icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

dena1973
5. nov 2015

@ika33 Nie nic sa neplati, len je treba sa cim skor odhlasit, ak si bola prihlasena.

adka12
5. nov 2015

Baby prosím vás poraďte mi. 26.3.2016 mi končí RD. Zamestnaná som bola od 1.2.2006, čiže 1 rokov. Už teraz viem, že do práce sa vrátiť nemôžem. Mám nárok na dávku v nezamestnanosti? V akej výške? Ako získam to maximum? Vyplatia mi 3 mesačné odstupné a dovolenku v jeden mesiac. Treba ísť aspon na den do práce alebo nie? Ďakujem za každú radu.

petra611
8. nov 2015

dobrý den, chcem sa spýtať či náhodou neviete, ked som počas RD pracovala na dohodu (1 hodina denne) či to má vplyv na výšku podpory. Z čoho mi ju vlastne budú rárať?

evittam
9. nov 2015

@petra611 Záleží od toho na akú dohodu a aké poistné z nej bolo platené.

tuzba
9. nov 2015

baby potrebujem poradit.....28.12.mi končí RD..takze mi staci vycerpat 1-2 dni dovolenky aby som ziskala maximalnu podporu v nezamestnanosti??ale cele tehotenstvo som mala rizikove čiže celych 9.mesiacov som bola na PN.nebude to vadiť??

lubka.xz
16. nov 2015

Baby, chcem sa spýtať, mozno tu ta otazka uz aj zaznela.

dna 13.11.2015 mi skončila RD, nastupila som spat do prace od 14.11.2015. Predpokladam, ze do konca roka budem pracovat, a potom pravdepodobne pojdem na urad práce, z dôvodu, nevyplácania miezd v našej firme,... ide to dole vodou, a nejak si nechcem robit dlh...
s čoho mi vypočítajú podporu? budem mat na nu vobec narok, ak budem pracovat od 14.11. do 31.12.2015? či je to blbosť, že som vobec nastupila? dakujem za každu radu.

evittam
16. nov 2015

@lubka.xz Tak podpora ti bude vyplatená z vymeriavacieho základu, ktorý budeš mať do toho 31.12. Ak by si chcela max.podporu, tak si mala vyčerpať jeden deň dovolenky,ostatnú si nechať preplatiť - jasné, že pri dohode o skončení prac.pomeru.

lubka.xz
16. nov 2015

@evittam dakujem.

tak no, uvidim, ako to pojde dalej....

lubka.xz
16. nov 2015

@evittam a kolko je max. podpora?

evittam
16. nov 2015

@lubka.xz Max.denný VZ je momentálne 56,4165 čiže 874,50 Eur.

nedvedovaz
16. nov 2015

Ahojte, chcela by som poradit, som na rodicovskej dovolenke, ktora mi konci 14.1., som stale zamestnana na TPP, chcela by som potom vyuzit davku v nezamestnanosti. Nasla som si teraz brigadu na max. 10 hodin tyzdenne. Ovplyvni to nejak vypocet davky a narok na nu. Dakujem za odpoved.

evittam
17. nov 2015

@nedvedovaz Ahoj, záleži akú máš dohodu - ak s nepravidelným príjmom, tak zamestnávateľ neodvádza poistenie v nezamestnanosti, tak to vplyv na tvoju podporu mať nebude ale ak s pravidelným príjmom, kde sa toto poistenie odvádza, tak ti to bohužiaľ "pokazí" dávku v nezamestnanosti....

nedvedovaz
17. nov 2015

@evittam Ahoj, ďakujem za odpoveď, bude to iba za mesiac november a december, potom si dohodu zruším ku dňu konca rodičovskej, alebo dá sa brigádovať aj počas dávky v nezamestnanosti do určitej sumy, niekde som to čítala, ale nie som si istá. Povedali mi, že môžem pracovať iba 10 hodín do týždňa, keďže som na rodičovskej.

evittam
17. nov 2015

@nedvedovaz Tak po prvé - áno môžeš pracovať popri poberaní dávky v nezamestnanosti - myslím, že je limit okolo 130Eur.
Po druhé - tak to ti povedali blbosť - popri rodičovskej môžeš pracovať koľko len chceš aj na TPP, živnosť,...
No a po tretie - je jedno či to bude mesiac,dva,týždeň a neviem koľko - ako som ti už napísala záleží od toho aká je to dohoda!

lubka.xz
17. nov 2015

baby, a este sa chcem spytat, ak by som sla od januara na podporu na 6 mesiacov a potom presla na predlzenu rodicovsku do 6 rokov moze sa to? Dieta musim mat doma, alebo moze chodit do skolky? dakujem.

1lienka1
28. nov 2015

Ahojte, chcela by som sa spýtať, v utorok mi konci rod.dov., v práci by som chcela dať výpoveď a zahlasit sa na úrad práce, mám nárok na nejaké dávky a z čoho sa to bude rátať? Pred pôrodom som si priplacala na dobrovoľne poistenie. Dakujem.

topas103
28. nov 2015

@1lienka1 tak ja som bola tiez v tejto situacii a ked si das 1 den dov vycerpat a ostatne preplatit vyjde ti max.podpora ak by si si dala vsetky dni preplatit tak ti nevyjde

mafinka219
28. nov 2015

ahojte 🙂 potrebujem aj ja radu troska 🙂 V roku 2009 som isla na MD -mala som vycerpanu celu dovolenku a rodic.dovolenka mi koncila 4.9.2012 isla som na 3dni do prace ,lebo som uz bola tehu -druhe babo a rovno po troch dnoch -na rizikove (PN) -malý sa narodil 24.1.2013 ,tiez mi konci rodic.dovolenka teraz v Januari 2016 ,maleho nezobrali do skolky tak mi nic ine nezostava ako dat výpoved v praci nech mam aspon podporu 6.mesiacov. Vobec sa nevyznam v týchto veciach,prosim o radu co mam vsetko urobit- odhlasit co kde a nahlasit 🙂a vlastne tu pisete aj dovolenke ako je to ked som ju mala vycerpanu pred 1.tehu a v 2.tehu som ,len 3 dni pracovala.... dakujem Vam dievcata 🙂

mafinka219
28. nov 2015

@zalka Ahoj ,prosim poradis mi 🙂 pisala som prispevok vyssie 🙂 dakujem 😉

blondiegirl
29. nov 2015

Ahoj, prosim o radu. Mala dovrsi 17.1.2016 tri roky. Do skolky nas nevzali. Som zamestnana este, ak by som chcela max. podporu ako dat v praci vypovet? A ako sa pocita podpora ak by mi dal vypoved zamestnavatel. Moj hruby prijem bol okolo 670€.

zalka
29. nov 2015

@mafinka219 za druhú MD máš nárok na dovolenku, nenapísala si presný termín začiatku a konca MD .. tak ti nepoviem koľko dní dovolenky máš, a MD sa berie ako keby si pracovala ...
a na max. podporu treba 1-2 dni dovolenky a zvyšok preplatiť a bude max. podpora ..

mafinka219
29. nov 2015

@zalka ahoj 🙂 dakujem, tak po prvej rodicovskej ,ktora mi koncila 4.9.2012 som isla do prace (3dni) a potom na PN 10.9.2012 na druhu matersku som nastupila 10.12.2012 a na rodicovsku (neviem ,hladam papier 🙂 ) ,ale je to tusim 34.týžd. 🙂-materska 🙂 dakujem

zalka
29. nov 2015

@mafinka219 bez dátumu skončenia MD nič nevyrátam

mafinka219
29. nov 2015

@zalka hladam papier, vsetko mam pokope ,ale toto tam nemam, zajtra si zavolam a pisnem,ale podla mojho vypoctu do 5.8.2013 ( 34.týz.) ,ale radsej zajtra Ti este pisnem ked si to zistim 🙂 nech to je 100% zatial Ti velmi pekne dakujem 🙂 si zlata,aspon nejake info zatial 🙂 ,že vobec mam narok na podporu 🙂

zalka
29. nov 2015

@mafinka219 hej hej je podstatné zistiť presný dátum ... kvôli kráteniu dovolenky ..

mafinka219
2. dec 2015

@zalka konecne som sa dovolala cez den,tak materska druha bola od 10.12.2012 do 4.8.2013 dakujem 🙂 😉

zalka
2. dec 2015

@mafinka219 za rok 2012 nemáš nárok na dovolenku
a za rok 2013 máš nárok na 11/12tin ročnej dovolenky .. pri 20 dnovom nároku je to 18 dní ...

mafinka219
2. dec 2015

@zalka dakujem velmi pekne 🙂 si zlata, velmi si mi pomohla 🙂 ĎAKUJEM .

zalka
2. dec 2015

@mafinka219 rado sa stalo

nedvedovaz
6. dec 2015

@evittam Ahoj, ďakujem za odpoveď, je to dohoda o pracovnej činnosti - je uzatvorená na 10 hodín týždenne. Je platná do 30.4.2016. Vyššie si písala, že závisí od toho či je to s pravidelným alebo nepravidelným príjmom. Ak tomu dobre rozumiem, napríklad jeden mesiac mám príjem, druhý nie, povedzme tretí mám príjem a nezáleží na sume, suma nie je rovnaká - závisí od počtu odpracovaných hodín. Mám dohodu zrušiť? Alebo ju môžem ponechať, nebude to mať vplyv na dávku v nezamestnanosti? 14. 1. mi končí RD, to je štvrtok, 15. mám nastup do práce, to je, mám si vybrať jeden deň dovolenky ( dovolenku mám vyše 25 dní ) a dať výpoveď k 15.1. a 18. ísť na UPSVAR sa zaevidovať a v ten deň ísť na SP? Prepáč, ale zisťujem, bojím sa že by dávku neuznali a čo potom, som samoživiteľka, takže mi na tom záleží. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. A ešte jedna otázka ma napadla, pri dávke v nezamestnanosti je nutné hlásiť sa na UPSVARe každý mesiac?