icon

Ako si zvýšiť materskú?

blondinka152
9. mar 2015

Ahoj mamicky,snazilky,tehulky 🙂
chcela by som sa informovat ci je este niaka moznost o navysenie si materskej,ked ze robim a zial mam len minimalku teda som dohodarko ktprej plati zamestnavatel aj zdravotnu aj socialnu.po pravde sama tomu nechapem ale viem ze k mojmu platu mi urcite tolko neodvazdaju na socialku cize moja materska bude ta najmensie ☹
prosim vas o niake rady,typi,skusenosti
Dakujem 🙂

zalka
25. aug 2017

@ajush5 aj ked premýšlam ak si mala odpracovaných 90 dní pred prvou MD .. tak potom ak by si nastúpila nazad do práce pred koncom roka s výrazne vyššou mzdou tak by sa to malo rátať z toho ... aj bez tých 90 dní ..

viem len že kamoška pred MD nemala 90 dní a skončila RD a šla na PN a nedali jej zo skutočného príjmu z maxima ale len z minima lebo nemala odpracovaných 90 dní .. u zamestnávateľa ani pred MD ani po MD ani po RD

diuska86
27. aug 2017

Baby viete mi poradit ako to je v pripade ze ked si chcem zvysit matersku a za tym ucelom som zacala robit svojho povodneho ZLa na dohodu popri rodicaku (povodny tpp trva) a viem ze musim byt nemoc. Poistena 270 dni z tej dohody tak co v pripade ze od 11.7.tohto roku mam platnu dohodu, cca 20.4.buduceho roka termin porodu, tych 270 dni staci ak budem mat do porodu alebo do nastupu na dalsiu matersku ("teda 6 tyzdnov pred terminom porodu)? V tom pripade nestiham a cela snaha vysla nazmar

gabi24
27. aug 2017

Ahoj @ajush5, co ja viem a zistovala som si k mojmu pripadu, tam ten jeden den plati, ak ti konci rodicovska dovolenka v roku 2018, vycerpas dovolenku, alebo nastupis do prace na jeden, ci dva dni a zvysok pojdes na PN, potom bude zaklad pre VZ ten prijem za den, ci dva a vtedy ti pri 60e v hrubom za den vide maximalna materska cca 1300e, ale neviem, ako to je, ked ides z rodicaku na matersku

gabi24
27. aug 2017

@ajush5 a na matersku by si mala nastup v 2019, takze by sa ti bral do uvahy prijem za rok 2018

ajush5
27. aug 2017

@gabi24 tak ano teoreticky by to tak slo lenze by som musela byt PN 3 mesiace aby som mala 90dni nemocenskeho poistenia a to mi pri 2 rocnom synovi nehrozi aby som nemohla vytiahnut paty z domu resp v urcenom case. 🙂 a to je uz na mna moc spekulovania ;)

gabi24
27. aug 2017

@ajush5 to ano, to plati len ak mas trvajuci prac.pomer

nadulka88
10. sep 2017

Ahojte baby... pred par dnami som zistila, ze som tehotna a nastala u mna panika kvoli prijmu nakolko som akurat v stadiu ukoncenia prace a chcela som si najst inu. A takze pekne po poriadku. Od 1.1.2017 som pracovala u brata na polovicny uvazok, predtym od 28.1.2016 na dohodu, ten isty zamestavatel. S bratom sme to ukoncili lebo nastali aj rodinne problemy a ja teraz neviem co mam robit. Do tej prace uz nechodim ale zrejme som stale prihlasena ( aj ked urcite nie nadlho ). Naskyta sa mi otazka co dalej... mame rozostavany dom, prave sme prisli aj o podnajom...cele zle. So starsou dcerkou som posledny rok na predlzenej rodicovskej. Teraz v juli mi ju predlzili vzhladom k jej zdravotnym problemom. Chcem sa spytat co mam spravit aby mi vysla materska. Je tu moznost, ze by ma zobral znamy aspon na tie 3 mesiace na pracovny pomer len s tym, ze si budem odvody ( svoje aj jeho ) platit samozrejme sama. Co pri cca 800eurovej hrubej mzde je skoro 500 eur a na to teraz fakt nemame. Este som sa tu docitala o tom socialnom pripoisteni keby som nemala uz pracovny pomer. Len neviem co by bolo teda vyhodnejsie. Neviete mi, prosim, poradit?

lenka273
24. sep 2017

Ahojte, chcem sa poradiť som zamestnaná, ale chcem dať výpoveď, čiže predpoklad je, že budem robiť do konca novembra. Zároveň sme začali pracovať na dieťatku a neviem či už aj náhodou nie som tehotná. Od decembra by som mala nastúpiť do novej práce(.....zamestnávateľ vie že plánujem bábo), alebo to bude až od januára. Takže by som mala stihnúť odrobit 90 dní.....bude sa mi rátať materská z novej práce? Čo ak by som išla v decembri na mesiac na úrad práce? Na čo si dať pozor, aby sa mi neratala materska zo starého zamestnania? Ďakujem Lenka

evittam
25. sep 2017

@lenka273 Ak odpracujes u nového zamestnávateľa minimalne 90dni bez PN a OCR tak MD bude počítana z nového zamestnania.

lenka273
25. sep 2017

@evittam Ďakujem, aj som si myslela.Často sa niečo mení a tak či to ešte platí.... a ak sa môžem ešte opýtať ten pracovny pomer .....mať asi najlepšie na dobu neurčitú že?

evittam
25. sep 2017

@lenka273 Urcite.

matatara
19. nov 2017

Kočky prosím o radu.Kámoška zisťuje ako sa dopracovať k vyššej materskej a stráca sa v tom.Je tehu cca 8tt zamestanie 2 roky to isté ale minimálka a chce vedieť či si dokáže platiť nejaké pripoistenie aby jej vyšlo vyššie materské.Ďakujem za každú radu.

evittam
19. nov 2017

@matatara Nie, nemoze byt zamestnana a aj si priplacat. To uz sa davno nedá. Jedina moznost v jej pripade - nove zamestnanie u noveho zamestnavatela na minimálne 90dni bez PN a OCR na vyssiu mzdu. Prípadne ešte zvýšiť mzdu aspoň na november a december u povodneho zamestnavatela ale o dost....

matatara
20. nov 2017

@evittam ďakujem za ozrejmenie 😉

daniela87sk
10. dec 2017

prosím vás viete mi poradiť? od júla som dala výpoveď a šla som na pn do 5.9 odvtedy som zamestnaná a od zajtra 11.12 by som mala ísť zas na pn (budem už mať odpracovaných 90 dní u nového zamestnávateľa.) nebude teda tá PN prekážať? nepokazí mi to nejak materskú?

evittam
10. dec 2017

@daniela87sk Nie nebude a nie nepokazi.

daniela87sk
10. dec 2017

@evittam ďakujem

berta30
2. jan 2018

Ahojte žienky, pomôže mi zmeniť zamestnávateľa tie tri mesiace pred nástupom na MD? Mám TPP od 1.10.2016 a na MD mám nastúpiť v júni. Či sa mi to vôbec oplatí riešiť, alebo mi budú rátať z roku 2017? Ďakujem

ajush5
2. jan 2018

@berta30 ak nastupujes na matersku v 2018 tak ti ju budu ratat z 2017

majusqa77
2. jan 2018

@berta30 pomoze, za predpokladu, ze budes mat 90dni bez PN a ocr

ajush5
2. jan 2018

Ahojte kocky, nemate skúsenosti s výpočtom materskej z predpokladaného vymeriavacieho základu? Neviem ci to mam nechat tak alebo mam zamestnávateľa poprosit aby mi potvrdil vyšší príjem ako bol moj posledny. V zákone to stoji nejak tak ze dostanem z PDVZ jednu tridsatinu a neviem ci to chapem spravne. Nerada by som sa okaslala a dostala este menšiu matersku ako keby to necham tak

berta30
2. jan 2018

@majusqa77 @ ajush5 tak teraz ako baby? 😀 Asi najistejšie bude sa hádam informovať priamo na SP

ajush5
2. jan 2018

@berta30

Rozhodujúce obdobie
ak nemocenské poistenie zamestnanca, samostatne zárobkovo činnej osoby alebo dobrovoľne nemocensky poistenej osoby trvalo nepretržite najmenej od 1. januára kalendárneho roka predchádzajúceho kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ je kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského

Kedze nastupujes na matersku v roku 2018, pracuješ od 2016 a cely rok 2017 si bola nemocensky poistená tak sa ti materska vypočíta z kalendárneho roku ktory predchádzal kalendárnemu roku kedy vznikol narok na materské v tvojom prípade je to rok 2017

ajush5
2. jan 2018

@berta30 prepac napisala som ti hlúposť a je to tak ako pisala majusqa. Budu ti ratat posledných 12 mesiacov no nesmieš ist na pn... co niekedy tazko v tehu ovplyvniť takze si musis zvážiť svoj zdravotný stav dopredu 🙂

berta30
2. jan 2018

@ajush5 naozaj? To by som bola rada, keby platí tých 90 dní, aj tak si to pre istotu preverim na sociálnej poisťovni, ja by som zmenila prácu pre istotu skôr ako tých 90 dní, aby som mala rezervu, ďakujem vám baby

lenka273
10. jan 2018

Baby mám ešte jednu otázku bola som zamestnaná vyše roka u jedneho zamestnávateľa, od 11.12.2017 mám novú zmluvu u nového zamestnávateľa plánujem odrobiť minimalne 90 dní. Ak by som musela ísť na pn, z čoho sa ráta pn- ka?..... tak ako materska z nového príjmu alebo za rok 2017, nevadí že je tam prelom rokov....a časť som odrobila v starom roku a časť v novom... Na materskú by som mala nastupovat máj 2018. Ďakujem

zalka
10. jan 2018

@lenka273 aj PN aj MD sa ti bude po odpracovaní 90 dní rátať z prelomu rokov ...

lenka273
11. jan 2018

@zalka Ďakujem zalka si poklad, že nám tu pomáhaš.....ešte mám jednu otazočku dnes som si bola po papiere u starého zamestnávateľa a zistila som, že som bola zamestnana do 12.12 vrátane aj ked som robila posledne 10.12 a u nového od 11.12.....hrá to nejakú rolu.....napr ako si mám počítať tych 90 dní, možno sa pýtam blbosť a mám si rátať iba od novej zmluvy či?tie dva dni, čo som mala aj starú zmluvu si nemôžem...? Ďakujem

zalka
12. jan 2018

@lenka273 rátaš 90 dní u nového od 11.12.
to nehrá rolu že bol súbeh