icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

vanda81
20. jan 2015

@zalka dakujem pekne, a k tej nestastnej odmene mi nevies poradit... mam pred sebou ročne zučtovanie za r 2013 a je tam tam ta odmena 102e, zdravotne poistenie 4,28 ale socialne poistenie (zabezpečenie) je 0,00e

zalka
20. jan 2015

@vanda81 neovplyvnilo ti nič, lebo do SP nešiel ani cent...

vanda81
20. jan 2015

@zalka dakujem. 🙂

zalka
20. jan 2015

@vanda81 rado sa stalo

gabrielkabj
21. jan 2015

@zalka Ahoj potrebovala by som poradiť mám trocha medzery v úradníckych veciach 😀 . Ide o to že som vedená na Soc Poisťovni na predlženej rodičovskej dovolenke do 6 rokov dieťaťa kde nepoberám nič. Nemám žiaden pracovný pomer. Dcérka bude mať v Júly 6 rokov a ja rozmýšľam čo môžem získať, čo by bolo pre mňa najlepšie. Myslela som, že sa prihlásim na UP pretože ak by som si chcela nájsť prácu tak uprednostňujú zamestnávatelia ľudí ktorý sú vedený na UP. Ale nechcem sa odhlásiť ani zo Soc Poisť. pretože tam mi aspoň idú odvody do dôchodkového a neviem čoho všetkého ešte... Bola by možnosť sa aj zamestnať ak by to bolo potrebné a pre mňa výhodné. nes mi na Soc P. povedali že sa môžem zaevidovať na U.P a môžem byť aj u nich na predlženej rod. d. Neviem či by i vznikol nárok na podporu mala som aj DNPO. Napíšem ti kde som robila a možno mi budeš vedieť poradiť. Bola by som ti veľmi vďačná.
Od 1.11.2002 - 31.12.2005 som pracovala
1.1 2006 - 16.1.2006 som bola zaevidovaná na U. Práce
16.1. Nástup na Materskú s prvou dcérou 24.2.2009 to mala presne 3.roky
25.2.2009 som sa zamestnala až do 21.12.2009, no medzi tým som 9.6.2009 nastúpila na druhú mat. dovolenku s druhou dcérou.

Nemocensky poistená som bola od 1.11.2002 - 31.12.2005
potom od 1.1.2006- 30.7.2006
potom od 1.11.2011 z vym . zákl 2.978 do 31.12.2012 a ešte som sa medzi tým prihlasovala a odhlasovala na čerpanie očr a PN. Vieš mi poradiť čo mám spraviť aby som mohla niečo získať. Môj príjem je len 47 eur to sú prídavky na 2 deti. Ďakujem. Ak potrebuješ nejaké info tak mi prosím napíš...
Prajem všetko dobré... 😉

zalka
21. jan 2015

@gabrielkabj no nárok na podporu nemáš, lebo ti žiadne zamestnanie netrvalo dosť dlho .. a prešiel už dlhý čas čo si bez práce.
A na Sp ti dobre povedali, môžeš sa evidovať na UP a tiež ostať prihlásená na dôchodkové poistenie ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 rokov ... a áno z UP si možno aj skôr nájdeš robotu sú rôzne programy na podporu zamestnávania pre mladých ,...

gabrielkabj
21. jan 2015

@zalka ďakujem ti za odpoveď a myslíš že by sa dalo nejak využiť keby som mala pracovnú zmluvu? Ak áno napíš mi prosím IP alebo aj tuna to môžeš dať ako chceš ešte raz dík 😉

zalka
21. jan 2015

@gabrielkabj na to aby si dostala podporu potrebuješ odrobiť 730 dní tj. 2 roky .. či na čo sa pýtaš?

danculik
22. jan 2015

Ahojte, chcela by som len poradiť, či budem mať nárok na podporu v nezamestnanosti alebo nie?...a či sa do toho započítava aj Rodičovska Dovolenka?...od Decembra 2010 som sa prihlásila na Úrad práce, pretože som ukončila pracovný pomer. V Januári 2011 som zistila však že som tehotná, tak som si začala platiť Dobrovoľne poistenie na maximálnu materskú, len naďalej som bola evidovana ako nezamestnaná, kde som poberala podporu v nemazestnanosti od 01.12.2010 do 31.05.2011. Na Úrade som bola evidovaná do 09.08.2011 , kde 10.8.2011 som nastúpila na materskú. V septembri 2011 sa mi narodil syn, a bola som na materskej 8 mesiacov, potom som presla na Rodičovsku dovolenku, ktorá sa mi ukončila v Septembri 2014. Lenže medzitým som nastúpila do zamestnania ešte počas rodičovskej dovolenky. Začala som pracovať od 01.06.2013 až doteraz pracujem stále. Chcela by som však dať výpoveď...lebo....výpoveď by som chcela dať budúci mesiac....nevieš mi povedať či dostanem podporu z úradu?Viem že musím mať odpracované posledné dva roky...započítava sa do toho aj rodičovská?

gabrielkabj
22. jan 2015

@zalka áno to viem iba som chcela vedieť či nieje niečo čo by som mohla trocha využiť myslím prilepšiť si finančne napr či je dobré ostať na predl. rod. , alebo je lepšie sa ísť nahlásiť na UP pretože sú tam rôzne projekty na ktoré je síce ťažko sa dostať. Vraj môžem byť aj na pred. rod a aj na UP ako nezamestnaná. Mala som aj DNPO no min. rok som ho už zrušila. Ale asi od UP skôr niečo získam napr. tými projektami. Ak niekto vie nech poradí lebo zajtra to už chcem poriešiť. Dík za každú radu. 😉

zalka
22. jan 2015

@gabrielkabj i tak som nepochopila , lebo UP ti nič nedá, ... UP ti nedá ani RP ak je predlžený a neni zo zdravotných dôvodov ...
evidenciou na UP získaš akurát to, že manžel tvoj si bude môcť znížiť svoj základ dane aj o tvoju NCZD čo teraz nemôže ak si na neplatenej RD ...
a evidenciou na UP získaš mesiace, kt. sú potrebné napr. ak si nájdeš zamestnávateľa alebo sa rozhodneš si sama otvoriť živnosť a požiadať o dotáciu ...

gabrielkabj
22. jan 2015

áno presne na to som myslela, že ak si nájdem zamestnávateľa cez nejaký projekt. A nevieš ako dlho musím byť vedená na UP aby som mohla sa zapojiť do nejakého projektu aby získal môj zamestnávateľ?

zalka
22. jan 2015

@gabrielkabj od troch mesiacov ... a viac ...

vanda81
28. jan 2015

@zalka prepáč, asi už otravujem s blbosťou... 😕 už si mi písala ako postupovať ohľadom ukončenia RD a dátumu kedy dať výpoveď nasledovne:

@vanda81 1.3. je nedeľa, takže čerpať dovolenku 2.3. a skončiť PP ak bude plat 110e v hrubom tak bude max. podpora. RD skončíš v takom prípade 28.2.

Teraz keď sa nad tým zamýšľam, vlastne tú nedeľu 1.3. už nebudem na RD a nebudem dávať ešte ani výpoveď..
To nebude problém? V poistení valebo pri podpore?

zalka
28. jan 2015

@vanda81 tak sa nad tým nezamýšľaj ... 1.3. už budeš zamestnancom ...
a zamestnanci majú nedele volné ... poväčšine nemyslíš

vanda81
28. jan 2015

@zalka, ok, už radšej nebudem špekulovať 😀

zalka
28. jan 2015

@vanda81 len nástup do práce nahlás k 1.3. aby ťa ekonomka včas prihlásila do poisťovní

errilo
2. feb 2015

ahojte, ak dostanem v praci vypoved podla paragrafu 63 - zrusenie prac miesta...
do prace mam nastupit 4.2. vypoved by zacala plynut od 1.3. s vypovednou lehotou 3 mesiace... k tomu by som dostala 2 mesiace odstupne + preplatenu dovolenku..
ako by sa mi potom pocitala podpora z coho?

viem ze kvoli max podpore je lepsie mat aspon jeden den dovolenky a potom odist napr na dohodu

zalka
2. feb 2015

@errilo z hrubej platu február, marec, apríl , máj ... a deleno počet kalendárnych dní od nástupu do práce po skončenie PP.

errilo
2. feb 2015

@zalka dakujem krasne za odpoved, priratalo by sa k tomu aj to odstupne a preplatena dovolenka?

zalka
2. feb 2015

@errilo samozrejme odstupné a dovolenka ti v takom prípade vstúpia do hrubej mzdy ...

errilo
2. feb 2015

@zalka to by bol zaklad na den a ten sa este niecim deli? tych 50% este?

zalka
2. feb 2015

@errilo áno ... lebo delením mzdy a dní získaš DVZ ... a podpora je 50% z DVZ

errilo
2. feb 2015

@zalka dakujem. este posledna otazocka, kolko je max DVZ? 🙂

errilo
2. feb 2015

mozno niekomu pomoze 🙂 tu je kalkulacka
http://ekonomika.sme.sk/kalkulacky/davka-v-neza...

zalka
2. feb 2015

@errilo niečo málo ako 55e

antonia190323
3. feb 2015

Dobrý vecer mam otazku ak by mi vedel niekto odpovedat:Ked je manzel na RD a je zivnostnik musi si platit odvody a zdrav.poistovnu? Dakujem

evita68
3. feb 2015

@antonia190323 odkedy podniká? už je povinný platiť odvody do SP? bolo mu už robené ročné zúčtovanie zdrav. poistenia?

antonia190323
4. feb 2015

@evita68 manzel podnika od 6.10.2014.odvody zatial neplati len zdrav.poistovnu.

evita68
4. feb 2015

@antonia190323 do SP neplatí.. v ZP si môže určiť preddavky nulové, ale v ročnom zúčtovaní mu poistné vyrátajú podľa jeho príjmu