icon

Ako si zvýšiť materskú?

blondinka152
9. mar 2015

Ahoj mamicky,snazilky,tehulky 🙂
chcela by som sa informovat ci je este niaka moznost o navysenie si materskej,ked ze robim a zial mam len minimalku teda som dohodarko ktprej plati zamestnavatel aj zdravotnu aj socialnu.po pravde sama tomu nechapem ale viem ze k mojmu platu mi urcite tolko neodvazdaju na socialku cize moja materska bude ta najmensie ☹
prosim vas o niake rady,typi,skusenosti
Dakujem 🙂

maja129
31. jan 2017

@majusqa77 dakujem,tak to neviem či by šlo, nakoľko robím papierovačky a podpisujem sa na nich, či by mi šéf ukončil zmluvu, resp. nebola pri pre mna lepšia alternatíva dobrovoľné poistenie?

maja129
31. jan 2017

@majusqa77 ešte sa opýtam, ak by som sa napríklad zamestnala na tie 3mesiace u iného zamestnávateľa, po tých 3 mesiacoch, môžem dať u neho výpoved a vrátiť sa k povodnému zamestnávateľovi s min. mzdou alebo nie?

majusqa77
31. jan 2017

@maja129 dnp neovladam, tam netusim, ako su kedy vymeriavacie zaklady. a mozes, ale nesmies tam mat 90dni bez pn a ocr. ja by som sa to pokusila nacasovat tak, aby som z toho zamestnania kde chcem cerpat materske na nu nastupila...

evittam
31. jan 2017

@majusqa77 Ak by chcela mat narok na MD z DNP tak ho musi mat minimalne 26tyzdnov pred nastupom na MD.

maja129
31. jan 2017

@majusqa77 takže ked tomu dobre rozumiem, stačilo by sa mi nechať zamestnanť na 90dní bez pn a ocr u iného zamestnávateľa s vyššiou mzdou a po tých 90 dnoch by som mohla isť späť ku svojmu s min. mzdou, alebo by som mohla ostať u toho nového s tým, žeby som sa dala vypísať na marodku aby som nemala zbytočne výdavky na odvody, alebo by som mohla isť aj u neho na min. mzdu po tých 90 dnoch?

majusqa77
31. jan 2017

@maja129 materska sa bude ratat z celeho prijmu u daneho zamestnavatela, takze znizenim po 90 dnoch by si si ju pokazila. ale ano, na PN mozes ist. a po nastupe na matersku pripadne skoncit PP a vratit sa naspet 🙂

maja129
31. jan 2017

@majusqa77 dakujem

kikass
18. mar 2017

ahojte,
Ak viete mi poradit, budem Vam vdacna.
Od sept.2015 som zacala podnikat- (mam kozmet.salon)...teraz v oktobri si musim dat vybrat vnutromat.teliesko, ktore som mala 5 rokov....a chceme este dalsie dieta 😉
Cize v okt. si uz budem 2 roky platit zdravotku (socialku si este neplatim)...platim si zdravotnu len z minima samozrejme....ako píšete vyššie, doplácat si z vyssieho vymer.zakladu sa uz neda, cize teraz co, kedze som SZCO?
Zamesnatnat sa niekde popri podnikani?- od kedy, resp. na kolko mesiacov pred nástupom na matersku?
dakujem vam

bet
19. mar 2017

Ahojte, pridávam sa so svojou otázkou (diskusiu som celú prešla, ale môj prípad sa tu tuším ešte nerozoberal). Ak by ste niekto vedeli poradiť, príp. máte podobnú životnú situáciu, budem rada.

Som v 6.tt.
Za posledné roky som nemala TPP.
Pracovala som iba ako konateľka vo vlastnej sro.
Odvody som si platila z naozaj symbolickej sumy - odmeny pre konateľa - nakoľko sme ďalšie bábo neplánovali.

Teraz som však tehotná a potrebujem súrne materské.
Pomôže, keď viac ako 90 dní pred nástupom na materskú:
- si preruším vyplácanie odmeny pre konateľa
- zamestnám sa u iného zamestnávateľa napr. na dohodu alebo na TPP na dobu určitú
Bude sa mi vypočítavať materské z tohto zamestnania?
Nevadí, že aj naďalej budem konateľkou vo firme (teraz už bez nároku na odmenu)?

Ďakujem.

draik
19. mar 2017

@bet
Súčasne potrebujete 270 dní nemocenského poistenia za dva roky pred pôrodom, pričom každé neukončené poistenie sa posudzuje zvlášť.

bet
20. mar 2017

@draik Ďakujem za odpoveď. Podmienku 270 dní nemocenského poistenia by som mala mať splnenú z odmien pre konateľa vyplácaných každomesačne od marca 2015. Skôr ma zaujíma, či sa nemýlim, ak sa zamestnám na dohodu u iného zamestnáveteľa - či sa mi bude materská rátať z tejto dohody a nie z roku 2016.

nivea777
20. mar 2017

@bet draik ti odpovedal/a .. pokiaľ neskonci tvoje poistenie ako konatelke,tak sa ti bude rátať aj z konatelky aj z dohody ak na nej splnis 270dni..Ak chceš len z dohody musí ti skončiť prvé NP..Takto to chápem ja

bet
20. mar 2017

@nivea777 super, dik za upresnenie. potrebujem, aby sa mi rátalo aspoň z tej dohody, (ideálne z odmien pre konateľa a z dohody súbežne - tam sa len obávam, či sa dohoda zaráta, keď odmena pre konateľa bude trvať). dievčatá, moc ste mi pomohli. snáď to klapne. držím aj ostatným všetkým palce : ) mne už ostáva len nájsť si tú novú prácu, uffff

dena1973
20. mar 2017

@bet Ak spĺňaš podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom, tak nárok na materské vznikne (musíš byť v posledných 2 r. pred pôrodom riadne nemocensky poistená v SP).
V prípade, že sa zamestnáš na dohodu, tak ak chceš aby sa ti počítalo aj z dohody, tak musíš byť aj z tohto poistenia nemocensky poistená minimálne 270 dní pred pôrodom. Inak sa ti z dohody počítať materské nebude.
Do 270 dní nemocenského poistenia sa započítava každé ukončené nemocenské poistenie v posledných 2 r. pred skutočným pôrodom + to, ktoré trvá...
Ak k dátumu pôrodu trvá viac nemocenských poistení (ani jedno nebolo ukončené), tak aby sa počítalo zo všetkých nemocenských poistení, musí byť splnená podmienka 270 dní NP u každého poistenia zvlášť.

bet
22. mar 2017

@dena1973 aha, čiže potom mi zamestnať sa na 4 mesiace pred nástupom na materskú vlastne nepomôže... 270 dní už nestíham 😎

lucynda2
22. mar 2017

Ahojte, potrebujem radu. Som na RD, počas RD som dostala výpoveď z dovodu krachu. Chceme mat druhe dieta, zatial nie som tehotna, za rok a pol mi konci RD. Čo mám robit aby som mala aspon takú istú materskú ako pri prvom dietati? Ďakujem za pomoc.

zalka
22. mar 2017

@lucynda2 zamestnať sa

lenockaaaaaa
22. mar 2017

@lucynda2 aspoň na tých 270 dní sa zamestnať aby si mala splnenú podmienku získať materské

lucynda2
22. mar 2017

musí to byt na 270 dni? Ked sa zamestnám na 90 dni u priatela vo firme?

evittam
22. mar 2017

@lucynda2 Musis mat splnenu hlavnu podmienku naroku na MD-270dni NP za posledne dva roky pred porodom. Cize cisto teoreticky:
Ak by si otehotnela tento mesiac-termin porodu cca ("strelim") 1.1.2018 tak tvoje rozhodujuce obdobie pre narok na MD je od 1.1.2016-1.1.2018.
Dalsou podmienkou naroku je aktivne NP alebo ochranna lehota.

dena1973
22. mar 2017

@bet No, ak chceš, aby sa ti počítalo aj z dohody a nemocenské poistenie ako konateľa ti bude trvať, tak ak do nástupu na materské nestihneš nemocenské poistenie 270 dní aj z dohody, tak sa z dohody počítať nebude.
Ak ku dňu nástupu na materské trvajú 2 nemoc. poistenia (resp. viac), tak výpočet materského sa posudzuje z každého poistenia zvlášť a hlavnou podmienkou je mať 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom z každého nemocenského poistenia zvlášť...

chellina
22. mar 2017

Ahojte kočky, permýšľame o rodine a tak ma zaujíma materská a veci okolo. Pracovala som od apríla 2016 do februára 2017 (teda cca 10 mesiacov) pre jednu firmu na TPP. Prestali mi platiť ešte mi dlžia 2 tisíc €, takže som z práce odišla preč a momentálne nepracujem, dokončujem si VŠ. Dostávala som minimálku. Ak by som však otehotnela teraz v blízkej dobe chcela by som sa zamestnať na tri mesiace v rodinnej S.r.o-čke s tým, že by som mala plat 1300€ aby som si navýšila materskú ale otázka znie stačí mi k tomu len tých 10 mesiacov čo som do minulého mesiaca pracovala + 3 mesiace pred pôrodom alebo som to nepochopila a nájde sa niekto kto by mi to vysvetlil 🙂 ?

Bolo by to spolu 13 odpracovaných mesiacov, je postačujúce na to aby som dostávala materskú alebo nie? Je niečo čo treba ešte splniť? Ak sa nájde niekto kto mi poradí budem vďačná 🙂

https://aktualne.atlas.sk/ekonomika/financie/kr...

evittam
22. mar 2017

@chellina Este nie si ani tehotna, ani nevies kedy otehtnies,takze radit ti je zatial tazke.
Hlavna podmienka naroku na MD je mat za posledne dva roky 270dni NP, dalsou podmienkou je mat pri nastupe na MD aktivne NP alebo byt v ochrannej lehote. No a az potom prichadza otazka, z akeho VZ sa ti bude MD pocitat.

evittam
22. mar 2017

...za posledne dva roky pred porodom....
@chellina

chellina
22. mar 2017

@evittam nie som ale lepšie riesit skor ako potom neskoro plakat, ze som prisla o matersku. Preto a informujem a podla toho sa aj chceme zariadit ako dalej. V pripade ak by sa mi podarilo otehotniet v blízkych mesiacoch tak podmienku toho počtu dní za posledne 2 roky by som splnala . A co je myslene tou ochrannou lehotou prosim ?

evittam
22. mar 2017

@chellina Ochranna lehota znamena,ze ak by ti skoncil PP tak uz musis byt tehotna aby si mala narok na MD a tato lehota trva 8 mesiacov.

evuska73
28. mar 2017

Dobry chcem sa poradiť som tehotná v 5 mesiaci. Od júna 2013 som zamestnaná na TPP za minimálnu mzdu. Zároveň som zamestnaná vo svojej sro. Ak by som si teraz dvihla plat v sro na tých 90 dni ratalo by sa mi to do materskej? Alebo musím vytvoriť nový pracovný pomer v inej sro? Alebo si zmením pracovnú pozíciu v mojej sro? Ďakujem pekne

evittam
28. mar 2017

@evuska73 Musis mat uplne nvi zmluvu v inej firme a ostatne PP musia skoncit.

evittam
28. mar 2017

@evuska73 pardon...novu...

evittam
28. mar 2017

@evuska73 Alebo je tu este moznost,ze ak splnas z oboch PP 270dni NP za posledne 2roky pred porodom tak mozes ziadat z oboch o MD.