Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
@slnkoo9 no a tie centy ťa stoja max. podporu ... fakt nemáš šancu ju získať ... ak by si aj teraz skončila dohodu .. musela by si toľko isto mesiacov robiť za tých cca 3000e mesačne alebo aj viac aby si mala max. podporu .. čo sa ti neoplatí , lebo takú prácu ťažko zoženieš .. a preplatiť niekomu také vysoké odvody je iná pálka ... proste zmier sa s tým, že max. podpora nebude a že dostaneš podporu vypočítanú z platu pred MD, lebo bude vyššia ako z platov počas RD ...
@slnkoo9 nie nemala ... lebo podpora sa ráta z priemeru platov za posledné dva roky ..
ak by si mala tri dni plat 1500 e a 6 mesiacov máš plat 37e . a predtým nič lebo si bola na RD .. tak sa ti to poráta asi tak ... 45eur za tri dni vysoký plat + 37x6mesiace = 267 eur vymeriavací základ .. deleno počtom dní napr. 185 dní trvania zmluv ( pol rok +3 dni ) = 1,44 eur DVZ .. a z toho by bola 50% podpora tj. 21,65 eur mesačne ...
ty máš šťastie, že sa zmenil zákon, že dostaneš aspoň podporu z toho čo si zarobila pred MD
tak aku mam istotu ze mi podpora nepojde z tych 37eur na mesiac co mam, ked vravis ze sa pocita z poslednych dvoch rokov a ja uz som 3r na MD
@matazi215 ty nemáš v období dva roky pred zaevidovaním len dni RD ale aj dni s vymeriavacím základom, kedy si robila a aj dni neplateného volna, takže pre teba ak by si čerpala dovolenku s odstupným, tak by sa zrátali vym.základy v období dva roky pred zaevidovaním, tj.dni čerpania dovolenky +dni kedy si robila a vydelil by sa vym.základ počtom kalendárnych dní v období s vym.základom, tj. ak by napr. to bolo len tých 440eur, deleno počet dní v tom období cca 30 alebo 31, totom približne bude podpora 220eur na den, ak by si čerpala riadnu dovolenku pred ukončením, tak sa aj to priráta a vydelí sa počtom dni s prirátaním dní nových.
@zalka ahoj, uz si mi radila...chcem ta poprosit este o jednu radu RD mi konci 4.5.ale v mojej firme sa meni zamestnavatel 1.4.takze pravdepodobne dostanem vypoved uz vtedy ako je to s podporou ked budem este na RD...ci mam toho noveho popytat aby mi dal vypoved az po 4.5.alebo mozem dostat aj vtedy a cerpat podporu po rodicaku?dakujem dakujem krasne
takze by to nemalo prekazat ak dostanem vypoved mesiac skor ako by som mala, super dufam, dakujem pekne
Ahojte, prosím o radu. 22.3 syn dovrši 3.roky a 23.3. mám nastúpiť po RD do práce, kde už nemám miesto.
Dohodla som sa teda na výpovedi, ale zamestnávateľ mi nevedel povedať, ako bude znieť, je to v rukách ekonoma. Mám ešte 18dní dovolenky. Som v zamestnaná od r.97 na dobu neurčitú s hrubým príjmom 800eur a bola som v r.2006 na 1.materskej do 1.4.2007, kedy som nastúpila na polovičný úväzok a od 09/2009 som po ukončení RD zasa nabehla na plný prac.úväzok. Na 2.MD som nastúpila 02/2011 a RD trvá až dodnes. Ako by mala znieť moja výpoveď, ak je na mojom mieste iná osoba a na aké odstupné mám nárok?
A ešte jedna vec ma trápi a na úradoch nevedia alebo nechcú vedieť. 29.1.2013 som podpísala dohodu u iného zamestnávateľa na animačnú, nepravidelnú činnosť v rozsahu max.7 h. denne. Dohodu obnovujem každý mesiac, podľa požiadaviek zamestnávateľa a príjem je od 80-190 eur mesačne. Posledná je na obdobie od 1.3. do 20.3.2014.
Nepokazím si teraz tou dohodou? Ak áno, pomôže mi jej zrušenie na ďalšie obdobie prípadne ešte aj teraz za marec? Na socialke som bola ešte pred podpísaní dohody a povedali mi, že je to jedno, popri RD pracovať môžem. Srdečná vďaka za akúkolˇvek radu. Jana
@janajulo pozri si výplatnú pásku z dohody či máš odvádzané poistenie v nezamestnanosti a nemocenské poistenie .. ak áno tak touto dohodou si si pokazila prípadnú podporu ...
čo sa týka zamestnania, tak ťa zamestnávateľ nemôže prepustiť pre nadbytočnosť pretože je na tvojom mieste iná osoba ... takže ak nechce mať zamestnávateľ problémy, nemusí ti dávať odstupné môže ti dať prémiu pri skončení PP ale vo výške odstupného čo ti patrí podla zákona ...
@zalka no super ☹ , dik za radu,aj keď nie pozitívnu, lebo odvody prebehli, škoda, že ma nenapadlo hľadať radu na nete, ale 3 dni som obiehala úrady dookola aj s nepodpísanou zmluvou a nik mi neporadil. Prehadzovali si ma z dverí do dverí a mykali plecami a nakoniec povedali, že je to asi jedno alebo to mám zvážiť sama. Skvelá rada, najbližšie sa im pôjdem ,, poďakovať " !!! pekne som si to pobabrala kôli 100 ečkam mesačne.
A čo teraz? Mám s tou dohodou pokračovať, či je to teraz už jedno?
Bývalý zamestnávateľ je ochotný vyjsť mi maximálne v ústrety s výpoveďou, aspoň tak hovorí, mám si zistiť, ako to bude najlepšie. Zajtra mi bude volať ekonomka, tak by som tomu chcela aspoň trochu rozumieť. Prosím a tú dovolenku mám čerpať, či si ju dať preplatiť? Zmení mi to ešte nejak podporu? Ďakujem za radu aj trpezlivosť s nami neznalými.
@janajulo tak toto už nezachrániš nijako ... lebo máš 15 mesiacov príjem veľmi maličký ... to by si musela mať dalších 15 mesiacov vysoký príjem aby si mala nárok na max. podporu. Škoda, lebo keby ti dali dohodu na nepravidelný príjem, tak by si nemala platené poistenie v nezamestnanosti a nedoebabrala by si si podporu.
No nevadí , v tvojom nešťastí je šťastím zmena zákona, od 1.1.14 ... ktorý hovorí vlastne o tom, že sa vypláca podpora ktorá je vyššia. Týka sa to mamičiek na RD samozrejme , ktoré po RD prídu o zamestnanie.
U teba Sp bude skúmať kt. podpora je vyššia, či tá ktorú by si mala s príjmu pred nástupom na MD ... príjem 800e si písala takže podpora 400e alebo tá kt. by si dosiahla za príjem za posledné 2 roky .. príjem 90-190 eur podpora cca 125 eur ...
No dohodu by som pred skončením RD zrušila. Po nástupe na UP by som ju znova podpísala, ale nezabudni ak budeš na UP môžeš zarobiť maximálne 148eur a pár centov v hrubom ináč ťa vyradia .. a treba dohodu kopiu odovzdať na UP pred začiatkom .. lebo aj neskoré odovzdanie dohody je dôvodom na vyradenie z UP.
@janajulo ak dobre rozumiem, tak ti ide o podporu. Ak by tvoj prac.pomer skončil posledným dnom RD, tj. ak má dieťa 22.3. 3roky, tak v prípade, že prac.poemr skončí 22.3.2014 (nerozoberám teraz odstupné), tak ti vyrátajú denný vym.základ pre výpočet podpory dvomi spôsobmi (teda ak to bude zjavné rátat nebudú), no ráta sa ako by to vyšlo v období 2roky pred zaevidovaním na úrade práce, tj. pri zaevidovaní od 23.3.2014 pozrú vym.základy pre poist. v nezam. v obd. 23.3.2012-22.23.2014 (teda z vym.základu z dohody) a tiež vyrátajú vym.základ za obdobie dva roky pred nástupom na rodič.dovolenku, tj. ak nástup na md bolo 2/2011, tak md je ccca 9/2011, tj. vym.základ v obd. cca 9/2009-9/2011 (kedy si už robila na plný úväzok, tj. ak bola tvoja hrubá mzda cca 800eur,tak podpora bude cca 400eur). Potom vyberú ten vyšší vym.základ, čo bude tá druhá varianta
Pri ukončení pp z organizačných dôvodov máš nárok na odstupné.
(píšem v rýchlosti, tak je to také neučesané...)
@gapa ďakujem za rýchlu odpoveď, len stále neviem, čo s tou dovolenkou ? ak začnem čerpať 18 dní dovolenky, od 23.3. ako nástup do práce / posledný deň dovolenky vychádza na 17.4./ výpoveď by mala byť až od 18.4./ sviatok / ? To vadí, lebo tak to v práci povedali.
Budem mať nárok na podporu aj potom? Alebo musí byť výpoveď presne k dňu 22.3. , čo je posledným dňom RD aby som tú podporu dostala a dovolenku mi preplatí spolu s odstupným?
A ešte k tej dohode...ale to už k tomu asi nie je podstatné...1.krát som dohodu podpísala 29.1.2014 do 28.2.2014 a 2.dodatok k nej je od 1.3.2014 do 20.3.2014 Ďaľšie dohody sme zatiaľ neriešili.
@janajulo ak pracovný pomer neskončí posledným dnom rd, tak sa ti potom podpora bude rátať z vym.základov v období dva roky pred zaevidovaním, tj. nebude sa rátať z obdobia dva roky pred Rd (čo je asi výhodnejšie pre teba).
Ak by skončil pp posledným dnom RD, tak by ti vyplatili odstupné a preplatili zostatok dovolenky bez odvodov do soc.poistovne (len do zdr.poistovne). Samozrejme trvanie prac.pomeru po ukončení RD môže mať tiež výhody (napr. nárok na príp. pn po ukončení prac.pomeru), tak sa jedine treba rozhodnúť a si to príp. prerátať, aký je rozdiel v podpore podla skutočných vym.základov v tých obdobiach.
Pozri si, do akej výšky môžeš mať príjem aby ťa zaevidovali na úrade práce (si to nepamätám, málo s tým robím), možno tu zalka či niekto o tom písal (iste to tu niekde tiež je).
Ak by si dovolenku čerpala, nezabudni na odhlášku v soc.poistovni ako osoba riadne sa star. odieťa do 6rokov počas čerpania dovolenky a trvania dôch.poistenia zamestnanca. Potom môžeš nanovo podať prihlášku najneskôr den po ukončení prac.pomeru (ak chceš mať súvisle dôch.poistenie). Ak skončí pp posledným dnom RD, tak odhlášku netreba, lebo ti nevznikne dôch.poistenie zamestnanca.
@zalka dohody mám podpísané iba od 29.1.2014 do 28.2.2014 a dodatok k nej do 20.3.2014
max.7h denne a je to predaj a animačné činnosti pre predaj tovaru. Tá nepravidelná činnosť má byť priamo uvedená v dohode, alebo ju má viesť zamestnávateľ vo svojo účtovníctve týmto spôsobom. Lebo ja to nemám pravidelne ani denne. robila som iba 2dni v januari , 7 dní vo februari a 4dni v marci som ukončila 17.3 no dohodu mám do 20.3
Ešte raz vééééééééééééľka vďaka za radu. 😉
Prajem všetko dobré do života a veľa zdravíčka celej rodinke. 😵 😵 😵
@gapa ja súhlasím s tebou, na mieste @janajulo by som zachraňovala čo sa dá, a skončila PP v posledný deň RD. Aby mi nevznikol VZ pre SP, už je to zbytočné...
Vyjadrenie SP ... v inom prípade ale svojím spôsobom podobnom .. lebo nebola dohoda ale bolo platené DNP ...
V prípade, ak po skočení čerpania rodičovskej dovolenky nastúpite späť do zamestnania, prípadne si budete čerpať riadnu dovolenku budete mať v rozhodujúcom období vymeriavací základ na platenie poistného na poistenie v nezamestnanosti, ktorý dosiahnete z povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca. Pokiaľ budete mať v rozhodujúcom období vymeriavací základ na platenie poistného na poistenie v nezamestnanosti zo zamestnania a súčasne aj z dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti, výška denného vymeriavacieho základu sa určí z úhrnu vymeriavacích základov zo zamestnania a vymeriavacích základov z dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti, z ktorých bolo poistenie v nezamestnanosti platené v rozhodujúcom období.

@zalka 4.5 mi konci MD a mam nastupit a ak by som sa 5.5 zamestnala u niekoho na par dni s platom 1500e hrubeho a v ten isty den dala aj vypoved v starom zamestnani?na dohodu robim od septebra 2013