Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
ivka ak som to pochopila ja správne nárok na dávky máš len v prípade ak tvoj TPP skončil až po ukončení MD resp RD
Teda ak skončil už počas nárok na dávku nemáš
p.Mihál prosím Vás len jedna vec mi nie je jasná a musí to byť ten istý zamestnávateľ na tých pár dní po ukončení RD???
lubica takze ani ja by som nemala tnarok,vsak? a ked si teraz zacnem plati dobrovolne poistenie v nezam., oproti ivke mam vyhodu ze este asi mozem... neviem tie vypocty, maly mal 7.1. 16 mesiacov.
Ahojte,
ja som si Vás prečítala, no žiaľ ja spadám do skupiny mamičiek, čo išli na materskú dovolenku ako interný doktorand v roku 2008, teda ako študent. Momentálne si platím (od 2.1.2008) ako dobrovoľne nezamestnaná osoba nemocenskú a dávku v nezamestnanosti, samozrejme z min. vymeriavacieho základu. Chcem sa Vás spýtať, že či si to mám aj naďalej platiť alebo nie. Keďže ja som nemala trvalý pracovný pomer.
Ďakujem
zdravim,aj ja chcem poprosiť o radu.na konci maja 2006 som dostala vypoved dohodou,išla som na urad prace a v ochrannej lehote som išla na marodku z ktorej som íšla na ryzikove a na matersku.počas toho som si nič neplatila.materska mi konči 10.2.2010,lenže je tu problem s pracou,tak som začala rozmyšlať nad tým,že si otvorim živnosť.urad prace dava na otvorenie živnosti prispevok cca3750€.podmienkou však je,aby žiadateľ o prispevok bol evidovany na urade prace aspon 3 mesiace.tak som sa 1.12.2009 zaevidovala na urade,aby sme to po materskej zbytočne nenaťahovali.čiže materska mi konči 10.2.2010,a som evidovana naUP od 1.12.2009.budem mať narok na davku aj ja? (živnosť som planovala otvoriť kôli tomu,že nemožem najsť pracu,vôbec by mi nevadilo byť doma o pol roka dlhšie 🙂 )
prosim poradte čo mam robiť aby som dostala prispevok Ď A K U J E M
lubica, dakujem za odpoved, takze sa uz nemusim asi snazit este rychlo niekde nieco platit.
gapa dakujem za odpoved. mozes si otvorit platenu poradnu 😉
gapa,p. Mihal /vsetci pritomni
cim viac citam, tym mam viac otazok. zistila som, ze vlastne nerozumiem tomu, preco vlastne Danka dostava tak malo. pravdepodobne je to preto,/ak sa mylim ma opravte/ ze pocas MD a RD nemala prijem a tak nemaju z coho pocitat a daju minimum. z toho i vypliva otazka.
1.AK SOM MEDZI MD A RD CERPALA ZOSTAVAJUCU DOVOLENKU, BOL TO VLASTNE PODLA MNA PRIJEM. PODPORA BY SA TEDA MALA RATAT Z NEHO. A JA MOZEM V KLUDE UKONCIT PP K POSLEDNEMU DNU RD?
2.dotaz/, ktory nesuvisi s dovolenkou/ NIE JE TEDA TAKE "NEBEZPECNE" UKONCIT PP K POSLEDNEMU DNU RD, AK BY SOM POTOM MALA PRIJEM U INEHO ZAMESTNAVATELA, LEBO BY BOLO Z COHO RATAT DAVKU. ASI IDE LEN O TO ZJEDNODUSENIE VYBAVIT TO JEDNOU RANOU A MAT TEN PRIJEM U DOTERAJSIEHO ZAMESTNAVATELA?
dakujem, ze ma usmernite v mojich bludnych kruhoch 🙂
Danka mala preto 160 eur, lebo tak sa postupuje (keď v zákone opravia chybu a nebude nárok na povestných 4900 eur) keď žena nemá počas troch rokov pred žiadosťou o dávku absolutne žiaden príjem.
Ak ale v čase 3 roky dozadu nejaký príjem bol - napríklad čerpanie riadnej dovolenky - tak sa dávka na jeden deň vypočíta (zjednodušene) ako 50% zo sumy danej ako
súčet vymeriavacích základov (zjednodušene brutto príjem) deleno počet kalendárnych dní, počas ktorých bol príjem.
Napríklad ak ste boli 14 dní na riadnej dovolenke a dostali ste 300 eur, tak dávka na deň bude
50% z 300/14.
Dobrý deň,
prelúskala som sa touto témou, a podľa všetkého mi vychádza, že som šťastnou Jankou??? 😕 Teda v prípade, ak sa novela vzťahuje aj na maminky s ukončenými RD a PP v roku 2009. Pochopila som to správne? Alebo sa ma to netýka?
Môj prípad je takýto:
do 04/2006 zamestnaná na TPP doba neurčitá
30.04/2006-11.11/2006 MD
12.11/2006-13.06/2009 RD
k 30/6/2009 ukončený PP, teda po skončení RD od 14.6.09-30.6.09 som pracovala
1.7.2009-1.9.2009 predĺžená RD /dieťa nastúpilo 2.9. do škôlky celodenne/
2.9.2009 - evidovaná na úrade práce
Mám teda nárok na podporu v nezamestnanosti?
Veľmi pekne ďakujem za odpovede.
Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu. Na MD som nastúpila 3.3. 2009. Momentálne som na RD, ako som nastúpila na RD, začala som si platiť poistenie v nezamestnanosti dobrovoľne z minimálnej mzdy. Som stále riadne zamestnaná, dobu mám na neurčito. Som tu čítala o tej vyššej podpore, keby sa dačo stalo, že by som sa stala nezamestnanou. Treba si platiť viac, alebo stačí z tej minimálnej mzdy? A ešte sa spomínalo, že štát od 1.1. 2010 bude za mamičky platiť odvody, o aké odvody sa prosím jedná? Je to DSS, lebo to platia už od skončenia MD na moju žiadosť 😕 Moc krát ďakujem🙂
zdravim,aj ja chcem poprosiť o radu.na konci maja 2006 som dostala vypoved dohodou,išla som na urad prace a v ochrannej lehote som išla na marodku z ktorej som íšla na ryzikove a na matersku.počas toho som si nič neplatila.materska mi konči 10.2.2010,lenže je tu problem s pracou,tak som začala rozmyšlať nad tým,že si otvorim živnosť.urad prace dava na otvorenie živnosti prispevok cca3750€.podmienkou však je,aby žiadateľ o prispevok bol evidovany na urade prace aspon 3 mesiace.tak som sa 1.12.2009 zaevidovala na urade,aby sme to po materskej zbytočne nenaťahovali.čiže materska mi konči 10.2.2010,a som evidovana naUP od 1.12.2009.budem mať narok na davku aj ja? (živnosť som planovala otvoriť kôli tomu,že nemožem najsť pracu,vôbec by mi nevadilo byť doma o pol roka dlhšie )
prosim poradte čo mam robiť aby som dostala prispevok Ď A K U J E M
Ahojte.
marianka8004 chcem sa ešte raz opýtať, si na RD do 10.2.2010 a registrrovaná na úrade práce od 1.12.2009? lebo mi to nejak nesedí, že Ťa raregisrovali. Ja ked som sa bola pýtať, tak mi bolo povedané, že ma zaregisrujú až po ukonení RD.
mne povedali,že sa to tak da,ale samozrejme nedostavam davku,ale matersku.registrovala som sa kôli tomu,že chcdm otvoriť živnosť ,a,je tam podmienka najmenej 3 mes.tak aby sa to nrnatahovalo.ale keby som mohla ešte ten polrok brať z UP,tak by som živnosť neotvarala teraz.
ahojte,
rada by som Vás poprosila o radu. Som ešte na RD do konca januára, keď syn bude mať 4 roky /3 roky som poberala RP zo Slovenska a tento 4. rok poberám z ČR, pretože tam je zamestnaný manžel/. Na MD a teda aj na RD som išla z PP, ktorý som počas RD po dvoch rokoch ukončila. Potom som opäť počas RD začala pracovať, PP bol na dobu určitú do 12/2009 /trval 14 mesiacov/. Teraz v januári ešte dostanem RP z ČR. Od 1.2.2010 chcem požiadať o dávku v nezamestnanosti, len neviem či budem mať nárok. V pracovnom pomere za posledné 4 roky som bola viac ako 3 roky, no boli to rozdielne zamestnania a medzi nimi som bola 8 mes. bez PP, plus teraz v januári. Poraďte mi, mám sa teraz za 1/2010 ešte DNP, môže mi to zvýšiť dávku v podpore, ak mi ju pravdaže schvália? Tetuška na sociálke je skúpa na slovo, skôr mala negatívne stanovisko, na inej pobočke, kde som sa dovolala, mi zase povedali, že do úvahy sa berie, či bol PP aspoň 3 roky za posledné 4. A pravdepodobne by mi dávka bola vypočítaná z posledného PP, teda toho, ktorý mi už skončil v decembri. Prosííííííím, ak máte niekto vedomosti z tejto oblasti, poraďte. Ďakuuuuuuuuujeeeeeeeem veľmi. 🙂
Ahojte
Moja sestra bola zamestnaná na dobu určitú pred odchodom na materskú. Počas materskej jej vypršala zmluva a nepredlžili jej išla na rodičovskú dovolenku. V roku 10/2008 nastúpila znovu do roboty do tej istej firmy na dobu určitú do 11/2009 teraz jej nepredlžili zmluvu. Bola na úrade práce informovať sa či má nárok na podporu ak sa prihlási vo februári ale nevedeli jej povedať, tak išla na socialku a tam jej povedali že asi nemá narok lebo nemala pracovný pomer počas RD ... ale nevedeli jej presne povedať ?! Tak ako to vlastne je ked ani pracovnička na soc. úrade jej nevie presne povedať? Kto my vie poradiť? Započítava sa doba rodičovského len ak má niekto platnú pracovnú zmluvu?
ivetka,
podla teraz platného zákona o soc.poistení je velmi nevýhodné, ked si platíš dobrov.poistenie v nezam., ked prac.pomer trvá. Ak by si si ho totiž neplatila, tak ti budú rátať dávku z minim. VZ (pravdep. VZ) v čase požiadania o podporu a to aj v prípade, ak by si neplatila ani 1den.
Ak ale platíš dobrov.poisteie v nezam., tak už máš "skutočný" VZ, tj. nebudú ti rátať podporu z pravdepodobného vZ a bude sa podpora rátať zo skutočného VZ (u teba z minima), t.j. ešte z nižšieho VZ, ako keby si si neplatila nič.
Snád s týmito prípadmi ešte niečo spravia, aj ked teda netuším či a netuším čo. Nie je ich asi vela, tak nie su pre nich zaujímavé.
Keby človek vedel, aký bude zákon v čase jeho prípadného požiadania o podporu, t.j. ak by boli zákony stále, tak by sa dalo poradiť, no čo poradíš teraz, tak to môže byť nevýhodné ak urobia nejakú zmenu. Tiež osobne teraz neviem, či si platiť mám alebo nie, lebo si platím z VZ 800eur.
No na tvojom mieste ivetka, by som sa odhlásila čo najskôr, lebo doba sa ti ráta (snád sa bude aj potom). No posúdiť musíš sama.
Gapa, ďakujem veľmi pekne za radu🙂 Lebo ja keď som sa pýtala ja na sociálke, tak mi povedali, že ak si platiť nebudem, nebudem mať nárok na podporu poprípade, že by som na ňu musela ísť. Pretože za mňa nikto nič neodvádza, keď som na RD, ale ako som bola 1/2 roka na MD, tak vraj som nemusela, lebo to platil zamestnávateľ. To je hotové kocúrkovo na tých úradoch 😕
iveta,
hovorili ti na soc.poisťovi pravdu. Aj ja som takto informovala mamičky, ktoré sa na to pýtali. To ale platilo vtedy, teraz od 1.2.2010 sa zákon zmení. Preto som písala, že ak by sme vedeli, aký zákon bude platiť v čase nášho prípadného nástupu na UP, tak by bolo omnoho ľahšie radiť, lebo dobrá rada teraz môže byť zlá zajtra. ☹
To je jasné, len ja so tam bola v piatok,s tým, že sa zákon mení a vraj sa to na toto nevsťahuje, tak neviem, preto aj sem som písala, viac rád je lepšie🙂)
aha,
ak ti tú radu dali v piatok a ty si zamestnaná, tak tá rada správna v tomto čase nebola, aj ked ani na UPSVaR, kde sa o dávku žiada ešte nevedia, ako to funguje, a teda sa nečudujem, že pani pri okienku v SP to nevedia.
No teraz som dočítala aj vyššie napísané, čo radila j pán Mihál, no tak tam znova naklušem,a uvidíme, čo mi povedia. Takže odhlásenie. Ďakujem veľmi pekne a to sa veru ešte zákon do r. 2012 riadne pomení 😉
Inak super téma, kde viete super poradiť 😉
Gapa môžem sa spýtať ☹ ako to je ked počas RD nie ja platná pracovná zmluva,alebo bola na dobu určitú započítava sa to potom ?
A ešte jedno by som poprosila, keď mám pracovnú zmluvu na dobu neurčitú, môže ma zamestnávateľ prepustiť počas RD? Myslím, že nie, ale na SK je všetko možné.
v zákone je :„§ 104a
Do obdobia poistenia v nezamestnanosti na nárok na
dávku v nezamestnanosti sa započítava obdobie prerušenia
povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca
z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky podľa
osobitného predpisu.45a)“. neviem čo je ten osobitný predpis...neviem to nikde nájsť
Po prečítaní príspevkov som znova na začiatku.Prvá MDa potom RD mi skončila 16.02.2005,potom PN a 27.03.2005 dalšia MD. 31.03.2005 som mala rozviazaný TPP z dôvodu rušenia organizácie.10.05.2008 mi skončila RD a ostala som nadalej na predlženej neplatenej RD.Moja otázka je či by som mala nárok na davku v nezamestnanosti?Dakujem

ivka tak snad nam niekto odpovie. ja som z tych vypoctov tiez hotentot 😝