Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
@maskalinka ty ked si žiadala o rodičovský čo si urobila? prišla si za tetou na UP a povedala si chcem rodičovský a bolo vystarané?
asi nie, asi si vypísala žiadosť .. a to isté platí aj pre tvojho partnera musí vypísať žiadosť na UP
@zalka ahoj(35rokov),ja by som ta tiež chcela poprosit o radu.V apríli mi konči RP na druhe dieta,mala som deti s rozdielom necelých troch rokov,stale som zamestnaná.pri druhom som si platila aj dobrovolne poistenia a mala som tiež maximalnu materskú. v aprili by som chcela u zamestanavatela ukončit PP,ked dcerka 8.4:dovrši tri roky mala by som si jeden den čerpat dovolenku(9.4) a potom si dat doplatit dovolenku(zostatok 5dní?) a nasledne dat k 10.4. alebo k 11.4.vypoved? aby som ziskala max.podporu? alebo to ovplivní aj to že som si platila dobrovolne poistenie? hadam som to napísala zrozumitelne.dakujem za radu až si nájdeš čas
@zalka poradila si aj mne! Dakujem! Uz to tu jedna mamin pisalatak.to mam 2.xpotvrdene..:)
Len este otazka - o ten den dovolenky si mam poziadat ja.. Pisomne pri komunikacii emailom ci sa da dohodnut aj telefonicky, alebo zavisi od zamestnavatela,ako mu to staci? Lebo oni to sami asi proaktivne neponukaju..
@zalka ahoj. Prosim ta nevies mi povedat ci v pripade platenej predlzenej materskej moze ist dietatko do skolky na styri alebo aj na viac hodin? Dakujem
@butterfly99 pri poberaní rodičovského príspevku môže na celý deň
ak manzel poziada o rod.prispevok,mozem si ho potom po dobrati podpory dat ja na seba?
@evita68 urcite na cely den? Predtym tobbolo len na styri hodiny nie? To su zakony...tak naco potom predlzena materska ked moze byt dieta v skole...
Ahojte,prosim a ako je to ked som bola pred nastupom na rd nezamestnana?nemala som matersku .tak nebude ani podpora?dakujem za odpovede
@butterfly99 no tak sa nepýtaj, keď sa ti to nepáči..
@evita68 ved sa nehnevaj. Ja len ci je to urcitevtak ze na cely den
@butterfly99 áno, určite..
@evita68 dakujem ti za radu.
@zalka Ahoj, chcem sa opytat, svagrine dnes 2.3. 2015 konci RD. Ma dohodnute, ze zajtrajsi den bude cerpat dovolenku a zároven ukonci PP , tj3.3.2015. kedze pracuje v skolstve, tak jej pocas RD preplacali dovolenku. Este spomeniem ze sla z rodicovskej znova na matersku - teraz jej konci ta posledna rodicovska(2 deti za sebou). Chcem sa opytat, klasicky by jej vysla max. podpora, ale ked tam mala preplacanu dovolenku pocas RD, nebude to mat nejaky vplyv na vypocet?
Dakujem
@liliana363 no ak nemá dovolenku ktorú by jej preplatili teraz tak nárok na max. podporu mať nebude ...
koľko dní má dovolenky ... ? že zajtra jeden čerpe
funguej to takto príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...
Dievčatá ešte ja poprosím info...od roku 2004 do 30.1.2015, som bola zamestnaná u jedného zamestnávatela 30.1.2015
od roku 2008 som bola na materskej, potom rodičovská, potom opäť materská , potom rodičovská a teraz som na predlženej rodičovskej, a pred pár dnami som rodičák dala na manžela a ja som sa dala na úp..../prac.pomer skončil dohodou ku dnu 30.1.2015).... pred nástupom na materskú som si platila najvyššie dobrovolné pripoistenie (koli vyššej materskej)... celý čas som bola zamestnaná u jedného zamestnávatela, teda od roku 2004...
teraz som od 1.2. zaevidovaná na úp, a manžel poberá rodičák...chcem sa opýtať z čoho mi bude vypočítaná dávka v nezamestnanosti....a či vôbec mám nárok...dakujem
Ahojte, ja by som sa chcela spytat, ze ak som poslala zamestnavatelovi oznamenie, ze k 1.4.2015 nastupim po RD do prace, pricom ratam s tym, ze moje miesto je zrusene a teda mi da cerpat dovolenku a mam narok na 3-mesacne odstupne. ale ten chce mi ponuknut 4-mesacne odstupne, ziadne cerpanie ani preplatenie dovolenky. Mam narok na davku v nezamestnanosti potom a v akej vyske, kedze nebudem ani jeden den zamestnana?
Dakujem.
@zalaka chcem sa opýtať 13.3.2015 končí švagrinej rodičovská ... od roku 2010 je na materskej potom rodičovská, zase materská a rodičovská ... má dve deti predtým pracovala ... k 15.3. by si dala výpoveď, nemôže nastúpiť do práce kvôli deťom ... zamestnávateľ by jej napísal mzdu tých 120,- eur na tie dva dni, dostala by tú najvyššiu podporu a podľa akého paragrafu si má dať výpoveď ... a kedy by mohla nastúpiť na tú predĺženú rodičovskú až po podpore , alebo vôbec ... a potom deti by mohli byť len 4 hod. v škôlke ... ďakujem ...

kočky prosím vás, keď chceme prepísať rodičovsky na manžela stačí ísť na urad prace a im to oznamit alebo co k tomu treba? dakujem