icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

bobocka
6. dec 2011

@gapa ja viem,ze predbieham a este sa ma to netyka,no tema ma zaujala.otehotnela som v uk,matersku poberala odtial.po skonceni materskej som rozviazala pracovny pomer so zamestnavatelom,kedze som nemala najmensi zaujem sa naspat do uk vratit.som na rp.ako to bude u mna po skonceni rd? v akej vyske budem mat podporu( a budem mat vobec nejaku?) ak sa mi nepodari si pracu najst?dakujem 🙂

mima595
7. dec 2011

@gapa - diky, super, uvidim, ako to bude fungovat u nas....
lebo ta holka, co som spominala, že jej skoncil PP na dobu urcitu k 30.10.2011, jej rodicak skonci 9.3.2013, teda by splnala podmienku byt poistena 2 roky za 4 roky, tak sme uvazovali, ci sa pojde zaevidovat na UP až po skonceni rodicaku....
ale nakoniec sme sa zhodli, že bude lepsie vycerpat podporu teraz s tym, že rodicak prehodi na manzela....on je vojak z povolania, aj MM, tak tam by mzdarky mali z toho iny chaos.....

lubkasungirl
7. dec 2011

@mima595 davaju len styri mesiace - ja som mala PP na dobu urcitu a odpisali mi to zo SP.. 😒

mima595
7. dec 2011

@lubkasungirl - a kolko si mala splnenych... 3 roky za posledne 4 alebo 2 roky za posledne 4????

ale je o v podstate jedno, stale je to lepsie, že bude mat podporu...ona s tym ani nepocitala, proste to brala, že skoncil PP a bodka...keby som sa jej na to nahodou nespytala, ako dopadla na vyberovom...tak by nemala nic....
len skoda, že sa ma na to nespytala skor, mohli sme vymysliet inu variantu, teda mohla nastupit do prace aspon na 2 dni, vycerpat si dovolenku a pri tom si doplacat DPvN do maxima...teraz musi "nadhanat" VZ z DPvN
ale dufam, že jej to vyjde......co najlepsie

lubkasungirl
7. dec 2011

@mima595 ja som mala dva roky za posledne tri roky. Uz nemam PP, som na materskej, po skonceni 29.1.2012 idem na UP poziadat o podporu, muz na rodicak... 😉 Neviem,ci sa mi dvihne zaklad, ked sa este teraz pripoistim na dva mesiace DNPvN z max.-no platit nemusim, iba za januar tie dva dni a potom mi to zrusia. Skusim, ci to nejako pomôze. 🙂 A medzi poberanim pôjdem aj na Pn a prerusim poberanie podpory, aby som aj PN vyuzila a aj ocr.

lubkasungirl
7. dec 2011

@mima595 samozrejme, dam si aj nove poistenie DNP...komplet balicek - aspon z minima

alexejja
7. dec 2011

Dobrý deň,
prosím o radu. Som evidovaná na úrade práce a popri tom brigádujem. Je to pár eur. Chcem sa spýtať, aby som dostala viac eur v čistom, môžem si uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane? - pracujem na dohodu. Alebo si neuplatniť a požiadať o vratenie dane v ročnom zúčtovaní???

mima595
7. dec 2011

@lubkasungirl - no ta baba, co sa jej yka ten PP na dobu urcitu, je na tom podobne...PP skoncil k 31.10. momentalne je na RD, do 9.3.2013...on si priplaca DPvN, ale ona necerpe MD, takže si aj plati....
no uvidim, co z toho nakoniec vznikne...lebo ja sa už v tom prestavam orientovat ☹

tatolu
7. dec 2011

@mima595 A viš niečo pomôcť aj mne? Do 4.11. tohto roku som poberala RP (predĺžený zo zdravotných dôvovov syna, požiadlai sme o prehodnotenie, lebo nesúhlasím s tým, že nejde o dlhodobý zdravotný problém). Zároveň k tomu dátumu mi v práci dali výpoveď dohodou. Od 5.11. som sa zaevidovala na UP. Vyjadrenie o zaevidovaní mi dali 23.11 ale zabudli mi dať papiere pre zamestnávateľa, aký som mala mes.príjem. Čakám teda tie papere. Podporu mi môžu najskôr vyplácať v januári za december (za nov. v decembri dostanem ešte poslednú RP). Predpokladám, že RP mi ešte predĺžia... Je lepšie prehodiť RP na manžela, alebo ešte jeden-dva mesiace mám poberať ja s tým, že by som si niečo pripoistila, aby som mohla dostáva napr. vyššiu podporu, alebo PN? Predpokladám, že budem často (ja alebo manžel) na OČR - buď tohto môjho syna, ktorý je aspon 2 týždne v mesiaci chorý,potom budem musieť s ním chodiť na liečenie pre nejakú vývojovú chybu horných končatín a tiež máme doma maminku po porážke, ktorú tiež budem musieť (asi ja 😔) sprevádzať na liečenie...

tanitta
7. dec 2011

ahoj... mozem pocas poberania podpory v nezamestnanosti mat aj očr?....

mima595
7. dec 2011

@tatolu - už ked si zaevidovala na UP, tak si myslim, že si aj poziadala o podporu, ci???????
lebo ak si poziadala, tak už si ju nijako nezvysis...ty im len dodas papiere od zamestnavatela, a oni i vyrataju podporu, aj ked, podla mojich info, oni ani velmi zapocet od zamestnavatela nevyzaduju, lebo maju platby v systeme.....

mima595
7. dec 2011

@tanitta - možes...posuva ti to poberanie podpory

tanitta
7. dec 2011

@mima595 vdaka a este dalsia vec...aka je ochranna doba po ukonceni HPP ?... ukonceny HPP od 31.12.2011 bude sa mi ocr ratat zo zamestnania? co mi napisu na ocr prip na pn ako zamestnanie?

mima595
7. dec 2011

@tanitta - ochranna lehota je 7 dni...
neviem, co ti napisu, ale predpokladam, že zamestnavatela, ked si o cerpas v ochrannej lehote....ja som ochrannu lehotu vyuzila pred 8 rokmi...už si nepamatam

tatolu
7. dec 2011

@mima595 O podporu musím požiadať až Sociálnu poisťovňu, na základe papierov, ktoré mi v práci ešte iba vypisujú, keďže na UP mi pri prvom stretnutí tie papiere nedali...

milka24
7. dec 2011

kocky uz sa vie kolko bude stat ten balik??som na RD ,nezamestnana..platim DNPO aj DPVN..VZ max

tatolu
8. dec 2011

Dievčatá prosím o radu.
Na 1.materkú som išla v novembri 2006, na 2. materskú som išla v marci 2008. Na doklade pre soc.poisťovňu na dávku v nezamestnanosti sa píše: Uveďte vymeriavacie základy zamestnanca na platenie poistného na poistenie v nezamestnanosti po 31.12.2007. Ak z dôvodu RD nemá vymeriavací základ, uveďte vymeriavací základ za obdobie dvoch rokov pred nástupom na RD.
Mzdárka mi vypísala doklad nasledovne:
rok 2005 - iba od apríla, aj napriek tomu, že som bola zamestnaná nepretržite od r.1990, t.j. aj od jauára do marca 2005.
rok 2006
rok 2007
Prosím o informáciu, či nemala mzdárka vypísať aj celý rok 2005 😕 Celková suma spolu za ten rok je potom skreslená... Je možné, že mi tie 3 mesiace neuviedla pre to, že v roku 2007 som čerpala dovolenku od 23.4. do 4.6.2007 a tieto sumy, za čerpanie dovolenky, mám vlastne ako jediné v roku 2007 uvedené ako príjem?

Pýtam sa hlavne pre to, že v minulosti mi už táto istá mzdárka urobila nejaké kiksy a asi sme si nesadli. Ale to predsa nemôže byť dôvod aby nesprávne vypisovala takéto tlačivá 😖

tatolu
9. dec 2011

Iba pre info - mzdárka mi to nevypísala dobre 😖 Mala vypísať príjem od sept.2004 - minimálne 😖

xpetka1x
9. dec 2011

@milka24 namiesto 50 eu zaplatis za balik 350 eu mesacne 😠

milka24
9. dec 2011

@xpetka1x ok,a meni sa vyska dennej davky??napr,pn,ocr,podpora v nezamestnanosti??doteraz bolo z max.vz pn,ocr 20 e /den a podpora okolo 1100e..DPVN si platim len od 08/2011 tak vobec neviem ci si to poistenie ponechat alebo zrusit ☹

xpetka1x
9. dec 2011

@milka ja tiez mam syna ma rok aj try mesiace takze si to musim platit do septembra 2012 etse platim len od 08/2011 a 40 eu mesacne...a 350 ja platit nebudem!! nahodou potom porusia aj to a ma sibne tie peniaze nam uz nik nevrati tiez som si to ste zaplatila teraz a uvidime co bude co vymyslia ci to ponechaju tym co su nahlaseny a len ty co sa nanovo chcu musia uz len formou balika neviem co bude ale asi prideme o to co sme tam mesacne davali ☹

milka24
9. dec 2011

@xpetka1x super 😖 nevies ci je iba jeden balik??350 e pre kazdeho??ci to je max a mam navyber aj z min??niekde som citala zeby to malo byt 119 e,ale neviem ci som to dobre pochopila,lebo som z tohoto uz zmagorena.. 😕 este som citala ze ked budem platit tych 119 e .budu mi ratat pri pn a ocr v buducom roku z VZ za rok 2011 z max...je to tak??

tanitta
9. dec 2011

ahojte.... ovplyvni mi vypocet podpory to ze cerpam ocr zozamestnania?... sa to nejak odpocitava alebo sa berie do uvahy pre vypocet davky v nezamest. VZ aj keby mam odpracovany iba jeden den v mesiaci a z neho z toho dna??......... vdaka...

lubkasungirl
9. dec 2011

@milka24 ano, pokial neprerusis a prihlasis sa na nove od 1.2.2012

tatolu
10. dec 2011

@mima595 @gapa Prosím vás dievčatá. Mzdárka mi vypísala doklad pre sociálnu poisťovňu nesprávne. Viem, že mi má ešte dopísať takých 6 mesiacov dopredu ako napísala, ale ja som v októbri min.rok dostala peknú odmenu za vernosť v práci (20 rokov) a ani túto mi do papierov nenapísala. Má, alebo nemá mi ju napísať? Mám pocit, že z odmien sa neodvádzajú odvody (daň áno)... Papier musím posielať poštou do iného mesta, tak nech to neposielam hore-dole stále 😝 . Vďaka za info 😉

gapa
11. dec 2011

@tatolu
nerozumiem, čo ti mala vypísať a čo ti vypísala a v akej si situácii, tj. konkrétne dátumy a info

xpetka1x
12. dec 2011

baby takze sa neoplati platit si dnp v n?? ked platim z maxima a este musi m az do 092013 to je este necele 2 roky...co mam robit mam to zrusit??

tatolu
12. dec 2011

@gapa Ja som to písala k príspevku z 8.12. o 14.07...
Takže mzdárka mi má vypísať od sept.2004 (Na úrade potrebujú údaje za posledných 24 mesiacov) - toto som tú pani pochopila.
Neviem ešte, či mi mzdárka nemala uviesť aj info o odmene za vernosť v r. 2010, keď som bola ešte zamestnaná a na RD (túto v tých papieroch neuviedla 😔 ). Na tú odmenu, že som si spomenula až doma 😔
Od 4.11 mi skončila predĺžená RD a zároveň k tomu dátumu som podpísala výpoveď dohodou 🙄 Od 5.11. som už evidovaná na UP.

gapa
12. dec 2011

@tatolu
čítaj pozorne čo si napísala, že má uviesť vym.základ za obdobie dva roky pred "RD" a nie md!! A ty nepíšeš, kedy si išla na prvú rd.
Ak ale na md cca v 11/2006, tak na rd cca v 6/2007 tj. dva roky späť je cca 6/2005-6/2007 . Ak ti vypísala od 4/2005-2007, tak je to ok.
v r.2010 sa počas čerpania RD z odmien za vernosť odvody z poistenia v nezam. neplatilo, tj. neuvádza sa to vo výkaze.

Tj. vyzerá to tak, že to vyplnila mzdáka správne, ak si medzi prvou RD a druhou MD nečerpala napr. riadnu dovolenku.

tatolu
12. dec 2011

@gapa Vďaka za odpoveď 😉 Ten vypísaný dokument panie boli ochotné hodiť hneď do PC a vrátili mi to, že to treba ešte doplniť. v roku 2007 bola vyplatená iba dovolenka asi 1 a 1/2 mesiaca... Ale v podstate mi už išlo iba o tú odmenu. Takže nie 😔 No škoda 😔
Ešte raz vďaka 😉 🙂