icon

Ako si zvýšiť materskú?

blondinka152
9. mar 2015

Ahoj mamicky,snazilky,tehulky 🙂
chcela by som sa informovat ci je este niaka moznost o navysenie si materskej,ked ze robim a zial mam len minimalku teda som dohodarko ktprej plati zamestnavatel aj zdravotnu aj socialnu.po pravde sama tomu nechapem ale viem ze k mojmu platu mi urcite tolko neodvazdaju na socialku cize moja materska bude ta najmensie ☹
prosim vas o niake rady,typi,skusenosti
Dakujem 🙂

lucynka44
10. dec 2015

@dena1973 oky super jasne spravim to tak myslim ze nebude mat sefka probleeem sak jej to moze byt jedno nie? dakujeee,

lucynka44
12. jan 2016

@dena1973 ahojky prosim ta vies mi poradit kde prsne najdem v zakone napisaneee to ze mi zamestanvatel urci pravdepodobny prijem aky by som mala keby nastupim do prace a z toho sa mi vyrata vyska materskej pri retazovom porode?

evittam
12. jan 2016

@lucynka44 To nenájdeš v zákone...proste je to tak,

lucynka44
12. jan 2016

@evittam dakujem.si zlata.a kolko.dopredu.sa.to.odovzdava na socialke? ako sa vola.to tlacivo?

evittam
12. jan 2016

@lucynka44 To tlačivo by mala SP zaslať zamestnávateľovi, alebo teraz neviem, či to nestači potvrdiť na doklade od lekára, ktorý ti dá pri nástupe na MD....Skús sa spýtať v SP....

dena1973
12. jan 2016

@lucynka44 To tlacivo sa vola "Potvrdenie zamestnavatela o zamestnancovi na ucely uplatnenia naroku na nemocensku davku". To dava SP zamestnavatelovi, ak potrebuje pre poistenca urcit pravdepodobny prijem. Toto potvrdenie SP ziada od zamestnavatela az po doruceni ziadosti o materske.
@evittam myslim, ze nestaci to potvrdit na doklade, ktory da lekar. Malo by to byt na predpisanom tlacive.

evittam
12. jan 2016

@dena1973 Aha, super - som zase múdrejšia ..... 😉

gapa
12. jan 2016

@lucynka44
Zákon o sociálnom poistení § 57 ods. 1 písm. a) + ods.4 napr. tu:
http://www.porada.sk/t16136-zakon-o-socialnom-p...
a to tlačivo tu:
http://www.socpoist.sk/2149-menu/55449s
neviem, či to bude vyfiltrované, daj filter: oblast záújmu: nemocenské poistenie, Cielová skupina: zamestnávatel
a zobraziť

pamiki
17. feb 2016

Ahojte žienky, potrebovala by som radu - ako sa mi bude ratat materska?
Na matersku pojdem niekedy na konci 06/2016. V case 02/-05/2015 som bola nezamestnana, evidovana na urade prace a poberala davky v nezamestnanosti. To bola moja jedina nezamestnanecka pauza. Pracujem od r. 2009 nepretrzite. Nove zamestnanie mam prave od 1.6.2015. Za posledne dva roky 270 dni nemocenskeho poistenia splnam, ale moja otazka je, z coho bude ta materska ratana? z prijmu z poslednych 2 rokov a z tohto vyrataju vymeriavaci zaklad na den? alebo len za poslednych 90 dni. Plat mam o nejake drobne upraveny od 1.1.2016. Dakujem velmi pekne za vsetky rady. 😉

evittam
18. feb 2016

@pamiki Ahoj, no v tvojom prípade si myslím, že za obdobie od 6/2015-6/2016 - ale nie som si 100% istá, uvidíme čo odpovedia ostatné znalé kočky. 😉

pamiki
18. feb 2016

@evittam Dakujem velmi pekne za radu 😉

gapa
18. feb 2016

@pamiki ak posledné nem.poistenie trvá od 1.6.2015 a na md pôjdeš v 6/2016 a máš platené poistné aspon 90kalend.dní (nerátajú sa do toho napr. pn, očr, md , rd), tak materské sa vyráta z obdobia 1.6.2015-31.5.2016.

michellemi
8. apr 2016

Baby aj ja mam otazku: pracovala som u jedneho zamestnavatela, isla som na matersku, potom na rodicovsku. V septembri som sa ale vzdala rodicovskeho prispevku a poberam prispevok na starostlivost o dieta a zamestnala som sa u ineho zamestnavatela na polovicny uvazok. Stary pracovny pomer mi ale trva. Teraz som ale zistila, ze som tehotna. Cize pojdem znova na matersku. Z coho sa mi bude ratat materska?

gapa
8. apr 2016

@michellemi nástup na md ti vychádza v pôvodnom zamestnaní ešte pred RD? Ak ti bude trvať nový polovičný uväzok aj v den nástupu na md, tak z oboch prac.pomerov. Ide o to, že počas RD máš prerušené nem.poistenie a ukončením RD sa ti obnoví (či už nástupom na md, či vrátením do práce, či čerpaním riadnej dovolenky pred md) a potrebuješ, aby aspon v prvý den po ukončení RD trval aj ten polovičný uväzok, aby vznikol nárok z oboch. Inak vznikom nem.poistenia z pôvodného prac.pomeru zanikne ochranná lehota z polovičného uväzku (ak skončí skôr).

michellemi
9. apr 2016

@gapa som v tychto veciach dost mimo... Ta prva otazka, nechapem.. Ja som 15.12.2013 nastupila u zamestnavatela na matersku s prvym synom, v auguste 2014 na RD. V septembri 2015 som nastupila na polovicny uvazok u noveho zamestnavatela. U stareho som ale pracovny pomer nezrusila. Teraz zhruba v septembri pojdem na MD. Ta MD sa mi bude teda ratat z coho? Na MD pojdem k povodnemu zamestnavatelovi alebo k novemu? Take domotane to mam...

gapa
9. apr 2016

@michellemi Nárok na materské z pôvodného prac.pomeru (pp1) budeš mať iste, ak tvoj pp bude trvať v den nástupu na MD2. No môžeš získať nárok z oboch prac.pomerov, tj. z pp1 aj pp2(toho na polovičný uväzok), za určitých podmienok (pomaly už dosiahneš 270dní z nového prac.pomeru, ak začal 1.9.2015, tak cca koncom mája 2016), ak bude trvať tento PP2 aj po ukončení RD v zamestnaní č.1. tj. ak skončí RD den pred nástupom na MD2, tak nárok vznikne aj z pp č.2, ak bude trvať prac.pomer č.2 aj v den nástupu na MD2. Nebudem vysvetlovať prečo. Takže tvoje prvé dieťa bude mať 3roky až koncom roku 2016, resp. zač.2017, tj. nárok na RD máš až do nástupu na MD2.
No a toto je podstatné!!! Dokedy bude trvať tvoj nový pp na polovičný uväzok??????????? to je zásadná otázka, ktorá ovplyvní tvoj nárok na materské z ppč.2.

michellemi
9. apr 2016

Dakujem krasne, velmi som sa bala, ze narok mi vznikne iba z pp2. A predsa to je len polovicny plat co som zarabala v Pp1. RD mi oficialne konci 14.1.2017, takze nastup na MD este stiham predtym. Co sa tyka noveho pracovneho pomeru, je pre mna vyhodnejsie v nom zostat? Ja budem musiet ist asi aj tak po 20tt (jul 2016) na PN. Cakame dvojicky a mam rizikove tehotenstvo. A MD 2 mam teda oznamovat aj staremu aj novemu zamestnavatelovi?

jahodka87
9. apr 2016

Materska ti vypocitaju ak mas odpracovene 270dni a sumu aku budes dostavat ti vyrataju s polednych 90dni,a ak chces dostavat tu najvysiu 907eur ... tak prijem by si mala mat okolo 1200eur a tym padom aj vyssie odvody do SP (co je dobre si zaplatit bo potom sa ti to vrati 🙂 ). A je este moznost do 3rokov dietata moze ist manzel na MD ktoru bude poberat 6mesiacov.Takze ak sa jemu da upravit prijem a platit tie vyssie odvody(90dni) treba to vyuzit 🙂

gapa
9. apr 2016

@michellemi no ak čerpáš RD v pp1 a máš pp2 na dobu neurčitú, resp. aspon do konca sept.2016 (ak v priebehu sept. ideš na md), tak ak pôjdeš na pn, tak len z pp2 (počas RD nárok na nemocenské nie je). A ak ti bude trvať tento pp aspon do nástupu na md, vrátene, tj. MUSí TRVAť V DEN NáSTUPU NA MD, tak ti vznikne nárok aj z pp2 na materské.
Ak by si RD v pp1 skončila skôr a nastúpila na PN, tak by si nárok na nemocneské mala aj z pp1, ale tak sa to bežne nerobí, lebo platí prvých 10dní zamestnávatel.
Tj. dokedy máš uzatvorený pp2?
Prísp. na starostl. o dieťa môžeš poberať do 6týž. veku novonarodeného dieťaťa, len predpokladám treba zdokladovať poberanie materského (rozhodnutie zo SP) + kopiu RL novonarodeného dieťaťa.

michellemi
9. apr 2016

@gapa Aj pp2 mam na dobu neurcitu. Cize nemozem ist na PN? Urcite potrebujem aby sa mi ratalo z Pp 1, ale vzhladom k rizikovosti asi pojdem na PN.. A este netusim kedy nastupim na MD, ked u mna je mozny porod aj v 30 tyzdni, idealne v 37tyzdni, to teraz nikto nevie.. Takze jedina cesta ukoncit RD, ist na PN a potom rovno na MD? a pp2 co, ukoncim?

gapa
9. apr 2016

@michellemi ak máš aj tento pp2 na dobu neurčitú, tak nie je žiadny problém so získaním nároku na materské z oboch prac.pomerov. A nemusíš ukončovať pp2 po nástupe na md, hlavne nie skôr ako po nástupe na md. Neviem, či sa rozumieme. Ty chceš peniaze - nemocenské aj z pp1? (z pp2 nie je problém získať nárok na nemocnské a potom materské). To získaš jedine, ak ti skončí RD pred vznikom PN, lebo ak vznikne pn počas čerpania RD, tak nárok nevznikne ale by ti vznikol až nárok na materské (RD sa ukončí den pred nástupom na md2).
Asi ti budú dávať nástup na md 8týž. pred termínom, ked čakáš dvojičky. Ak by si porodila skôr, tak dajú nástup na MD v den pôrodu.
Hlavne všetko dobré 🙂 a nezabudni k žiadosti o materské potom poslať oba rodné listy detí, aby si matesrké poberala dlhšie (možno by som napísala sprievodný list, že posielaš RL detí, aby si mala dôkaz, že si dala oba. Písala tu mamička, že jej tvrdili, že stačí jeden a potom poberala materské len obvyklú dobu, nie ako pri dvojičkách a nedalo sa to už opraviť). A dalšie nezabudni najneskôr prvý den čerpania rodičovskej dovolenky dať prihlášku na dôchodkové poistenie štátom (tú si dávala po pôrode predpokladám), teraz tvrdia, že treba odhlášku dnom nástupu na md (dávajú vraj vypísovať ked prídeš sa prihlásiť nanovo pred ukončením MD), tj. s kopiou RL asi stačí jedného dieťaťa vyplníš papiere. Odporúčam urobiť kopie (vyplniť 2x, ak nemáš možnost kopie), na jednu dať potvrdiť prevzatie a odložiť k zápočtovým listom do dôchodku. Inak nebudeš mať dôkaz a n ikako to nedokážeš a nedá sa dať ani den spätne prihláška!!! tak bacha!

michellemi
9. apr 2016

@gapa Mne sa jedna hlavne o md aby sa mi ratalo z pp1. Nemocenske som si myslela, ze vezmem z pp2 az do zaciatku MD ked bude treba. Takze zhrniem to: cca v juli by som sla na PN v pp2. V oktobri mam nastup na MD2. Bude sa mi materska vyratavat z pp1? A MD2 si davam u pp1 alebo pp2?

gapa
9. apr 2016

@michellemi u oboch 🙂 vyžiadaš si od lekára 2x tlačivo žiadosť o mateské (možno za vystavenie toho druhého mu budeš platiť, kedysi tak bolo). Na oboch tlačivách vyznačíš, že si uplatnuješ nárok na materské aj z iného nem.poistenia. A teraz neviem, či bude treba oznamovať tie RL ku každému zvlášť, to si zisti potom. (dávka sa vypláca jedna, tak predpokladám mala by to robiť jedna pracovníčka, no radšej sa spýtaj priamo tej, čo ti to bude robiť)

michellemi
9. apr 2016

@gapa dikes si zlata 🙂

ifankah
27. máj 2016

Babule, citam tu forum a pisete, ze potvrdenie o prijme dava mzdarka (ked sa vyratava materske z predpokladaneho prijmu). Ale ved socialka si vie overit, ze ci bolo zaplatene tolko odvodov ako malo byt. Ci ak som napr. nastupila do prace za 500e a teraz splnam podmienky pre vypocet materskeho z predpokladaneho prijmu a medzicasom sa zvysovala mzda na mojom pracovnom mieste, je ok, ak mzdarka napise tu vyssiu sumu? 🙂

ifankah
27. máj 2016

A este by ma zaujimalo, ci sa nejako za posledny rok menila legislativa ohladom vypoctu materskeho a rozhodujucich obdobi na vypocet (okrem toho zvysenia na 70%). Dakujem

majusqa77
27. máj 2016

@ifankah nie

majusqa77
27. máj 2016

@ifankah a k tomu prvemu - ano, je to ok ak zvysia prijem aj tebe

ifankah
27. máj 2016

@majusqa77 dakujem 🙂