icon

Ako ste spokojné s rodičovským príspevkom 194,7 eur?

nkaps
16. mar 2012

Som matka dvoch detí, syn má 25 mes. a dcérka 3 mes., je veľmi smutné, že už v takomto čase musím rozmýšľať nad prácou a čo s deťmi keby som do nej nastúpila. Je mi to veľmi ľúto že mám zveriť moje deti cudzej osobe, keďže starý rodičia musia chodiť do práce a keby ich nebolo, neviem ako by sme vyžili....
Viem, že to nie je dobré vzhľadom na ich vek opustiť ich a ísť do práce (pre ich psychomotorický vývin a duševný vývoj vo vzťahu matka dieťa) a to len kvôli tomu, že si štát v ktorom žijeme, neváži prácu mamičiek, ktoré sú na materskej dovolenke a pritom to ani z ďaleka nevyzerá ako dovolenka...

Samé dobre viete, čo za jeden deň a to každý deň musíme podstúpiť, ako nás to psychycky aj fyzicky vyčerpáva a nikto si to neváži a to všetko

-prať, vyvešať, zvešať, poskladať a odložiť (detské veci, svoje veci, MM veci, postelné, uteráky atď.)
-variť, nachystať, nakŕmiť, odprať
-umýť riad, taniere, hrnce
-žehliť, poskladať, odložiť
-vysávať, poprípade dlážku umyť
-upratať hračky, veci dať na miesto, po MM upratať
-kupelku udržiať v čistote bez baktrérií, čistiť, dezinfikovať, záchod takisto
-prach utierať
-tepovať koberec či gauč od moču, stolice, grcky....

neposlednom rade venoť sa deťom:

-hrať sa s nimi, rozvýjať ich myslenie, motoriku, blázniť sa s nimi, objímať ich
-prichystať jesť, piť, mliečko, čajíky, kojiť,
-prebaľovať, učiť na nočník, upratovať po nich moč, či stolicu
-učiť ich jesť
-mať trpezlivosť, keď kričia, plačú, dožadujú sa pozornosti, sú zlostné, vyhovieť im, zakazovať im, rozhodovať sa správne,
-musíme byť k dispozícii 24 h. denne, kojiť v noci a cez deň zvládať všetky úkony, keď sú choré vyžadujú ešte viac pozornosti...., keď im rastú zúbky plačú a plačú...
-atď.

toto všetko robíme s úplnou samozrejmosťou a za zlomok priemerného platu....

Preto sa pýtam:

JE TO FÉR?

N I E J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nkaps
autor
16. mar 2012

Pre tie ktoré nás nechápu, pre spresnenie mojej situácie:

keď mal malý 1 rok a 3 mes. mala som nastúpiť do firmy kde by som zarábala okolo 1000 euro nie som nejaká cigánka bez vzdelania, ale keďže sme sa dozvedeli že čakáme bábo, radšej som ostala doma, lebo som mala rizikové tehotenstvo, keďže som tri m. dozadu potratila... vybrala som si život, jej život na úkor toho že sme si nekúpili nové auto, nové handry a atd.... čo určite neľutujem... mysleli sme že to zvládneme... ale prišli neočakávané okolnosti... človeku sa za chvíľku zmení život a uberá sa iným smerom... dúfala som že nám štát pomôže a prispeje aspoň na bývanie alebo hmotnou núdzou ale nič... nič nedostaneme... musíme si pomôcť ako vieme... resp. naši rodičia... čo im nesplatíme ani do konca života... štát nepomôže tým, ktorý sa snažia ale tým čo nerobia nič....

Pre tých ktorý to chcú zmeniť a nie sa len prizerať nespravedlnosti, ktorá tu je... čakám od Vás súkromnú korešpodenciu.... ďakujem

fantagiro31
16. mar 2012

Baby, prečo ste také? Autorka sa chce vyrozprávať. Čo sa týka toho upratovania, upratuješ viac ak si doma, ako , keď chodíš do práce.Robiš stále to isté. Autorka má dve deti, ja už vidím zamestnávateľa, čo bude tolerovať OČR. Rodičák je malý, výsmech.Cigaňovi chodte povedať, na tých sa v tomto štáte najviac príspieva.Ich deti zase nebudú robiť, autorkine ano. Dôchodcovia tiež tvrdia ako majú malo. To ani žena s rodičákom si nemôže pohundrať?

anjelicek26
16. mar 2012

@luciarichard - ved to, keby pocas tej doby maminy aspon nieco robia hlavou - jazyky, studium, kurzy z ich obore, pocitacove kurzy, to vsetko sa pri detoch da. Nech po tych rokoch nevyjdu uplne vygumovane. Ved aj len hlupy office 2010 je o niecom uplne inom, ako bol pred par rokmi, neviem, ako si chcu zapisat do zivotopisu, ze to ovladaju. V tomto sa fakt zamestnavatelom nedivim, ze su s toho rozcarovany, dojde im nazad osoba, ktoru vsetko mozu ucit od piky. Ale tak to byt nemusi...

mataharyy
16. mar 2012

@luciarichard No to je hezká idea, ale nastavení možností to neumožňuje... Pryč jsou doby kdy žena je v domácnosti a chlap vydělá tolik že ještě můžou jezdit k Baltu 😀

luciarichard
16. mar 2012

@anjelicek26 tak tak ako naozaj si neviem predstaviť vrátiť sa do práce po 6 rokoch .... bez toho aby som sa počas tých 6 rokov alebo už len 3 rokov nejako nevzdelávala 🙂

petkave
16. mar 2012

@fantagiro31 ale veď už sme to tu písali: jasné, každý sa na niečo sťažuje a šomre. Ale zase, východisko, mám pocit, neexistuje. Týmto šomraním totiž štát nedonútime, aby nám platil viac.

bodka70
16. mar 2012

@nkaps , ideš zakladať novú politickú stranu? 😉

anjelicek26
16. mar 2012

@fantagiro31 - no ale tie moznosti tam su, teda pre nu momentalne nechat manzela na materskej s detmi a ist makat do prace - ked mala 1000€ plat teda ze ano... inakadial cesta nepovedie.

petkave
16. mar 2012

@nkaps tak keď si zvyknutá na taký vysoký plat, prečo si teda niečo nenájdeš a nedáš malú povedzme po 6-9 mesiacoch do jasličiek? Alebo ako navrhuje @anjelicek26 , nechaj doma otecka.

fantagiro31
16. mar 2012

@petkave len ju vozite, za to že má dve deti 😒 Pohudreme, je to ťažké si hladáť prácu najmä ak máš malé deti, je to o držku uvažovať , kde dáš deti. Tak napíše na MK a 😀 vy sa pustíte do nej, ako keby chcela pomali ošklbať štát. Smutné.

bv_alexandra
16. mar 2012

@petkave
@anjelicek26 baby ale prečo matka ktorá sa rozhodla porodiť, vychovať dieťa, člena tohto štátu musí takto rozmýšlať, že sa vráti do práce po pol roku života? to je choré podla mna 🙂

fantagiro31
16. mar 2012

@anjelicek26 pochybujem, že teraz na ňu čakajú

zuzkat1
16. mar 2012

@nkaps pises o sebe co uznavam ze bola dobra volba praca bokom a ustrazit si babo... to hej... to je pekne...a co manzel? nepracuje?

nkaps
autor
16. mar 2012

@petkave už som to písala že idem, ale najprv si musím nejakú zohnať...

ela2710
16. mar 2012

@anjelicek26 v tomto mas uplnu pravdu, v dnesnej dobe uz nie su kurzy cenovo nedostupne, daju sa dokonca vyplacat na splatky, ja som si robila cez zimu 3-mesacny kurz nemeciny - mierne pokrocily a podvojne uctovnictvo, nemcina nestala ani sto euro...a dalo sa platit kazdy mesiac po cca. 30 eur, na konci su certifikaty, Jednoznacne maminky, co su doma 3 roky, uz som tu videla aj take, co su s detmi doma aj ovela viac rokov by sa mali popri materskej vzdelavat dalej, je to len ich plus, dnes je velmi velka ponuka roznych kurzov, treba hladat v svojom okoli 🙂

petkave
16. mar 2012

@fantagiro31 ja som to takto nenapísala v žiadnom mojom príspevku. Je to jej vec, koľko má detí. Ale nech sa nesťažuje, že jej štát dáva málo. Všetky máme rovnako. A čo? Budem pochodovať pred parlamentom alebo prezidentským palácom? A bez výsledku? Tak to radšej idem do práce a zarobím si na seba sama, to je oveľa efektívnejšie. A hľadať prácu sa dá aj z domu - profesia, upsvar... Poslať životopisy sa dá tiež z domu. A ak by si tú dobre platenú prácu našla, tak už potom tie jasle alebo opatrovateľka by sa nejako dala zariadiť. Všetko sa dá...

mataharyy
16. mar 2012

@nkaps Ale co chceš měnit? Já to opravdu nechápu, nechceš uklízet, žehlit, vařit... Tak to nedělej, tvá volba. Nebo si myslíš že vyděláš více než tvůj manžel, tak ať je manžel doma a ty jdi do práce... A ano nikdy není tak špatně, aby nemohlo být hůř, ale tak je třeba se snažit a dělat co umíš... Nikdo ti nepomůže, každý dělá co může aby pomohl sobě, proč by měl koukat na tebe... Život není fér a fér nebude, tak se s tím nauč žít a bude ti lépe... Nekresli si vzdušné zámky, žij v realitě a realitou je že stát ti nedá víc než dává teď... Buď ráda že máš rodiče kteří jsou ochotný ti pomoct, že máš dvě zdravé děti, kde spát a co dát do pusy... Nebo by jsi byla raději kdyby jsi žila někde v osadě v chatrči, no možná by jsi brala dávky jak král (?), ale byla by jsi ty i tvé okolí tak nevzdělaný, že by jsi je stejně prošustrovala jinde, protože by jsi neuměla žít lépe a jinak...

zabka8423
16. mar 2012

@yanni suhlasim moja. moje deti su kombinaciou materskej a zavcasu pracujecej mamicky, chodiace do rpace s mamickou, cez opatrovatelky, jasle a skolky a su sebavedome. teda starsi urcite, je ostrielany, socializacia nabehla velmi skoro a ja som bola stastna, ze nie je obmedzeny na byt/dom a ihrisko. to dieta vie neskutocne jednat s ludmi, proste sa to ucil za behu, obkukaval odo mna. zdravi automaticky, damy pusta ako prve, proste je uplne iny. nemam pocit, ze by som jednemu ci druhemu ublizila, dnes je doba taka, ze treba mat lakte ostre. aj ked teda ostre ich ma dovtedy, kym nevidi kvapku krvi alebo injekciu, ale to uz je ocividne chlapsa zlozka natury 😀 😀

bv_alexandra
16. mar 2012

@petkave vôbec tu nejde podla mna o to či je zvyknuta na vysoký plat, ale aké finančné potreby potrebuje pokryt.

petkave
16. mar 2012

@bv_alexandra reagovala som na to, že 600 € sa jej zdá byť podľa vlastných slov málo...

fantagiro31
16. mar 2012

@petkave niekde ta praca nie je, a tobôž pre ženu s dvoma malíčkími detičkami 🙂 Tak protest sa oplatil , keď brali z 256 na 190, vtedy tí, čo mali nevzali. Bohužial mamičky vydobili len pre seba 😠 Potom už vyrovnali na 190 všetkým.

emily_666
16. mar 2012

@nkaps
neviem o čo ti ide, prepáč mi za výraz, v podstate máš pravdu, lenže prezentuješ to tu ako jehovisti svoje prednášky.
Keby si žila v inej krajine, nie našej postkomunistickej, nemala by si ani tých 194 či kolko je to teraz presne. A po 6 týždňoch prípadne 3 mesiacoch by si tak či tak musela ísť do práce, alebo zostala bez akéhokolvek príjmu. Nechápem, čo chceš zmeniť, v tejto krajine sa zachvíľku nebudú mať za čo liečiť onkologickí a iní ťažkí pacienti, to sú tragédie, nie 194 € mesačne, ked máš zdravé dieťa.

mataharyy
16. mar 2012

@fantagiro31 ale kde kdo má dvě děti...! No a je něco jiného si sednout a nadávat na celý svět a na nespravedlivý život (protože se ti zrovna něco nevydařilo a jsi naštvaná) a něco jiného je tu sedět stěžovat si a nic nedělat a tahat do toho Romské etniku, stát, darmožráče atp.
Taky mám dvě děti a světe div se nedávají mi dva rodičáky, nikdo mi nedá víc než jí a pracovala jsem od šestnácti let, ale nikoho to nezajímá, mám si tu teď sednout a brečet že na mě každej kašle když jsem si pořídila dvě děti, dva plátce daní, dva voliče...? 😅

nkaps
autor
16. mar 2012

@petkave to je super nápad... keď mohli protestovať lekári prečo nie mamičky???

petkave
16. mar 2012

@fantagiro31 moji kolegovci - učitelia protestovali tiež. A ako dopadli? Nedostali nič. Takže si myslím, že protestami sa niekedy nedá vec vyriešiť. A už tobôž nie, keď raz mamičkám ustúpili. Myslíš, že by to urobili aj druhýkrát? A nebodaj by nám tie sumy zvýšili?

nkaps
autor
16. mar 2012

@mataharyy nie ale niečo pre seba a pre deti niečo urobiť....

mataharyy
16. mar 2012

@nkaps Jo a na transparentech bude stát "My rodíme, vy plaťte, nebo rodit nebudeme?" 😀 Promiň, ale toto mi přijde velmi úsměvné 😅

nkaps
autor
16. mar 2012

@bv_alexandra aspoň že niekto ma chápe

nkaps
autor
16. mar 2012

@mataharyy super pokryk

mataharyy
16. mar 2012

@nkaps A co udělat? Dělám co umím, tak jako všichni rodiče... A pokud se chci mít lépe, tak to bude něco za něco, buď čas s dětmi a menší příjem, nebo větší příjem na úkor volného času s dětmi... Tohle je demokracie, můžeš si vybrat co chceš... 😉