Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
Takze celeee zle toto, som sa nechala nachytat ☹ 😖 ☹
Ahojte.prosim o radu...23.9. bude mat mala 3roky.potrebujem dat vypoved nakolko sme sa prestahovali.mam dat k 24.9.vypoved??
Rataju z platu pred materskou davku v nezamestnanosti??
A este...zostala mi dovolenka...je lepsie si ju vycerpat alebo nech vyplatia??
Dakujem
@zalka preco pises ze sa nechala oklamat - ako ja beriem ze to co tu dievcatam radis su veci ktore nas nedokonaly zakon umoznuje, ale preboha ved na tu nezamestnatelsku si clovek ked pracuje odvadza - z toho to ma byt vyratane a nie z nejakej naskreckovanej sumy za 1 den ked v.chca system... Ona predsa chcela oklamat system, ju nikto neoklamal ani nedobehol - dostane presne to naco si odvadzala☹ ako prepac, viem ze chcem dievcatam pomahat, ale ten vyraz ze sa nechala oklamat ma vytocil
@dai vieš, ak platíš 20 rokov odvody ... a nečerpeš nič zo štátu tak je to oklamanie, lebo zamestnávateľ s prepáčením odvedie za teba o 30 či koľko eur viac ako v pôvodnom prípade ... ale ešte aj to sa zdá zamestnávateľom, že musia veľa platiť, koľkým nechcú vôbec uznať dovolenky za MD lebo mzdárky sú bud hlúpe alebo zamestnávateľ zakázal, že nič nepovedz zamestnancom oni sú aj tak hlúpy a nevedia čo im patrí ... tak možno aj preto som napsíala že ju oklamal, lebo ju oklamal lebo jej povedal že to čo podpíše ( a ani nespomínala odstupné a zrejme s nou končí PP on ) jej pomôže ... takže bola to lož.
@marianka0101 presne tak nechala si sa nachytať .. čo ti povedala mzdárka ked si volala?
@zalka pochybujem ze tu mamicky platili 20 rokov odvody ( a ak tak je otazne v akej vyske pri tych platoch co tu udavaju - pri minimalke neplatis odvody ziadne )... ale ako myslis - ako som pisala - ta tvoja rada nie je nieco regulerne - je to len diera v zakone, keby nasi zakonodarcovia boli co z coho tak to tam uz davno nie je... je to podobne ako s uctovnictvom - tam je tych dier viac... nic to ale nemeni na tom ze umysel je zly... ale budis
@dai
@majusqa77 tak som si to pozrela - z min. mzdy mas odvody na nezamestnanost 3.8 mesacne - cize za rok 45.6... ked si zoberieme ten hypoteticky pripad ze zena je tu na mk a odvadzala si 20 rokov ( teda sustavne pracovala od 18 rokov a teraz ma 38 ... hm... ) tak celkovo statu odviedla 912 euro... Max podpora v nezamestnanosti je momentalne 874.50 pre mesiac s 31 dnami... cize tato zena vyuzijuca zalkin model by uz druhy mesiac brala nezamestnanecke na ukor inych zien ktore si odvadzali omnoho viac penazi a mozno nezamestane nikdy neboli ( zobrala by si tym z rozpoctu cca. 4000 euro ktore tam nikdy neodviedla...)
@marianka0101 neber to osobne - tu ide naozaj len o nadstavenie systemu... vies ja ked som si prvykrat tuto temu otvorila tak som cakala rady typu kde sa zaregistrovat, z coho sa davka vyratava, co je k tomu potrebne etc. ... toto ale tvori par percient z celej tejto temy - inak su tu len rady ako obist system☹
@dai vieš čo, je to tvoj názor ja ti ho neberiem ... nie je to môj model to za prvé, na toto už pred rokmi poukázal mihál práve ten mihál ktorý oklieštil dobrovolné poistenie po tom ako ženy naučil to využívať ...
a ked žena má plat pred MD 1000 eur, a počas RD chodí do roboty aby si spomohla lebo treba platiť hypo, a zamestnávateľ s nou vyčúra a po skončení RD ju vyhodí na dlažbu, a tá žena dostane mesačne napr. 60 eurovú podporu tak to je podla teba správne, lebo ona odviedla štátu viac ako dostala ...
a áno máš pravdu v niečom, že je to zneužívanie ale dá sa to urobiť 1-2x .. len ak končí RD v iných prípadoch nie ... a taká žena ešte dalších 20-30 rokov robiť bude .. a ak bude mať to šťastie, že ju nevykopnú z roboty tak tie peniaze do toho štátneho rozpočtu odvedie ...
nejdem tu filozofovať nad správnosťou a nesprávnosťou konania, a ako píšem tvoj názor si vyjadrila, ja ti ho neberiem, a neodsudzuj baby ktoré nie sú plné pevných morálnych zásad ako si ty, ty by si určite prijala radšej 60 eurovú podporu ako 800 eurovú, a tiež keby si mala 3r dieťa a do škôlky by ho vzali v najbližší september čo značí kopu mesiacov ostať doma bez možnosti sa zamestnať, tak by si volila takto ... klobúk dole ... skladám pred tebou ... a potom ked dieťa dáš do škôlky tak len tak zhučí pôjdeš na trojsmenku ranné poobedné nočné... ved dieťa bude v škôlke ...
dnešná doba je tak zlá, že tých pár eur čo žena dostane po skončení RD a PP jej vydrží možno aj rok, a že bude hladať zamestnanie čo bude vyhovovať jej časovo, a nevylejú ju zo zamestnania pri prvom ochorení dieťaťa ...
@zalka krásne si to zhrnula, presne si to vystihla. Mne je normálne do plaču teraz, hlavne z toho, ako na mňa mzdárka nahučala, akoby som bola nejaká socka, ktorá len vyciciava štát celý život. Takúto podpásovku som ozaj nečakala. Dúfam, že sa jej bude dobre spávať. Normálne rozmýšľam @dai, či ty nie si moja mzdárka 😠
@zalka
@marianka0101 snazim sa zit podla urcitych zasad a tato tomu odporuje... beriem ze podla vas je ten stat vyciciavat ok... Marianka nie , nie som tvoja mzdarka , som tiez matka 2och deti, ktora dostala len to co si odviedla ( pripadne omnoho menej - cize patrim skor k tej okradanej skupine mamiciek statom lebo system je tam nadstaveny ako je )
k tvojmu prikladu zalka - snazim sa svoj zivot zit podla pravidiel statu v ktorom som a stve ma ta nasa sr povaha ktora sa prejavuje od tych najnizsich vrstiev cross k tym najvyssim - na tych radi nadavame ale na obhajobu tychto nasich malych podvodov vzdy najdeme milionpaet dovodov ( preco moze matka zdraveho dietata zostat 6 rokov na platenom rodicovskom - ved chudiatko este sa narobi, tak kludne moze podviest a priniest od kamosov potvrdenia ze dieta je chore, preco mamicka moze dostavat max. matersku aj ked pomaly nic neodrobila - ako pises samotny mihal to mamicky ucil - uplne chore..., to ako mat max. nezamestnane aj ked nato nemam pravo... etc. ... takychto malych podvodov je milion a nerobi ich jedna osoba - si len spocitajte o ake peniaze natom stat prichadza... a potom je tu realna matka s realne chorym dietatom ktora dostane tolko isto malo ako tie co pracuju a maju deti v skolke ale stat och.ali - a ta realna si moze aj trhnut lebo nema sancu z tych penazi prezit etc. ... a prave z tychto ludi sa neskor stavaju poslanci - ked vlastne podvadzali v malom preco by nemali vo velkom, ze?
vies ty mozes obhajovat ako chces to co pises a pisat a priat mi nevieake katastroficke scenare - ja si jednoducho myslim ze kto podvadza v malom to bude robit ked bude mat prilezitost aj vo velkom - moralku jednoducho bud mas alebo nemas - ze tebe zalka je to na smiech ci na vysmech - ok, je to tvoj postoj k veci , ja mam iny a predstav si ze takych ludi ako som ja je dost - nastastie 🙄
@dai Zlatíčko a ako zdá sa ti normálne, keď človek zarába 1000, no na zmluve má minimálnu mzdu??? toto sa ti zdá ok? čo akože tieto mamičky majú robiť keď sa im materská vypočítava z minima? to isté PN, OČR... je toto normálne? áno? a tie mamičky nemajú inú možnosť, iba pristúpiť na tieto podmienky, lebo inak by mali vieš čo? veľké hovienko. Presne takto to bude mať moja švagrová, nedokáže svoj príjem zlegalizovať a veľmi by chcela. Ona čo má teraz robiť? ako jej poradíš? má dať výpoveď a byť na sociálnych dávkach??? Nejedná sa tu len o mamičky v tomto prípade... stredné, východné slovensko to tak majú bežne, tam na zmluve majú ludia proste minimálnu mzdu hádam aj v 90% máme tam rodinu, viem o čom hovorím, akú almužnu dostávajú keď si dovolia ísť na PN
@marianka0101 nemusis sa rozculovat - prepac, tiez nie som z BA ale zo stredneho Slovenska a velka cast rodiny mi tam pracuje - nemaju to tak ako ty popisujes - maju normalne zmluvy...
Podla toho co tu pises my vlastne nemame ludi s minimalnymi mzdami ale ti ludia realne zarabaju okolo 1000 euro - tak to som velmi rada, lebo v mnohych inych temach citam ze na vychode a na strednom slovensku 1000 euro maju len neviem aki super manazery - podla toho co ty pises to ma kazdy druhy... cize aj priemerny SR plat je potom realne omnoho vyssi...
vies - nemusia tie mamky robit nic - ale prepac ja ked zarobim na zmluve 1000 euro tak z toho platim aj vsetky odvody - cize ty odvedies 3 eura mesacne a ja odvediem dajme tomu 30 euro mesacne... cize ty odvedies za rok 45 euro a ja za ten isty rok 360 - za 5 rokov odvedies 225 a ja 1800 euro - a to pisem len o odvode nezamestnatelskom nie o ostatnych... tak prepac ale ak chces podporu v nezamestanosti z platu 1000 euro tak si jednoducho tie rozdiely odkladaj a za par rokov budes mat tolko ze ti to uplne v pohode tych 6 mesiacov pokryje bez toho aby si musela klamat stat...
@dai zhrniem to,
ja som tá zlá, ... dobre tvoj názor neberiem ti ho.
Nebudem strácať čas diskusiami o ničom, ani ja ani ty systém nezmeníme, nech by sme sa snažili akokoľvek, systém a zákony robí niekto druhý. A neviem kde si v mojom príspevku čítala o smiechu alebo výsmechu .... ale fajn ... asi sa na tom rehocem, bo ja mám s toho neskutočný profit ak poradím ako ukončiť PP , alebo ak poradím na koľko dní dovolenky je nárok lebo mzdárky sú neschopné alebo majú prikázané zahmlievať.
A že tebe čosi nevyšlo, za to ja nemôžem. Tak sa láskovo na mne nevyvršuj. Ďakujem za pochopenie.
@zalka prepac - citujem: kôlky by ho vzali v najbližší september čo značí kopu mesiacov ostať doma bez možnosti sa zamestnať, tak by si volila takto ... klobúk dole ... skladám pred tebou ... a potom ked dieťa dáš do škôlky tak len tak zhučí pôjdeš na trojsmenku ranné poobedné nočné... ved dieťa bude v škôlke ...
toto podla teba nie je vysmech😉
- a neboj mne nemalo co nevyjst a nevyvrsujem sa nad tebou - len ma rozculuje rozkradanie statu - v malom aj velkom, kedze zial tiez do neho musim odvadzat😉
@dai nebudem ti už nič vysvetlovať
@dai vies, ja to skor beriem z druhej strany. napríklad nemocenske (konkretne materske). odvadzam obrovske prachy a dostanem 800 eur? lebo pre vypocet materskej je omnoho mensi vymeriavaci zaklad ako pre vypocet odvodov? to uz je co za spravodlivost? a preco si potom nepomoct inak, ked to zakon umoznuje??
@dai nehneevaj sa moje známe v okolí riešia práve toto, muž robí na tri smeny, a oni hladajú prácu ... poväčšine sú volné na tri smeny ... ako neviem si predstaviť ako to ludia zvládajú ak takto robia ..
jeden rannú, druhý obednú ... a deti sami doma hodinu kým jeden príde a druhý odíde z roboty .. a vidia sa tak max. 6 hodín denne to je manželstvo .. aj to spolu spia .. a každýmá svoj život každý týžden v iné hodiny ... toto je tragedia ...
to nie je výsmech toto je na zaplakanie, že ani matka s dieťaťom si nevie nájsť robotu aby mohla udržiavať to teplo rodinného krbu ... a že na úkor takej práce, pôjde na 6 m na podporu a dokáže z tých penazí vyžiť rok, rok a pol kým nenájde niečo vhodnejšie pre ňu tak to kvitujem ... lebo zo 60e podpory by ťažko prežila tak dlho a musela by zase nastúpiť niekam na trojsmenku.
A dalšia vec paragrafy nepustia, ked sa tak rodičia striedajú na smenách, a deti samé doma nech sa nedajboh niečo stane za tú cúhvílku a skončia obaja rodičia v base ... ale to sú podla teba katastrofické scenáre, rodičia bežne si berú deti do fabriky a na vrátnici im ich vrátnici postrážia kým sa prestriedajú na linke...
Končím už, ty máš svoju pravdu ja svoju ... ži a nechaj žiť ... zbohom
@marianka0101 nemusis - asi nemas uz argument... lebo vies - ako k tomu pride clovek co ma 1000 euro na vyplatnej paske a domov prinesie omnoho menej penazi ako ten co ma minimalku na paske a zvysok na ruke a neplati odvody viac menej ziadne... ja netvrdim ze si to on vybral a je to ok - pre dochodok asi nie... ale na druhej strane ma mesacne o pomaly 200 euro viac ako clovek co tie odvody poctivo plati - preco by potom ten co ich plati nemal realne dostav viac ako ten co ich neplati?
@majusqa77 ak dostavas 800 materske lebo mas nato prijem tak budes dostavat aj max. nezamestnatelske lebo mas nato dostatocny plat, tak uplne nerozumiem tomu prispevku - ty nemusis predsa obchadzat ziadne zakony a hladat diery v systeme...
@zalka naozaj myslis ze ta zena najde aj za rok nejaku lepsiu pracu ak nato nema kvalifikaciu? ved tak isto si to mohla hladat uz popri rodicovskej...ako som napisala v svojom prvom prispevku - beriem to tak ze ty chces pomahat a nepozeras sa na ekonomiku statu ako celok - ale stale by som nepouzivala slova typu ze niekto okradol ineho zato ze mu nepomohol vyuzit dieru v zakone ale isiel normalne podla pravidiel...
@marianka0101 iba k zlegalizovaniu, mali sme kolegu, ktoremu sme davali peniaze na ruku... dostal tych 1200EUR na ruku a bol rad... p*coval pol roka, lebo priatelka "hucala" takto mudrosti, dali sme to na papier oficialne... dostal do 720--750EUR, nas stal omnoho viac samozrejme viac... tak vies co z toho mal??? H****O! Takze ta co dostane neoficialne 1000 moze skakat 20 metrov, lebo zarobi viac za dva roky ako potom dostane par eur navyse vo vyssej davke napr. materskej par mesiacov... OCR a PN .. no bohuzial, ale da sa na to pripravit. Lepsie ako zaplatit polku platu statu, lebo s vyssou mzdou tieto odovdy rastu... a nie malo. Cize trosku sa aj zamysliet.. naozaj su odvody a dane u nas vysoke tak, ze zamestnavatelovi nie je lahke vyhadzovat tieto peniaze do vzduchu. Treba si zobrat kalkulacku, precitat co to a pozriet si tie sumy v realite...
@simca06022011 tak ja mam pocit ze to platenie na ruku si mnohokrat ludia aj vyberaju - lebo im nakoniec zostane omnoho viac penazi - spamaetaju sa potom ked nieco od statu chcu a zistia ze len tie minima mozu dostat na zaklade vyplatnej pasky... Ja tu mam casto pocit ze najlepsi scenar je statu nic nedat ale potom od neho maximalne brat... nejak kazdy zabuda rozmyslat nad tym ze stat nie je dojna krava ani ziskova firma - ze ma len to co druhym zoberie - cize vsetko to co nepravom ja beriem vlastne beriem niekomu inemu ktory to tam musel dat a jeho rodina mala o to menej...ale to nasu dusu slovensku uz nezaujima, hlavne ze u nas doma sa mame dobre☹
@dai to je pravda, preto si to treba pred kydanim prepocitat.. lebo ked nic nedavam nemozem nic cakat, ale,treba si uvedomit cimsa mi to v dlhodobom horizonte oplati 🙂) minimalne by si mal clovek aspon z takej ciernej vyplaty setrit na dochodok ;)
@dai Uz som pisala, ze sa nevyjadrujem, no neda mi to. Mala som maximalnu matersku lebo som mala na to plat. Nie neplatila som si dobrovolne nem.poistenie. A nebudem mat maximalnu podporu pretoze za ze tie roky sa zmenila vyska vymeriavacieho zakladu a ano, budu mi tie peniaze chybat, ked viem ze som ich mohla mat. A rozdiel mi to urobi cca 200€ mesacne -hruby odhad. Nevidim dovod preco by mi nemohli trochu pomoct. Bola som na stranke soc.poistovne, kde sa mamicka pyta na to, ako ukoncit PP po rodicovskej dovolenke a z coho sa jej bude ratat podpora. Sama soc.poistovna v odpovedi udava 3 moznosti ako sa to da. 1 moznost je presne tato, ukoncit dohodou s tym ze 1 den cerpas dovolenku, zvysne sa ti preplatia a z toho sa ti rata podpora. Ako SP neuvadza, ktora moznost je ta naj, ale je to uplne legalna vec, ziadne obchadzanie zakona. Nevidim dovod, preco by som sa mala hrat na charitu a dobrovolne sa toho vzdat. A aj k tym platom: ja nepoznam kuchara,casnika v BA, ktory ma na zmluve viac ako minimalnu mzdu. A nie ze nechce, dostane otazku: chces robit? Tu mas ber, ak nie, mame tu na tvoje miesto dalsich 10.. je pravda,ze neviem kolko zarabaju casnici v 4* hotelocha
@marianka0101 ja poznam casnikov na stretnom slovensku ktory maju normalnu zmluvu, detto kucharov - a neide o hotel ale restauraciu. Ale myslim ze o tomto sme si uz dost napisali - jednoducho to co dostanes zadarmo navyse lebo neplatis ani dane ani odvody z ciastky na ruku si mozu ti ludia odkladat - podla mna im to spravi krasnu sumu z ktorej mozu v pohode zit... ako pisala vyssie simca - staci si to prepocitat - mozno budu este v pozitive oproti tym co tie dane aj odvody platit musia...
@marianka0101 jantiez poznam veru casnikounso zmluvami a ak by aj mali minimalku, tak urcite zarobia peknu sumu pomimo ;) zase ina debata ;) nic nie je take zle ako sa zda.
A co sa taka podpory, tak jasne ked sa da, treba si ju vybavit.

@marianka0101 dovolenku čerpať 19.10. PP skončiť 19.10. vtedy bude max. podpora ináč zabudni na ňu ..
alebo nástup do práce a čerpanie dovolenky 16.10.