icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

maryol
28. okt 2015

@zalka Ďakujem veľmi pekne!

zalka
28. okt 2015

@maryol rado sa stalo

riami78
30. okt 2015

Baby, poradte! Kamoska bola do 19.08.2015 na RD, potom cerpala 2 dni dovolenku, ostatnu jej preplatili, takze ma hr.mzdu 450,- eur za 2 dni. Ale hned dala ziadost na predlzenu matersku, lebo maly ma viac diagnoz. 22.09.2015 sa zaevidovala na UP, ale od 23.09.2015 je PN do 31.10.2015. Spatne jej priznali predlzenu matersku. Moze ist teraz na matersku a dokedy musi zacat cerpat podporu, aby jej ta maximalka neprepadla? Vdaka, lebo na uradoch jej nevedeli povedat. 😉

kocurcek
2. nov 2015

@zalka Ahoj, prosím ťa o radu, syn mal 01.09. tri roky, mala som deň dovolenky, všetko podľa tvojho návodu 😉 prišlo mi rozhodnutie zo sp o max podpore, a v tej istej obálke, že za mesiac september mi zastavujú podporu, pretože nemôže sa naraz brať aj rodičovský príspevok aj podpora. Keďže mal syn tri roky prvého, tak mi za sept. bol vyplatený aj rodičovský príspevok. Ako je to prosím ta? Teraz prídem o jeden mesiac dávky v nezamestnanosti? Alebo sa to len o mesiac posunie? Ďakujem vopred.

zalka
2. nov 2015

@kocurcek posunie sa o mesiac neboj

kocurcek
2. nov 2015

Ďakujem 🙂

tilka82
2. nov 2015

@riami78 oznac @zalka ,aby ti mal kto poradit 🙂

zalka
2. nov 2015

@riami78 bez poistenia môže byť 364 dní .... takže by mala zvažovať prepísať tú predlženú RP na manžela a ona sa evidovať na UP aby jej podpora neprepadla

riami78
2. nov 2015

@zalka teraz ma ale do vianoc brigady, tak keby bola na UP, nemohla by zarobit viac ako nejakych 140,- eur. Tak pojde teraz na rodicak a v januari 2016 da rodicak na muza a ona pojde na podporu. Co zarobi na tych dohodach nema vplyv na vysku podpory? Aj v januari sa jej to bude pocitat z maxima? Vdaka!

zalka
2. nov 2015

@riami78 ak má brigády tak si dosrala s prepáčením podporu ... lebo aj z brigád ak jej platia odvody .. poistenie v nezamestnanosti do SP .. tak sa jej aj tie brigády rátajú ... gratulujem vymyslela to rozhodne inteligentne ... namiesto toho aby sa zaevidovala na UP ... a získala max. podporu si ju znížila na minimum ... brigádami .. supeeeeeeeeer

riami78
3. nov 2015

@zalka to fakt? Na urade jej to nepovedali. Idem jej volat. Vdaka, zatial.

zoojis
3. nov 2015

V maji2015som dostala vypoved,firma sa rusila,ja som na RDdo marca2016,malu do skolky asi este nezoberu,zevraj mam narok vycerpat do dvoch rokov od vypovede podporu/bolo by to na pol roka/v akej vyske by bola,pred MD,RDsom tam robila5rokov za min. mzdu?

majusqa77
3. nov 2015

@zoojis narok na podporu mas do roka od skoncenia pracovného pomeru. podpora je 50% z vymeriavacieho zakladu

riami78
3. nov 2015

@zalka Volala som jej, 31.10. skoncila PN a od 01.11. sa ide zaevidovat na UP. Prijem nemoze mat o nieco viac ako 140 eur z dohod. Na rodicovsku pojde manzel. Takto jej vyjde max. podpora, ze?

zalka
3. nov 2015

@riami78 ak medzi časom nerobila čo nemohla bo bola Pn tak mala by výjsť ... max. podpora

riami78
3. nov 2015

@zalka Super! Od 01.11. je na dohodu, ale povedala som jej o tom max. prijme, aby neprisla o podporu.
Zalka, nedas do ip adresu, fakt aspon cokoladu by si si zasluzila, aj ked tvoje rady su asi na nezaplatenie. Dakujem velmi pekne! 😵

zalka
3. nov 2015

@riami78 hm... tak hádam to bude v poriadku ...

bbbea
4. nov 2015

@zalka ahoj prosim ta, odporucili mi ta z jednej skupinky 😉 uz to riesim s kazdym a nikde ziadna presna odpoved. 14.11. mi konci rodicovska. mam 8,5 dna dovolenky. Dohodli sme sa zo zamestnavatelom ze po skonceni RD ju zacnem cerpat a na 1 a pol dna nastupim do prace. Tym padom ukoncim mesiac a k 1.12. ukoncenie pomeru dohodou. Je to v poriadku ked chcem tu max. podporu. Lebo vsade pisu ze treba si 1-2 dni dovolenky a ostatne preplatit. Teraz mi nejde o to ze sa neoplati vycerpat dovolenku ale preplatit ale tu max podporu. ze ci to takto moze byt alebo len sa musi 1-2 dni cerpat a dost. DIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIK MOC AK ODPOVIES, SOM UZ ZUFALA.... 😒

zalka
4. nov 2015

@bbbea funguje to takto príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 56,5 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu

ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...

čiže sama vidíš, že ak budeš čerpať dovolenku do konca mesiaca tak max. podporu určite nedostaneš ...

bbbea
4. nov 2015

@zalka takze sa vratim opat na mzdove (co je moja svokra 🙂 hehe) a zas to zmenim a poviem jej ze budem cerpat iba jeden den dovolenky a ostatne nech mi preplatia a bude to ok!!! Lebo tak sa mi to najviac oplati...tak som to spravne pochopila? diiiiik

bbbea
4. nov 2015

@zalka leti srdce 🙂

zalka
4. nov 2015

@bbbea áno správne si pochopila ... PP treba skončiť 16.11. a plat v hrubom ak bude 113e tak bude max. podpora

bbbea
4. nov 2015

@zalka 14.11. je sobota, tak 16.11. v pondelok bude dovolenka a ukoncenie 17.11. ?

zalka
4. nov 2015

@bbbea 16.11. dovolenka
16.11. skončenie PP
17.11. evidencia na UP

ika33
5. nov 2015

Ahojte, chcela by som sa spýtať keď končí rodičovská dovolenka a zaevidujem sa na úrade práce je potrebné ísť aj niekam inam sa hlásiť, že už nie som na rodičáku? ( poisťovňa - som v Dôvere, sociálna poisťovňa, príp. iné úrady) Ďakujem za odpoveď.

dena1973
5. nov 2015

@ika33 Na SP, ak si bola prihlasena ako osoba starajuca sa o dieta ( aby za teba platil pocas RP dochodkove stat), tak sa treba odhlasit.

ika33
5. nov 2015

@dena1973 a ak somsa neodhlásila? Lebo ja som na úrade práce od 7.8.2015

ika33
5. nov 2015

totiž ja som sa na úrade práce pýtala, že kam všade mám ísť nahlásiť, že som neni na rodičáku ale na ÚP a tetuška povedala, že iba do zdravotnej pousťovní, čo je v mojom prípade Dôvera.

dena1973
5. nov 2015

@ika33 No ak si pri nastupe na rodicovsky porispevok prihlasovala na SP ako osoba starajuca sa o dieta (vyplnala si registracny list), tak je treba sa odhlasit. No nevadi ak si prihlasena mozes sa odhlasit aj teraz.

ika33
5. nov 2015

@dena1973 ďakujem, no som sa bála, že budem niečo musieť platiť alebo čo