Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@wighy Tak teraz naozaj neviem ... Uviedla som dobre, keď som chcela, aby dohoda o ukončení PP bola k 30.11.2010? Alebo k 1.12.2010? Pretože aj odhláška zo SP na DPVN je k 30.11.2010.
Ak by som mala ukončenie PP k 1.12.2010, mám ešte nevyčerpanú dovolenku, ktorú mi zamestnávateľ preplatí - dúfam, no a to by som už mala asi nejaký VZ, alebo nie? A týmto by som si to asi všetko pokazila, nie???
Ja už fakt neviem ...
@mskorova som zamestnana, na RD - druhy raz po sebe. (v januári 2005 som nastúpila na prvú MD, po nej na RD. Z nej som prešla na druhú MD a RD.) popritom nezarabam, nestihala by som (lebo studujem 🙂.
staci mi teda zaplatit napr. 5 dni z maxima, aby som bola nejaky cas kryta poistenim? kde si to mozem este prestudovat (ktory zakon, ci vyhlasku), pripadne sledovat, ci nedojde k zmene? este raz vdaka.
ahojte, tiež poprosím o radu. Požiadala som o nástup do práce od 3.1.2011, ale zamestnavatel mi zrejme zrusi pracovne miesto. Platim si DPvN od septembra 2010. Takze RD by mi mala skončiť 2.1.2011. Mam viac ako 30 dni dovolenky - mám si ju dať preplatiť resp. si mám aspoň jeden deň čerpať - pani na SP mi povedala, že stačí, aby som aspoň jeden deň odpracovala, ostatné preplatiť a podľa dovolenky + DPvN = podpora. Píšete o zmenách, ešte sa plánuje niečo iné ako 31 dní min platenia?
Ako sa vlastne počíta tá podpora? Vôbec tomu nerozumiem, keď si zaplatíte z max VZ - ten je len cez 2900 Eur? nie cez 4000 Eur? To mi tu dali potom nejaké zlé informácie na SP?
Takže pôjdem nahlásiť zrušenie RD ku 2.1.2010 + budem čakať čo zamestnávateľ, ten mi sľúbil vyjadrenie už dva dni dozadu, zrejme sa nevie spamätať z toho, že mi musí dať odstupné + výpovednú... podľa tohto počítam, že výpoveď podľa ZP dostanem - ako zrušenie pracovného miesta 3.1. a začne mi plynúť od 1.2.2011 - prípadne mi navrhnú dohodu - nemá to žiadny vplyv na vyplácanie podpory??
Strašne ďakujem za rady!!! 🙂
@mi_ma DPvN si si platila z maxima alebo akej sumy, záleží na tom. VZ je cca max. 2978E a z toho platíš DPvN 2%. Zrušiť RD chceš ísť na UPSVaR? ak má dieťa vtedy už tri roky asi nemusíš, lebo viac ako do troch rokov veku dieťaťa ti platiť nebudú, teda ak nemá nepriaznivý zdravotný stav. No a musíš počkať čo urobí zamestnávateľ. Možno ti nebude chcieť dať aj výpovednú lehotu, ale len odstupné, záleží čo ti povie a potom poriešime ďalej. 😉
@mskorova diky za odpoved. platim 40 eur mesacne - myslim, ze z 2000 Eur, ale prave som dnes chcela ist na tu SP a som to nestihla. Mne povedali, ze max je tusim okolo 4000 Eur a to sa mi nechcelo platit.... to je uz vela. No zamestnavatel mi slubil vyjadrenie este na zaciatku tyzdna, ale zrejme mu je tazko, kedze stale nic....
navrat do prace ste podali pisomne, lebo ja len cez email a zrejme mi to treba poslat aj doporucene. Ved uvidim co na mna vymyslia, uz vymyslaju treti tyzden a stale neviem vysledok...
a ako sa pocita ta podpora?? Mihal pise, ze 1100 eur je max podpora, ale na letaku zo socialnej poistovne o podpore v nezamestnanosti a o dobrovolnom je max na den 70 Eur?
Boze, ved to ja potom musim teda zvysit, to platim malo, ze ano, ked vcera zmenili zakon!!!!! moje nervy 😖
@mi_ma .. uz som mala cas zase cosi zistit ... uz tomu rozumiem teda.. sorry
Denný vymeriavací základ v 2. polroku roku 2009 a v 1. polroku roku 2010 je najviac vo výške 71,3126 EUR. Maximálna suma dávky v mesiaci, ktorý má 31 dní je teda 1 105,40 EUR a v mesiaci, ktorý má 30 dní je 1 069,70 EUR. Pri výpočte sa použil všeobecný vymeriavací základ za rok 2008.
@kaktusik007 podľa mňa toto platí až od januára 2011 nie?, tých 31 dní, preto som jej v odpovedi napísala, že pokiaľ chce toto zrealizovať ešte v 12/2010 tak stačí 5 dní, lebo to je podľa doteraz platného zákona. Od januára s tebou súhlasím je zmena na 31 dní. 🙂
@mskorova aha, oki.. ja uz asi neviem kde mi hlava stoji, tolko odpovedi sem davam 😀 😀 😀 😀
ahojte, zamestnávateľ mi napísal teda, že nástupom do práce ma prepúšťa podľa par 63, 1b, ZP. Viete mi teda poradiť ako s dovolenkou a podobne? 🙂
@mskorova, @kaktusik007 ahojte, dnes som bola na SP sa opytat, kedy sa mam pripoistit. ci uz teraz, pocas RD alebo v novom roku, pocas cerpania dovolenky atd.. kedy sa mi to viac oplati. pracovnicka pri okienku mi nebola schopna, ci ochotna poradit. odpovedala mi len stylom, ze to je na mojej dobrovolnosti, kedy a z akej vysky si budem platit. telefonicky som sa este opytala - v SP - zodp.pani veducej, co mi poradi. povedala mi, vzhladom na moju situaciu, ze staci buduci rok si platit popri trvani PP, aby sa mi pocital VZ zo zamestnania + VZ z DPvN. ked sa pojdem evidovat na UP, mam sa odhlasit.
predpokladam, ze je to spravne. mam preto platit pripoistenie cely cas az do konca PP, vsak? bude sa zvysovat aj max. VZ buduci rok?
ahojte,hori mi za patami a neviem si rady...v praci neisto, problematicky,nevedia sa stale vyjadrit,ci mi najdu miesto, rodicak koncim v januari, chcela som si zacat platit dnp-podla noveho zakona mozno-bude treba 31dni, takze urcite uz od zajtra, no neviem ako dalej...lebo medzi materskou a nastupom na RD som si cerpala 48dni dovolenky, ta u nas bola lepsie platena ako normalny mesacny plat, no maximum v porovnani s VZ som nedosahovala.
co by ste robili vy? platili by ste si z maxima alebo by ste sli na mensi zaklad, hra ta moja dovolenka cerpana a platena vyznam?dakujem pekne za kadu radu a tip 😉
oprava nie dnp,ale DPvN
ahojte, nikto neporadi, neopoveda? cas sa krati a treba sa asi hned prvy prac. den, ked to bude aktualne, na DPvN nahlasit, vsak? mam ho platit cele obdobie do konca PP - asi 4 mesiace...?
dobry den, poradite mi prosim? Manzelovi konci 11.1.2011 zmluva na dobu urcitu, zmluvu mu nepredlzili, takze bude bez prace. Nepretrzite pracuje od skoncenia VS t.j. vyse 8 rokov. Chceli by sme vyuzit moznost maximalne davky v nezamestnanosti a dobrovolne sa pripoistit v nezamestnanosti. Vie mi niekto poradit, kedy si ma uzatvorit DPvN, ako dlho ho platit a z akeho vymeriavacieho zakladu? A následne kedy sa má zaevidovať na UP? Dakujem vopred za rady
Prosim kocky,poradite aj mne? 25.januara mi konci RD,vyzera to tak za asi budem bez prace,stale mi trva PP.Pocula som o pripoisteni aby som dostavala vyssiu podporu v nezamestnanosti,no neviem ako dalej ako si to vyratat,kolko platit,viem len za po novom by to malo byt 31 dni pred skoncenim RD,cize v mojom pripade sa musim dat pripoistit este teraz pred vianocami.Ako to mam vsetko spravit,prosimmmmm...Velka vdaka
Tak bola som dnes na soc.poistovni osobne,nedozvedela som sa nic,lebo pani sa asi zle vyspala,hovorila so mnou vysmesnym tonom,asi tak co si to dovolujem na take nieco sa pytat.A ona nevie o tomto nic,ze ja viem asi viac ako ona co je kompetentna.Spytala som sa ze doteraz to je a staci sa pripoistit na 5 dni,ako je to mozne ze ona to nevie,tak povedala ze tie mamicky vycucali system...chapete .Tvarila sa ze chcem aj ja vydolovat zo statu maximum...No akoby som jej mala zobrat.Som sklamana s takychto ludi,sedi v teple odrobi si 8 hodin,dostane za to krasny plat a este sa sprava povysenecky.
Dievcata ktorim to vyslo prosim napiste mi aky je postupp,ako ten vymeriavaci zistit.a tak please.....
@domulienka som sa pobavila, prepáč, ale poisťovňa je to posledné miesto, kde ti poradia ako oklamať štát 😀
a platy, tak za ten plat by som tam nesedela ani náhodou 😝 🙂
@domulienka za tych necelych 500eur co tam sedia ti teda poviem za tu zodpovednost nic moc a oni su tam na to, aby zastupovali zaujmy statu a nie davali rady ako co najviac penazi vybrat zo statnej pokladne, ja viem ze toto si nechcela citat, ale nedalo mi ti nenapisat ... tvoja podpora sa bude pocitat z platu, ktory si mala pred materskou, z vysky ktorej boli za teba posledne dva roky platene odvody pred nastupom na matersku ... co sa tyka dobrovolneho neviem akoby by ti tam prepocitalo tu sumu, ak by si ho platila 31dni
@domulienka Prepáč, ja viem, že toto si naozaj nechcela čítať, ale to naozaj nebol rozumný nápad ísť "s bubnom na zajace", teda ísť sa pýtať na SP, ako oklamať štát, tie všetky panie asi na všetkých SP sa tvária, akoby tie peniaze išli z ich kabeliek ... Naozaj. /ospravedlňujem sa za svoj názor/. Poznám to z vlastnej skúsenosti a aj z rozprávania ostatných mamičiek, ktoré si takto samozrejme legálnym spôsobom chceli prilepšiť či už k materskej alebo v nezamestnanosti.
Na SP treba ísť, keď už si naozaj presvedčená, že podporu získaš a už so všetkými papiermi, ktoré sú k tomu potrebné. A už vôbec nie sa pýtať tetušiek, aby Ti poradili ... Viem, chcela si si prečítať, ako túto podporu získať a nie toto, ja by som poradila, ale ja som posudzovaná podľa starého zákona, určite tu nájdeš kompetentnejšie baby, ktoré Ti poradia lepšie.
no jasne ja viem ze som nemohla od nej cakat ze mi velkodusne povie co a kde aby som mala vyssiu podporu...lenze to spravanie ..jednala so mnou..akoby som v zivote nerobila a vyciciavala tento stat ako poniektori nasi spoluobcania.
A k tomu platu,maju ine vyhody pre mna je aj 500 eur krasny plat ,ja som robila za mninimum ,nabehala som sa a tiez praca s ludmi o zodpovednosti ani nehovorim...Ale vsak dobre to je od veci,tym som chcela poukazat ze ako sa ku mne povysenecky spravala.
Dakujem Janka ,no asi nepochodim nikde,...
@domulienka skus napísať gape (teda jej nick je gapa), neviem, či sa v aj v tomto tak dobre orientuje, ale mne poradila 😉
@domulienka a ešte som si vyššie všimla, že s av tejto téme dobre orientuje
mskorova
tak skús osloviť aj priamo ju 😉

cartrige RD ti trva este 30.11. ked ma dieta 3 roky, od 1.12 si nezamestnana ak mas vypoved