Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
@zalka ahoj, mozem ta poprosit o radu?
23.2.2014 mi konci RD, pred tym nez som otehotnela som bola nonstop zamestnana, v poslednom zamesnani od 01.01.2010, na matersku som nastupila 12.01.2011. Hrubu mzdu som mala 600 euro.
Tak, a teraz otazka 😉 kedze som cerstvo otehotnela, a nemam pre svojho syna skolku, chcem sa dohodnut so zamestnavatelom na vypovedi dohodou, skusim ich presvedcit, nech si mozem vycerpat 2 dni dovolenky, zvysok dovolenky nech mi preplatia, a k nasledujucemu dnu ukoncenie PP. Aby mi teda vysla maximalna, alebo asponv vysoka podpora v nezamestnanosti. Ide mi vsak o to, ze zaciatkom juna by som mala opat nastupit na matersku, a ako mi to ovplyvni vypocet materskej, ak budem cca 3 mesiace nezamestnana. Ci sa mi to oplati takto "komplikovane" riesit. Velka vdaka za odpoved 🙂
@zalka ano, uz som si nasla na nete, ze po urade prace zevraj nemas pravo na MD, tak sa mi to neoplati vlastne 😒 No, tak neviem co budem robit. Ide o to, ze som vlastne dostavala polku platu na cierno a polku oficialne. a teraz mi pride strasne nespravodlive, ze mam taku nizku MD. 😒 musim daco vyspekulovat 😠
@zipsy hm... si s tým vyplácaním mzdy na čierno súhlasila ... trebalo sa pripoistiť ... na DNP ... teraz toho moc nevyšpekuluješ ... ale kedže ti RD končí až budúci rok, tak môžeš mzdárku pýtať aby ti navyýšila trošku predpokladaný príjem, lebo z predpokladaného príjmu by si mala vyplácanú 2 MD.
@zalka no, rozmyslala som ze,na tie 3 mesiace co mam medzi RD a MD buduci rok normalne zamestnam a teda ich poprosim o zvysenie mzdy. Len este som nevypatrala, ci sa mi bude ratat MD z tych 3 mesiacov alebo to budu este priemerovat s niecim inym. Malo by to byt viac ako 90 dni. Alebo sa zamestnat v inej firme??
@zipsy muselo by to byť v inej firme a 90 dní odpracovaných bez PN a bez OCR ... až tak by sa rátala MD z toho nového zamestnania ... alebo ... čerpať dovolenku napr. tento rok ... v novembri 29.11. čerpať dovolenku z toho PP čo máš teraz, 29.11. skončiť PP ..... Na UP pôjdeš 2.12. ale na mng. napíš RP od 1.12. aby ho poberal a ty aby si mohla poberať podporu.
A 30.12 sa zamestnaj v novej firme ... tak aby plat za 30a 31.12. bol v hrubom cca 80 eur .. od januára môže byť aj minimálna mzda ...
a ak by si šla na PN v apríli a neskôr tak dostaneš max. PN a potom aj max. MD .. ale pozor musíš čerpať aspon 1 den dovolenky v starej práci ...
@zalka fiha 🙂 dakujem krasne, no, musim si to asi 5 x precitat 😉 a nevadi, ze nie sme manzelia?? moze priatel aj tak poberat RD? a ta PN spominana v poslednom riadku je podmienkou? tomu velmi nerozumiem... ci je to len "usetrnie nakladov" firmy, alebo to musim tak spravit.... Dakujem ti este raz, si velmi zlata 😵
Ahojte. Ja by som sa rovnako chcela opýtať k téme. Na materskú dovolenku som nastúpila 25.5.2011, odchádzala som z práce. MD trvala do 7.2.2012 a od 8.2.2012 som na RD. Kedže som mala pracovný pomer na dobu určitú, ten mi automaticky zanikol k dátumu 31.10.2012. Známa mi poradila, že ak sa hned po skončení MD zamestnám hoci aj na jeden deň u akéhokoľvek zamestnávateľa, tak mi vznikne nárok na podporu. No teraz, ako vás tak čítam, si nie som úplne istá.... Je táto informácia správna alebo nie? Ďakujem za reakcie.
Oprava: ..., že ak sa hned po skončení RD zamestnám.....
@zalka nie nie som vydata
@katusa8888 dávka v hmotnej núdzi je viac ako 62 e nakoľko máš dieťa a pre osobu s dieťaťom je 115,10 e dávka v hmotnej núdzi, + 2x2e prísp. na zdrav. starostlivosť tj. 119,10 eur z čoho sa odpočíta výživné súdom úrčené na dieťa ... a ten rozdiel dostaneš ako dávku v hmotnej núdzi. A ak vlastníš nehnuteľnosť, časť nehnuteľnosti, alebo máš nájomnú zmluvu tak môžeš k tomu dostať príspevok na bývanie vo výške 89,20e
ahojte baby, potrebovala by som poradit od tých ktoré máte skúsenost alebo sa tomu troska rozumiete. Som na materskej dovolenke 26.12 alebo 16.1.2014 mi končí materská a prechádzam na rodičovský príspevok. od 31.11. dostávam výpoved z práce a budem nezamestnana a chcela by som si vybrat aj podporu. viete mi poradiť ako to chodí, kedy sa ísť treba zahlásiť na úrad práce? či až po materskej alebo hned ako dostanem výpoved? budem mať na túto podporu v nezamestnanosti nárok? dakujem za odpovede

@forula vieš poviem to tak .. síce sa eviduješ na UP.. ale podporu vypláca SP ... a často krát som sa stretla, že pracovníčky na UP radili totálne pitchoviny ohladom vecí a poistení na SP ... a to isté som zažila opačne, tj. pracovníčka SP radila niečo s ohladom na UP a totálnu kravinu ... oni ani svoje zákony nevedia ... a kde to ešte zákony druhého úradu ... ani vo sne .
Preto ti podala mylné info ...
A čo sa týka mamičiek na RD, tak to máš pravdu nemajú poistenie , a ani dlho nemali. Pred ficovou prvou vládou... to vedeli všetky, že ak chcú peniaze tak do roka od začiatku MD sa musia prihlásiť na podporu . Potom to fico zmenil , a aj napriek tomu, že mamičky na RD nemajú poistenie tak sa na nich prihliada ako keby toto poistenie bolo platené . Urobil výnimku preto mamičky ak im skončí RD a po RD skončí PP tak nárok na podporu majú ... v každom prípade, lebo boli počas RD zamestnancami ... a nie nezamestnanými.
Ty si bola počas RD nezamestnanou tak preto ten nárok nemáš. Takisto ten nárok na podporu nemajú babenky čo mali živnosť pred MD a RD.