Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
Ahojte baby, vidím, že skôr máte prehľad, tak by som poporosila o pomoc. 12.7. dovŕší dcérka tri roky, pracovný pomer budem musieť ukončiť, nakoľko firma sa presunula ďaleko, takže sa mi nedá cestovať toľké km. Ako docielim maximálnu podporu v nezamestnanosti? Počula som, že by bolo dobré ukončiť pp dohodou a vyčerpať len jeden deň dovolenky nasledujúci po narodeninách dcéry - t.j.13.7.2017 a zároveň uviesť tento dátum ako deň skončenia pp. Je to správne alebo ma viete nejak doplniť, poradiť. Veľmi pekne ďakujem.
@oblecenieavecicky Presne ako pises.
@evittam Naozaj? Takže nie je tam ešte nejaký zádrhel? Ďakujem! A potom hneď na úrad práce a sociálku?
@oblecenieavecicky Ano. Naozaj. V prvom rade doruc zamestnavatelovi oznamenie o nastupe do prace nakolko ti konci RD. Datum nastupu 13.7.2017. No a to už neviem ci zamestnavatel bude ochotny sa s tebou dohodnúť. Ak ano tak podpisat dohodu o skonceni PP k 13.7.2017. Vycerpes den dovolenky-13.7.2017 (vypis aj dovolen.listok) a ostatnu ti preplatia. Ak si teda necerpala dovolenku medzi MD a RD. No a potom so vsetkymi dokladmi evidovať sa na UPSVaR a az keď budeš mať rozhodnutie o zaradeni do evidencie uchadzacov o zamestnanie tak ist na SP a ziadat o podporu a tiez na ZP nahlásiť sa ako nezamestnana. Na SP si predpokladam nahlasena na dochodkove ako osoba starajuca sa o dieta so 6.rokov.
*do...
Opat ja 🙈 So zamestnavatelom sme sa dohodli na ukonceni pp dohodou k 13.7.(resp.mi ponukali viac dni dovolenky vycerpat, alento asi nie, ze?) a ponukli mi tiez 3mesacne odstupne. Moja otazka znie: realne som vo firme robila cca rok este v roku 2011, potom som hned isla na Pn,matersku, rodicovsku a opat bez jedineho dna pauzy na druhu matersku a rodicovsku. Vznika mi vobec narok na podporu v nezamestnanosti? Citala som o tych povinnych 730 dnoch za posledne roky, len neviem, ci ich splnam... dakujem
@oblecenieavecicky Ano samozrejme splnas,nakolko tvoj PP stale trva, takze sa zaratavaju aj roky čo si bola na RD,MD,PN. Urob tak ako som ti napisala a hotovo.
@evittam ty si poklad 😘 hned mam lepsi den. Samozrejme sa chystam na vsetky urady, len som az do jula sama s detmi, tak si to zistujem zatial aspon takto... Dakujem! Pekny den 🙂
@oblecenieavecicky Za malo. A podobne
😉
@nisap aj zamestnávateľ potrebuje tvoj podpis na dohodu, ak nepodpíšeš tak musíš nastúpiť do práce .. kt. ti zamestnávateľ dať musí ... a bude ti plynúťvýpovedná lehota ...
dohoda je o tej dohode, i ty vieš na zamestnávateľa pritlačiť, ak on nesúhlasí s dnom čerpania dovolenky a dohodou ...
tak ty nesúhlas s ním ... a nesúhlas s ukončením PP dohodou,
ak ťa chce prepustiť nech ti dá výpoved s výpovednou lehotou, a odstupným ...
myslím že si to potom dva krát premyslí ... a nedaj sa vtlačiť do podpisu dohody, ktorá tebe nevyhovuje ..
@nisap Tak klame. Lebo podla ZP ak ti da vypoved zamestnavatel tak mas narok na odstupné podla ZP. Jedine vtedy nemas narok na odstupné ak podas vypoved ty sko zamestnanec. Dokonca ani pri dohode ti nemusí dať odstupné-to uz je jeho dobra vola,ze odstupne uvedie do dohody.😉 (Inak pozor na to-ak ti ho sľúbil, nech je uvedene v tej dohode).
@nisap Ešte raz - klame - pokiaľ ti dá výpoveď zamestnávateľ máš nárok na odstupné.
§63 ZP.
http://www.epi.sk/odborny-clanok/Odstupne-a-odc...
https://www.kros.sk/tmp/asset_cache/link/000011...
@nisap toto čo ti zamestnávateľ tvrdí, platilo za čias ministrovania Mihála ale Ficova vláda od vtedy zákonník práce už tuším 2x novelizovala ... pozri sa sama tu je to pekne spracované https://www.kros.sk/tmp/asset_cache/link/000011... aj vytlačiť môžeš a povedať zamestnávateľovi, že ty vieš kde je pravda ..
a ak by ti dal výpoved s výpovednou lehotou tak potom sa ozvi poradíme ako získať aj napriek tomu vysokú podporu .. 🙂
a výpoved výpovednou je § 63 zákonník práce a k tomu si prečítaj § 76 o odstupnom ... ( prehladne je to v tej tabulke od krosu )
@zalka, prosim ta, preco mi bola ratana podpora v nezamestnanosti z rodičovskej?? Bola som zamestnaná ns ttp od toku 2012,2013 na pn, apríl 2014 materska, od oktobra rodičovská... Bolo mi o vypočítané od 2015-2017..fala som výpoveď..mstersku som mala ccs 400e, so. Myslela, ze to bude približne k tomu..
@pamag1805 Presne sko píše @zalka. Z RP ti určite podporu neratali,lebo by si nedostala ziadnu,nakolko RP je nezdanitelny prijem a neodvadzaju sa z neho odvody.😉 Ja som podobny pripad ako ty (TPP od 2010, MD 2013-2014, od jula 2014 RD+PN, vypoved v okt.2016, PP skoncil dec.2016, PN do 3/2017) a mam max.podporu.
Dobry den je tu neaka maminka co robi na UPSVAR chcela by som sa nieco spytat cez ss dakujem moc :0)

Presne toto so chcela vediet. Dakujem ti velmi pekne. Vies, clovek sa v dnesnej dobe musi vselijak obracat, najma ked má deti , ja tri stasticka. Ale Ty to dobre vies, veslijaké osudy zien tu citas... este raz diky.