a počas tej druhej materskej (r.2012) sa rušil môj zamestnávateľ (r.2013), ja som mala do konca materskej ešte nejaké 2 mesiace a potom som mala nastupovať na rodičovskú. Tak som normálne prevzala výpoveď a ostala som na materskej, keď mi skončila išla som sa nahlásiť na úrad práce a manžel bol zahlásený na rodičovskej dovolenke (keďže popri rodičovskej môžeš byť aj zamestnaná, tak bol zahlásený manžel) Ja som teda poberala podporu, vypočítanú zo mzdy čo som pred materskými a rodičovskou dostávala a manžel poberal rodičovskú dávku. PO pol roku som sa z úradu vyhlásila a išla na rodičovskú ja na miesto manžela. Keďže nemôžeš poberať aj rodičovskú aj podporu v nezamestnanosti, tak by si to mala spraviť tak, že na rodičáku bude manžel a ty na úrade. Na úrad sa myslím môžeš zahlásiť do 1 roka (toto si zisti, nie som si tým istá) po ukončení pracovného pomeru, tak aby si aj nejakú podporu dostala. Inak ak sa zahlásiš neskôr tak už ti podporu vypočítanú z tvojho predošlého príjmu nedajú. Preto som aj ja išla takto na úrad práce, lebo mi tam tetuška povedala, že keby som sa zahlásila až po ukončení rodičovskej (čo je vlastne teraz), tak už by som nemala nárok na podporu vypočítanú z môjho pracovného pomeru, ktorý mi bol zrušený.
Dúfam, že som ti to nepísala moc zložito a vieš sa z tohoto môjho príspevku vysomáriť 🙂
@zuzume čerpať 1-2 dni dovolenky a zvyšok si nechať preplatiť ... čo viac ti môžem napísať ak si nenapísala ani dátum kedy ti končí RD, ani koľko dovolenky ti ešte ostalo ... ani to či si robila v posledných 2 rokoch na dohodu alebonerobila . . č i si platila DNP alebo neplatila. .. všetko vplýva na výšku podpory ...
@zuzume nie je to dôležité ... funguje to takto
príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 56,50 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...
@zalka ahoj prosim chcem sa len spytat po rodicovskej viem ako to spravit s oodporou ale teraz dotaz ako je to s pn?da sa to nejak spravit..kamoska je normalne zamestnana rd md neriesime nemala ale teraz je 1,5 roka pn ale stale je zamestna ale firma im teraz konci..keby si vzala 1 den dovolenky a nasledne isla na podporu tiez by jej tak vysla alebo z pn sa to neda?dakujeeeem moooc
@matkaasebko no skúmajú sa posledné 2 roky ... z posledných 2 orkoch sa ráta podpora ... takže by sa jej podpora rátala z platu z pol roka pred PN a potom z 1 dna po PN .. čo asi moc neurobí ...
AHojte, aj ja by som chcela poprosit o radu. 5.8.mi skonci RD s mladsim synom. Od 8/2009 som striedavo na MD,RD,MD,RD. Pracovny pomer som mala na dobu urcitu a skoncil v r.2010. Predpokladam, ze narok na podporu nemam, kedze som si ziadne doplnkove poistenia neplatila.
Syn by mal nastupit do skolky v septembri, ale byva casto chory tak mam obavu z toho, co bude,
ked sa dostane do kolektivu.Asi by som mala pokracovat v neplatenej RD . Mohli by ste mi prosim poradit, ktore vsetky urady musim obehat a co od nich ziadat. A ak budem na neplatenej RD,
bude mat manzel narok na odpocitanie dani? A je to tak, ze ked budem na neplatenej, tak syn moze byt len 4 hodiny v skolke? Vopred dakujem za odpoved.
Ahojte, vedela by mi niektorá poradiť čo robiť aby som nestratila nárok na podporu.....na MD som od roku 2010, po RD nasledovala ďalšia MD a znova RD, ktorá mi bude končiť v 12/2016. Pracovala som na dobu neurčitú vo firme, ktorá je od 06/2014 v konkurze. Budem mať nárok na podporu? Čítala som tu, že treba si vybrať aspoň 1-2 dni dovolenku po nástupe z RD aby bola podpora čo najvyššia. Ale ako to je v mojom prípade, keď počas RD môj zamestnávateľ sa dostal do konkurzu? Vopred všetkým ďakujem za odpovede.

@ika33 ako píše zalka, ak chodí dieťa do škôlky na max. 4hod, tak sa hned nemusíš hlásiť na úrad práce (ak už si si podporu vyčerpala), môžeš byť zdr.poistená štátom aj ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajjúca o dieťa do 6rokov (tie prídavné mená sú možno v inom poradí v zákone), lebo ide len o zdr.poistenie. Ale ak nebudeš evidovaná 1.9., tak manžel si nemôže na teba uplatniť odpočet za mesiac september, čo je tiež dosť, ak manžel platí dane.