icon

Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?

nkaps
16. mar 2012

Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...

Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko

-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....

neposlednom rade venoť sa deťom:

-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.

toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....

Preto sa pýtam:

JE TO FÉR?

N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

petkave
16. mar 2012

@nkaps pozri, mne je to vlastne všetko jedno, čo sa tu píše. Krátim si čas, kým sa mi nezobudí malý. Ale ty ak chceš robiť niečo pre seba alebo svoje deti, by si v prvom rade mala pohnúť zadkom niekde inde, nie na koníku... I keď, ak by si mala presviedčacie a organizátorské schopnosti a vedela by si "donútiť" ženy ako ty, aby povstali, vzbúrili sa a šli protestovať, tak ok. Beriem to. Tráv svoj čas na MK a zvolaj ženy na protest. Aj toto je cesta. Ale nikto ti nezaručí, že bude pre teba úspešná a vydobyješ si viac evri.

anjelicek26
16. mar 2012

@bv_alexandra - preco je chore dat 6 mesacne dieta do jasli? To su vsetky spanielky, francuzky atp. chore zeny? Lebo tie deti po troch mesiacoch musia dat do jasli? Na co mali deti? Milujem taketo kecy. Ako keby kvoli tomu clovek nemohol svoje dieta milovat.

@nkaps - ako protestovat mozes, ale ked neni z coho dat, neni z coho dat.

emily_666
16. mar 2012

@petkave 😀 super, vzala si mi slová z úst

nkaps
autor
16. mar 2012

@fantagiro31 tlieskam fantagiro.... inak obľúbený seriál z detstva 🙂

fantagiro31
16. mar 2012

Ruším debatu, zase chudačikova učitelia, to je kapitola sama o sebe. 😀 To ma hneď pohlo napadnúť. Si už konečne vypočitajte koľko máte na hodinu, koľko prázdnin, ako nikto ty nenadá, keď si na PN, OČR. Aká je nesmierna výhoda, keď si o druhej doma.

petkave
16. mar 2012

@fantagiro31 akože narážaš na mňa? Ja sa vydávam za chudáčika? Ja tu práveže hovorím o tom, že sa mám dobre - aj vďaka tomu, že som schopná a viem sa o seba postarať. A namiesto bedákania a sťažovania robím prospešnejšie veci.

nkaps
autor
16. mar 2012

@petkave presne o to mi ide... chcem aby pomáhali tým, ktorý to najozaj potrebujú... a prečo by sme to neskúsili, kto neskúsi ten nemá... mne nevadí že by som mala ísť po roku do práce... ale ten príspevok je fak nízky do toho roka....

petkave
16. mar 2012

@nkaps je nízky, súhlasím. Ale aspoň nejaký je. 😒 čo by si hovorila, keby sa na nás štát vykašľal úplne?

maznacik007
16. mar 2012

ja nechapem jedno pokial si
@nkaps mala 1000 EUR plat ako pises a muz zarobi teraz mesacne do 200 Eur tak preco neostane na RD on a ty sa nevratis do prace...
ved dnes uz to neni take tabu... a potom ak si mala taky plat tak by si mala este poberat materske a to vo vyssej vyske ako je 194 Eur...
mne sa to cele zda divne co pise a nie uplne pravdive resp. priklaslene

bv_alexandra
16. mar 2012

@petkave no celkový prijem 600 je aj pre mna málo 🙂 a nie preto že by sa mi to zdalo málo ale preto že to nepokrýva naše potreby. a to si nezijeme nijak nadštandartne. 😉
@anjelicek26 ja nevravim že je to choré dat dieťa do jasli, chore je to že je rodič nútený to urobiť 😉

zuzkat1
16. mar 2012

@fantagiro31 skus si to ucit... v mojom okoli by to nikto nechcel robit ... a nie si o druhej doma... to zavisi od vedenia skoly a malokde ta pustia tak skoro... a nie su to prazdniny ale nutena dovolenka...pocas skolskeho roka nemas narok na dovolenku ...a pn? ocr? ved to mas v kazdom zamestnani... a myslim ze tu nie je miesto na to aby sa odbocovalo k povolaniam o ktorych nemas ani ponatia
PS nikto sa tu nastazoval na platy ucitelov len pouakazali na to ze strajkom nic nedosiahli....

fantagiro31
16. mar 2012

@petkave všeobecne stále učitelia tvrdia ako im je zle, už nemám energiu im vysvetlovať, nech to prepočitaju. Vieš dobre, že, keď si učiteľka lahko ťa zobrali naspäť do práce a stihneš aj ráno dať do škôlky a aj zobrať v pohode zo. Ja bohužial nestihnem.Ani iné ženy. Nejdem už debatovať, musím sa učiť 🙂

mataharyy
16. mar 2012

@bv_alexandra není nucený, buď ho dá do jeslí a půjde makat, nebo bude doma, ale bez peněz... 😉

aninka30
16. mar 2012

ja som rada ze na nas stat mysli aspon takto, v okolitych krajinach mozu len snivat o tom aby sa o zeny na rodicovskej stat staral do 3 rokov dietata.... 😉

fantagiro31
16. mar 2012

@zuzkat1 ja chodím na VŠ a chcela by som učiť a tomu ver, že viem , kedy je učiteľka doma. Môj ujo je školník 😀
Chcela som chodiť aj na VŠ učitelstvo len nemám hudobný sluch a cez kozu nepreskočím, ani šplh.Mám ale aj doplnkové pedagogické vzdelanie, nehovorím že je to terno,ale nikde ma nezobrali.

nkaps
autor
16. mar 2012

H L B O K O - S A - O S P R A V E D L Ň U J E M tým ktorým tu len krátim čas... ja som vám nekázala sem písať... O B D I V U J E M - T Ý C H, pre ktorých je 194 EURO len kapesné, dúfam, že aj ja raz tak budem môcť žiť.... C H C E M - Z M E N U pre tých ktorý sú nespokojný, ale aj oni musia chcieť niečo pre to spraviť...

zabka8423
16. mar 2012

@nkaps a ako to chces urobit? zvolas maminy? a co dalej? si to predstavujes strasne jednoducho. si v nudzi, nemas peniaze a chces neico organizovta. a take nieco nie je zadarmo. alebo sa spoliehas na to, ze zase pride pomoc zvonka? uz to tu raz bolo, protestov je habadej a skoncilo sa to zle. a riesilo sa to cez O.Z. cez politicke strany, cez rozne organizacie a institucie. mala by si asi pristat na zemi, pretoze lietas hodne vysoko v oblakoch. a kym tu fnukas a vypisujes, tak si mohla zarobit niekde 20 eur. Som teraz hnusna a tvrda, viem, ale je to uhol pohladu a je to pohlad na slovakov, vacsinu slovakov. preto je tu tak nahovno, pretoze vacsina sa iba stazuje a fnuka. skus ist fnukat do svajciarska, do kanady, do UK, ta leteckou postou poslu naspat. toto je co za filozofiu, ze tu mam 194 e prispevok, idem do riti von, sak tam sa o mna postaraju? toto je chore zmyslanie, nie to, ze dam dieta do jasli. chces robotu? ja ti ju dam, ale ver, ze na sprostosti mat cas nebudes a ani nebudes mat cas fnukat. 😉

petkave
16. mar 2012

@bv_alexandra ale veď to je príjem iba jednej osoby, nie celkový príjem domácnosti.
@fantagiro31 Obraňovať sa nejdem a podotýkam, ja som sa tu rozhodne nesťažovala. Ak závidíš, sprav si ped. minimum a začni učiť. Potom sa porozprávame. Pekný deň.

dejka77
16. mar 2012

@fantagiro31 No v tomto sa musim ucitelov zastat. Kamaratka je ucitelka a rozhodne to nie je o tom, ze sa rano zobudi, ide do prace, odrobi svoje a pride domov a ma veget. Pride domov a maka dalej, musi robit pripravy, opravovat pisomky/testy, ak su napr. maturity je to dalsia praca navyse. A ver mi, ze za 2 hodinky denne sa to stihnut neda. To len tak na okraj, tema nie je o tom, tak sa tu nechcem rozpisovat..

petkave
16. mar 2012

@dejka77 nepresviedčaj ju, ona je celkovo proti učiteľom zrejme naladená. Nemíňaj písmenká, táto téma je aj tak o inom. 😵

anjelicek26
16. mar 2012

@bv_alexandra - definuj mi prosim to chore. Pre deti je to ist do jasli uplne normalne, ine nepoznaju a ziadna studia nepotvrdila, ze by deti mali iny vztah k rodicom, ak tito s nimi boli dlhsie doma a medzi tymi detmi, ktore boli v jasliach. Materska laska sa totiz hodinovou umerou nemera, je to totiz CIT a aj to, ako sa ta matka k detom sprava, poznam vystresovane, stale sa stazujuce maminky na tretej materskej v poradi, ktore stale melu len to iste - unavena, vycerpane, zle oblecene, na nic nemaju peniaze, cas, nervy v kybli. Ale presvedcene o tom, ze to robia pre dobro deti. Ale toto proste nie je pravda, spokojna ma byt cela rodina. Ak je spokojna mama, bude spokojne aj dieta.

zuzkat1
16. mar 2012

@fantagiro31 ja som ucitelka a u nas skolnik nevie kedy idem domov 😉 takisto ako ja neviem kedy ide domov on... a ako som povedala zavisi to od vedenia skoly ze kedy mas konuiec pracovnej doby

fidka79
Odpoveď bola odstránená
zuzkat1
16. mar 2012

@dejka77 presne nema to zmysel.. ale suhlasim presne keby sa to nedalo robit doma tak su ucitelia v skole aj do 5tej ci 6tej kazdy den

nkaps
autor
16. mar 2012

@maznacik007 ja som písala, že som mala nastúpiť do takej roboty.... predtým som robila na živnosť takže som plati odvody z vlastného vrecka... a nemám nárok na vyšie lebo som si ževraj počas rodičáku mala platiť 270 dní pred pôrodom odvody

petkave
16. mar 2012

@fidka79 presne tak! 😵

nkaps
autor
16. mar 2012

@fidka79 tak ži na slovensku

to zbožňujem najviac na moju tému frflú tý ktorý tu vôbec nežijú.... to je sila

mataharyy
16. mar 2012

No vzdávám to, jdu si udělat kafe, uklidit a uvařit večeři po týdnu se mi vrátí manžel domů, tak mě za to možná i odmění, že jsem se týden starala o děti a domácnost 😝
@nkaps ano 194,7€ je pouze "kapesné" je to dané zákonem, přečti si k čemu slouží rodičovský příspěvek, možná ti potom dojde co se ti tu lidé snaží říct, tato suma není na zabezpečení životní úrovně tvojí a dítěte, je to příspěvek (tedy peníze k dobru) které ti mají pomoci při zajišťování potřeb o dítě a ne peníze které mají zabezpečit celou rodinu, to by se to jmenovalo, no co já vím "náhradní mzda, po dobu kdy budu sedět doma a starat se o děti, prát, uklízet atp." někdo chytrý by tomu vymyslel i zkratku... Takže ač pro většinu lidí je to existenční částka, tak je to jen náš problém, ne problém státu, ten přispívá, ale neživí a nikdy to dělat nebude! Pokud chceš změnu, zvedni se udělej organizaci která například usnadňuje návrat rodičů do pracovního procesu po skončení rodičovské dovolené, nauč se žádat peníze z Euro fondů a a rozvíjej sebe a podporuj v tom ostatní, budeš dělat záslužnou činnost a ještě si vyděláš a uděláš něco kloudného. Brečet že je stát svině když tě nechce živit není ani kloudné, ani záslužné a ani ti to nepomůže 😉

nkaps
autor
16. mar 2012

@nkaps ja chcem pomôcť mamičkám ktoré žijú na slovensku aby sme sa ozvali... nepotrebujem čítať sťažnosti od tých ktorý sa na SVK pravdepodobne nevedeli uplatniť tak sa s prepáčením odkidali do zahraničia... česť tým ktoré ma chápu

anjelicek26
16. mar 2012

@nkaps - to si mame zalozit temu -- zijem v zahranici, nedostavam NIC, do prace MUSIM ist po par mesiacoch, chcem rodicovsky prispevok!!

Len tym chcem povedat, ze sa stazujete a pritom dostavate najviac casu na travenie s dietatom + penazi z celej Europy. Chce to trochu rozlepit oci a prestat sa spoliehat na stat,, ale sam na seba.