icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

gapa
4. jún 2010

marado,
na PN bola aj po narodení??? LEbo k prihláške potrebovala RL dieťaťa a to pred pôrodom nemala. Ale možno si to už nepamätá, no to už jena nej, či si to pre istotu preverí na SP alebo nie. Lebo vybavovačiek v ZP a SP s PN a materským mala tiež viac ako zamestnaná osoba.

marpado
4. jún 2010

takze uz sa neda nic musi zohnat robotu a malu sup do skolky od septembra, ma ona narok po skonceni RD nejake soc. davky nevies nahodou?aby nezostala uplne bez prijmu a ospravedlnujem sa citam to rychlo preto tie odpovede a otazky hore ale aj tak Ti dakujem za rady

marpado
4. jún 2010

po narodeni uz nebola PN vravela ze do materskej

skorpionka34
8. jún 2010

Jezisi zenicky radte!!!Teraz som si precitala mail od nasej mzdovej, ze mi nevznika narok na podporu 😨 Ja to nechapem...Este raz zhrniem moju situaciu"
Som zamestnana od r. 2001, v r. 2004 prva materska, potom cerpanie dovolenky, nastup na rodicovsku do 20.3.2007, od 21.3-20.4. 2007 som sa hodila na PN, aby som nedostala vypoved, kedze od 21.4 som nastupila na 2. matersku. Potom hned na rodicovsku.
K 9.6.2001 som podpisala dohodu o skonceni PP.
Preco by mi nevznikal narok na podporu??? Ja to nechapem, gapa, prosim ta rad.Pretoze kazdy mi hovori, ze narok mam, v piatok sa chystam na UP.

skorpionka34
8. jún 2010

A este sa ma pytala, ze ci chcem nulove potvrdenie aj tak...

skorpionka34
8. jún 2010

No, teraz som volala tej mzdovej a pytala som sa ,ze preco nemam narok na podporu, tak mi povedala, ze za posledne 4 rokx som neplatila do fondu zamestnanosti...., ze som poberala len rodicovsky prispevok...ja neviem, ale ta mzdarka je nejaka cudna. Ma pravdu. Ako som mohla LEN poberat RP, ked som ako zamestnana musela byt na RD,nie? Mne sa to nejako cele nezda...Co vy na to?

skorpionka34
8. jún 2010

Tam bola otazka..."ma pravdu?"

skorpionka34
8. jún 2010

A este mi povedala, ze mam narok jedine, ze ked som bola dobrovolne poistena, ze ked som si platila 1% 😨 ...tak som ju musela poopravit, ze nie j1,ale 2% z VZ...no ja neviem. Ved o vsetkom aj tak rozhodne socialna poistovna, nie? Ci mam narok, ci nie.

zuzulask
8. jún 2010

neviem či vôbec mzdové účtovníčky vedia čo vlastne spravila novelizácia zákona od 1.2 s nárokom na podporu pe mamičky po RD .........mnohé totižto ani netušia že bola novelizácia niečoho.....oni to do účtovníctvu nepotrebujú tak to ani nesledujú .....čo som mala možnosť sa rozprávať s 3 účtovníčkami tak oni op tom ani netušili....

zuzulask
8. jún 2010

myslím si že môžeš byť v kľude......platiť si si zaplatila a vyráta ti to socka...dostala si v dohode paragraf 63???

skorpionka34
8. jún 2010

Dobre, ale na soc. poistovnu potrebujem "potvrdenie zamestnavatela na narok...." a ked mi tam napise 0, to akoze som nemala ziadne vymeriavacie zaklady, ved ,ked mi vypocitavali druhu matersku, tak mi dali pravdepodobny VZ, za predsa som nejaky zaklad mala...ja jej zajtra este zavolam a asi jej to budem musiet vysvetli, hlavne tu novelizaciu...
Ziadny paragraf zam nemam.

skorpionka34
8. jún 2010

Hlavne ma polozila ta jej hlaska, ze som si neplatila do fondu zamestnanosti 😨

zuzulask
8. jún 2010

presne o to ide.....počas RD sa za nás neplatilo do fondu ....a preto sme do 1.2. nemali nárok na podporu.....ale novelou zákona od 1.2. sa urobilo akože sme platili , ale to len my mamičky na RD......je správne že máš vymeriavací základ 0, to je dobré.....a aj potorvdenie je dobré že je 0, to že ti ona dakedy v minulosti rátala pravdepodobný sa teraz neberie do úvahy, to sa počítalo na nárok na výšku materského počas čerpania MD, počas RD si dostávala klasickú dávku štátu......vlastne týmto dobrovoľným platením v nezamestnanosti si si ty urobila vlastný vymeriavací základ......v takej výške ako si chcela.....a ak by si aj ty mala niečo na potvrdení od zamestnávateľa , neaký VZ, napr. preplatenie dovolenky už po skončení RD, lebo nie všetci dajú ukončenie RD a PP v jeden deň, tak tieto VZ sú dva a vlastne by sa timali sčítavať...odstupné sa do výšky VZ nezaratáva....

zuzulask
8. jún 2010

ona s tvojim DPvN nemá nič.....ona to ani nemusí vedieť...........to ti nepotvrdzuje ona , ale socka......

zuzulask
8. jún 2010

to nezabuni povedať na socke , že si si platila DPvN ...oni si to potvrdzujú osobitne...

skorpionka34
8. jún 2010

Takze v podstate mozem byt kludna, je to vlastne jej neznalost. 😀 No, ale odpadol mi obrovsky kamen zo srdca, lebo ked som videla ten mail, tak som skoro odpadla,robim si take plany s tou podporou a zrazu... 😠
No, tak chvalabohu ste ma ukludnili.

zuzulask
8. jún 2010

áno je to jej neznalosť, ale netreba jej to vyčítať....to nie je v jej povinnosti vedieť tieto zákony.....ona má iná náležitosti...hlavne že ich budú poznať na socke..... 😀 😀

zuzulask
8. jún 2010

v podstate ti povedala pravdu že máš vymeriavací základ 0 a počas RD sa ti do fondu neplatilo.....

skorpionka34
9. jún 2010

Vcera som jej pisala mail, ze sa to v tejto oblasti zmenilo, tak mi dnes odpisala, ze "nato, ze sa vobec nepozname, som nejaka prudka...", no co dodat 🙂

jajka78
9. jún 2010

skorpionka, ja mam taku istu mzdarku, niekedy mam pocit ze viem viac ako ona. 😀

gapa
9. jún 2010

skorpionka,
bud kludná. Mzdárky ozaj vôbec túto časť zákona o soc.poistovni nemusia ovládať. Sa im vôbec nečudujem. Majú iné starosti ako študovať, kedy je nárok na podporu, aj ked je to plus, ak to mzdárka vie. Ale ozaj majú tých zákonov oni dosť a ked ovládajú, čo majú, tak klobúk dole.

Naša ekonomka tiež o mnohých veciach netušila, napr. že aj MD sa považuje za odpracovaný čas a to sa inak vyzná velmi dobre.

To potvrdenie o 0ovom vym.základe a dobe čerpania MD, RD ... v období štyri roky pred zaevidovaním na UP budeš potrebovať. Bez toho ti neuznajú nárok na podporu ani z DNP, lebo dni máš splnené zo zamestnania a aj nulový VZ potrebujú zdokladovať, lebo ak by si nejaký mala, tak by ti ovplyvnil výšku podpory.

sveti
9. jún 2010

ahojte, tak ja som uz bola na SP s papiermi a rozhodnutie mi pride domov a uvidim ci to DPvN za nieco stalo 🙂

skorpionka, to DPvN na urade prace dostanes take tlacivko ruzove myslim ze potvrdenie na ucely davky v nezamestnanosti a tam vypnis kde si pracovala + je tam aj kolonka na DPvN, tam vyznacis od kedy do kedy si si platila...na SP to iba pozrela a povedala,ze oni si to tam overia - to platenie.

Tiez som mala od zamestnavatela "nulove" potvrdenie o prijime - to tlacivko.
Pani na SP mi povedala,ze kedze mi koncil PP aj RD v rovnaky den tak narok na podporu mam /na to minimum urcite, uvidime co urobi este to DPvN/
tak sa nenusis stresovat.

skorpionka34
9. jún 2010

Ja viem, ze nikto nemoze vediet vsetko, ale snad ona neni kompetentna "rozhodovat" o tom, ci mam alebo nemam narok na davku. Tak ma normalne zmiatla, ze ci mne uz sibe alebo... 😨
A z toho jej zaveru, ze nemam narok, tak by mi ani neposlala to potvrdenie kebyze nenalieham na nu...
No nic,hlavne ,ze uz viem kde je prava a kde lava strana 🙂

sveti
9. jún 2010

hej je dobre,ze mas aj to nulove potvrdenie, inak mne na SP dali podpisat doplnenie k pouceniu ziadatela o davku v nezamestnanosti.......so zmenami od 1.2.2010 a tam je napisane ze do obdobia poistenia v nezamest. na narok na davku v nezamest. sa zapocitava obdobie prerusenia povinneho poistenia v nezamest. zamestnanca z dovodu cerpania RD podla osobitneho predpisu... tak je to ok

zobaka
9. jún 2010

skorpionka - ta mzdarka asi prd vie 😎 aj ja som mala 0 a tiez ma to desilo, ze co s tým a aj tak som mala narok na podporu, pýtaj to tlacivo kazdopadne!

susi157
9. jún 2010

ahoj zobaka uz si tu davno nebola 😉
uzivas si podporu 😉

zobaka
9. jún 2010

ahoj Susi, ze uzivas 🙂)) no konecne mame co jest na chvilu 😀 😉 ako Ty? si nieco vybavila?

susi157
9. jún 2010

zatial nic. 😠 vybavuje to pravnik mimo sudne-zatial tak uvidime.

zobaka
9. jún 2010

Susi a preco mimosudne? 😕 zamestnavatel robil nejake problemy?