Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
@zalka Ahoj, tak od 15.1.2014 do 20.5.2015 bola SZCO, pred tym bola od 10/2013 do 14.1.2014 PN, v mesiacoch 3-9/2013 zamestnanie. Nejake presnejsie datumy neviem ci ziskam. Pani ide za 3 tyzdne na operaciu. Myslis, ze keby sa teraz niekde zamestnala na tie 3 tyzdne tak dostane PN? Je to dost taky smutny pripad, zivotne minimum jej nevyjde.
@liliana363 no nič strašne dávno mala nejaké poistenie nedá sa využiť dobrovolné, pomôže jej len ak ju niekto zamestná s platom 412e a pôjde na PN dostane aspon 220e
@zalka Ahoj, na operaciu by mala ist priblizne okolo toho 5.6.2015, prip. o nejaky den skor alebo neskor.
Dobre, keby sa teda zamestnala teraz od pondelka 25.5.2015 tak ma mat mesacnu hrubu mzdu v zmluve vo vyske 412e? a teda za tych 5 odpracovanyh dni by mala HMz: 412/prac. dni v mesiaci *5 odpracovanych dni?
Alebo za tych 5 odpracovanych dni ma mat na vypl. paske HMz 412e?
@liliana363 za tých 5 dní by mala hrubú mzdu bajočko 100 e na výplatnej páske ...
a ak pôjde na PN ako zamestnanec ... tak potom ani odvody ako szčo nebude platiť .. len musí dať potvrdenie o platenej PN na ZP ...
@zalka , dakujem ti za odpoved. Takze toho 20.5.2015 ukoncila zivnost, v pondelok 25.5.2015 by sa mala zamestnat ako si pisala, do konca tohto mesiaca odpracuje 5 dni, HMZ za tych 5 dni bude 100e. z toho jej vyjde PN 220e. Rozdiel tie 4 dni bud nech ide na UP, alebo si ZP doplati to jej vychadza 7,5e.
Chcem sa este opytat, minimalne kolko dni musi odpracovat, aby dostala tych 220e PNky? Bude jej stacit tych 5 dni, a od 1.6. moze ist na PN? A ako dlho ju musi zamestnavatel evidovat ako zamestnanca, kedze bude na velmi dlhej PN? Tych 220e je maximum co moze dostat? Dakujem
@liliana363 áno 220e je maximum čo vie dostať z jednej zmluvy ... živnosť vôbec nemusela ukončiť
lebo zákon nezakazuje súbeh živnosti a zamestnania ...
a stačí odpracovať aj den .. a má n árok na PN ...
a zamestnávateľ ju v skúšobnej dobe môže prepustiť aj počas PN
@zalka ahoj chcela by som sa ťa opýtať, či budem mať nárok na dávku v nezamestnanosti a z čoho sa mi bude rátať. TPP mám od augusta 2008 v marci 2012 som išla na PN potom v septembri 2012 na MD. V marci 2014 som pracovala ešte na dohodu do septembra 2014. Od oktobra 2014 som bola na PN a vo februári 2015 som nastupila na MD. V juli 2014 som sa prihlasila na DNP ale nie poistenie v nezamestnanosti na toto som sa prihlasila až vo februári 2015. 30. decembra 2014 mi ukončili TPP zrušili prevádzku, nepreplatili mi dovolenku. Na urad práce by som chcela isť po skončení MD a rodičak by som prepisala na manžela. dúfam ,že som to zrozumiteľne napísala ďakujem
@aliwia no stratila som sa celkom ... ale ak ti MD skončí v 9/2015 a pôjdeš na UP a podporu ... tak podporu ti vyrátajú z priemerov príjmov od 9/2013 - 9/2015 ... dni PN, MD sú vylúčené ... zrátaš si hrubé mzdy za to obdobie a vydelíš počtom kalendárnych dní ...
napr. prihlásiš sa na UP 15.9.15 ... tak vezmeš do úvahy dátumy 15.9.13 - 14.9.15
ak si napr. robila od 10.3. do 5.9.14 ... a mala si hrubé mzdy za to obdobie napr. 1000e .. vydelíš to počtom kalendárnych dní ... 21+30+31+30+31+31+5 ... získaš denný VZ ... a z toho 50% je podpora
Ahojte mamičky, chcem Vás upozorniť nakolko je to aj moj pripád, ak si počas rodicovskej dovolenky privyrábate na dohodu myslite na to ze ak budete chciet potom mat max podporu, bude sa vám aj tato dohoda ratat do Dvzákladu na vypočet DvN. Ja som sa snazila navysit si podporu ( 1den odpracovat +4dni čer. dvolenku) a nakoniec my vypočitali 66€ :((((( som zhozenááá
Ahojte, cakam na rozhodnutie odvolania ci mi dcerku vezmu od septembra do skolky, ale ak nie, vedeli by ste mi povedat ci mam narok na podporu po RD? Dcerka bude mat 3 roky 14.10.2015 a mne skoncila pracovna zmluva na dobu urcitu ked som nastupila na MD (30.9.2012). Predtym som pracovala nepretrzite vela rokov. Mam narok na nejaku podporu ak by ju nahodou do skolky nevzali? Dakujem
Baby, 02.07.2015 my končí rodičovský. Firma medzičasom zmenila zamestnávateľa a nový má pre mňa prácu iba na 1/2 úväzok. Takže my ponúkli dohodu o skončení s odstupným. Ak by som nesúhlasila, museli by ma prepustiť s 3 mesač. výpovednou + 2 mesač. odstupným + 32 dní dovolenky. 2.7.2015 si budem čerpať dovolenku a 3.7. 2015 skončím dohodou. Dovolenku mi preplatia + odstupné. Toto všetko sa započítava do hrubej mzdy /bez odstupného je to cca 2000 eur/. Aká bude z toho podpora? Ak by bolo odstupne 1000 eur? Vďaka za každú radu.
Ahoj @zalka Bola by som rada,keby si poradila aj mne.
5.augusta bude mat drobec 3 roky a ja chcem dat vypoved v praci.viem,ze si mam cerpat 1 den dovolenky,cize 6.augusta uz mam ist na UP aj s vypovedou?
PP mi zacal v januari 2007, asi od novembra 2007 som bola na rizikovom,od marca 2008 materska,druha materska august 2010 a tretia jul 2012.
Hrubu mzdu som mala 400 eur.
Dakujem za odpoved.

@savarka je to tak ze niekoho pri rodiaku netrapi ci matka niekedy robila alebo nie, je to smutne ale je to tak :( ano dostavaju taky co niekdy nerobili nik z rodiny a robit ani nebudu... ano vyplacany by bol len rozdiel medzi tym na com by si od statu mohla dostat a medzi vasimi prijmama