icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

zalka
29. jún 2015

@tana8 dobre si pochopila, mzdárka sa mýli ...

§ 100
Dovolenka
Zamestnancovi vzniká za podmienok ustanovených týmto zákonom nárok na
b) dovolenku za odpracované dni,

§ 105
Dovolenka za odpracované dni
Zamestnancovi, ktorému nevznikol nárok na dovolenku za kalendárny rok ani na jej pomernú časť, pretože nevykonával v kalendárnom roku u toho istého zamestnávateľa prácu aspoň 60 dní, patrí dovolenka za odpracované dni v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní v príslušnom kalendárnom roku.

tana8
29. jún 2015

@zalka Dakujem ti moc

zalka
29. jún 2015

@tana8 rado sa stalo

ivka8255
29. jún 2015

@zalka prosim ta ak som konatelkou vo firme(mam v plane to zmenit) budem mat pomskonceni rodicovskej dovolenky narok na nieco z uradu prace? Ak sa tej funkcie "zbavim" bude to inak?

zalka
29. jún 2015

@ivka8255 ak si konateľka si defacto szčo, a tým pádom ťa nezaevidujú na UP ..
a neviem v akej pozícii si, či boli za teba aj platené odvody pred MD .. či si bola zamestnancom v tej firme .. ťažko je takto odpovedať .. lebo konateľ nemusí mať nárok na odmenu a tým pádom nie sú odvody a tým pádom narok na podporu ani iné dávky nie je

ivka8255
29. jún 2015

@zalka no nie som ani som nebola prihlasena. Ja som asi troska komplikovanejsia v tomto. Od novembra 2009 som bola na PN pocas ktorej som si platila dobrovolne nemocenske (to som mala zivnostktoru som ukoncila 11/2010) a od juna 2010 som poberala max. matersku do 28.12.2010, od cca augusta 2011 som si opat platila dobrovolne a od jula 2012 som opat poberala max. matersku, dcera bude mat 16.augusta 3 roky a mne sa crta praca najskor od septembra. Teraz robim od septembra, ale len ako konatelka, odovody sa za mna neplatia. Chcem firmu nechat manzelovi, pomoze mi keby ma napriklad zamestnal do toho augusta vo firme? Uz nie ako konatelku?

zalka
29. jún 2015

@ivka8255 na to aby si mala nárok na podporu treba mať 730 dní poistenia v posledných 3 rokoch,
teoreticky nebola si zamestnanec .. toto poistenie nemáš ... a ked nemáš poistenie tak nemáš nárok na podporu ...
to si mala riešiť pred troma rokmi abo aspon pred dvoma ... teraz je neskoro

ivka8255
29. jún 2015

@zalka ja som si to aj myslela, len som si to overovala. Skor sa bohuzial nedalo, v podstate mam sro kvoli manzelovi, ktory ju nemohol mat ked bol este v predchadzajucom zamestnani. Od minuleho roka je to uz ok, takze mu to uz mozem "dat" ja zostanem zrejme len ako odborny garant na jeden predmet podnikania. To by v buducnosti nemalo vadit, ze?

zalka
29. jún 2015

@ivka8255 no zrejme nie ....zrejme to vadiť nebude .. ak nebudeš konateľ ani spoločník

ivka8255
29. jún 2015

@zalka ďakujem ti veľmi pekne. Dobrú noc

zalka
29. jún 2015

@ivka8255 no moc som nepomohla ... dobrú

tinka1313
1. júl 2015

Ahojte, zalka, ak môžem poprosiť. Ja som bola zamestnaná od 2.6.2007 do 17.6.2015, medzitým nástup na materskú 4.6.2012, následne rodičovská dovolenka do 30.5.2015, potom som v práci čerpala dovolenku, nejakých 9dní a 3dni CV a výpoveď dohodou. Následne som vedená na Úrade práce. Pre vyhodnotenie mám prísť koncom júla. Rada by som sa opýtala či mám nárok na podporu v nezamestnanosti a asi ako rátanú. A ak si zbehlá aj v tomto: mám možnosť pracovať jeden deň v týždni na dohodu, je to do sumy 140eur za mesiac. Ak by som mala nárok na podporu v nezamestnanosti, ovplyvnila by ju táto dohoda? A ako je to s príkaznou zmluvou? Volala som na Úrad práce, odkázali ma na Sociálnu poisťovňu, tam už volal manžel a tomu povedali, že keď som po rodičovskej, nemám nárok na podporu v nezamestnanosti... Som z celého jeleň... Ďakujem veľmi pekne...

zalka
1. júl 2015

@tinka1313 nárok na podporu máš ak tvoj PP skončil ako píšeš 17.6.15 ... zamestnať sa môžeš ... táto dohoda už výšku podpory neovplyvní ...

riami78
2. júl 2015

Baby, viete mi poradiť?
Z roku 2011 mi zostalo 7 dní dovolenky. V 2012 mi nabehlo nových 25 dní. Od 03.02.2012 som bola PN do 30.05.2012. Od 30.05.2012 som bola na MD až do konca roka. Teraz po RD som dala výpoveď a povedali mi, že mi tam zostalo iba 20 dní dovolenky /vraj pre dlhodobú PN/, mne sa to však zdá málo, veď dovolenka na skráti za každých 21 dní PN iba o 1/12, nie? Takže za 02/2012 nič. lebo je iba 19 pracovných dní, tak iba za 03,04,05/2012. Mne teda vychádza, že by som mala mať 26 dní dovolenky, nie? Či keď som neodpracovala 60 dní v tom roku?

majusqa77
2. júl 2015

@riami78 za rok 2012 mas podla mna narok na celu dovolenku. MD sa berie ako odpracovana doba, takze narok ti vznikol a PN netrvala viac ako 100 pracovnych dni, takze nieje dovod na kratenie dovolenky.

zalka
2. júl 2015

@riami78 máš nárok na celú dovolenku za rok 2012 nakoľko pozri § 109 zákonníka práce o krátení dovolenky, vôbec sa nekráti tak ako si napísala ale je na to presne stanovené pravidlo ...
takže mala by si mať 32 dní dovolenky ...takže reklamuj u zamestnávateľa dovolenku, jej výpočet mzdárkou lebo ju ráta zle

riami78
2. júl 2015

Vďaka baby, a ešte otázka, akým dovolenkový priemerom sa to bude počítať? Podľa roku 2012, ale predpokladaný na 2015? U mňa je to dosť rozdiel, lebo sa nám menil majiteľ a starý nám v 2012 dával aj odmeny, ale tento nový nám nedá viac ako zmluvný plat.

zalka
2. júl 2015

@riami78 podla zmluvy , čiže bez odmien

riami78
2. júl 2015

@zalka Som si aj myslela, veľké vďaka. 😉

zalka
2. júl 2015

@riami78 rado sa stalo, lebo nemáš dovolenkový priemer tak sa ráta z predpokladaného, a tj. zo zmluvy ... 🙂

tinka1313
3. júl 2015

Zalka, veľmi pekne ďakujem 🙂

zuzume
5. júl 2015

@zalka Prosim o radu bude mi koncit plateny rod.prispevok syn uz bude mat 6 rokov a pojdem na urad prace.. v zamestnaní som mala maximálny vymeriavací základ a chcem sa spytat aka bude asi podpora su tam nejake podmienky? Prac. Pomer mi stale trva ale pre nedostatok miesta tam nastupit nemozem..

monka159
8. júl 2015

@zalka Aj ja prosim o radu. 11.5. mal syn 3 roky, zamestnavatel mi dal 1 den dovolenky a ostatne 38,5 dna preplatil aj s 3-mesacnym odstupnym. Zatial mi zo soc. poistovni nic neprislo, ale povedali mi hned pri registraci, ze nakolko v juny este dostanem rodicovsky prispevok, tak podporu dostanem az v juli. Dnes mi volal mzdar, ze mi musi prerobit vyplatnu pasku, lebo ho kontaktovali zo soc.poistovni, ze ako to, ze mi to takto urobili, ze to nie je mozne. Ja som vsak trvala na tom aby to ostalo tak ako to je. Vraj nevedia urcit vymeriavaci zaklad. Toto sa deje v soc.poistovni v Rimavskej Sobote. Na MD som bola retazovo za sebou, dcera bude mat v novembri 6 rokov. Som v prave ja, alebo...?

zalka
8. júl 2015

@monka159 no mzdár asi odviedol odvody z celej sumy .... z celej hrubej mzdy...
a do SP sa odvádza za máj maximálne odvody zo sumy 132,90 eur ... a to často mzdárov mýli ...
ak on uviedol napr. že 4000 eur a odviedol odvody tak to spravil zle, .. a treba to opraviť na sumu 132,90eur a z toho len odviesť odvody do SP , tj. musí ti komplet prerobiť výplatu ... ak on sa pomýlil

monka159
8. júl 2015

@zalka mozem poprosit trosku blizsie info? Preco len zo 132,90 eur? Aby som mu to vedela vysvetlit, ako to mavlastne urobit aby to uz bolo vporiadku. Vopred dakujem.

zalka
8. júl 2015

@monka159 max. vymeriavaci základ pre SP je mesačne 4120 eur pre tento rok ...
a odvody sa platia z maximálnej sumy ... na deň ...
a máj má 31 dní .. tj. max. VZ na den je 4120/31 = 132,90 eur

monka159
8. júl 2015

@zalka dakujem velmi pekne, uvidim co mi povie mzdar zajtra.

zalka
8. júl 2015

@monka159 rado sa stalo

monka159
9. júl 2015

@zalka tak som dnes hovorila s mzdarom, vsetko je tak ako ma byt. Problem je na strane SP, brania sa lebo vychadza vysoky denny VZ, a to ich škrie. Takze uvidime ako to dopadne. Este raz vdaka. Si strasne zlata a je super ze ovladas tieto veci.

zalka
9. júl 2015

@monka159 tak zase mzdár nemôže vypisovať od šavla do pavla, na to sú zákony a žiaden zákon ste neporušili ... tak čo strečkujú no nie