icon

Ako si zvýšiť materskú?

blondinka152
9. mar 2015

Ahoj mamicky,snazilky,tehulky 🙂
chcela by som sa informovat ci je este niaka moznost o navysenie si materskej,ked ze robim a zial mam len minimalku teda som dohodarko ktprej plati zamestnavatel aj zdravotnu aj socialnu.po pravde sama tomu nechapem ale viem ze k mojmu platu mi urcite tolko neodvazdaju na socialku cize moja materska bude ta najmensie ☹
prosim vas o niake rady,typi,skusenosti
Dakujem 🙂

ivu80
19. aug 2016

@majusqa77 ..ked by si mala aj novú zmluvu,ale toho istého zamestnávateľa,nič ti nerieši ani tých 90 dní s vyšším prijmom😞ja som to tak mala...ja som dala nakoniec výpoveď v pôvodnom zamestnaní a zamestnala sa inde na tých 90 dní (u známeho,odvody som si platila ja )

dena1973
19. aug 2016

@mima206 No musím poopraviť trochu @evittam .
Tak ako ti písala evittam by platilo, ak by si mala dohodu a menila by si pracovnú zmluvu na riadny pracovný pomer. To, že ti teraz zruší jednu zmluvu a dá druhú napr. od 1.9.2016 nič nevyrieši.... akurát, že sa ti bude v r. 2017 (pri nástupe na materské) brať príjem od 1.1.2016 do 31.8.2016 (525 €) a plus od 1.9.2016 (po zmene mzdy) do 31.12.2016 nový príjem. Ale starý sa ti stále započíta... príjem sa spriemeruje za celý kalendárny rok 2016.
Ak by si chcela, aby si bral príjem iba po zvýšení, tak to by si musela zmeniť zamestnávateľa. A vtedy by sa to dalo s tým, že nový zamestnávateľ by ti dal vyšší príjem a ty by si do nástupu na materské musela odpracovať 90 kalendárnych dní bez PN a OČR.
@majusqa77

evittam
20. aug 2016

@dena1973 Ahááá, ok dík za opravu - som myslela, že stačí zmeniť pracovnú zmluvu a hlavne pracovné zaradenie. 😉

mima206
20. aug 2016

@dena1973
@evittam Ďakujem za info baby ... takže v podstate jediná možnosť ako si aspoň trocha navýšiť materskú je len zvýšiť mzdu v pracovnej zmluve? že by sa mi do priemeru okrem starej mzdy brala zvýšená mzda od septembra napríklad? čiže v podstate sa s tým nič robiť

dena1973
20. aug 2016

@mima206 Jedine tak, resp. zmeniť zamestnávateľa...

stella25
22. aug 2016

Ahojte, viete mi prosim poradit? Konci mi materska a nechcem sa vratit do predchadzajuceho zamestnania. Planujem dalsie dieta, avsak este tehotna nie som. Co je podla vas lepsie? Ist na urad prace, na PN, alebo si hladat radsej novu pracu aby som bola stale zamestnana? Dakujem za kazdy nazor.

evittam
22. aug 2016

@stella25 Čo ti končí? Ak MD tak ideš na RD. Ak RD a tvoj PP trvá a nechceš sa tam vrátiť tak máš dve možnosti - PN alebo vyčerpať podporu ak máš na ňu nárok. A ak ešte nie si tehotná a nemáš nejaké zdravotné problémy, tak PN nie je dlhodobá možnosť-myslím si. A ak chceš mať nárok na ďalšiu MD a vôbec nevieš kedy sa ti podarí otehotnieť tak určite hľadať novú prácu.

semancikova
13. okt 2016

Mamicky chcem sa opytat ak je15teho v sobotu a ja mam matersku vzdy na ucte 15teho budem ju mat zajtra alebo az v pondelok?dakujem

evittam
13. okt 2016

@semancikova Ahoj, podľa mojich skúseností som mala vždy skôr - teda mala by si mať zajtra. No, uvidíš. 😉

lucianna1983
20. okt 2016

Ahojte, ma niekto zvas skusenost s tym, ci by mi mohlo poskodit, ak by som sa v case 90dni pred nastupom na matersku (budem mat novy prijem s max.vz) stala konatelkou v inej firme ako budem zamestnana?

majuska451
10. nov 2016

Ahojte prosim poradte ako si zvysit matersku pracujem od 1.3.2015 a mala by som pracovat este cely dalsi rok,potom sa kolegyna vracia z materskej a ja by som chcela nastupit na matersku ak Bozicko nam pozehna 🙂 a tak zistujem ako by som si mohla prilepsit,kedze dobrovolne pripoistenie uz je zrusene. Dakujem za kazdu radu

nivea777
10. nov 2016

@majuska451 ukoncit aktualny PP a zamestnat sa u ineho zamestnavatela za vyssiu hrubu mzdu minimalne na 90 dni bez pn a ocr...

majuska451
10. nov 2016

@nivea777 nerada by som menila zamestnavatela som zamestnana v statnom podniku a mam na dobu neurcitu.Som tam uz od roku 2009 a potom som bola tri roky na materskej a rodicovskej,ale hned ked som nastupila mali pre mna pracovne miesto este mi aj vyhoveli kedze som pracovala na dvanaskach,zmenit pracovnu poziciu a pracovat na osmicky s pruznou pracovnou dobou.

nivea777
10. nov 2016

@majuska451 noo ak by si nastupila na MD v roku 2017..tak ti budu ratat MD z celeho roku 2016,cize moznost je asi len ta jedna a to zmenit zamestnavatela a potom by ti ratali z toho noveho..

majuska451
10. nov 2016

@nivea777 tak som asi dosla 😢

zalka
10. nov 2016

@majuska451 si už tehotná?

mimkus
10. nov 2016

@majuska451 bez zmeny to nejde. Pokial viem.

lucianna1983
10. nov 2016

Podla mna je este moznost sa "zamestnat" v dalsej firme, kde by si mala lepsi plat a potom by ti to priemerovali s tym co mas teraz...priklad:teraz mas 500, u druheho by si mala 1000, no materska by ti vysla 75perc.z priemeru tychto dvoch platov... kedze na zarobok 1000e v cistom su odvody za zamca aj zamtela spolu cca 800eur, asi sa ti to moc neoplati... ci?

nivea777
10. nov 2016

@lucianna1983 myslim,ze takto to nefunguje.. jedna moznost zmenit zamestnanie za vyssi plat..druha moznost mat 2 zamestnania,v oboch mat 270 dni NP a ziadat z oboch MD..

mimkus
10. nov 2016

@lucianna1983 pytala som sa na to nasej mzdarky a pisala som aj na socialnej. Ak sa prizamestnas -cize nezmenis zamestnavatela a nebudes prizamestnana minimalne 270dni, nemas narok na poberanie materskej z toho druheho zamestnania. musis VYSLOVENE skoncovat s tym doterajsim. Ani keby dala vypoved a nasledne by ju napsat prijali by nefungovalo. A inak materska sa pocita z predchadzajuceho roku spriemerovane. No a ta trva len 9 mesiacov, cize ani novsi plat ti nezmeni matersku, ak teda uz caka zena babatko. Iba ak by planovala rok aj nieco dopredu.

evittam
11. nov 2016

@lucianna1983 Presne ako ti tu uz napisali-ak chces MD z viacerych zamestnani tak musis mat z kazdeho 270dni NP. VZ pre MD je vacsinou rok pred nastupom na MD-ak ho mas cely odpracovany t.j. ak nastupis na MD v r.2017 tak VZ pre MD je prijem za r.2016. Cize ak zena este nie je tehotna a len to planuje tak jej pomoze zvysenie platu alebo plus druhe zamestnanie. Ak uz je tehotna tak nova zmluva na tych 90dni bez PN a OCR-u ineho zamestnavatela. Pripadne je tu este možnosť ak zena pride na to,ze je tehotna skoro (5.-8.tt.), ma 270 dni NP,moze sa dohodnut na zruseni prac.pomeru,nasledne sa prihlasi na DNP z max.VZ (musi to stihnut 26 tyzdnov pred nastupom na MD) a da sa na PN,tak bude mat max.MD.

majuska451
11. nov 2016

@zalka ete nie az na druhy rok by sme chceli

majuska451
11. nov 2016

@nivea777 a mozem mat dva zamestania aj ked som zamestnana v statnom podniku?

zalka
11. nov 2016

@majuska451 tak si nájdi dohodu s pravidelným príjmom a pracuj na nu v súbehu so zamestnaním 89 dní a potom koniec .. a ak otehotnieš tak ti stačí riešiť novú dohodu, alebo druhý TPP .. na zvyšných 181 dní

majuska451
11. nov 2016

@majuska451 az zaciatkom roka 2018

mata250286
16. nov 2016

Ja mám zas taký problém ... som szčo 2 roky platím si nemocenské .. Volala som na sociálku dnes , že mám aj pracovnú zmluvu od 02.08.2016 a nbudem ju mať aj 90dní pred nástupom na materskú .. rušiť živnosť szčo pred nástupom na matersku nemusia .. *Ale aj keď budem na pracovnu zmluvu zamestnana pred nastupom na matersku 150 dni nič to nemení na veci , ze mi nevznikne nárok na matersku z pracovnej zmluvy pretoze to nieje 270dni .. čiže ak chce žena materskú aj so zsčo aj z pracovnej zmluvy musi mat dokopy 540dni odrobenych ... čiže toto čo pise na internete je blud??? preco by som mla rusit zivnost zamesnat sa na 90 dni z navyssieho vymeriavacieho zakladu ked musis makat 270dni???

Ak som zistila v septembri, že som tehotná s termínom pôrodu v máji, tak počítam nasledovne:

6 týždňov pred termínom pôrodu nastupujem na materskú, tzn. od 1.4.2016;
90 dní pred týmto termínom musím prerušiť na 6 mesiacov živnosť a zamestnať sa buď vo vlastnej eseročke, alebo v nejakej inej, tzn. od 1.1.2016;
ak chcem mať maximálne materské, musím mať hrubú mzdu vo výške 1260 eur/mesiac;
za obdobie 90 dní zaplatím na odvodoch spolu so zamestnávateľom 1837 €, ale na druhú stranu od štátu dostanem 6286 € na materskom po obdobie 34 týždňov;
preddavky na dani vo výške 441 € mi Daňový úrad vráti v rámci daňového priznania, ak nebudem mať iné príjmy.

nivea777
16. nov 2016

@mata250286 ak si chces ziadat MD zo zivnosti musis mat 270 dni NP zaplatene.. ak si chces ziadat MD z TPP musis mat 270 dni NP zaplatene z TPP..

zalka
16. nov 2016

@mata250286 prepáč tvojmu výkriku nerozumiem...
už máš PP viac ako 90 dní, kedy máš nástup na MD?

nivea777
16. nov 2016

@mata250286 aspon mne to tak povedala tetuska na socialke ked som sa na to pytala..

zalka
16. nov 2016

@nivea777 nie je všetko tak ako povedia tetušky z SP 😝