Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
@zalka prepustili ma počas materskej ,lebo rušili predajnu,síce otvorili hned druhu v meste ale zamestnali nove. bola som rada že ma prepustili oni a dostala som odstupne,aj tak by som nemohla robiť 12 tky. neviem ako by som sa dostala na maximálnu. rodičovský som dostávala necelých 200 eur.
no inspektorat prace s tym vraj uz nic nema kedze on uz nie je evidovany ako zivnostnik a urad prace ci socialka tiez proste ma pekne okaslal a ja mam narok akurat tak na zivotne minimum 62e cosi to v hmotnej nudzi a nic ine mi neostava len si tie papiere do konca materskej nejako zohnat aby ma vzali na urad prace dostavala tu davku v hmotnej nudzi a ak tak nasla si zatial aspon nejaku brigadu a aj to neviem ci som ich spravne pochopila ci budem moct pracovat brigadne a aj dostavat tu davku v hmotnej nudzi k tomu a tak
@katusa8888 ak si vydatá tak ani dávka v hmotnej núdzi ti nevýjde .
@gapa Chcela by som ťa poprosiť o radu. RD mi končí18.12.2013 nástup do práce mám19.12.2013 a tam ma čaká hneď výpoveď.Nám nárok na podporu v nezamestnanosti? Do 26.10.2012(poistená som bola asi 2roky) som bola aj DNP poistená, ovplyvní mi aj to nejako podporu?
Zamestnávateľ je insolventny,nevieš mi poradiť čo všetko treba doložiť na sociálku -garančný fond,ak chcem,aby mi oni vyplatili odstupné?
ďakujem veľmi pekne
@ivka30
ak si bola len dnp a nie poistená v nezamestnanosti, tak to podporu neovplyvní. Ak nebudeš mať po ukončení rd už žiadny vym.základ, tak sa bude rátať podpora z obdobia dva roky pred nástupom na RD (nie md).
A bol podaný návrh na konkurz na súd, lebo nestačí, že nemá peniaze, za insolventného je pokladaný podla zákona o soc.poistení v den podania návrhu na konkurz na súd (čo sa velmi ťažko zistuje a dokladá k žiadosti, potrebuje byť doložená kopia návrhu s pečiatkou doručenia na súd, aspon to tak bolo v r.2009). O tom garančnom mam info z r.2009, kedy som to vybavovala pre seba a kolegynu, zmeny nesledujem. Nie je vás viac tam. Dá sa podať návrh myslím aj teraz, bola tu niekto, kto to tak spravil. Skús pohladať v témach niečo o návrhu na konkurz.
@ivka30
ono ani nemusí byť konkurz vôbec vyhlásený, stačí ak niekto podá návrh, no ak by ho zamietli, tak myslím sa to ani nijako nedozvieš, sa to myslím nezverejnuje (aj ked na podanie žiadosti z gar. fontu to stačí, teda stačilo). Ak je podaný návrh a nie je zamiestnutý, tak je to uvedené v obchodnom vestníku, ale velmi ťažko sa to hladá. Konkurz sa vyhlasuje až neskôr, čo je tiež zverejnené potom v obch. vestníku (treba si potom číslo spisu opísať pri podaní návrhu, podla toho sa to lahšie hladá)
@ivka30
oni o návrhu na konkurz vela nevedia, ale by som ti radila popozerať po internete, napr. na www.porada by malo byť niečo (aj ja som písala tam o zákonoch, čo sa toho týka) a na stránkach soc.poistovne tiež, napr. aj formuláre, ked si dáš a filtrovať podla uplatnenia si z garanč. fondu a ked čítaš vysvetlivky na zadu, dosť sa dozvieš aj z toho.
čo viem, dáva sa najjprv návrh a potom sa platí. Ak nezaplatíš, tak zamietnu návrh, ale to ti nebude vadiť. Ale neviem, či sa to nemenilo. Ale toto ti ťažko na súde poradia, som myslela, že sa to už nedá aj v správach tak hovorili, no tu niekto si to predsa vybavil aj potom bez vyplatenia. Ale aj to podanie bude oriešok podať, podla mna, to som nerobila, len som prekutrala jednu velkú kanceláriu s množstvom papierov, ked som to hladala a potom to dala overiť (mal by to inak zamestnávatel, či predbežný spravca robiť, .... ale to je o inom...
ďakujem poradím sa s právnikom,čo mo poradí a uvidím.
@gapa ahoj, mohla by som ta poprosim o radu ohladom DvN? 21.10.2013 mi skoncila materska, rodicak bude poberat manzel v rakusku kedze tam pracuje, myslis ze mam narok na DVN?
od 15.5.2010 do 14.5.1013 som mala pracovnu zmluvu, z prace som sla na matersku v aprily 2011 a potom nasledoval rodicak s prvym dietatom, potom zas materska s druhym dietatom az do 21.10.
pred pracou a detmi som studovala
dakujem za odpoved
ahojte, viete mi poradit? momentalne som na MD ale ta mi konci 2.2.2014 , so zamestnavatelom som sa dohodla ze mi da vypovd z organ. dovodov pretoze zrusil prevadzku a mne bolo treba peniazky cim skor. cize vypoved mam ku 1.9.2013. viete mi poradit ci budem mat narok na davku v nezamestnanosti po skonceni MD? dakujem za odpoved
@muska11022011 ak sa zaeviduješ na UP do 1 roka od skončenia PP tak nárok na podporu v nezamestnanosti mať budeš, neskôr nie. Takže po skončení MD o RP nech požiada mng. a ty sa chod zaevidovať na UP.
@zalka zle som sa vyjadrila. Vo februari mi konci rodicovska takze si to uz vybavim. Dakujem krasne za radu
@muska11022011 rado sa stalo
Ahojte, asi som uz neskoro zacala patrat, ale predsa...Od 5/2008 som mala PP /predtym som bola SZCO/, v 8/2008 som nastupila na MD...v 8/2011 som dostala vypoved dohodou....plynulo som presla na dalsiu MD, ktora mi konci 4/2014. Mam narok na podporu? Neviem, ci som spravne pochopila, ale mala som ist po obdrzani vypovede na UP, koli evidencii? Nebola som nikde, papiere som si len zalozila a myslela som si ze to staci riesit pred koncom Rodicovkeho. Mozte mi prosim niekto poradit? VDAKA
@zalka Dakujem za info. V tych vsetkych obavach som sa dnes vybrala na UP, kde mi to len potvrdili ☹ Odkial som mala mat taketo info? Vobec ma nenapadlo pocas materskej nieco take riesit. Fakt som si myslela, ze ved som evidovana ako poberatelka rodicovskeho, tak by som nemala byt na dvoch miestach.....Je to hrozne, ako mozme dopadnut...Dnes mam pre toto velmi zly den ☹
Ahojte dievcata, chcem sa opytat ked uz to riesite, ci aj ja dobre chapem. Teraz som nastupila 10.10.na matersku dovolenku, ale 31.12.mi konci pracovny pomer, kedze som mala dobu urcitu. Takze akonahle dostanem papiere, mam ist pocas materskej na urad prace, lebo inak nebudem mat narok na podporu? A kedy mi bude podpora vyplatena? Pocas, alebo po skonceni materskej? Dakujem za info
@forula no naozaj škoda ... :(
@sheila2004 počas MD na UP nejdeš ... ak ti skončí MD po 34t .. tak RP napíš na mng. a ty sa zaeviduj na UP vyber podporu pol roka a potom chod na RP ...
Tak potom to uz teda asi nechapem.... Ved aj zena, ktora je zamestnana a ide na MD+RD nema pocas toho obdobia poistenie v nezamestnanosti /zamestnavatel to za nu neplati/ a potom ked jej skonci RD /po 3 rokoch/ a dostane vypoved sa moze nahlasit a zrazu ma narok na podporu? To je akesi chore. A este jedna vec, mne na oddeleni kde ma momentalne maju zaevidovanu na RD povedali, ze sa mi v poho staci nahlasit po skonceni a narok na podporu budem mat. Dokonca som sa pytala, ci sa nemusim do roka nahlasit /tak ako som sa to tu dozvedela, ale uz v mojom pripade neskoro/ mi povedali, ze nie. Tak, ako su tie zamestnankyne informovane? Podavaju milne info a mozno aj koli nim pride kopec zien o narok na podporu. To sa mi fakt nepaci.

@eis4 no áno dostaneš len toľko, MD je 65% z DVZ, a podpora je 50% z DVZ, je to dosť podstatný rozdiel.