icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

dia459
13. okt 2015

@zalka ahooj, no zas má na teba obrovskú prosbu.....stala sa takà vec, že som rátala s tým že mi vyplatia dovolenku v sume cca 600 € a vyberiem si 2 dni a ostatok nechám vyplatiť. Lenže Včera došla výplata v sume 375,44€. Volala som aj na mzdové, že mi to nesedí a odbili ma že je to ok,že tam boli zrážky do poisťovni a nech počkám na pásku.....Takže to teraz znamená, že vymeriavací základ sa bude rátať z tejto výplaty v čistom,čo som dostala alebo v hrubom a bude sa to ako deliť, ak mi skončilo. rd 25.09 a zmluva skončila 29.09 a čerpala som 2 dni dovolenky a 26-27 bol víkend? Už mi to nevydá však to maxum? :( :(

zalka
13. okt 2015

@dia459 hm.. ak na max. podporu treba 56,50 eur na den v hrubom ... tj. za 4 dni 226 eur v hrubom a ty máš 375 v čistom ... myslíš že nevyjde maximum? .... skús pouvažovať

dia459
13. okt 2015

@zalka ja už som z toho celého jeleň....takže stačilo by aj 56,50 na deň netreba tých 135€ ako som to inde čítala. Poriadny chaos mám z toho

zalka
13. okt 2015

@dia459 tak to nerieš, nie si mzdárka aby si toto ovládať musela

dia459
13. okt 2015

@zalka Ok, takže malo by to vychàdzať poďľa tohto....musím povedať že mi padol kameň....si poklad 🙂)) Ďakujem ďakujem ďakujem :*

zalka
13. okt 2015

@dia459 rado sa stalo

tilka82
13. okt 2015

@zalka ahoj,vysla mi max.podpora,dakujem velmi pekne,keby som vedela,kde byvas,tak ti odnesiem aspon cokoladu,aj ked to je nic oproti tomu,co mi dostaneme za tvoje rady.tak este raz velke dakujem🙂

salome123
14. okt 2015

@zalka ahoj, prosim ta, je jedno ci toto navysenie VZ sa urobi po skonceni riadnej RD alebo plati aj po neplatenej RD, pripadne po platenej RD zo zdr. dovodov?

a dalsia vec, povedzme ze mam denny VZ 45e, celu MD,RD,MD,RD som nepracovala, ale teraz rozmyslam, ze by som sla do okrskovej komiesie pocas trvania predlzenej RD zo zdr. dovodov, platia tusim 35e na den. mam nasetrenych vyse 30dni dovolenky, takze vyjde mi vysoky denny VZ po skonceni prac. pomeru, avsak vaham, ci mam ist do tej okrskovej komisie ci to neurobi nejaku sarapatu. dakujem

zalka
14. okt 2015

@salome123 kludne chod do okrskovej .. tam sa odvody neplatia ... do SP .. len do zP a dan

etuska11
15. okt 2015

Dobrý večer prajem, @zalka chcela by som vás veľmi pekne poprosiť o radu: 21.10 2015 mi končí RD, pred tehotenstvom som pracovala na živnosť ale platila som si dobrovoľne do Sp vrátane príspevku v nezamestnanosti ( bez toho sa ten balík poistenia ani nedal dať). Pred živnosťou som bola nepretržite v stálom pracovnom pomere od r 2008. Mám teda nárok na podporu? A môžem si výšku podpory vylepšiť tak ako tu už bolo písané tým, že by som sa zamestnala čo i len na jeden deň? Na úrade mi s týmto nepomôžu ani po známosti, už som to skúšala 😢 A robota v nedohľadne keďže je malý stále chorý 😔 Ďakujem krásne.

zalka
15. okt 2015

@etuska11 nie ... nebola si zamestnanec ... a bez poistenia si viac ako 365 dní , nemáš nárok na podporu

etuska11
15. okt 2015

@zalka , to vážne??? A neplatí za mňa poistenie štát počas MD a RD? Už som si tou živnosťou pokazila MD keďže mi bolo povedané,že si musím dobrovoľne platiť a aj tak mi dali minimum a teraz toto 😠

zalka
15. okt 2015

@etuska11 vážne ... na podporu v nezamestnanosti majú nárok len mamičky čo boli zamestnané ... nezamestnané a szčo nárok nemajú .. lebo nemali zamestnávateľa počas RD ..
a štát platí poistenie počas MD a RD ale len dôchodkové ... a zdravotné ale žiadne iné...

etuska11
15. okt 2015

@zalka Ďakujem moc za odpoveď, aj keď ma zasa tento úžasný systém úplne rozzúril. Tak sa idem vyplakať... Ešte raz vďaka a pekný večer prajem.

zalka
15. okt 2015

@etuska11 hm... vieš ono ťa oklamali kdesi na začiatku a potom sa to už viezlo .. ozaj škoda toho

etuska11
15. okt 2015

@zalka Ani mi nehovor, už pri tej výške materskej som plakala ako malé decko... A o tej nútenej živnosti ani nehovorím, mať samopal tak tomu majiteľovi tej miliónovej korporácie dám na frak 😠
Čo už teraz narobím, len sa vyzúriť a už NIKDY NEBYŤ ŽIVNOSTIKOM!!!!

zalka
15. okt 2015

@etuska11 no ale prečo si sa nepoistila kvôli MD na vyššiu sumu ale len z minima?

etuska11
15. okt 2015

Lebo ako živnostník som si prvý rok ani platiť nemusela a platila som 120 éčiek, čo je z platu 500 dosť. Keby som si chcela platiť viac tak, aby sa mi to oplatilo tak im tam nechám celú výplatu. A rok dozadu som si platila ešte ako zamestnanec pripoistenie do maximálnej výšky, ale tehotenstvo skončilo neúspešne. Tak mi neaká "dobrá pani" na sociálnej poisťovni dala informáciu, že keď si budem teraz platiť dobrovoľne tak sa mi započíta aj to predchádzajúce. Takže takto som sa nechala ogabať tým že mi poradili fundovyní ľudia.

etuska11
15. okt 2015

@zalka Lebo ako živnostník som si prvý rok ani platiť nemusela a platila som 120 éčiek, čo je z platu 500 dosť. Keby som si chcela platiť viac tak, aby sa mi to oplatilo tak im tam nechám celú výplatu. A rok dozadu som si platila ešte ako zamestnanec pripoistenie do maximálnej výšky, ale tehotenstvo skončilo neúspešne. Tak mi neaká "dobrá pani" na sociálnej poisťovni dala informáciu, že keď si budem teraz platiť dobrovoľne tak sa mi započíta aj to predchádzajúce. Takže takto som sa nechala ogabať tým že mi poradili fundovyní ľudia.

zalka
15. okt 2015

@etuska11 no hej na SP klamú a aj vždy klamali .. naozaj škoda, lebo si mohla ísť na PN a neplatiť ... a mať vysokú MD ... čo už n evrátiš čas

etuska11
15. okt 2015

@zalka Ale to ti nikde neporadia a nepovedia. Ešte že sú takí ľudia ako ty, čo vedia poradiť a sú ochotní pomôcť. Škoda len že som sa neobrátila na teba a slepo verila úradom . Človek sa učí na vlastných chybách. A ako sa hovorí, jak som stará tak som sprostá ☹

etuska11
15. okt 2015

@zalka prosím ťa a šte ma napadlo, to keď za mňa nikto neplatiľ ZP tak si to budem musieť doplaťiť? To ako som teraz nepoistená?

zalka
15. okt 2015

@etuska11 ale nenadávaj si, bohužial je to tak ako píšeš, skôr sa na ulici dozvieš ako na úradoch ... a na úradoch len oficiálnou cestou, lebo co je psáno to je dáno, tam nemôžu oklamať ... na rozdiel od toho čo sa nahovorí
ako sa hovorí ... reči sa hovoria a chlieb sa je ...

zalka
15. okt 2015

@etuska11 ZP za teba štát platil ... to som písala zdravotné odvody

etuska11
15. okt 2015

@zalka fuuu tak aspoň to mi odľahlo. Ja som si to pýtala písomne, ale odbili ma že to oni nerobia. Najhoršie je že som im naliala do systému skoro 2000 éčiek, od 19 rokov som stále pracovala a keď niečo od štátu potrebujem tak toto sa mi vráti... Ďakujem ti moc krásne za tvoj čas, si zlatý človek 🙂 Takých ako ty je už v dnešnej dobe ako šafránu!!!

zalka
15. okt 2015

@etuska11 rado sa stalo, a dúfam, že si bola prihlásená na SP ako matka starajúca sa o dieťa .. aby za teba štát aj dôchodkové platil lebo to neplatil automaticky ..
a ak si nenájdeš prácu tak do 6r okov môžeš byť takto nahlasená

etuska11
15. okt 2015

@zalka na SP som bola keď mi skončila MD, že nastupujem na RD a teraz som tam bola doniesť potvrdenie o zrušení živnosti tak som tam tú pani prosila, nech mi skontroluje či tam mám všetky potrebné náležitosti. Povedala že hej, len teraz podľa toho čo si mi napísala neviem, či mi to platia alebo nie, lebo žiadne vyrozumenie som samo sebou neobdržala...a neverím im ani nos medzi očami.

zalka
15. okt 2015

@etuska11 vypisovala si registračný list ? také čosi ako ked si sa na dobrovolné hlásila ... ? lebo len tým sa dalo prihlásiť

etuska11
15. okt 2015

@zalka ak si dobre spomýnam tak hej, ale asi si to tam pôjdem radšej skontrolovať. Tých papierov bolo dosť takže či tok bol registračný list neviem. Ale bola to tuším taká zelená žiadosť.

zalka
15. okt 2015

@etuska11 farbu si nepamätám ... takže neviem potvrdiť