Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
@zalka ahoj a krásny večer prajem. Chcela by som ťa poprosiť ešte o jednu radu. Už som tu čo to počítala ale chcem si byť na istom nech ma zasa neogabú. Keďže nemám nárok na podporu, pôjdem sa zaevidovať na úrad práce, mali by mi platiť aspoň dôchodkové. S tým papierom potom pôjdem na sociálku a do zdravotnej? Lebo do 6 rokov veku dieťaťa by mi mali platiť, nie? Takto by to bolo pre mňa asi výhodnejšie, lebo malý môže ísť aspoň na tých 5 dní z mesiaca čo je zdravý do škôlky na 8 hodín a ak som to správne pochopila, tak by sa mal ten čas čo som zaevidovaná aj zarátať manželovi pri daňovom priznaní. Budem potrebovať na pracák aj všetky doklady keď na podporu nemám nárok? Vopred ďakujem moc za odpoveď.
zalka@ ahoj ,ako vidim si tu odbornik na tieto, no lutujem, ze som tieto diskusie nenasla skor☹.
Mam otazku. V roku 2011, som zacala tahat svoj matersky maraton.zamestnana, v praci od roku 2009.mala som retazovy porod, teda som z rodicaku prechadzala na matersku.
K 15.9.2015 Som sa so zamestnavatelom dohodla na ukonceni prac.pomeru dohodou,zaroven som sa od 16.9.15 prihlasila na urad prace. Rodicovsky sme dali od 1.10.15 na manzela, aby som si mohla vybrat podporu o ktoru som poziadala 16.9.15.
vyjadrenie mi prislo,ze rozhodujuce obdobie je od 16.9.2013 do 15.9.2015. a podpora minimalna:'(.
da sa s tym nieco? zamestnavatel ki poslal peniaze za dovolenku, to sa nezapocitava? Ani keby som ju cerpala 1 den,toho 15.9.15?dakujem za odpoved.
zalka@ pytam sa aj preto, lebo na nete som v jednej poradni nasla toto, je to odpoved od socialnej poistove Otázka
Antónia sa zamestnala v novembri 2008. Presne o rok neskôr nastúpila na materskú dovolenku. Posledná hrubá mzda pred nástupom na materskú dovolenku bola 550 EUR. Dieťa dovŕšilo 3 roky 6. decembra 2012. Antónia sa so zamestnávateľom dohodla na skončení pracovného pomeru k 7.12.2012. Bude mať Tonka nárok na dávku v nezamestnanosti? Ak áno, v akej výške?
Odpoveď:
Pokiaľ sa pani Antónia po skončení pracovného pomeru zaeviduje na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny ako uchádzač o zamestnanie, nárok na dávku v nezamestnanosti jej vznikne, pretože získala najmenej 730 dní poistenia v nezamestnanosti v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie. Ako doba poistenia sa jej totiž zhodnotí aj obdobie materskej a rodičovskej dovolenky, ktorú čerpala u zamestnávateľa.
Ak pani Antónii dňom skončenia rodičovskej dovolenky (6. 12. 2012) skončí aj pracovný pomer, t. j. neodpracuje ani jeden deň, výška dávky v nezamestnanosti sa vypočíta z vymeriavacích základov, teda z hrubej mzdy, ktoré dosahovala dva roky pred nástupom na rodičovskú dovolenku. Ak jej hrubá mzda bola zhruba vo výške 550 €, výška dávky v nezamestnanosti bude približne vo výške 225 € mesačne. Ak ale odpracuje po skončení rodičovskej dovolenky čo len jeden deň, pri výpočte dávky v nezamestnanosti sa bude vychádzať z vymeriavacieho základu (hrubý príjem), ktorý dosiahla za tento jeden deň.
@denisac ak dovolenku nečerpeš nezapočítava sa .. lebo z preplatenej a len preplatenej sa neplatia odvody do SP ..
aj tak čudné ale asi je to kvôli tomu, že si mala MD v tom rozhodujúcom období a to sa berie ako keby si bola poistená ale nemala si VZ preto ti dali z minima ...
Iné je ak v tom období máš 2 roky RD ak rozumieš.
Dakujem za odpoved, a teda staci cerpat jeden den dovolenky aby sa to vypocitalo z toho dna?
zalka@ Dakujem za odpoved, a teda staci cerpat jeden den dovolenky aby sa to vypocitalo z toho dna?
denisac@ malo by .. ale ty už s tým nič neurobíš .. tebe už podporu vyrátali
Hm, vsak ano☹, dakujem.
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Momentálne mi končí RD 3.11. s mojimi dvojičkami, do škôlky nás nezobrali, nepredĺžili nám RD ani zo zdravotných dôvodov. Ešte stále som zamestnaná, aj keď zamestnávaťeľ je ochotný mi podržať pracovné miesto ešte rok (možno??) čo je super, ale tým pádom ostanem doma bez peniažkov a tak sa žiť nedá. Pred materskou som pracovala cca 4 roky, hrubý príjem som mala 500 eur. Materskú som mala lepšiu ako plat, lebo som si doplácala do soc. poiťovne. Potom pokračoval rodičovský príspevok, no na dvojičky almužna, ale predsa. No a teraz neviem čo by bolo lepšie. Nevedeli by ste mi poradiť, čo by bolo pre mňa najlepšie ? Možno ste mali podobný problém ako ja. Za akúkoľvek radu vopred ďakujem 🙂
@majusqa77
@zalka
@majusqa77
@marcincinova
Môžem Vás pekne poprosiť o radu na predchádzajuci príspevok, Veľmi pekne vopred ďakujem 😉
@drahomira13 nikto za teba nemôže urobiť rozhodnutie,
či ostať rok bez príjmu
alebo ísť na UP a prísť o zamestnanie .. čo síce bude znamenať 6 mesiacov príjem ale potom sa zase dostaneš na úroveň bez príjmu ...
rozhodnúť sa čo je pre teba najlepšie musíš sama.
@zalka Ďakujem za odpoveď, aj keď nepomohla 🙂 Problém u mňa nie je rozhodnúť sa, ale to že nemám čas študovať možnosti, ktoré z mojej situácie vyplývajú 😒 Príjem by som chcela určite, a čo najvyšší, ako je možný z mojej situácie. V tom mám jasno, hypotéku a účty platiť treba 😎 Prísť o zamestnanie môžem tak, či tak, to mi nikto nezaručí, či mi naozaj budú držať miesto, a ak bude chcieť tak ma môže zamestnať znova, alebo skúsim niečo svoje. Chcela som sa poradiť, keďže tu máte skúsenosti 🙂 Za akúkoľvek odpoveď ďakujem 😵
@drahomira13
4.11.-5.11. čerpať 2 dni dovolenky,
skončiť PP 5.11. ... zvyšok dovolenky preplatiť ... a ak bude hrubá mzda 113 eur tak bude max. podpora cca 800 eur ...
@zalka Ďakujem za radu, určite sa to spýtam. 😉 😉 😉 dovolenku, by som mala mať nárok iba tú, ktorá sa mi nazbierala počas MD? Pri dvojičkách to bolo 40 týždňov, tak neviem, či sa mi nejaká dovolenka nazbierala, lebo starú dovolenku určite nemám, tak neviem, či mi nejaká hrubá mzda vyjde. Ešte raz ďakujem za tvoj čas a energy 🙂
@drahomira13 Za MD nárok na dovolenku je ... napíš presný dátum začiatku konca MD a dovolenka sa vyráta
@zalka Hneď zajtra volám do roboty, zase som múdrejšia,. 😅 Ďakujem, a príjemný večer, potom napíšem aj pre ostatné ako som dopadla, možno to niekomu pomôže 😉
@zalka, obraciam sa s prosbou o radu, keďže som nepochopila, ako sa určuje výška podpory: mám zmluvu na dobu neurčitú, zatiaľ som na RD, 23.1. moje dieťa dovŕši 3 roky, počas 2 MD sa mi nazbieralo asi 2 mesiace dovolenky + malo by mi byť vyplatené 2-mesačné odstupné, no ešte nemám dohodnutý termín výpovede, asi sa ma bude týkať 3-mesačná výpovedná doba, takže ak by som to ešte tento mesiac stihla, november-január
čo je výhodnejšie, čo sa týka výšky podpory: čerpať dovolenku napr. do konca januára a zvyšok preplatiť, lebo vyčerpať si dlhšie obdobie ?(ešte neviem, či budú ochotní mi ju preplatiť)

@zalka asi to skočím radšej skontrolovať, hneď ako bude malý bez teploty. Ešte raz ďakujem krásne a pekný večer prajem 🙂