Dá sa popri rodičovskom príspevku študovať?
ahoj je tu mamicka co studuje aj popri Rod.pris. ???Moj sen bol stale pracovat ako vychovavatelka s chorymi detickami znama mi vravela ze staci 2rocna nadstavba v odbore....ja som uz vystudovala vlasovu kozmetiku,ale vobec ma netaha tento odbor pracujem aj doma s vlasmy atd ale chcem robit pracu ktora ma bude bavit poradte mi dakto vopred sa tesim na odpovede 🙂 🙂 😉
@bambulkabambulkova mozes sa prihlasit na socialnu pracu, specialnu pedagogiku.. Ale nie som si ista, ci ti bude stacit nejaka nadstavba. Mozes sa prihlasit a urobit si aspon Bc na vysokej skole.
@sisaha ved ano ale to stoji pekne peniazky ah uvidim dufam ze sa mi to podary
@bambulkabambulkova stoji, ale vzdelanie nie je zadarmo.. samozrejme musis preliezt prijimacimi pohovormi...
no - nadstavba.....ak chce pracovat ako kvalifikovana sila, urcite daka nadstavba dnes nestaci.....Ako nekvalifikovanu ta mozu prijat, ale to veeeeeeeeelmi tazko (z mojej skusenosti), len ak by si mala niekoho znameho, kto ta zamestna alebo pretlaci....
Na to treba ako pise @sisaha aspon Bc. a ako externistka - je to spoplatnene ( co som pozerala okolo 700-900e na rok).....
ved to viem ze neni zadarmo mohlo by to trosku menej eur kto nema peniaze studovat nevie ist
@sisaha v uk je fajn nie ako sk za vseetko sa plati
@bambulkabambulkova UK je myslena Univerzita Komenskeho, nie Britania 🙂
@sisaha aha nevedela som je daka na trhu knizka o vysokych skolach a ich spoplatneniach?
@bambulkabambulkova to netusim..ale na nete u kazdej VS najdes aj ich podmienky studia a teda aj poplatky 😉
@sisaha urcite ale ja byvam na strednom slovensku a dialka mi robi aj problem akurat mi pisali s jednej skoly ze neotvaraju skolu ktoru s com najskor chcela ah neviem co mam robit,ale studovat chcem,ale aj peniaze hraju velku rolu joj 😒
@bambulkabambulkova Ja som to študovala, nedoštudovala - kvôli peniazom. Bolo to diaľkové štúdium detašované pracovisko Dutax v Dca - pobočka fakulty z Prešova - volá sa to presne Fakulta prírodných a humanitných vied Prešov odbor vychovávateľstvo.
Ale na to aby si sa dopracovala k práci s chorými detičkami, tak by si musela študovať 3roky na Bc, to môžeš diaľkovo, potom 2 na Mgr - v Prešove sa to dalo len denne, monhí prestúpili potom pod Ba, a ešte 2 roky na špeciálnu pedagogiku so zameraním na postihnuté deti.
Ak v detskom domove, tak minimálne tie 3 roky na Bc.. 😉 😉 😉 Kamoška tak pracuje, ale dorába si diaľkovo ešte Mgr.
Veľa šťastia.
@lenka311 jej dakujem ale denne studium si syncekovi nemozem dovolit a to neviem ako urobim kazdy den spekulujeme ako co urobime este stale som na vaškach dufam ze sa dopracujem k dakemu rozhodnutiu,ale co si dam do hlavy ja tak to musi byt tak hehe
@bambulkabambulkova ahoj Bambulka, pises, ze si zo stredneho SK, tak potom skus Katolicku Univerzitu v RK, a odbor Specialna pedagogika, alebo Socialna praca, podla toho, co pises... tieto odbory maju aj na roznych detasovanych pracoviskach a aj externe...
drzim ti prsty, vsetko zvladnes... 🙂 najmä ked mas chut do ucenia
@p3tra11 dakujeem idem sa nato hned pozriet ale dialka je rk
@bambulkabambulkova súhlasím s názorom, že ak máš investovať peniaze do školy, tak radšej vysokú, ako nejakú nadstavbu. Bohužiaľ od mája platí zákon, že každé externé štúdium musí byť platené, ale zas aj externí študenti majú možnosť získať prospechové štipendium, tak ak človek maká, časť vložených peniažkov sa mu vráti.
čo sa týka špeciálnej pedagogiky, tak tá sa dá študovať na Prešovskej univerzite aj v bakalárskom študijnom programe, ale to je pre teba asi tiež ďaleko. Pozerám aj UMB, tá má predškolskú a elementárnu pedagogiku bez ďalšej špecifikácie, tak to by si musela robiť aj magistra a ďalej špecializáciu. Je potrebné si ujasniť, čo presne chceš a zvážiť všetky možnosti. Možno do Prešova alebo Bratislavy je ďaleko cestovať, ale zas ti stačí študovať 3 roky. Inú fakultu budeš mať bližšie, ale musíš študovať dlhšie.
Ja som napríklad bakalára robila v Prešove a magistra idem do Blavy, lebo je to síce ďalej, ale platí sa oveľa menej a keď sa zadarí štipko, tak mi to vykryje cestovné náklady.
A ešte k tej knihe - každý rok vychádza príručka pre uchádzačov o štúdium. Tento rok si už prešvihla, ale zas máš viac času na rozmyslenie:
http://www.martinus.sk/?uItem=92756
@bambulkabambulkova nie vsetky externe formy sa platia, resp. niektore VS ich nazyvaju "kombinovana forma" a ta sa neplati!!! ...jedna sa o piatky a soboty, piatky su komzultacie - nepovinne a soboty cvicenia - povinne ide o externe studium, len skoly takto obisli zakon o plateni.... tak nenechaj sa tym pojom "kombinovana forma" zmiast a je to zadarmo!!!!! ..napr. slovenska technicka univerzita to ma na svojich vsetkych fakultach... a urcite aj ine VS!
a doplnenie, termin si nepresvyhla... staci si pozriet net ci noviny a vela VS vyhlasuje teraz 2.kolo primaciek a terminami bud do 15.8. alebo dokonca augusta som videla ale to bola sukromna...
@bambulkabambulkova
@rybenka79 ale na odbor, ktorý by chcela študovať bambulka sa už teraz neprihlási....
a s tým bezplatným štúdiom je to tak, že bezplatne ho má ten, kto začal študovať na bezplatnom štud.programe pred akademickým rokom 2011/2012.... forma štúdia je buď denná, alebo externá - externá je spoplatnená, externá forma sa uskutočňuje dištančnou alebo kombinovanou metódou. Dištančná ale asi padne, tá sa uplatňovala pri neplatených formách štúdia....
Ale možno mám mylné info, nemám naštudované ponuky všetkých univerzít....
@jaduska existuje moznost rychlo sa prihlasit inam a prestupit.... to sa bezproblemovo da zrealizovat aj ulne ine zameranie 🙂 som nazoru ze vzdy existuje riesenie (samozrejme v ramci dostupnych moznosti) ak sa velmi chce, pripadne ak su problem financie je individualny studijny plan. Skuste pospekulovat 😉
@bambulkabambulkova ja som študovala 1 ročník Bc. popri dcérke, teraz ma čakajú dva roky denného štúdia na Ing. dá sa to, len to chce pevné nervy 🙂
@rybenka79 myslíš, že keď sa prihlási teraz na hocakú VŠ, tak napr. v septembri by mohla prestúpiť na úplne inú univerzitu? Sa mi nechce veriť. Veď my sme museli do konca júla posielať návratky a zaplatiť školné, čo je vlastne podmienkou zápisu.... No ale nevylučujem, že ak má fakulta menej uchádzačov, ako plánovali, tak urobia aj takúto rošádu 😀
@jaduska samozrejme, treba iba napisat ziadost a odovodnenie a odporucam osobnu navstevu u dekana. vela studentov takto chodi, vsetky papiere sa preto aj uzatvaraju az na konci oktobra a aj neskor...
ako pises o zapise a skolnom sa neviem vyjadrit, myslim ze skola by skolne nevratila urcite. Avsak na druhej strane papier o prijati mas v ruke... v pripade moznosti (ako deticky dovolia 🙂 ) by nebolo zle sa spytat aj na fakulte ktora je vytuzena ako by sa k tomu postavili - k prestupu
za opytanie nic nedate 😉
@jaduska STU - vsetky fakulty: strojarina, chemicka, materialovotechnologicka.... o tej viem urcite
Ale to sa nevzdava penazi, dostane od statu na denneho studenta, dalej projekty EU a platia sa aj skusky a pod... maju rovnako, dobehnut to inde a maju dosattok studentov. Sufinancie do ktorych skolam nie je tak lahko vidiet 😝

ale aj v detskom domove by som chcela pracovat poradte mi prosim dakujem