icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

paula80
23. feb 2011

@gapa ja ďakujem tebe za vždy dobré rady 🙂

gapa
23. feb 2011

@miroslava72
súhlsím s tým, čo píše paula. Myslím, mala si platiť len 6,60eur. Oni v tom mamú na SP vždy chaos, ked sa menia zákony. Možno si to zistovala hned, ked ešte nevedeli zaokrúhlovanie alebo si natrafila na pani, čo nevedela presne. Bohužial u nás sa zákony schvalujú na poslednú chvílu (napr. teraz zákon bol zverejnený v zbierke 28.12. a od 1.1. už fungoval, aj ked teda tuším 2.12. bol schválený, ale to je dosť desivo natesno a ked to beriem, že treba zaškoliť všetky tie pracovníčky, tak v tých prechodných obdobiach sa im nedivým - to tak aby nebolo na nich len zle, niekedy je to podla mna aj kvoli týmto zmenám na poslednú chvílu)

budeš tam mať pár centov preplatok, teda od prechodu na eur, každý mesiac 4centy. Na tvojom mieste si to overím, ale nechám to tam, možno sa niedeky zíde mať tam preplatok (ja tam mám tiež preplatok, no väčší a pre istotu on požiadam až po príp. žiadaní o podporu).

miroslava72
24. feb 2011

@paula80,@gapa dakujem vam obom.
Aj som sa tak rozhodla,ze nic menit nebudem,ved za par mesiacov mi RD konci a pojdemzrejme na UP ziadat o podporu,tak potom s tym nieco spravim.
@gapa a este mam otazku na teba: Dobrovolne poistenie v nezamestnanosti si platim hned od skoncenia materskej tj.od toho 1.12.2008,lenze pocas RD v roku 2009 som dostala vypoved podla §63, z coho sa mi bude ratat podpora-len z dobrovolneho poistenia? Mam si vysku platby zmenit alebo je uz neskoro? RD mi konci v juli. Dakujem.

gapa
24. feb 2011

@miroslava72
áno z dobr. poistenia.
To či sa ti to oplatí, treba prerátať, akú dávku by si mala v oboch prípadoch, ak by si sa dajmetomu zaregistrovala od 1.8.2011 na UP (t.j. do 31.7. bola prihlásená z max. na DPvN). Záleží asi ako dlho budeš na UP (podpora sa max. poberá 6mesicov, ak si mala PP na dobu neurčitú).
Ak platíš tak dlho, tak aj keby si sa odhlásila, tak ti nárok vznikne (2roky v posled. troch si určite PvN). Ak by si platila od napr. 1.3. z maxima (t.j. 5mesiacov + zvyšných 19 si mala predchádzajúci vym. základ :24 mesiacov x cca 50% dávka na mesiac alebo presnejšie :730dní x 50%, tj. dávka na 1kal. den), kolko by bola dávka a ak by si už nič neplatila, kolko by bola dávka. A porovnať potom po odrátaní poistného za zvyšok obdobia.

miroslava72
24. feb 2011

@gapa,vdaka 🙂

xpetka1x
25. feb 2011

baby este mam otazku ked som nikdy nebola zamestnana a chcem si platit DNPvN tak si musim platit 730 dni napr. budem davat mesacne 45 euri cele dva roky teda 730 dni aky vzorec sa pouzije na vypocet podpori?? nebudem nic meniit len 730 dni teda 2 roky po 45 euri kazdy mesiac..dakujem 😖

klarompat
25. feb 2011

Prosila by som o radu aj ja a dakujem velmi pekne za odpoved. Po skonceni skoly tj r2006 som pracovala v nemocnici na dobu urcitu,ale dala som vypoved a hned som sa zamstnala v druhej firme kde som dostala tiez zmluvu na dobu urcitu,teda v juli 2006som nastupila prvy raz do prace,ku dnu 30.3 .2007som dala vypoved a 1.4.2007som sa zamestanal vtej druhej firme, od 12.5.2007som zacala marodovat,lebo som zistila ze som tehotna a mam rizikove tehot, maly sa narodil 15.1.2008 a vypoved mi poslali ku dnu 30.3.2008 lebo som bola zamestnana len na jeden rok. Po uplynuti materskej a rodicovskej dovolenky tj 15.1.2011 som sa bola hned 17.1.2011 hlasit na UPSVR nech ma zaeviduju ako nezamestnanu,a len mi povedali ze nemam narok na nic,a poslali ma domov,ani na pomoc v hmotnej nudzi,lebo manzel ma minimalnu mzdu tak sa to nas netyka. Na konci februara som ale zistila ze cakame druhe babetko,a som zasa na rizikovom,tak marodujem a nedostavam vobec ziadne peniaze,lebo vraj nemam narok.Tak sa len chcem spytat ci to tak naozaj je ze nemam narok alebo by sa stym dalo nieco urobit aby som dostavala aspon nieco,pokym sa nam narodi druhe babeko tj 1.6.2011. Dakujem velmi pekne za odpovede

ala221
27. feb 2011

Ahojte babenky, chcela by som od Vas radu. Od 15.12.2007 som bola na materskej az do teraz 8.1.2011, kedy mal maly 3roky. No musela som dat vypoved, kedze mi uz ta praca(3 smeny)nevyhovovala.Dohodli sme sa na vypovedi dohodou. Zhruba od augusta 2008 som si platila aj DPvN z toho minimalneho zakladu, ale na radu kamosky som to v maji 2010 zrusila, ze ked ostanem doma po materskej, tak budem mat narok na podporu-ze vraj to dako preslo zakonom.Teraz som od 9.1.2011 evidovana na UPSVaR a na socialke mi brali ako vymeriavaci zaklad len 2 roky dozadu-cize od 9.1.09 do toho maja 2010 z toho DPvN.Akoze to,ze som bola pocas materskej a rodicovskej dovolenky stale zamestnancom sa je "nic"?Moj predchadzajuci prijem sa vobec nerata?Som slobodna mamicka,neviete,ci mam narok aj na nejake ine peniaze? Lebo terajsia podpora mi bude vychadzat len necelych 150e 😢 .Diky moc za rady

mskorova
1. mar 2011

@ala221 je to smutné , ale je to tak ako ti napísali, keby si si to DPvN neplatila, a nevznikol by ti žiadny iný VZ, brali by teraz po novom do úvahy tvoj príjem , ktorý si mala pred nástupom na MD a RD. Ke´dže, ale ty si mala VZ z DPvN v posledných dvoch rokoch pred zaevidovaním sa na UP, rátali ti podporu z toho. a keďže si si platila len z minima dostaneš len minimum. Či by si mala nárok ešte na nejakú dávku závisí od rôznych faktorov, či žiješ sama alebo s rodičmi, s partnerom, ak áno či oni majú príjem a aký, najlepšie spýtať sa na UPSVaR na odd. dávok v hmotnej núdzi. Držím palce a dúfam, že si nájdeš dobrú prácu.

ala221
1. mar 2011

diky za vysvetlenie, teraz mam v tom uz jasno.Ja som myslela, ze by sa mi ten narok na podporu mohol zvysit tym platenim DPvN.Kebyze to viem, tak to DPvN ani nespomeniem-teda pokial by si to sami nevytiahli zo svojho systemu.Uz som si obehala aj socialku a UPSVaR, ale pokial mam podporu, tak na nic ine nemam narok aj ked som slobodna mamicka.Este raz diky, ze si si nasla cas mi odpovedat.

ajka51
1. mar 2011

ahojte, nemáme ešte overené v praxi, ako počítajú v SP podporu, keď je žena po RD napr. 2-3 mesiace vo výpovednej lehote, dostáva plat a celý ten čas si platí DPvN? je to menej ako 26 týždňov, no mali by sa vraj oba základy sčítavať (plat + doplnkové poistenie). info je z viacerých zdrojov, medzi nimi aj SP.
je to tak?
ďakujem, ak nám tu napíšete svoje skúsenosti.

dadkad
3. mar 2011

@ajka51 ahoj neviem ti presne odpovedat na tvoju otazku ale aj ja tak viem ze plat a doplnkove poistenie sa scitava a robi nejaky priemer ale mna by zaujimalo ci pocas vypovednej lehoty chodis do prace alebo je zena doma? Dik

sisaha
3. mar 2011

ahojte, sice som si precitala uz niektore stranky a naozaj som z toho jelen a asi som spravila chybu. od juna 2009 som zacala MD, od februara 2010 RD. Hned od juna 2009 som si zacala platiti dobrovolne nezamestnanecke iba to minimum 5,90 e mesacne pre pripad, ze by ma z prace po skonceni RD prepustili. Ako tu vsak citam, tak ak by ma prepustili, tak mi vypocitaju davku v nezamestnanosti iba minimalnu? Ak by som to neplatila vobec, dostala by som nejaku? A ostalo mi este 10 dni dovolenky, cize ak by ma prepustili, tak pri preplateni sa mi to zapocita do VZ? Pripadne odstupne? Neviem co mam robit, ci dalej platit tych 5,90 aspon do dvoch rokov veku dietata, alebo sa na to vykaslat.., alebo zvysit davky, alebo? Nepredpokladam, ze by ma po skonceni RD vyhodili, ale clovek nikdy nevie... 😖

gapa
3. mar 2011

@dadkad
chodíš do práce, čerpeš zostatok dovolenku, môžeš byť PN.... JEdine v prípade, že pre teba nemá zamestnávatel prácu, tak môže ti platiť nie mzdu, ale náhradu za prekážky na strane zamestnávatela. Ale to by som si nechala dať na papier, aby neskôr netrdili, že išlo o absenciu, čo môže byť po splnení podmienok daných zákonom dôvodom na okamžité ukonč. pp (bez odstupného ...)

nikka23
4. mar 2011

Chcela by som sa Vás spýtať jednu vec, ako si môžem zmeniť VZ pre DPvN a ako si môžem sama vyrátať výšku podpory nejako polopate

mima595
4. mar 2011

@sisaha - no ja by som ti poradila prestat si platit DPvN... ak ti trva PP, a ak ti daju vypoved, tak ti bud vypocitaju podporu z tej dovolenky, ktoru si vycerpes, alebo ti preplatia, prip. z event. odstupneho....
a keby že budes chciet maxim. podporu, tak ti staci platit 26 tyzdnov pred ukoncenim rodicaku... teda pred "nastupom" 😉 na UPSVaR bud z max. VZ, alebo z rozdielu medzi max. VZ a mzdou...
to je podla teraz platneho zakona.....

ale este mas dost casu do ukoncenia rodicaku, aj event. cas na zareagovanie na zmeny....

saxana123
4. mar 2011

No , kočky a ja sa chcem od jesene vrátiť do roboty ale už mám také echo, že dostanem odstupné a rozlúčia sa so mnou. Takže ja budem mať nárok na podporu v nezamestnanosti, áno? Viete z čoho sa mi bude počítať tá výška podpory? Budem mať ešte aj rodičovský príspevok, keď budem poberať podporu? Lebo krpec ešte nemá 3 roky, chcela som sa vrátiť skôr.

sisaha
4. mar 2011

@mima595 dakujem za info. zrusim to teda..

nikka23
4. mar 2011

Ja si momentálne platím DPvN z min. VZ, no chcem to zmeniť na max VZ, aj napriek tomu, že mi nebude vychádzať 26 týždňov, tak budem mať vysokú podporu alebo nie?

mima595
4. mar 2011

@nikka23 - ja ti na to neviem odpovedat ☹

anib
4. mar 2011

nikka23 ja si myslim,ze ak nebudes platit tych posl.26t z maxima,teda si to nezmenis hned,tak vysoku podporu mat z minima nebudes,len cca 150eur, lebo ta medzera,uz padla,takze by som si sledovala tych 26tyzdnov,vsak co ,ked ti aj skonci rodicovska a ty nedovrsis v ten den 26tyzdnov,sa na urad prace zahlasis neskor o par dni mozno,nie? a dovtedy si za tych par dni zaplatis zdravotku,ako samoplatca

mima595
4. mar 2011

@anib
@nikka23 - ako ti radi anib, pockat, kym nebudes mat splnenych 26tyzdnov... ako samoplaca byt ani nemusi, lebo ak sa bude starat o dieta do 6 rokov, a do skolky nebude chodit, tak platit zdravotne si nemusi... bude poistenkyna statu ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov

dadkad
5. mar 2011

@gapa takze ak vyuzijem jednu z tychto moznosti budem chodit do prace, cerpat dovolenku alebo PN a dostanem odstupne prihlasim sa na UP Budu mi vypocitavat VZ z napr.PN alebo dva roky pred nastupenim na MD? dakujem

nikka23
5. mar 2011

@anib ďakujem za odpoveď, ak som to dobre pochopila, tak musím mať splnených tých 26 týždňov? Ja som si myslela, že sa to nejako spriemeruje, teda nevadí, že by to nebolo 26 týždňov, lebo cca 24 by zobrali z maxima a dva týždne z minima. No nevadí, v pondelok si to idem zmeniť na maximum a bude to platiť odkedy si to zmením, však?

mskorova
7. mar 2011

@saxana123 záleží na tom, kedy bude mať malý tri roky, a akú veľkú chceš podporu, ak vieš určite, že skončíš a malý bude mať tri roky neskôr ako začiatkom septembra, oplatí sa ti začať platiť DPvN tých 26 týždňov a máš nárok na max. podporu. ak však budeš chcieť poberať RP, tak nárok na vyplatenie dávky v nez.nemáš, je to štátna dávka, takže buď jedna alebo druhá.

mskorova
7. mar 2011

@nikka23 ak nechceš minimálnu podporu, tak si VZ zvýš. a tých 26 týždňov by som nejako dotiahla, aby si to mala isté, keď už tam vrazíš základ. môžeš byť po ukončení PP dobrovolne nezamestnaná na zvyšok času, alebo po ukončení RD a pred ukončením PP môžeš ísť na OČR alebo PN, záleží aká doba ti bude chýbať.

mskorova
7. mar 2011

@dadkad z PN sa neráta, obdobie PN a OČR sa vylučuje. záleží, či ti vznikne VZ po ukončení RD, alebo či si si platila DPvN a to v akej výške a aký čas, a ak si nemala žiadny iný VZ počas predchádzajúcich dvoch rokov pred nástupom na MD, tak vtedy rátajú z VZ z dvoch rokov pred nástupom na MD.

saxana123
7. mar 2011

@mskorova Ďakujem za odpoveď, no malý dovŕši 3 roky 27.11.2012 a viem určite že končím v terajšej robote. A ak sa môžem spýtať, koľko je maximálna podpora? ani netuším koľko je "obyčajná" podpora, je to menej ako tých 190 rodičáku? rozmýšľam že čo sa mi lepšie oplatí

mskorova
7. mar 2011

@saxana123
minim. podpora je nejakých 160E a maximálna cca 1100, myslím, že oplatí sa to určite. 😉

zobaka
7. mar 2011

@saxana123

ja som mala maximalnu cca 30 eur denne, druha cast otazky je blbost, lebo "obycajna" podpora neexistuje 😀 ta sa ti vypocita z vysky platu, ktorý si mala predtým ako si ostala nezamestnana, popripade sa zohladni DPVN