icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

gujana
11. apr 2014

@zalka
Snažila som sa to vyčítať, no niečo také ako slovo odvody, alebo soc. poist. tu vôbec neviem nájsť.
Iba ZDRAV: POISŤOVŇA:
VZZP, VZNP, VZDP VZFN.
Ale volala som známej do soc. poisťovne a tá mi to pozerala, tak od nástupu na MD tam nemajú za mňa od zamestnávateľa žiadny príjem (a ja som si to dávala preplácať každý rok, aj počas MD, RD), tak asi sa neodvádza. Pre istotu si to idem potvrdiť u mzdárky, nech to mám na 100%.

gujana
11. apr 2014

@zalka Tak teraz už vôbec nechápem... V soc. poisťovni vraj nemajú nič za mňa od zamestnávateľa a teraz mi mzdárka povedala, že od roku 2011 sa zo všetkých príjmov platia odvody do všetkých fondov.
Takže mi to asi pokazí VZ, pri nároku na dávku v nezamestnanosti. Asi mi teda nevychádza max.

zalka
11. apr 2014

@gujana hm... pozri pásku ... a opíš čo tam je napísané ... skratky a prípadné ak je dáka suma tak tam hod nejaké číslo .. i vymyslené ... ked je 0 tak napíš nulu

teress
21. apr 2014

@gapa @zalka ahoj možem sa opýtat...budem mat narok na podporu v nezamestnanosti? ak som bola zamestnana od augusta 2009- prav pomer na dobu neurčitu mi stale trva.(ale ponukli mi podmienky pre mna nevýhodné...ešte mam 26dní dovolenky..tu by som chcela po skončeni rodičovskej čerpat a až tak sa dohodnut na vypovedi), začiatkom marca som sla na PN už ako tehotna na md som nastupila začiatkom juna 2011 mala sa narodila 13.Jula 2011, rodičovska mi končí jun 2014...dakujem

biene
21. apr 2014

@teress Tiez ma caka nieco podobne, RD mi konci 8.7.2014, ale ja by som si chcela dat dovolenku - aspon vacsinu z nej preplatit, co mi hadam pomoze k co najvyysej podpore...

gapa
21. apr 2014

@teress
nárok samozrejme mať budeš. Podpora sa ti vyráta z vymeriavacieho základu za obdobie od ukončenia RD do dna pred zaevidovaním na úrade práce, resp. presnejšie z vym.základu v období dva roky pred zaevidovaním (to ak by si mala nejakú prácu na dododu s pravidelným príjomom alebo dobrovolné poistenie v nezam., to tiež ovplyvní!!!).
- ak budeš čerpať dovolenku + za posledný den trvania prac.pomeru ti vyplatia odstupné, tak sa zrátajú vym.základy a vydelia sa počtom kalendárnych dní, za ktoré sa platili. Treba dať pozor, ak by si bola celý mesiac pn v mesiaci vyplatenia odstupného, alebo len velmi málo dni bolo bez pn, očr, tak to velmi neovplyvní výšku podpory, lebo za dni pn, očr sa neplati poistné, tj. ak máš inak nízky plat a chceš aby odstupné ti vylepšilo podporu (max. vym.základ na kal. den je myslím nejako 52 či 53eur na den), tak sa treba príp. poradiť.
Nezabudni na odhlášku v soc.poistovni do 8dní od ukončenia RD a potom môžeš nanovo dať prihlášku dnom ukončenia prac.pomeru.

teress
21. apr 2014

@gapa píšem ip

sisassss
22. apr 2014

mam otazku netyka sa mna ale kamosky bola skoro 6 rokov na md a rd neprerusene 21. 4. jej skoncila rd a dcera jej ochorela takze isla na OCR. po skonceni ocr dostane pravdepodobne vypoved cize skonci dohodou s odstupn cca 2.5. z coho jej bude pocitana podpora ak neodpracuje ani jeden den resp. ak by skoncila ocr a 1.5. je sviatok ktory by mala zaplateny tak by to bolo pre nu lepsie alebo je to jedni. dovolenku uz ma vycerpanu cerpala ju po skonceni md.

pamaja1
28. apr 2014

Prosím Vás 9.5. mi končí predĺžená RD. Budem čerpať ešte dovolenku a potom úrad práce. Mám nárok na podporu? to že som bola na predĺženej RD dúfam že namá nato nejaký negatívny vplyv? Ďakujem za odpoveď.

gujana
7. máj 2014

@zalka ahoj Zalka, ovody sa platili do SP islo cca 6,60€ v mesiaci december 2013. Takze ovplyvni to vysku podpory?

zalka
8. máj 2014

@gujana ak bolo platené aj PvN tak áno ... je pekne že si napísala sumu ale nanapísala si aké odvody boli z toho platené.

gujana
8. máj 2014

Platene bolo do: VZZP, VZNP, VZDP, VZFN. Pri kazdej z tychto skratiek mam nejaku sumu.

gujana
8. máj 2014

@zalka
Zalka a pocita sa do VZ aj odstupne, ci nie?

zalka
8. máj 2014

@gujana VZZP - zdravotné poistenie , VZNP - nemocenské poistenie , VZDP - dôchodkové poistenie , VZFN - fond nezamestnanosti
ak sa čerpe dovolenka alebo sa pracuje v daný mesiac ked končí PP tak do VZ sa počíta aj odstupné, ak sa neodpracuje ani 1 deň v danom mesiaci tak odstupné nevstupuje do VZ pre účely podpory.

gujana
8. máj 2014

@zalka no tak zostava uz len cakat ako to dopadne...a aky denny VZ bude. Ja som si z kolektivnej zmluvy cerpala kazdy rok pocas MD,RD. Ale asi dostanem 5, mozno 6 mesacne odstupne + tu dovolenku. Uvidime. Dakujem Ti za rady 🙂

zalka
8. máj 2014

@gujana ak dostaneš také vysoké odstupné tak skús sa dohodnúť na čerpaní viac dní dovolenky ... aj 5 dní a viac ... ale v jednom mesiaci v tom kedy skončí PP ... to by mohlo pomôcť.

gujana
8. máj 2014

Nechapem to, ved ked by som cerpala viac dni dovolenky, tak by to este viac znizilo denny VZ, nie? Preco viac dni? Daju mi kolko chcem. Na personalnom su ustretovi, takze nie je problem dohodnut sa...

zalka
8. máj 2014

@gujana funguje to takto .
príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu

tvoj prípad, napr. mala si mzdu 1000e ...
4 mesačné odstupné 4x1000e + dovolenka preplatená čerpana napr. 1000 e ... = 5000e .. a deleno počtom dní trvania PP ( napr. dovolenka 10 dní + 2 víkendy ) takže 5000 / 14 dní = 357 eur na deň. A na max. podporu potrebuješ 55e na den cca ... a na VZ nad 134 eur na den sa neprihliada ...lebo ten je maximálny denný VZ

gujana
8. máj 2014

@zalka Dakujem Ti, polopatisticky napisane. No stale mi nejde do hlavy preco by bolo v mojom pripade vyhodne cerpat viac dni, ked to znizi DVZ. Ved aj v pripade cerpania jedneho dna dovolenky by bol VZ nad 134€

zalka
8. máj 2014

@gujana no ved preto, že by ti podporu vyrátali čo najvyššiu kedže si tam mala platené odvody v roku 2013 ... ak som správne pochopila .... a podpora sa ráta z priemeru príjmov za posledné 2 roky ...
a je rozdiel ak má niekto 729 dní 0 eur a 1 den 134 eur
a je rozdiel ak máš niekto 700 dní 0 eur a 29 dní eur 6 ... a 1 den eur 134 ... ráta sa priemer

gujana
8. máj 2014

@zalka 😉
VYBORNEEE. Tak pre istotu rekapitulacia. Mala ma 3 roky 21.maja, cize od 22.maja - 30.maja (9 dni) budem cerpat dovolenku (31. je uz sobota). 30.maja ukoncenie PP. Malo by to byt OK.

gujana
8. máj 2014

@zalka
Mohla by som Ta este poprosit? Pisala som aj do fora " koniec rodicovskej a urad prace". Este mi zatial nikto neodpisal, tak ak by Ta to neobtazovalo, pozri prosim na to. Ale v kazdom pripade Ti dakujem za vsetky rady. Klobuk dole 🙂

zalka
8. máj 2014

@gujana tak ako píšeš ... ale len za predpokladu, že dostaneš odstupné ... ak ho nedostaneš tak potom čerpaj dovolenku tak, aby si nemala víkend medzi tým, a PP ti končil piatok ... a aby ti ostalo dosť dni dovolenky na preplatenie ...

gujana
8. máj 2014

@zalka si 1* DAKUJEM TI

zalka
8. máj 2014

@gujana rado sa stalo

katusa8888
15. máj 2014

zalka@ mozem sa opytat baby neviete v akom poradi sa dava vyplata stravne avyplatne pasky? a kde najdem ci mam narok na priplatok za pracu ci cestovne diky moooc

ciernal
15. máj 2014

baby, potrebujem aj ja radu. 18.4. som ukoncila PP, tym ze po MD a RD som rovno skoncila. zaevidovala som sa na UP, vsetko som vybavila, odniesla papiere do SP ako ziadost o davku v nezamestnanosti. na UP som evidovana od 19.4.. Zo SP mi prislo priznanie a zaroven nepriznanie davky v nezamestnanosti, v termine od 19.4. do 30.4., odovodnuju to tym, ze za to obdobie dostanem RP, kedze ten sa nekrati ale vyplaca za cely mesiac. No lenze mne to ale urobi o cca 100e v tom mesiaci menej. co s tym, da sa s tym vlastne nieco robit?

zalka
15. máj 2014

@ciernal ako čo ti výjde o 100e menej? kde? šak dostaneš RP za celý mesiac 203 e

25daniela
15. máj 2014

@zalka iba tak ore infornaciu, kolko je to dost dni dovolenky na prepatenie? Stale neviem na com som, ci ma do prace moj nazlosteny sef zoberie naspet alebo ma vypoklonkuje, ze nema miesto. Tak budem mat iba asi 4 dni dovolenky, lebo ostatne som vycerpala pred md.

zalka
15. máj 2014

@25daniela aký si mala plat pred MD? teda na zmluve aký máš plat, koľkohodinový pracovný čas si mala ... niekto má dosť 1 den dovolenky, niekto potrebuje 20 dní dovolenky .. inému stačia 3 dni dovolenky... všetko sa odvíja od mzdy ... a tú si nenapísala.