Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
Ahojte poradil by mi niekto? VO firme som pracovala od 10/2010, 1/2012 som isla na pn, lebo som mala rizikove tehotenstvo, 7/2012 som nastupila na matersku dovolenku, potom na rodicovsku dovolenku. Hruby mesacny prijem som mala 600€. Firma mi vsak po RD nevedela najst miesto, tak mi ponukli vypoved dohodou + 4 mesacne odstupne. RD mi konci 30.8.2015, k 31.8.2015 mam vypisanu dovolenku a tiez aj vypoved. Chcela by som vediet z coho sa mi bude pocitat DvN? Z prijmu, ktory som mala? A tiez by som sa chcela opytat , ako je to s tou maximalnou podporou? A este z odstupneho sa strhavaju odvody? dakujem krasne za odpoved
@nicearty Ahoj, no sú tu kočky čo ti asi aj lepšie poradia. Ale podľa mojich znalostí, ak máš ten jeden deň dovolenku a ostatnú ti preplatia, tak by ti mala vyjsť najvyššia podpora. Čo sa týka odstupného - samozrejme, že sa z neho platia odvody - je to tvoj príjem - taktiež sa platí daň. 😉
@zalka Ahoj Zalka, chcem ta poprosit o pomoc. Tete teraz kocni RD, v zamestnani kde pracovala pred nastupom na MD uz nemaju volne miesto, zmluvu stale trva, je na neurcito.
MD jej zacala 8/2009 do 3/2010 (je rozvedena)
RD ma predlzenu kvoli zdravotnemu stavu dietata, takze od 4/2010 do 9/2015, RD bude koncit 3.9.2015.
Viem ze toho 4.9.2015 by mala cerpat dovolenku a zaroven ukoncit PP. Ostatnu dovolenku jej preplatia, mozno dostane aj odstupne. Takze tych 60e aby mala na paske ako VZ za jeden den. Toto by vsetko bolo ok, ale ona mala popri RD a trvajucemu PP, este aj dohody a jednu dalsiu pracovnu zmluvu. a neviem co jej to spravi s narokom na podporu. Dohodu mala od 4.7.2012 do 31.12.2012, potom prac. zmluvu od 12.6.2013 do 31.8.2013, dalsiu dohodu od 5.11.2014 do 6.11.2014, a este dalsiu dohodu ktora aj teraz trva a ta je od 14.6.2015 asi do konca roka. vyplaty z dohod boli okolo 20e, zo zmluvy 50e. Prosim ta, budu mat tieto dohody a zmluva vplyv na vypocet podpory? Ďakujem
@evittam @zalka baby ja som sa s nimi sice dohodla na jeden den dovolenky teda ten prvy den, co by som mala nastupit, ale neviem ci mi este nadobudla nejaka dovolenka, lebo som to riesila vtedy s babou z personalneho a ona mi vravela, ze to by vedela veduca a ta mala dovolenku, takze ak nemam ziadnu dovolenku okrem toho jedneho dna, tak nemam narok na najvyssiu podporu? a z odstupneho mi budu automaticky stiahnute odvody este od zamestnavatela ako mi posle odstupne alebo? dakujem krasne baby
@liliana363 určite budú ... ak chce vyšššiu podporu tak musí ukončiť dohodu, ukonči PP ešte pred skončením RD resp. v posledný den RD musí skončiť PP .. bezdovolenky, bez čerpania ..
tak by sa jej mala podpora rátať z platu pred MD ...
ak bude mať dohodu ... tak sa jej bu de podpora rátať z dohody
@zalka takze mam to brat tak, ze nastupin trochu predcasne este pocas RD do prace a oni mi behom 2dni oznamia zmenu prac.pozicie, s cim ja nesuhlasim a teda dohodneme sa o odchode ?
Popripade, ze som poziadala o skratenie uvazku, s cim oni nesuhlasia, a kvoli efektivnosti prace mi teda navrhnu odchod ??? / akoze ja si buchnem sampanske, ked toto doriesim so sefkou... je to skoro ako porod
@zalka Dakujem za odpoved. Mzdu pred nastupom na MD mala len minimalnu. Bolo by lepsie keby terajsiu dohodu ukoncila a spravili by novu dohodu kde by jej dali viac? ale neviem potom kolko , tiez na den VZ 60e?
@liliana363 jaj tak to nepomôže ani trošku ... ak mala predMD len minimálnu mzdu ... k maximálnej podpore sa ani nepriblíži .. bohužial
@zalka no tak si to tym privyrobenim pokazila. v tom 2009 bola min. mzda 300e,takze dostane 150e podpory. ak bude mať dohodu ... tak sa jej bu de podpora rátať z dohody - a tymto sa neda nic poriesit? ze by na tu dohodu mala viac
@liliana363 no ak mala n izky plat už predtým .. tak n ie neporieši n ič .. lebo technickyteoreticky vzaté .. podpora je 50% z priemerného príjmu ...
@nicearty funguje to takto príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 56,50 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...
@zalka no skoda ze to tak vyslo. este sa ta opytam, ako to ma teda spravit. kedy ukoncit co. Dovolenku este ma- tak by jej ju preplatili. ma teda ukoncit pracu v den RD, ci ten den si dat dovolenku a zbytok preplatit. a tu dohodu ukoncit. kazdopadne na tu dohodu ma len par eur, tak aby sa to neratalo z tej dohody, Ako je vyhodnejsie to urobit?
@liliana363 ukončiť PP ešte p očas RDa a preplatiťdovolenku
pozor nečerpať
@zalka , dobre takze 3.9. ma maly narodeniny, takze to je aj den ukoncenia RD, tak toho 3. aj ukonci PP, dovolenku preplatia, mozno jej daju aj odstupne. a bude mat teda aspon polovicu min. mzdy co malo pred zaciatkom MD, a tu dohodu ma ukoncit pred koncom RD?
@liliana363 áno dohodu ukončiť pred koncom RD, a skončiť RD a skončiť PP ... dovolenku a odstupné len preplatia... takže podpora bude rátaná z platu pred MD
ešte nech p ozrie či zdohôd mala platené poistenie v nezamestnanosti ... treba kuk výplatné p ásky
@zalka dobre, toto este prezistim, potom ti napisem, ovplyvni to nieco?
@liliana363 áno ovplyvní..ak nemalaplatené tak je šanca namax. podporu
no neviem ci nejake pasky najde, ale zajtra ide na soc. poist. kvoli nahlaseniu tej poslednej dohody, tak jej to ta pani mozno pozrie u nich v systeme. zajtra ti dam vediet ako pochodila. zatial ti dakujem

@tilka82 držím palec