Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
@riami78 funguje to takto ... príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 56,5 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...
@zalka ahoj prosim ťa mohla by si mi poradiť, keďže budem mať asi problem dohodnuť sa zo šefom. mala sa narodila 21.8.2012.
Na matersku som nastupila 27,7, 2012. na rodičovsky od 22.3.2013. čiže 21.8.2015 mi konči RD. ako to je s tou dovolenkou? ako je pre mna najlepšie ukončiť prac. pomer k akému datumu, koľko dni by som mala narok. na dovolenku. na páske mám že mi vyplatili 17 dni. za ten rok 2012 tam mam že narok 12 a to mi zaplatili, čiže to bolo asi ratane do toho 27,7, ten narok ak som to dobre pochopila. Ďakujem
@sunny381 za rok 2012 ak si nemarodovala ti patrí celoročná dovolenka, tj. ak si čerpala nejakú tak samozrejme o to menej máš zostatok ,
a za rok 2013 ti patrí 2/12tiny ročného nároku na dovolenku ...
no a ty čerpať dovolenku 24 a 25.8., zvyšok dovolenky preplatiť
skončiť PP 25.8.
a ked bude vyplata v hrubom 226 eur tak bude max. podpora
@zalka Ahoj, potrebovala by som poradit. Syn sa narodil 21.8.2012 (mam to presne ako sunny 381 aj s tym ze budem mat problem dohodnut sa so sefom)..21.8 by mi mala koncit RD. Do terajsieho zamestnania by som sa uz nerada vratila. Mam uz aj novu pracu, no nastup je az 1.11.2015.A teraz otazky: vznikol mi nejaky narok na dovolenku ked pred nastupom na MD som si celu dovolenku vycerpala? Co sa tyka vypovede, musim ju podat uz teraz do konca juna, aby mi ubehla 2-mesacna vypovedna doba... Lenze ja nemam kam dieta umiestnit na ten posledny augustovy tyzden,takze aj tak nemozem nastupit do prace, maly ide do skolky až od 2.9.2015... Co by si mi poradila? A posledna otazka, po vypovedi zo strany zamestnanca mi vznikne narok na podporu? Dakujem
Ahojte. Mam otazku ohladom davky v nezamestnanosti. Aby som to zhrnula. Na urade prace som evidovana od 5.5.2015, kedy mi vznikol narok aj na podporu. Lenze mi prislo vyrozumenie, ze ,kedze mi este v maji bol vyplateny rodicovsky prispevok, nemam narok za toto obdobie ( 5.5.2015 - 31.5.2015 ) na podporu. Chcem vediet, ci sa mi teda podpora skrati zo 6 mes. na 5 mes., alebo sa to posunie, alebo som takto prisla o max. podporu za mes. máj a namiesto toho sa mam uspokojit s rodic. príspevkom. Dakujem
@stanka0410 posunie sa
@zalka ahoj, aj ja by som bola rada keby si mi poradila, syn mal 15. júna 2015 3 roky, v práci kde som robila pred MD som dostala výpoveď k 17,6,2015 (2 dni dovolenky), dostala som 6 mesačné odstupné,vieš mi poradiť či sa podpora bude počítať z tých 2 dní dovolenky alebo z odstupného alebo ako to vlastne je? aká mi výjde podpora?ďakujem ti krásne
@zalka ešte sa spýtam, pokiaľ viem tak sa ráta 50% z denného vym. základu x počet kalendárnych dní. to znamená príklad:ak za deň dovolenky dostanem 30 eur, za dva dni dovče by som mala výplatu 60 eur, 50% z DVZ je tým pádom 15 eur x počet kalend. dní (30) je 450.
druhý príklad : 2 dni dovče 60 eur + odstupné 2500 = 2560 /2 = 1280 DVZ a z toho 50% tak tam by som dosiahla max. podporu nie? takže či sme sa správne pochopili, ktorý príklad je ten správny?
pracovala som až do materskej a oficiálne som bola stále zamestankyňa. Ešte raz dakujem
Zalka dakujem velmi pekne za odpoved, potešila si ma. Prajem pekny zvyšok víkendu 🙂
@stanka0410 rado sa stalo

@zalka dakujem za odpoved.chcela som vediet,ci budem mat narok na max.podporu,aj ked som mala plat v hrubom 400 eur.dakujem