icon

Aký je nárok na materskú dávku pri druhom dieťati?

emma289
11. feb 2025

Dobrý deň, Rada by som sa informovala ohľadom materskej dávky na druhé dieťa keďže som tehotná a kebyže išiel manžel na materskú do troch rokov prveho syna ktorý bude mat v septembri 3 roky a ja sa vzdala rodičovského príspevku a prihlásila sa na úrad prace ci mam nárok na vznik materského príspevku s druhým dieťaťom na ktorú by som mala nastúpiť v máji keďže termín pôrodu mam začiatkom júla. Ďakujem

lienka.7
11. feb 2025

@emma289 PP skončil kedy? Resp.do kedy si bola NP?

melanta
11. feb 2025

@emma289 pôvodný pracovný pomer trvá? Ak nie, kedy zanikol?

klarissa25
11. feb 2025

A si zamestnana?

emma289
autor
11. feb 2025

@melanta @klarissa25 áno stále trvá od 2021 a zmluva na dobu neurčitú

emma289
autor
11. feb 2025

@lienka.7 stále trvá pracovný pomer ale na mysli mam to obdobie keď sa vyhlásim z rodicaku a materskú bude poberať manžel s prvým synom až kým nenastupim ja na materskú s druhým dieťaťom až niekedy v máji

melanta
11. feb 2025

@emma289 ak pracovný pomer trvá, tak máš nárok na ďalšiu materskú. A keďže pracovný pomer trvá, tak nepôjdeš na úrad práce, keď nastúpi muž na materskú. Len požiadaš o odňatie rodičovského príspevku a budeš doma a následne nastúpiš na reťazovú materskú. Nezabudni potom aspoň mesiac pred nástupom na ďalšiu materskú informovať zamestnávateľa o ďalšej materskej.

emma289
autor
11. feb 2025

@melanta jaaj tak to som nevedela neviem prečo som stále myslela ze musím sa nahlásiť na úrad práce a tým pádom ci som v nejakej ochrannej lehote kým nenastupim na ďalšiu materskú. Ďakujem krásne za vysvetlenie 😊