Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
@zalka ahoj, prosim ta, je jedno ci toto navysenie VZ sa urobi po skonceni riadnej RD alebo plati aj po neplatenej RD, pripadne po platenej RD zo zdr. dovodov?
a dalsia vec, povedzme ze mam denny VZ 45e, celu MD,RD,MD,RD som nepracovala, ale teraz rozmyslam, ze by som sla do okrskovej komiesie pocas trvania predlzenej RD zo zdr. dovodov, platia tusim 35e na den. mam nasetrenych vyse 30dni dovolenky, takze vyjde mi vysoky denny VZ po skonceni prac. pomeru, avsak vaham, ci mam ist do tej okrskovej komisie ci to neurobi nejaku sarapatu. dakujem
Dobrý večer prajem, @zalka chcela by som vás veľmi pekne poprosiť o radu: 21.10 2015 mi končí RD, pred tehotenstvom som pracovala na živnosť ale platila som si dobrovoľne do Sp vrátane príspevku v nezamestnanosti ( bez toho sa ten balík poistenia ani nedal dať). Pred živnosťou som bola nepretržite v stálom pracovnom pomere od r 2008. Mám teda nárok na podporu? A môžem si výšku podpory vylepšiť tak ako tu už bolo písané tým, že by som sa zamestnala čo i len na jeden deň? Na úrade mi s týmto nepomôžu ani po známosti, už som to skúšala 😢 A robota v nedohľadne keďže je malý stále chorý 😔 Ďakujem krásne.
Lebo ako živnostník som si prvý rok ani platiť nemusela a platila som 120 éčiek, čo je z platu 500 dosť. Keby som si chcela platiť viac tak, aby sa mi to oplatilo tak im tam nechám celú výplatu. A rok dozadu som si platila ešte ako zamestnanec pripoistenie do maximálnej výšky, ale tehotenstvo skončilo neúspešne. Tak mi neaká "dobrá pani" na sociálnej poisťovni dala informáciu, že keď si budem teraz platiť dobrovoľne tak sa mi započíta aj to predchádzajúce. Takže takto som sa nechala ogabať tým že mi poradili fundovyní ľudia.
@zalka Lebo ako živnostník som si prvý rok ani platiť nemusela a platila som 120 éčiek, čo je z platu 500 dosť. Keby som si chcela platiť viac tak, aby sa mi to oplatilo tak im tam nechám celú výplatu. A rok dozadu som si platila ešte ako zamestnanec pripoistenie do maximálnej výšky, ale tehotenstvo skončilo neúspešne. Tak mi neaká "dobrá pani" na sociálnej poisťovni dala informáciu, že keď si budem teraz platiť dobrovoľne tak sa mi započíta aj to predchádzajúce. Takže takto som sa nechala ogabať tým že mi poradili fundovyní ľudia.
@zalka fuuu tak aspoň to mi odľahlo. Ja som si to pýtala písomne, ale odbili ma že to oni nerobia. Najhoršie je že som im naliala do systému skoro 2000 éčiek, od 19 rokov som stále pracovala a keď niečo od štátu potrebujem tak toto sa mi vráti... Ďakujem ti moc krásne za tvoj čas, si zlatý človek 🙂 Takých ako ty je už v dnešnej dobe ako šafránu!!!
@zalka na SP som bola keď mi skončila MD, že nastupujem na RD a teraz som tam bola doniesť potvrdenie o zrušení živnosti tak som tam tú pani prosila, nech mi skontroluje či tam mám všetky potrebné náležitosti. Povedala že hej, len teraz podľa toho čo si mi napísala neviem, či mi to platia alebo nie, lebo žiadne vyrozumenie som samo sebou neobdržala...a neverím im ani nos medzi očami.

@zalka ahooj, no zas má na teba obrovskú prosbu.....stala sa takà vec, že som rátala s tým že mi vyplatia dovolenku v sume cca 600 € a vyberiem si 2 dni a ostatok nechám vyplatiť. Lenže Včera došla výplata v sume 375,44€. Volala som aj na mzdové, že mi to nesedí a odbili ma že je to ok,že tam boli zrážky do poisťovni a nech počkám na pásku.....Takže to teraz znamená, že vymeriavací základ sa bude rátať z tejto výplaty v čistom,čo som dostala alebo v hrubom a bude sa to ako deliť, ak mi skončilo. rd 25.09 a zmluva skončila 29.09 a čerpala som 2 dni dovolenky a 26-27 bol víkend? Už mi to nevydá však to maxum? :( :(