icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

zalka
19. máj 2014

@mima2x rado sa stalo

sasa2
20. máj 2014

Ahojte baby .potrebovala by som poradiť ohľadom nástupu do práce po RD.Na matersku som nastupovala v 07/11 .predtým som bola od febr.na pn.V 2012 som 4 mesiace pracovala na dohodu .rodičovská mi končí v 08/14.keby som dala výpoveď resp.by sme sa na výpovedi dohodli,mohla by som mať nárok na max.podporu?

tigri
30. máj 2014

@zalka Ahoj Zalka, ako je to prosim ta po novom od 1.4.2014? Stale treba cerpat 1 den dovolenky pred ukoncenim PP, aby vznikla max. podpora v nezamestnanosti? Momentalne som stale na RD, od marca 2007 som striedavo na MD a RD. Aky prijem spred prvej MD by bol potrebny na max. podporu? Dakujem.

zalka
30. máj 2014

@tigri áno stale stačí 1 -2 dni dovolenky čerpať po skončení RD a zvyšnú preplatiť ...
aj baby s minimálnou mzdou pred MD mali po RD maximálne podpory .. príjem pred MD nie je až tak dôležitý ak máš dosť dní dovolenky ...

tigri
30. máj 2014

@zalka dakujem 🙂

zalka
30. máj 2014

@tigri rado sa stalo

sasa2
9. jún 2014

@zalka
Ahoj zalka .vidím že tu radíš babám ,nemohla by si sa prosím pozrieť na môj prípad o 5 príspevkov vyššie .Dakujem Tá dohoda bola 09-12/12 .s čoho by mi vlastne vypočítavali podporu ?Chcela by som vedieť na čom som kedže zamestnávateľ nejak špekuluje ,respektive mi ponuka prácu v inom meste a musela by som dochádzať 30km .

zalka
10. jún 2014

@sasa2 z dohody v roku 2012 sa neplatili žiadne odvody takže táto dohoda ti neovplyvní prípadný nárok na podporu.
čerpať den dva dovolenky, zvyšok preplatiť = max. podpora ak je dosť dní dovolenky

sasa2
10. jún 2014

@zalka Dakujem ti velmi pekne ,vidiš to ma nenapadlo že s toho neboli odvody ,lebo ved ja som to vlastne potom aj pre to prestala robiť.ďakujem potrebovala som vedieť na čom som ,aby som bola pripravená. 😉 aj ked je stále na zvážení či mať robotu za almužnu alebo zostať bez roboty . ☹

zaira301
10. jún 2014

@zalka ...ahoj, prosím ťa, chcem sa spýtať o info...ak pred nástupom na matersku dovolenku sme dostavali v práci výpovede z dôvodu rušenia organizácie, tak budem mať nárok na podporu po ukončení rodičovskej dovolenky? A tiež tam platí, že 50% z hrubej mzdy, aj keď som pred nástupom na matersku bola 1 rok PN avšak zamestnaná som bola. A tých 50% je na akú dobu teraz , koľko mesiacov? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď🙂

zalka
10. jún 2014

@sasa2 to už rozhodnúť sa musíš sama ....

@zaira301 ak ti skončil PP pred viac ako rokom tak nárok na podporu už žiadnu mať nebudeš ....

zaira301
11. jún 2014

@zalka ...neviem, či som dobre pochopila, ak pred nástupom na materskú som ukončila prac. pomer, tak nemám nárok na podporu? Ja som si myslela, že keď som bola pred nástupom zamestnaná, tak budem mať...no čo už...díky za odpoveď

zalka
11. jún 2014

@zaira301 nie nebudeš mať, podporu majú tí čo im skončí PP po RD, prípadne ak im skončí PP, a prehlásia RP na partnerov a oni do 1 roka od skončenia PP sa zaevidujú na UP a požiadajú o podporu.

zaira301
11. jún 2014

@zalka ...Ok...takže vlastne iba možno budem mať sociálny príspevok, či ani to? Alebo urad práce mi bude platiť zdravotné poistenie? Také niečo som počula.... A chcem sa spýtať, to sa musím ísť hlásiť mesiac pred dovršením 3 rokov dieťaťa? Alebo stačí nejak týždeň predtým? Ďakujem

zalka
11. jún 2014

@zaira301 myslíš dávku v hmotnej núdzi? ak si vydatá a tvoj mng. pracuje tak pochybujem že by ti vyšla.
A na UP sa môžeš nahlásiť den po 3 narodenínách dieťaťa.

ulzana
12. jún 2014

Neviete nahodou ci sa k 1.7.nemeni nieco s podporami?uz nebude mozny subeh poistenia povinneho a dobrovolneho.

zalka
12. jún 2014

@ulzana ani podpory sa nebudú môcť navyšovať cez DNP

ulzana
12. jún 2014

@zalka prosim ta nevies ci sa budu podpory v nezam. Ratat po 1.7. Ako doteraz?

zalka
12. jún 2014

@ulzana určite áno ... zmeny nie sú vo výpočtoch ale v možnosti prihlásenia sa 🙂

ulzana
12. jún 2014

Myslela som po ukonceni rodicaku a cerpanie den dovolenky.ostatnu preplatit a je z toho max podpora.toto sa nebude menit?

zalka
12. jún 2014

@ulzana ved to s DNP nemá nič spoločné 🙂

ulzana
12. jún 2014

Len somchcela vediet ci sa nechysta nejaka zmena aj v tejto oblasti lebo dcerka maa dnes tri roky a ja mam zaajtra dovolenku a aj podpisanu vypoved.a podporu by som mala mat az od 1. 7. Takze sa modlim aby uz ni nove nevymysleli

zalka
12. jún 2014

@ulzana jaj teba sa to netýka ... ty sa zaeviduješ v pondelok na UP ... problém nevidím

ulzana
12. jún 2014

@zalka prosim ta a ja mam ist aj na socialku a zdravotku nahlasit nejaku zmenu??

zalka
12. jún 2014

@ulzana na SP sa odhlásiť z dôchodkového poistenia ... lebo budeš mať plat za dovolenku ... tak v ten den nemôžeš byť prihlásená na dôchodkové poistenie ... a zp poriešiš po zaevidovaní sa na UP ... tam ti povedia čo kedy jak

ulzana
12. jún 2014

@zalka dakujem

lubka8386
12. jún 2014

@zalka ahoj prosim ta ked mi rodicak konci v piatok a chcem si poziadat o tu max.podporu mam skoncit rodicak napr.uz v utorok. V stredu cerpat dovolenku. Vo stvrtok podpisat vypoved a v piatok ist na UP ? Dakujem

zalka
12. jún 2014

@lubka8386 môžeš v stredu čerpať dovolenku a v stredu skončiť PP ... ak sa dohodneš

lubka8386
13. jún 2014

@zalka takze vobec nevadi ze skoncim rodicak skor ? t

zalka
13. jún 2014

@lubka8386 vôbec to nevadí .. je to na dohode medzi tebou a zamestnávateľom