Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?
Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...
Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko
-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....
neposlednom rade venoť sa deťom:
-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.
toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....
Preto sa pýtam:
JE TO FÉR?
N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@anjelicek26 skús
@nkaps - evidentne si kvalifikovanejsia ako tvoj manzel, tak zacni pisat zivotopisy a hladaj si robotu, kde zarobis viac ako 280€ a on ostane doma bodka. Inakadial cesta nevedie a vyplakavat vieme vsetci. Takto NIC NEZMENIS. Treba zacat od piky - od seba.
@anjelicek26 presne toto som aj ja pisala vyssie. Ked su spokojni a stastni rodicia, su to potom aj ich deti. A je jdno ci su do rokov doma alebo inu v mesiacoch do jasli.
@nkaps sila mi skor pride stazovat sa na to, ake mozosti na Slovensku su. Skutocne taketo vymozenosti nie su nikde inde. Nikto ti nebude tolerovat 3 roky rodicovskej, platit za teba vsetky odvody a este ti aj davat prispevok, hoci je maly. Ja neviem pochopit, preco toto slovenske mamicky beru ako taku samozrejmost, nie je to tak! A popri tom este v kuse hundrat ako sa maju zle... Takze nie je to o tom, nadat niekomu, aby zil na slovensku a vybavene. Su na tom mamicky aj mnohokrat horsie. Sorry za tuto poznamku, ale nemozem si pomoct, slovenske mamicky su jednoducho systemom rozmaznane. Zial.
@nkaps moja, ked niekto robi na zivnost, tak by mal ovladat odvodovu politiku. je jasne, ze ak neplatim odvody, tak nemam narok alebo len na pomernu cast. a o tomto to je - mysliet do buducnosti, ze aha, planujem deti, iha, ako to bude s materskou atd. tak rozmyslam a kalkulujem, nie? tiez som mala dlh na SP a matersku som pol roka nemala. az sa narodilo dieta, tak vtedy som zacala poberat rodicak 42, pretoze za vlady tomanovej si bud robila alebo bola na materskej. potom sa to zmenilo a chvalabohu, aj pracujuca ma narok na 194 e. je to o kazdom, ako si zariadi. som mala 42 e a chlapa, ktory hovno cele dne robil a bol bez roboty. a nefnukala som, len som proste nasla moznost ako mat prijem a zit normalne, sice skromne, ale normalne. teraz sa snazime o tretie babo a uz teraz si ten dlh riesim, aby som konecne mohla mat matersku. a pracujuca matka sa tiez stara o dieta, cize preco by nedostavala 194 a hlavne, ak pracuje, to dieta niekde byt musi, takze to da babke, kamoske, opatrovatelke alebo do jasli a neraz musi priplatit. ale je uplne logicke, ze ked zarobi 500 netto, dostane 194 od statu alebo 230 ak je dieta v jasliach, tak stale sa jej na jasle oplati doplatit hoci 100 e, lebo stale jej z vyplaty zostane viac ako je prispevok 194 eur. mas klapky na ociach... alebo pozeras len dopredu a nevidis ine suvislosti.
je ľahké byť pesimistický a ťahať ludí k zemi, a ťažké je pre niektore si predstaviť, že by sa niekto mohol mať lepšie a dopomocť mu k tomu
@maznacik007 nečítala som celu diskusiu, ale dotyčná písala, že MALA nastúpiť do práce kde bol plat 1000€ a nie že bola v takej práci. Nenastúpila nakoľko zistila že je tehu, čiže nemá zrejme vyššiu MD
jezis baby sorry, pisem ako hotentot. Maslela som "do 3 rokov doma....6 mesiacov..." 😀 😀
Som este v kancli, ano aj ja zarezavam 😕 , a nejak mi to tu preskakuje ta klavesnica 😀
Ozaj a ked dnes konecne vsetko porobim (no konovanim popri robote nebudem hotova asi ani o pol noci 😠 ) tak kto mi za to zaplati, ze doma musim este poprat, povesat, kopu pradla pozehli, navarit, povysavat a ak uz nebude tma pohrabat sa v zahradke, aby bol zajtra cas aj na nejaky vyletik? Ved ludia a hlavne zakladatelka tejto temy, to je predsa samozrejme. To musi robit aj clovek s detmi aj bez deti, aj clovek co robi aj ten co je doma...Alebo si mslis, ze my na zapade mame vsetci Putzfrau? Noooooooooo prachy na nu by boli, ale ja si nedam nurat po skriniach. Tak radsej obetujem z casu a porobim si to sama.
@nkaps tu nejde o pesimizmus, ale o realitu. ty chces pomahat mamickam, ktore frflu a su nespokojne, ale poloz si otazku, ci prave tieto mamicky su ochotne pre seba nieco urobit? pretoze tie, ktore s tym chcu nieco urobit, tak s tym uz nieco robia a tie sa k tebe nepridaju. dalsia vec, ake nastroje chces na to pouzit? ako to chces dosiahnut? mas nejaky program, body, ktore budes presadzovat? ovladas legislativu tak dokonale, aby si mala spravne argumenty? komu chces zmenu predostriet? vlade? parlamentu? ci nejake obcianske zdruzenie? a co dalej? vies aky proces predchadza novelizaciam zakonov? schvalovanie v NR SR, podpis nasho velacteneho saska prezidenta? ti garantujem, posles hoci aj 100 vyziev a vsetky skoncia v kosi, v tom lepsom pripade naspodu v sufliku. napise sa o tebe par veci v novinach a kazdy zabudne kto si a co si. toto je realita, nie skepsa 🙂 Sr teraz bojuje s krizou, slovensko ej v srackach, slovensko musi riesit same seba ako celok, ozdravit verejne financie nepopularnymi opatreniami. slovensko teraz nebude rozdavat navyse nic. a ak aj ano, tak do 5 rokov budeme druhe grecko a som potom zvedava, co budes hovorit a ako to budes riesit. alebo uz ani nebudes, ved s detmi uz odkazana na RP nebudes...
ok, navrhujem spísať petíciu. je tu predsa stovky ako nie tisícky mamičiek a myslím že ani jedna nebude protestovať proti zvýšeniu materskej. (rodičovskej)
@nkaps Tak poslouchej, co je životní nadstandard? Kdo podle tebe zapadá do tvých požadavků? Jsem na rodičáku, mám dvě děti (kolik to přinese do rozpočtu si spočítáš snadno), můj manžel vydělává méně než je průměrná mzda a je od pondělí do pátku mimo domov, platíme hypotéku, inkaso, sunar, plenky, jídlo, životní pojistku... Na konci měsíce nám zůstane prd a hrášek, ale ani to není důvod abych tu brečela že mě nechce živit stát! Se svou myšlenkovou politikou najdeš jenom lidi kteří si chtějí jen stěžovat a nepracovat, takový kteří čekají co jim kdo dá za co nejmenší úsilí...
Právě se mi zvedl tlak 😠
@nkaps " je ľahké byť pesimistický a ťahať ludí k zemi, a ťažké je pre niektore si predstaviť, že by sa niekto mohol mať lepšie a dopomocť mu k tomu"
No a mas sa ty vari lepsie? Co chces poradit tym zenam, co tru biedu? Vsak ty sama si na hranici hmotnej nudze, tak co chces ponuknut ostatnym? Protest to vyriesi?
Namiesto toho porozmyslaj nad slovami mamiciek, ktore to dokazali. Oni nie su pesimisticke, su realne a ich slova a rady su nad zlato. A prave tymi radami mozu pomoct (okrem ineho, su tu aj take co pomahaju zenam v nudzi materialne a to vo velkom meritku)
@nkaps no možno také ženy, ktorých sa to týka je menšina, väčšina je spokojná s tým čo má, prípadne ak aj neboli spokojné, našli si zárobkovú činnosť...
Ja len dedukujem z doterajších 11 strán diskusie.... Mňa sa takisto táto téma týka, ale ak mám byť úprimná, zdá sa mi zbytočné riešiť niečo takéto takýmto spôsobom... Ak nie som s niečím spokojná, snažím sa riešiť si to sama ako sa dá, nie cestou na dlhé lakte a takpovediac nikam nevedúcou.... V prvom rade si človek musí uvedomiť čo si môže a čo nemôže dovoliť a najmä robiť úsudky hlavne podľa statusu v akom sa nachádza... môj názor...
🙂

@zabka8423 Já chci robotu 😉