Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
ahojte chem sa spýtať.v roku 2005 som skončila školu,začala pracovať a otehotnela,ale zamestnávatel mi dal zmluvu na dohodu,teda som pracovala do porodu,ale narok na materské mi nevznikol chýbali tam nejaké dni.poberala som rodičovský príspevok.malý sa narodil v juli 2006 a rodičovský mi teda končil v roku 2009 v auguste.potom som si nenašla prácu tak som s malým doma na predlženej rodičovskej neplatenej.chcem sa spýtať,ked sa najlasim na urad práce mala by som nárok na nejaké peniaze?a teraz som tehotná zase,termín mám 19.04.2010 mám teda náro na niečo?dakujem.
oliinka.. narok na podporu ti nevznikne... po porode budes dostavat rodicovsky v tej nizsej vyske cca 165 EUR
môže mi niekto poradiť v oktobri2009 som nastupila späť do prace po RD k 31.12.2009 mam výpoveď keď som sa so šefom nejako dohodla aby mi nechal zmluvu ešte do konca januára2010 potom by som podla noveho zakona mala mať narok na podporu alebo aku mam ešte možnosť aby mi ten narok vznikol zmluvu som mala na dobu neurčitú a vo firme som pracovala viac ako5rokov a ako sa vypočitava vyška podpory keď po RD som odrobila len pár dní ďakujem
mimi,
podpora sa ti bude rátať z obdobia od nástupu do zamestnania do konca januára.
ahojte chcem poradit.rod.dovolenka mi konci 26 aprila 2010.prepustili ma v septembri v roku 2007 ,mala som tam odpracovanych 6 rokov.budem mat narok na podporu?dakujem za odpoved
zdenka,
bohužial nebudeš, lebo aj keby išlo o PP na dobu určitú, od ukončenia PP už uplynulo viac ako 2roky (9/2007-12/2009),takže máš už väčšiu medzeru a podmienky nesplníš.
Ahojte,potrebujem poradiť 😉 som zamestnaná od 07/04 na dobu neurčítú ,momentáne som na RD a do práce by som sa mala vrátiť 05.06.10(06.06. bude mať malá 3 roky).Na moje miesto vzali kolegu a momentálne nie je volné miesto a asi ani nebude.Keď som v septembri chcela nastúpiť tak mi bolo ponúknuté miesto v inom meste cca 25 km od pôv.pracoviska s inou pracovnou dobou (2 dni 12 a 2 dni volno)ako bola pôvodná 8h,ktorú mám v zmluve aj s miestom výkonu práce.Môžem trvať na umiestnení na pôv.pracovisko po ukončení RD aj keď na inú pozíciu ,alebo musím zobrať iné pracovisko ?Ide o bankový sektor. Ďakujem Andrea
adulator, co ja viem, tak presne tvoje pracovne miesto ti musi zamestnavatel drzat len pocas trvania materskej (prvych 6 mesiacov). Po skonceni rodicovskej dovlenky by ti mali ponuknut pracu adekvatnu tvojmu vzdelaniu s podobnym prijmom, ale nemusi to byt tvoja povodna pozicia...
Dievcata mozete mi prosim poradit? Od 1.1.2010 som DPvN zatial s max VZ - 2892€.
Na MD by som mala nastupit okolo 8.-9.1.2010 - plati aj pri tomto poisteni pravidlo, ze za necely mesiac poistenia platim len alikvotnu cast?
adulator zamestnavatel ti musi ponuknut poziciu porovnatelnu s tou, ktoru si vykonavala pred nastupom na Md, otazka, ci to moze byt v inom meste a ine casy zalezi od toho, co mas uvedene v prac. zmluve, podla mna, ak tam mas miesto vykonu xxxx (konkretne nejake mesto alebo uvedene ustredie, alebo pobocka xxxx) tak nemusis akceptovat ponuku inde, resp. ak mas prac cas od 9 do 17 (alebo ako to vychadza), tak tiez nemusis zobrat 2 x 12 hod. ale ak take miesto odmietnes, mozes dostat vypoved (no mas narok aj na odstupne podla odpracovanych rokov). ved si skus zavolat na inspektorat prace (http://www.narodnyinspektoratprace.sk/)
Ahojte, poradite aj mne?
Bola som zamestnana nejake 3 roky (kratko po skonceni VS) a potom som sla na MD a RD. Pocas RD mi skoncil PP - bol na dobu urcitu, co je vsak na univerzitach bezne a tusim ze aj podla zakona nutne, nikto uz nema na uni a fakultach uvazok na neurcito, myslim. Teraz som bez PP na RD, mam len dohodu. RD mi skonci v sept 2010. Mozem teraz este nieco urobit pre vylepsenie situacie? Nahlasit sa a platit niekde nieco? Dakujem.
ivka - plati, ze na podporu v nezamestnanosti mas narok, ak si poistena v nezamestnanosti v PP minimalne 3 roky pocas 4 rokov pred evidenciou na UP(pri DPvN stacia dva roky). Takze si to treba spocitat, ci ti to vyjde aj keby si sa prihlasila na dobrovolne poistenie odteraz do septembra...
http://www.socpoist.sk/davka-v-nezamestnanosti/...
ivka,
vyrátaj si 4roky späť pred tým než sa zaeviduješ na UP, kolko dní si bola zamestnaná a či všetky tieto PP boli len na dobu určitú, žiadny na dobu neurčitú. Ak len doba určitá, tak ak by si sa teraz poistila sama dobrovnolne v nezam., či ti vychádza aspon 2x365dní. Ak by si mala aj PP na dobu neurčitú v odbobí 4-och rokov pred zaevidovaním, tak treba mať 3x365dní PvN.
Neviem isto, ale len pri dobrovolnom PvN myslím, že tiež treba 3x365dní.
Ahojte. Potrebovala by som poradiť. malý bude mať 6 rokov 28. ja prácu nemám. Mala by som sa ísť zaregistrovať na úrad práce. Ale neviem od ktorého dňa či od 28. alebo od 29. Niekde som čosi čítala , ale teraz to nemôžem nájsť. Lebo prakticky by som (ak by som mala prácu ) mala nastúpiť presne v deň narodenín.Tak asi sa treba ísť aj odhlásiť zo socialky a tiež ktorý dátum dať na odhlášku?Prosím poradte. 😔
janazuza,
ak si dobr pamätám, tak má syn dlhodobo nepr. zdr. stav na dlhšie obdobie ako do 6rokov?? (ak nie, tak ma poprav). Ak áno, tak na SP dáš odhlášku s dátumom ukončenia poistenia 28.01.2010 a ak nadalej trvá dlhodobo nepr. zdravotný stav a ty sa o dieťa chceš sama nadalej starať, tak dáš prihlášku najneskôr 29.1.2010 s dátumom začiatku 29.1.2010 a prines zo sebou aj znovu kopiu RL a predpokladám aj doklad o dlhodobo nepr. zdr. stave.
Na UPSVaR veru neviem, či sa treba hlásiť, ak by si bola dlh. nepr. zdr. stav a tak isto neviem, ako je to v ZP, lebo tam je inak definované starostlivosť o dieťa len do 6rokov, ak sa nemýlim. Tam by som sa asi išla informovať, či môžem byť aj nadalej poistncm štátu aj bez evidovania na UP.
Prácu si môžeš hladať aj doma, ak ti teda nejde o príspevok na podnikanie.
resp. na UP môžeš byť aj uchádzač o zamestnanie a aj iným spôsobom evidovaná, že si hladáš prácu, no ako sa to volá ma teraz nenapadá (malý mi tu skáče po klávesnici, tak už asi končím, tak sa nemôžem pozrieť do zákona 😉 )
Gapa, veľmi pekne ďakujem. Máme priznaný dlhod. nepr. stav do 6 rokov .Ešte raz vďaka, veľmi si mi pomohla. 🙂
JA SOM PRACOVALA 20 ROKOV V KUSE
Ja som pracovala 20 rokov v kuse. V 2/2005 som išla na MD a v 3/2005 bolo moje pracovisko zrušené. Takže som nezamestnaná. Dcéra má 5 rokov som doma a poberám rodičovský príspevok do 2/2011. Po uplynutí tejto doby sa pôjdem prihlásiť na Úrad práce. Dostanem podporu?, počula som, že treba si platiť do fondu nezamestnanosti. Máte s tým niekto skúsenosti?
tin007 ďaujem ,problém je v tom že zam.chce aby som vykonavala pracu na tej istej pozícii ,ale v inom meste 😀 čož si pri deťoch a hlavne tom 13-ročnom nemôžem dovoliť, chodila by som domov okolo 22,30 😝 😝 😝 ,išlo mi o to či mi musim zobrat to ponúkané miesto, alebo môžem dostať aj odstupné ......
janazuza,
😨 🤐 tak v tom prípade platí z mojej predchádzajúcej odpovede len tá odhláška. Som si to myslela, že máš schválenú dlhodobo nepr. zdr. stav ešte dlhšie ako do 6rokov. No asi som si ťa s niekym splietla 🙂
No, ak som to dobre pochopila z toho clanku, co tu je link.tak je jedno aky plat sme mali, alebo aky by bol nas predpokladany plat,napriek tomu,co nam tu p.Mihal radil,dostaneme tak ci tak len tych 158 eur.Spravne som to pochopila? Samozrejme, ze to plati len pre tie, ktorym este stale trva PP.
Ahojte,potrebujem poradit ako je to z tym novym zakonom od 1.2.2010.
Od roku 2000 som bola zamestnana vo firme,v roku 2006 som nastupila na matersku s dcerou a po jej ukonceni v marci/09 som plynule presla na predlzenu RD so synom, nakolko si to vyzadoval jeho zdravotny stav. No este v roku 2007 pocas mojej RD som dostala vypoved a nasledne novu pracovnu zmluvu, pretoze firma neviem ci zmenila majitela ,ale doslo tam skratka k zmene nazvu firmy.Vmaji/09 pocas predlzenej RD som dostala vypoved nakolko sa firma zrusila.V januari/2010 syn dovrsi 6 rokov.Chcem sa spytat ci podla noveho zakona ak sa pojdem prihlasit na UP 1.2. 2010 budem mat narok na podporu v nezamestnanosti.Dakujem
Mne MD skončila ešte 02/2008 potom som sa vrátila do práce na dva mesiace. /PP bol na dobu neurcitu/Potom som bola 5 mesiacov dobrov. nezamestnana a platila som si len zdravotne p.. Od 1.10.2008 do 31.12.2009 som bola zamestnana. Ak si za januar zaplatim zdravotne poist. a vo februari sa zaevidujem na urade prace budem mat narok na podporu?
cervik,
áno budeš, ak ťa zaregistrujú od 1.2.2010, pozor nie spätne!!! skôr (ak totiž prídeš na UP do 7dní od ukončenia riadnej starostl. o dieťa, tak ťa zaregistrujú odo dna po ukončení starostlivosti o dieťa (tak to bolo v zákone)!!! bacha na to!!!!!!) lebo počas trvania PP si bola PvN podla zákona účinného od 1.2.2010 a môžeš mať max. 1rok bez poistenia.
A na tvojom mieste, ak si nemala v období 3roky späť žiadny vym. základ, tak sa asi prihlásim aspon na pár dní na doborovol. poistenie v nezamestnanosti s vysokým VZ (t.j. prihláška a za pár dní odhláška a zaplatiť presne a načas!!! no určite nie z nízkeho VZ!!!), lebo na tú medzeru v zákone by som sa nespoliehala, no toto je myslím dalšia. Ale to už záleží na tebe, lebo tá medzera (možnosť získať maximum aj bez dobr. poistenia v nezam) tam je, ako písal p. Mihál.
no a budeš potrebovať aj potvrdenia od zamestnávatelov, tak možno by som si to už začala vybavovať teraz, lebo to asi nebude jednoduché, ked sa zrušili. Tlačivá si lahko zoberieš z UP alebo aj na nete sú.
zuxa,
ak máš v posledných štyroch rokoch bez poistenia v nezam. max. rok, tak nárok budeš mať.
adulator narok na odstupne jednoznacne mas - daju ti vypoved, ta plynie pocas nej robis - pozor tak, ako ma v zmluve, nie na tom novom pracovisku a este aj dostanes odstupne (bud 2 alebo 3 mesiace v zavislosti od poctu odpracovanych rokov), no a potom sup, sup na urad prace a budes este pol roka poberat podporu. ale ak to pojde dohodou, tak podporu nedostanes, v takom pripade (ak by ta do toho tlaciili, by som vyjednavala vysoke odstupne, aby ti pokrylo to, co by si dostala na podpore). napr. znama sa dohodla na vypovedi dohodou bez udania dovodov so 7 mes. odstupnym, ale nemala narok na podporu (to odstupne jej to vykrylo)
adulátor, tin,
aj ked skončí PP adulátor dohodou, nárok na podporu bude mať. Je jedno akým spôsobom končí PP, to nárok na podporu neovplyvnuje.
Tvoja známa asi nesplnila iné podmienky na podporu, ak napr. bola na RD. Súhlasím, že ak má v prac.zmluve uvedené, že jej miesto výkonu práce je mesto xy a ponuknu jej miesto v meste BC, tak to nemusí prijať, zamestnávatel jej potom môže dať výpoved a samozrejme s nárokom na odstupné, resp. môžu podpísať dohodu o ukončení PP z organizačných dôvodov (napr. nadbytočnosti).
Ahoj,poradi mi niekto...RD mi konči30.01.2010 pred jej poberanim som bola zamestnana,ale vratit sa tam nemôžem kvôli pracovnej dobe.Od možnosti poberať podporu ma delia dva dni,ak bi som si vybavila marodku a pracovny pomer ukončila napr. 5.02.2010 mala by som narok na tu podporu................diki za odpoved
zenusky posledna otazka 😅 ked potrebujem vykryt tie 2 týždne, kedze rodicovska mi konci uz o 8 dní, to staci ak si na to obdvie do 1.2 2010 zaplatim do svojej zdravotnej poistovne, alebo musim aj to dobrovolne poistenie v nezamestnanosti? aby som nieco nepokafrala, dakujem 😉

ludmilka,
ak ta vyradia z dôvodu, že ti začal PP, tak je to ok, iné by to bolo napr. z dôvodu pre nespoluprácu, tam je lehota, no neviem, či 3mesiace, lebo zákon sa menil.