Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
ahojte potrebovala by som poradiť 26.7.2013 mi konči rodičovska dovolenka som stale zamestnanec 28.7.2013 by som maal nastupit do prace no nakolko su prazdniny nemožem chcem ist teda na pn z dovodu uzavretia školky(odporučila aj personalistka)stym že k 1 septembru by som chcela dať vypovet dohodou nakolko by som musela robiť na smeny.s akej vyšky mi bude vypočitana pn a neskor podpora?matersku v roku 2010 som mala vypočitanu na 9.60€ na den to bolo ešte tych 55%,zarabala som tych cca 550€ v hrubom dovolenku nemam čerpala so ju pred nastupom na matersku.
@gapa ahoj gapa, chcela by som ta poprosit o radu. k 30/11/2012 mam skoncenie pracovneho pomeru (este pocas MD). MD mi skoncila 24.3.2013 a od vtedy beriem rodic. prispevok. Je nejaky limit do ktore sa musim zahlasit na urad prace, ak by som chcela podporu v nezamestnanosti? nikde sa neviem k tej informacii dopatrat :( ci len aby som mala z poslednych 3 rokov 2 odpracovane? cize teoreticky najneskor rok po nastupe na MD?neviem ci to dobre chapem.
Ja mám podobnú otázku, ale s tým že mne končil PP 31.08.2012 ( PP bol na dobu určitú), následne som išla na PN a materskú....Takže by som vedela prerušiť RD a nahlásiť na ÚP a na akú dobu vlastne sa to dá prerušiť?...A vlastne z čoho sa mi potom bude rátať dávka v nezamestnanosti? Papierovo som mala min.mzdu tak neviem či mne sa to nejak oplatí 😒 ďakujem pekne za radu....
Dobry den chcela by som sa opytat ci nahodou niekto nevie kolko by som mohla dostat podporu v nezamestnanosti teras som skoncila matersku dovolenku poberala som rodičovsky prispevok pred materskou som nepracovala tak netusim kolko by som mohla dostat neviete nahodou neake info Dakujem.
@gapa Ahoj!
Chcela by som ťa poprosiť o radu. Pred nástupom na MD som pracovala 3,5 roka. Na RD som nastúpila 8.7. 2011, takže do konca roka mi vyšlo 120 pracovných dní mimo sviatkov a víkendov. V roku 2011 som mala 31 rokov, takže súhrnný ročný nárok na dovolenku je asi 20 dní... Na akú alikvotnú časť dovolenky mám nárok za rok 2011?
RD by mi mala končiť dňom 21.12. 2013, so zamestnávateľom som sa skontaktovala, že chcem nastúpiť do práce, ale povedal mi, že miesto je obsadené a že ma naspäť nevezme. Všetko máme doriešiť teraz v polovici októbra. Podľa všetkého mám nárok na odstupné, ale neviem na aké...či 2 alebo 3 mesačné. Inak predbežne mi povedal, že mi dovču preplatia. Počas RD som bola DNP a z minima som bola poistená aj s poistením v nezamestnanosti cca 26 dní, takže neviem ako dlho si mám dovolenku čerpať a koľko dní si mám dať preplatiť aby mi vyšla čo najslušnejšia podpora.
Je to veľa info, viem, ale potrebujem si to dať nejako dokopy aby som sa vedela s ním dohodnúť koľko dovolenky budem čerpať a koľko jej budem chcieť preplatiť. Do VZ by sa malo pravdepodobne pripočítať aj odstupné... Hrubú mzdu som mala okolo 800,-€.
Ďakujem ti!!!
@gapa ahojko, mohla by som Ta poprosit aj ja o radu ? Som na RD s 11 mesacnym synom. Minuly tyzden som dostala vypoved z dovodu rusenia uradu, v kt. som pracovala. Mohla by som teraz prerusit cerpanie RD a poberat 6 mesiacov DvN ? alebo po skonceni RD budem mat narok automaticky na DvN ? Velmi pekne Ti dakujem !
@bubulka722
ak nástup na rd bol 8.7.2011 a 1.1.11do 7.7.2011 si čerpala MD, tak je to 126 neodpracovaných dní (aj sviatky pripadajúce na prac.týžden sa rátajú, lebo sú neodporacované z dôvodu RD a nie z dôvodu, že je sviatok), tj. nárok na dovolenku za rok 2011 je krátený o 2/12tiny celoročného nároku. tj. 20- (2x20/12)=20-3,33=16.66 teda bud 17 alebo 16,5dna. RD končí v sobotu, tj. ak by skončil pp v nedelu, teda posledný den trvania bola nedela, tak by to bolo ok, by mali zahlásiť ukončenie RD a odviesť max. odvody za nedelu. Ale asi bude lepšie si ozaj dovolenku aj čerpala, aby nebolo inak nahlásené to v soc.poistovni. Na den trvania prac.pomeru po ukončení RD by si mala mať aspon 53eur v hrubom.
@christi
ak si si podala sama prihlášku na soc.poistovni po pôrode, tak si dôch.poistená štátom (ak nedala, tak nie si, lebo nástupom na RD v zamestnaní sa ti prerušilo=akoby ukončilo všetko poistenie v soc.poistovni). Ale obdobie čerpania RD v zamestnaní sa pre prípad nároku na podporu zarátava do potrebných dní poistenia (po ukončení prac.pomeru už nie, lebo už nečerpáš RD ale len poberáš rodič.príspevok počas nezamestnanosti). Treba si skontrolovať zdr.poistonu, či si nahlásená ako poberatel Rdoič.prísp, asi nebudeš, tak asi bude treba si vybaviť na upsvar kde poberáš RP potvrdenie odkedy ho poberáš a že ho poberáš.
Ak ti trval pp s poistením aspon 2roky, tak podla teraz platných zákonov splníš podmienky na vznik nároku na podporu, ak sa zaeviduješ do 1roku od ukončenia prac.pomeru. Snád v tom niečo nezmenia. Tak možno by stálo za to to sledovať, či od nového roku sa to nezmení, ak ak by malo sa zmeniť, tak radšej sa zaevidovať ešte tento rok, n apr. od 1.12.2013.
@gapa Ďakujem za odpoveď! Dosť veľký problém mi však robí DNP z minima, ktorého súhrnné trvanie počas celej RD bolo cca 26 dní a teraz neviem koľko dní by bolo vhodné čerpať dovolenku aby som ten priemer VZ dvihla čo najvyššie. Ak sa dohodnem so zamestnávateľom na výpovedi dohodou podľa §60, tak by som mala mať nárok po viac ako 6 odpracovaných rokoch na 3 mesačné odstupné. Príjem pred MD som mala okolo 800,-€ v hrubom. V akej výške sa vlastne vypláca odstupné? Je to priemerný čistý mesačný zárobok, alebo len základný plat bez prémii, pretože ten činí len cca 400,-€. Bolo by vhodné čerpať celú dovolenku alebo len časť aby som mala čo najvyšší VZ?
Ďakujem!
@gapa dakujem velmi pekne. Prihlasku som si osobne podala na soc.poistovni, cize som doch.poistena statom. Teraz budem musiet ist opat na soc.poistovnu nahlasit, ze som nezamestnana, prip. uz doniest rozhodnutie o evidencii na upsvr ? Tento tyzden sa pojdem zaevidovat na upsvr. RP dam na ten cas (6 mesiacov) poberat manzelovi. No snad sa z toho nejak vysomarim, lebo milion papierovaciek zase 😒 moc dakujem za info !
ahojte 🙂 ,vie mi niekto poradit...momentalne som na RD,v novembri mi konci,do zamestnania nemozem nastupit/nemam skolku,a je tam nevhodny prac.cas/,pojdem sa zaevidovat na UP,len chcela by som vediet ci mi vysku podpory v nezamestnanosti ovplyvni aj praca na dohodu ktoru vykonavam asi 2 mesiace vo vyske do 80 euro?dakujem 😉
@bubulka722
kedy bolo to poistenie v nezam.dobrovolné, v období dva roky pred zaevidovaním na UP?? ak dávnejšie, tak to neovplyvní výpočet.
dovolenka neviem, či do toho budú rátaať aj prémie. Treba si asi zobrať kalkulačku a skúšať viaceré verzie, či je lepšie 1den s vysokým vym.základom alebo 2dni + dni z minima..., maximum na mesiac je teraz tuším cca3930eur, ak sa nemýlim. A skúsiť to, ak zaplatia z 800 a potom z 400eur. Odstupné pozri § 62 a 76 Zákonníka práce.
baby prave mi prislo rozhodnutie a neviem ze co to znamena kolko teda dostanem?viete mi poradit?
...a denny vymeriavaci zaklad je 126,7700eur. Uvedeny vymeriavaci zaklad prekracuje maximalny denny vymeriavaci zaklad na urcenie vysky v nezamestnanosti, ktory je v sume 52,9316 eur. Vyska davky v nezamestnanosti za den je preto 50% uvedeneho maximalneho denneho vymeriavacieho zakladu .
dakujem za odpoved 😉
@gapa Veď to, bola som poistená v nezamest. z min. VZ minulý rok. Od februára nastali zmeny podľa Mihála a vtedy nebolo možné poistiť sa na DNP bez poist. v nezamestnanosti. Popravde som netušila, že ma zamestnávateľ späť nevezme a budem musieť riešiť podporu a nakoniec, že mi to poistenie podporu negatívne ovplyvní.
Nevieš mi poradiť kde by mi mohli dať info. či sa do dovolenky a odstupného rátajú aj prémie. Zdá sa mi, že sa berie vždy do úvahy hrubá mzda pred nástupom na MD, ale nie som si istá. Daj mi prosím vzorec ako sa to ráta nárok na podporu.
Ďakujem!
@bubulka722
za dovolenku skús sa na www.porada.sk poradiť
vzorec? zrátaš vym.základy v nezam. v období dva roky pred zaevidovanímna up a vydelíš počtom kalend.dní, za ktoré sa platilo.
vym.základ je obvykle hrubá mzda, ak nepresahuje maximum,
ak napr. v decembri by si mala po ukončení RD len 1den trvania poistenia, tak maximum na den je cca 3930eur (to je na mesiac maximum) deleno 31 (počet dní v decembri), aj keby si mala hrubú mzdu vyššiu. Ak by trval prac.pomer ešte 2dni, tak sa to samozrejme vynásobí x2dni.
@gapa V pondelok idem na Inšpektorát práce, takže predpokladám, že tam mi budú vedieť povedať reálny nárok na dovolenku. Čo sa týka VZ z možného odstupného, tak sa ráta z hrubej mzdy?
Inak stále neviem ako sa to ráta, ja v podstate len potrebujem vedieť koľko dní dovolenky mám vyčerpať a koľko si jej dať spolu s odstupným preplatiť aby mi vyšla čo najslušnejšia podpora. Problémy mi robí práve tých 26 dní čo som bola DNP z minima. Dá sa to aj teraz odhadom ak vezmeme do úvahy, že pri hrubej mzde 800,-€, 3 mesačným odstupným a 16-timi dňami nevyčerpanej dovolenky, alebo to poriešime až keď sa dozviem možnú sumu za dovolenku? Neviem ako sa pohnúť a v polovici októbra mám stretko so zamestnávateľom aby sme sa dohodli.
ahoj baby chcela by som poradit bola som zamestnana od 1.10. 2008 na matersku dovolenku som nastupila 13.10. 2011 teraz v novembri mi mala dovrsi 3 roky a dnes som bola sa popytat ako to bude s podporou v nezamestnanosti a onim im povedali ze na nu nemam narok pretoze mna moj zamestnavatel odhlasil zo socialnej poistovne 20.6. 2012 bez toho aby mna o tom upovedomil zrusil zivnost odhlasil ma neposlal mi vypoved ani zapocet rokov a az dnes som nato prisla ako mam postupovat? fakt mi zanika narok? a mozem to len sudne napadnut nic viac?
oprava 13.10 2010
@katusa8888 no zamestnávateľ sa zachoval riadne chrapúnsky .. mal ti poslať papiere o skončení PP z dôvodu zrušenia prevádzky tj. živnosti u neho ... bola by si sa riešila .. takto naozaj nárok nemáš lebo od skončenia tvojho PP už prešlo viac ako 365 dní ...
A čo súdne napadneš? Nič ... tým nezískaš leda tak zápočet rokov a napísanú podpísanú výpoved, aj ked no mala by si mať nárok na odstupné ... volaj na inšpektorát práce a tam sa pýtaj ako máš postupovať.
čaute. vyrátali mi DVZ 19,8258. ako sa to ráta. dostanem len 300 eur? čakala som že aspoň tolko čo som mala matersku 360 eur ☹ no ale aspoň niečo. pomaly v robote by som tolko nezarobila 😀

zienky viete poradit?
zamestnana som na PP na neurcito od septembra 2008, od januara 2010 na materskej, nasledne rodicovskej- bez cerpania dovolenky.. v marci mi skoncila rodicovska, no bola som este pn z dnp.. k poslednemu marcu mi ukonci dr pn, nasledne 1. aprila chcem cerpat dovolenku, 2. aprila dat vypoved a 3. aprila sa zaevidovat na UP
z akej sumy mi ma zamestnavatel odviest odvody za ten den dovolenky, aby som mala co najvyssiu podporu?
mam prijat aj odstupne, ktore bude do vysky max. 100eur? ci radsej toto odmietnut?