icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

janka35
21. sep 2010

@wighy radsej tam skus zavolat aby si to mala v poriadku,aby sa to potom zbytocne nepredlzovalo keby ti tam chybali tie udaje,ja cakam na rozhodnutie uz od augusta vsetko som odovzdala 18.8.a zatial nemam rozhodnutie no vraveli ze do 60 dni takze stale maju cas,ale vyzera to tak ze ten mesiac podporu asi nedostanem a az na buduci za dva mesiace

lkm
22. sep 2010

Ahojte potrebovala by som od vas jednu radu. Momentalne poberam matersku kt.mi k 31.10.2010 konci a prechadzam na RP. Uctovnicka od zamestnavatela mi vsak oznamila, ze si po materskej MUSIM vycerpat dovolenku kt. mi vznikla pocas MD a az tak nastupujem na rodicovksku dovolenku. Moja otazka je musim si tuto dovolenku vycerpat? Pokial viem, ak by som si ju vycerpala ochranna lehota v ktorej som, by sa mi tym padom zrusila, alebo sa mylim?A ak by som si ju aj vybrala musim nahlasit ze si vyberam dovolenku aj na socialke??? Co je podla Vas vyhodnejsie? Nie som si ista , tak sa chcem poradit, aby som sa mala o co opriet v argumentacii... velka vdaka za odpovede!!!!

katka888
22. sep 2010

@lkm
nemusis si vybrat dovolenku. pocas nej by ti mohli dat napr vypoved. a ked budes na dovolenke, budes mat prijem a nemusi ti potom za ten mesiac vyjst rodicovsky. ja som nesla na dovolenku ale hned na rodicovsky a dovolenku si nechavam ak by bola mala chora a pod.
ak ti tvrdi, ze musis, tak nech ti povie, kde to vycitala.
p.s. inac moj zamestnavatel odo mna uz dva mesiace pred skoncenim materskej ziadal ziadost o nastup na RD, kludne posli pisomne tu ziadost, ze ziadas od 1.11.2010 nastup na RD. na to ti musi vyhoviet.

kaktusik007
22. sep 2010

@lkm ako ti napisala
@katka888 posli pisomne ze ziadaz od 01.01.2010 o rodicovsku dovolenku v zmylse starostlivosti o dieta do troch rokov veku.... a zamestnavatel ti ju MUSI dat tak, ako ty chces....
vybrat si dovolenku po MD pred nastupom RD je prianie tety uctovnicky, alebo ludi, vlastniacich firmu, rozhodne sa nedaj zastrasit a rob si tak, ako chces ty.....
co sa tyka inak dovolenky a rodicovskeho prispevku, tak ono je to takto:
ak napriklad materska konci 20. v mesiaci, a dotycna si vezme dovolenku v praci v dlzke 12 dni, teda az od dalsieho mesica pojde na rodicovsky, o jeden zvyseny rodicovsky sa ochudobni.... ak ale bude mat dovolenky menej, a najstupi na RD v ten isty mesiac ako skoncila materska, tak ma narok na rodivovsky aj za tento mesiac..... preplatenie dovoelnky - prijem vplyv na vyplatu rodicovskeho prispevku nemaju, tam ide len a len o tie datumy, pre priznanie rodicovskeho za dany konkretny mesiac musi byt splnena podmienka co len jeden kalendarny den....

dovolenku ako taku ti inak mozu preplatit 😀 - ak by teta uctovnicka mala problem, ze si ju musis vybrat, mozes na nu rovnakym argumentom, ze ti ju musia preplatit 😀 😀 😀 - pretoze je to o tom, ze ako ty nemusis si ju vybrat, aj to preplatenie je na ich dobrej voli..... takze tak 🙂 pevne nervy...

kaktusik007
22. sep 2010

@lkm a este ano, to s tou ochrannou lehotou mas uplnu pravdu, aby si potom nebola prekvapena, ze si najdes vypoved na stole...... ono pracovny pomer aj tak skonci az po materskej, ale co ak nahodou do troch rokov by si ostala tehotna znova????

katka888
22. sep 2010

@lkm
ako pise @kaktusik007 .... sama vies zhodnotit pomery v praci, ale ja by som tu dofcu neriskla v pripade, zeby to mohlo vyzerat, ze by ti firma chcela dat pocas dofci vypoved. ak by si nastupila 1.11.2010 na dofcu a ta by bola viac ako cely november, prides o ten jeden rodicovsky.

cartridge
22. sep 2010

Prajem pekný deň, preštudoval som to tu od kraja do kraja - poradíte aj mne? Väčšinou chodia na túto stránku len ženy, ale manželka je v nemocnici a blíži sa jej nástup do zamestnania, tak skúsim ja ...
Manželka je t.č. na rodičovskej dovolenke. je v trvalom PP od roku 1992 na dobu neurčitú. S prvým dieťatkom išla na MD v 10/2003 a po roku nastúpila do práce. Na druhú materskú išla v 11/2007 a momentálne, ako píšem, je na RD.
V decembri 2010 jej končí RD. Medzitým poberala aj OČR aj PN zo zamestnania aj z dobrovoľného nem.poistenia /uvádzam, ak by to malo nejaký vplyv na výpočet DpVN/. Ešte podotýkam, že má nevyčerpanú dovolenku spred materskej /20 dní/ - tieto si bude musieť asi vyčerpať. A teraz "babo raď":
1. Ak by sa so zamestnávateľom "dohodla" na výpovedi, samozrejme s odstupným:
a/ môže nastúpiť ihneď po ukončení RD a požiadať, aby jej zostávajúcu dovolenku preplatili /čo asi nebudú chcieť/
b/ môže nastúpiť ihneď po ukončení RD, ale bude si čerpať zostávajúcu dovolenku
teraz mi ide o to, ako by to bolo s výpočtom DpVN - čo je pre ňu lepšie?
2. Ak by sa so zamestnávateľom nedohodla na výpovedi a ponúkol by jej iné miesto:
a/ bude pracovať, ale toto miesto jej neskôr zrušia /organizačné zmeny/
mala by aj v tomto prípade potom nárok na podporu v nezamestnanosti a z čoho by sa potom počítala?
Prosím môžete poradiť? Manželka pracovala nepretržite vo firme od roku 1992, a teraz kôli "známemu niekoho známeho", ktorý nemá ani také vzdelanie, ani odbornosť ako manželka, má prísť o miesto? Viem, v živote to tak chodí, ale ak si pomáhajú iní kadejakými praktikami, prečo nevyužiť možnosť, ak sa dá? Ďakujem za všetky príspevky.

Prosím vie niekto odpovedať? Nechcem zbytočne pridávať viacej príspevkov.
Včera o 13:21 • Odpovedz

gapa
22. sep 2010

@cartridge
1.a) zamestnanec jej dovolenku nemôže vyplatiť, ak má išlo o dovolenku s celoročným nárokom na 20dní za rok (pri nároku na 25dní na rok sa dá preplatiť 5dní). Zákonník práce to nepripúšťa. Dovolenku by si mala vyčerpať do konca kalend. roku, v ktorom nastupuje do práce, inak jej predpadne. Ako je to ak napr. nastupuje 20.12. do práce a do konca roku nestihne dovolenku z r.2007 vyčerpať, nech sa radšej ešte v predstihu informuje u mzdárky. Aby neprišla o dovolenku, lebo v tomto nie je Zákonník práce jednoznačný. Ja som bola ten prípad, a mne to umožnili, ale môže sa stať aj opak (predpokladám, aj ked ozaj treba individuálne posudzovať).
Ak by ju však ozaj potrebovali, tak by sa mohli dohodnúť, že jej vyplatnia dovolenku ako napr. odmeny a dovolenka jej prepadne. Ale asi napr. v štátnej správe toto možné nie je, to len ak šéf má možnosť takto zvýšiť mzdu (u skúkromníkov to problém nie je ako sú peniaze a ochota)
b) ak by si čerpala dovolenku a nevie, či si ju nechávajú v práci, tak si príp. môže od ukončenia RD doplácať povinné poistenie zaemstnanca DPvN do maxima. T.j. bud dni, kedy má maximum alebo žiadne poistenie. Ale aby poistenie trvalo aspon 31dní (ak by schválili, čo navrhujú a ak by sa evidovala až v r.2011)

2. ak by chcela vyššiu podporu ako z toho platu, čo dostane, tak tak isto ako 1b) si môže doplácať do maxima alebo určitej výšky, čo je ochotná platiť.

Podpora sa ráta z obdobia dva roky pred zaregistrovaním na UP, ak by nemala v tomto období žiadny vym.základ, tak z minima (pri zareg. v r.2010) alebo ak schvália čo navrhujú, tak z obdobia pred čerpaním RD (v prípade zareg. v r.2011)

mskorova
24. sep 2010

@gapa, chcem sa ťa spýtať, ako by som si vyrátala, či mi vyjde max.podpora. Zaevidovala som sa na UP od 4.9.2010. K 3.9.2010 som ukončila PP na dobu neurčitú a RD. Už mám potvrdenie z roboty, preplatili mi dovolenku a teda za mesiac september 2010 mám VZ 475E. ostatné 2 roky všetko nuly. DPvN som si zaplatila z maxima od 27.8-3.9.2010. Neviem či to rátajú za dni alebo za mesiace, ako by som sa k tomu dostala. Ovplyvní mi tá preplatená dovolenka výšku podpory? ďakujem za odp. maja

gapa
26. sep 2010

@mskorova
ak si platila DPvN z maxima aj počas čerpania dovolenky, tak je to ok, máš maximum.

mskorova
27. sep 2010

@gapa ahoj, a ďakujem za odpoveď. áno DPVN som si zaplatila tesne pred koncom RD, ktorú som ukončila ako aj PP k 3.9.2010. Takže ten VZ za september mi to nepokazí, chvalabohu. Ale aj tak, kým to nemám na papieri, neuverím. ešte raz vďaka.

cartridge
27. sep 2010

@gapa
Takže nové skutočnosti:
Manželke oznámil zamestnávateľ, že po ukončení rodič.dovolenky si musí vyčerpať zostávajúcu dovolenku, čo činí asi 30 dní. Potom jej údajne ponúkne inú pozíciu, nie však tú, čo vykonávala pred MD. Podľa všetkého sa zo všetkých síl bránia tomu, aby jej nemuseli dať odstupné. Takže ako postupovať?
1. Kedy sa má prihlásiť na DPVN - ešte počas čerpania rodič.dovolenky, alebo počas čerpania riadnej dovolenky v zamestnaní a z akého VZ?
2. Ak by sa "čiste teoreticky" dohodla so zamestnávateľom na výpovedi /z org.dôvodov a s odstupným/, ako sa jej potom bude rátať VZ a z čoho? Počíta sa do toho aj odstupné?
A ešte nerozumiem tomuto - prosím, môžete mi to vysvetliť "polopate"?

b) ak by si čerpala dovolenku a nevie, či si ju nechávajú v práci, tak si príp. môže od ukončenia RD doplácať povinné poistenie zaemstnanca DPvN do maxima. T.j. bud dni, kedy má maximum alebo žiadne poistenie. Ale aby poistenie trvalo aspon 31dní (ak by schválili, čo navrhujú a ak by sa evidovala až v r.2011)

2. ak by chcela vyššiu podporu ako z toho platu, čo dostane, tak tak isto ako 1b) si môže doplácať do maxima alebo určitej výšky, čo je ochotná platiť.

Podpora sa ráta z obdobia dva roky pred zaregistrovaním na UP, ak by nemala v tomto období žiadny vym.základ, tak z minima (pri zareg. v r.2010) alebo ak schvália čo navrhujú, tak z obdobia pred čerpaním RD (v prípade zareg. v r.2011)

A ešte: môžete mi dať nejaký link, kde sa hovorí o týchto zmenách v zákone, ktoré tu uvádzate? Hľadal som, ale nenašiel ... Idú byť v tomto smere nejaké zmeny od 1.1.2011?
Ďakujem veľmi pekne za odpovede všetkým.

kaktusik007
28. sep 2010

@cartridge tu by mali byt aktualne zakony platne k danemu datumu http://jaspi.justice.gov.sk/jaspiw1/jaspiw_mini... no a tu su navrhy zakonov, roznych predpisov... vies si tam pozriet v akom procese je material, ci je v pripomienkovom konani rezortnom, medzirezortnom, ci bol odoslany na rokovanie vlady.... https://lt.justice.gov.sk/Public/AllMaterialsLi... no a tu mas link na NRSR kde si vies najst, v kolkom citani je zakon, ci ho prezident podpisal, alebo ci bol nim vrateny.... http://www.nrsr.sk/default.aspx?sid=zakony/prehlad

ale ak sa do toho pustis, tak je to fakt makacka 😀 tych mihalovych zmien je brutalne vela.... 😉

kaktusik007
28. sep 2010

@cartridge a este k tomu jaspi - sa stalo, ze bola novela zakona k 01.06. a oni este zaciatkom 09/2010 mali na www staru verziu a opravili to az v polovici mesiaca..... takze..... neviem ci to bolo len vynimocne, alebo ci to riesia takto pravidelne 😠 😠 😠

aquabelle
28. sep 2010

babenky poradte. pracovala som 7 rokov v CR, potom som sla na MD a vratila na na slovensko. PP mi bol ukonceny zaroven s koncom rodicovskej dovolenky dohodou. personalistka v CR a aj pracovnicka UP na slovensku mi tvrdia ze mam narok na podporu len pani v soc poistovni sa tvarila nejak divne. tak mam narok na podporu v nezamestnanosti alebo nie? ak ano tak ako sa pocita, pripadne akymi paragrafmi sa mam ohanat? diky moc.

mirna
28. sep 2010

pekne vas prosim o radu - k 31.8. 2010 sa mi ukončila rodič. dovolenka a zároveň ukonč. PP , čiže spĺňam podmienku nároku na dávky v N, od 1.9. 2010 som nahlásená na ÚP, avšak ostala som zaskočená, pretože v SP mi bolo oznámené, že som sa pripravila o podstatne vyšší vym. základ, keďže teraz mi to vyjde cca 150 Eur mesačne , a že teda po ukončení RD som sa mala zamestnať aspoň na nejaký čas a tak si dopomôcť k vyšším dávkam, no kocky sú hodené(((((( , ale aj tak ma zaujíma, či sa daný stav dá ešte nejako zvrátiť a aké kroky by sa dali podniknúť, či už cez odvolanie , resp. dohodnúť sa so zamestnávateľom...

wighy
28. sep 2010

@mirna a neplatila si si DPvN?????lebo tkato ti podporu vyrataju z minimalnej mzdy kedze za posledne 2 roky mas 0 vymeriavaci zaklad

mskorova
29. sep 2010

@mirna a už si všetky papiere zaniesla aj na SP? ak áno, tak už nič neurobíš, ale ak nie a mohla by si sa dohodnúť so zamestnávateľom , nech ti dá do potvrdenia nejaký super VZ, tak by to ešte šlo, ovšem ak už nerobil výplaty, lebo ak hej, tak s tým sa už tiež nič nedá urobiť. ☹

sofik
autor
29. sep 2010

@aquabelle máš nárok lebo ja som bola podobný prípad len som tam pracovala 10 rokov a tiež som po Md šla na svk, takže si reakcie nevšímaj pretože mne to takisto tvrdili 😉

sofik
autor
29. sep 2010

aquabelle a počíta sa to podľa toho čo ti napíšu na úradoch v čr ak tam pošlú tlačivo E301, takže dvnp sa ti ani neoplatí lebo to sa nejako inak počíta 😉

jajka.20
30. sep 2010

Ahojte baby, mohli by ste mi poradiť? Mám 2-ročného chlapčeka a máme problém s cikánim na nočník a bojím sa že to nezvládne ani do nástupu do škôlky ☹ chcela by som teda vedieť ako je to s rodičovskou dovolenkou po troch rokoch, ked mi malého kvôli plienkam nezoberu do školky, malý ma tri rôčky až v novembri takže v septembri škôlku asi nestihneme ak sa to cikanie nezlepší. a budem musieť čakať do dalšieho školského roka.Budem musieť byť teda doma a byť zaevidovaná ako nezamestnaná či ako to potom prebieha. Ďakujem Jana 🙂

mskorova
30. sep 2010

@jajka.20 bohvie ako to bude po novom roku, takže zatiaľ to nemusíš riešiť. A k tomu cikaniu: neboj, neznásilňuj ho, nechaj to na neho, chce to čas, on na to príde, do troch rokov má času dosť. ešte máš pred sebou celý rok. Sestrin syn sa naučil pýtať cikať mesiac pred nástupom do škôlky, a to zrazu z jedného dňa na druhý a rovno už bol bez plienok aj v noci aj cez deň. takže to nechaj plávať zatiaľ. 😉

cartridge
1. okt 2010

Takže nové skutočnosti:
Manželke oznámil zamestnávateľ, že po ukončení rodič.dovolenky si musí vyčerpať zostávajúcu dovolenku, čo činí asi 30 dní. Potom jej údajne ponúkne inú pozíciu, nie však tú, čo vykonávala pred MD. Podľa všetkého sa zo všetkých síl bránia tomu, aby jej nemuseli dať odstupné. Takže ako postupovať?
1. Kedy sa má prihlásiť na DPVN - ešte počas čerpania rodič.dovolenky, alebo počas čerpania riadnej dovolenky v zamestnaní a z akého VZ?
2. Ak by sa "čiste teoreticky" dohodla so zamestnávateľom na výpovedi /z org.dôvodov a s odstupným/, ako sa jej potom bude rátať VZ a z čoho? Počíta sa do toho aj odstupné?
A ešte nerozumiem tomuto - prosím, môžete mi to vysvetliť "polopate"?

Prosím môžete mi ešte objasniť toto? Nechcem zbytočne naozaj zahlcovať stránku otázkami.

lias
1. okt 2010

Ahojte, som šťastná ako blcha, dnes mi prišlo rozhodnutie zo SP ...... a ......... je to tam!!!! 🙂 🙂 🙂 🙂 Investícia cca 10 € do dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti priniesla svoje ovocie a budem dostávať maximum, t.j. cca 36 € na deň. Týmto ďakujem všetkým, ktorí sem prispeli svojimi radami 🙂 😉

annette68
1. okt 2010

Ahojte, tak ja mam uz vsetky papiere uspesne podane tam kde maju byt, vyjadrenie by mi malo podla pani v soc. poistovni prist za cca 6 tyzdnov, tak uvidime.

Chcem sa opytat,ak mi viete poradit, ako je to vlastne s prijmom ked mi priznaju podporu v nezamestnanosti? Budem si v dalsom roku sama podavat danove priznanie a tam priznam kolko mi bolo vyplatene a tak si z toho vypocitam dan, alebo ako to je? ak niekto viete, poradte, dakujem.

henulienka073
1. okt 2010

@lias Gratulujem, po akej dobe ti prišlo rozhodnutie?

lias
1. okt 2010

Musím ich pochváliť, bolo to rýchle, sama som bola prekvapená. 8.9. som odniesla všetky papiere na SP a dnes mi prišlo rozhodnutie. A to viem, že som mala v papieroch z roboty nejaké zmätky od našej účtovníčky, takže jej museli volať a riešiť to s ňou. Inak majú na to až 60 dní.

mariro
1. okt 2010

@lias jeeeeej tak gratulujem,super parada.... 🙂
to si ozaj len za 10 dni zaplatila DPvN??? a stacilo to?...tak si jasny a zivy pripad toho ze to funguje 🙂

Tesiiim sa s tebou .

gapa
1. okt 2010

@annette68
podpora= dávka v nezamestnanosti je príjem oslobodený od dane podla § 9 ods.1 písm. a) Zákona o dani z príjmov, ako dávka sociálneho poistenia= vyplácaná podla zákona o sociálnom poistení 461/2003 v znení nesk.predp.

T.j. nie je to zdanitelný príjem, ale je to tvoj vlastný príjem, tj. ked si budeš uplatnovať odpočet u manžela, treba od nezdan.čiastky, ktorá sa určí podla základu dane manžela odrátať tento tvoj vlastný príjem, tak isto akoby si poberala napr. materské.

lias
1. okt 2010

@mariro nie 10 dní, ale iba 5 za 9,60 € 😉