icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

zalka
6. dec 2015

@nedvedovaz vôbec si nepochopila čo sa týka pravidelný a nepravidelný príjem...
ak si prihlásená na dohodu s pravidelným príjmom tak si si dokašlala podporu v nezamestnanosti a v žiadnom prípade ju m aximálnu mať nebudeš

pravidelný príjem ... odvody ZP, SP - dôchodkové, nemocenské, v nezamestnanosti
nepravidelný príjem .. odvody ZP, SP - dôchodkové

akonáhle ti stiahli za november odvody do poistenie v nezamestnaosti a nemocenské ... tak si sa tou dohodou pripravila o max. podporu ...
a môžeš si zachrániť tak podporu max. 50% z platu hrubého pred MD ... lebo určite toto bude viac ako to čo máš teraz na dohodu ...
akú mzdu v hrubom si mala pred MD
akú mzdu v hrubom máš teraz na dohodu ...

evittam
7. dec 2015

@nedvedovaz Presne ako ti odpísala @zalka. Najskôr musíš vedieť aký typ dohody máš.

nedvedovaz
7. dec 2015

@zalka ahoj, dohoda zacala 20.11.2015, je to dohoda o pracovnej cinnosti, na 10 hodin tyzdenne. Odpracovala som 9 hodin v novembri. V decembri zatial nic. Mohla by som ju ukoncit do 20.12., s tym ze v decembri uz by som neodpracovala ani hodinu? Som stale v TPP kde by som mala nastupit po RD, teda po 14.1.. Na dohode je 2,53€/hod. A ak by som dohodu zrusila ku dnu skoncenia RD? Vsak pocas rodicovskej sa moze pracovat, pokazilo by mi to davku v nezamestnanosti?

nedvedovaz
7. dec 2015

@zalka este dodatok k predchadzajucemu prispevku. Dohoda o pracovnej cinnosti - brala som to ako brigadu.... Tak teraz neviem, chcela som si prilepsit, kedze som samozivitelka a asi som si to pokazila.....alebo da sa este nieco zachranit.

smelinka
7. dec 2015

Ahoj zalka, poprosila by som o radu, 7.12 teda dnes ma malý 3 roky a zajtra mám podpísať o 10.30 dohodu o skončení pp so zamestnávateľom a so mzdarkou mám dohodnutu na zajtra deň dovolenky plus zvyšok dni dovolenky mi bude preplatení. Chcem sa spýtať či nevadí, že podpíšem dohodu o skončení o 10.30 alebo radšej neskôr? alebo to nie je dôležité kedy? či to ovplyvní max.podporu,ďakujem

smelinka
7. dec 2015

Ahojte, viete mi prosím niekto poradiť? viď príspevok vyššie

evittam
7. dec 2015

@smelinka No tak čas podpísania dohody určite neovplyvní nič.

smelinka
7. dec 2015

ďakujem 🙂

nedvedovaz
8. dec 2015

@zalka ,
@evittam , Ahojte, ďakujem veľmi pekne za vyššie uvedené informácie, dnes som sa bola pýtať osobne, takže je to dohoda o pracovnej činnosti s pravidelným príjmom, takže dávka v nezamestnanosti nebude max., keby som to bola vedela skôr, tak za odpracovaných 9 hodín za november mi pokazí dávku.... som bola veľmi iniciatívna a chcela aspoň malých kúsočkom prilepšiť mojim deťom. Čo už. Zmluvu som ukončila. Nemohol by nejak zamestnávateľ dohody nahlásiť zmenu do sociálky dodatočne na nepravidelný príjem, ešte nebol výplatný termín ( len sa pýtam, ale odpoveď je asi nie )??? Len by som chcela odkázať všetkým mamičkám aby si najprv všetko naštudovali, radšej dva krát pýtali, aj keď vyzerajú ako hlúpučké a neboli potom sklamané.

evittam
8. dec 2015

@nedvedovaz Ak sa s ním dá dohodnúť a ešte nezaplatil odvody, tak by sa to mohlo dať spraviť.

zalka
8. dec 2015

@nedvedovaz súhlasím s @evittam ak sa dohodneš zo zamestnávateľom tak nepravidelný príjem by ti pomohol ... lebo takto si si strašne znížila podporu ... lebo sa berú všetky dni aj tie čo si neodrobila do toho výpočtu ...

blondiegirl
8. dec 2015

@zalka prosim o radu. Dcera dovrsi 17.1. tri roky. Ako dat v praci vypoved aby som mala narok na maximalnu podporu, a ako to je ked mi ju da zamestnavatel?
Dakujem

zalka
8. dec 2015

@blondiegirl 18.1. čerpanie dovolenky, 18.1. skončenie PP dohodou ... s preplatením dovolenky
ak dá zamestnávateľ platí to isté .. len plus odstupné na to máš nárok

januliks
9. dec 2015

Dobry den potrebolala by som poradit.moj PP trval od 1.1.2002 do 31.3.20011.Dalsi od1.4.2011 od 1.11.2012 do 26.6.2013 MD a od 27.6.2013 do 8.12.2015 RD. Dnes som nastupila do prace s tym ze asi v januari dostanem vypoved. Moja hruba mzda bola 600. Mam si cerpat 1 den dovolenky dnes a dat vypoveda ku ktoremu dnu alebo ostat pracovat.Ak by bola vypoved z mojej strany aky paragraf mam pouzit a budem mat narok na podporu? Dakujem

zalka
9. dec 2015

@januliks nárok na podporu máš, §60 skončenie PP dohodou ... a zajtra ukonči a daj si zvyšok preplatiť dovolenky aby si mala vyššiu podporu

januliks
9. dec 2015

@zalka dakujem krasne za radu si zlata🙂 Este sa spytam ak by nesuhlasil s dohodou , ja sa dam na marodku alebo OCR aky vymeriavaci sa mi bude pocitat a ci mi nejako pokazi podporu.2. Ak bude trvat na ukonceni pp od januara tak mi plynie 2 mes. Vyp lehota musi mi vyplatit odstupne.?dakujem

zalka
9. dec 2015

@januliks ak ti on dá výpoved ... podla §63 tak áno musí vyplatiť odstupné ...
a ak nebude súhlasiť ... tak na PN ... a ku koncu výpovednej lehoty začni pracovať alebo dovolenkovať ... pár dní ...

januliks
9. dec 2015

@zalka dakujem sa radu 🙂

zalka
9. dec 2015

@januliks rado sa stalo ... ale hádam sa dohodnete

januliks
10. dec 2015

@zalka este ak mozem poprosit o odsuhlasenie teraz mi vypocitali toto cerpanie dovolenky 2dni*38,7097=77,42 s preplatenie zostatku 851,61.Spolu Hruba mzda 929,03 Takze vymeriavaci pre podporu bude kolko prosim .dakujem

zalka
10. dec 2015

@januliks o kolko dní sa jedná? ale máš dosť neboj ..

januliks
10. dec 2015

cerpane 2 dni a preplatena 22dni. T tych 2 dni 77,42 berie odvody a z preplatenej nie .

zalka
10. dec 2015

@januliks tak to je zle ...
lebo aj s preplatenej dovolenky sa platia odvody do ZP a SP ...
ale do SP len z výšky 274,66 eur ... z tejto sumy majú byť platené odvody do SP
a z 929,03 eur sú platené odvody do ZP ...

januliks
10. dec 2015

Aha takze aby bolo uvedene cerpanie 2 dni v sume 77,42 a ostatne preplatenie dovolenky 851,61 aj s odvodmi ale dni uz neuvadzat len sumu?. no potrebovali by sme nejake" prakticke skolenie !"🙂

zalka
10. dec 2015

@januliks nechápem o čom píšeš

blondiegirl
10. dec 2015

@ zalka ak spravne chapem tak 18.1. cerpat dovolenku a zaroven 18.1. aj ukoncit pracovny pomer ?

zalka
10. dec 2015

@blondiegirl áno správne chápeš ... PP končí po šichte ... ak čerpeš dovolenku tá je tvojou šichtou ... tj. končí PP po dovolenke ... o 23,59 hodine ..
nie na další den ráno ani nič také ... končí PP v ten den kedy je posledná šichta

eminka13
5. jan 2016

@zalka ahoj....potrebovala by som poradiť ohľadom podpory. 16.1. má drobec 3 roky ale idem si požiadať o predĺženu rodičovskú zo zdravotných dôvodov dieťatka ale až 21.1. pretože ešte 20.1. ideme na alergologiu a odtiaľ tiež potrebujem posudok. Ale to ci mi to schválila je otázne. V prípade, že nie musím dať výpoveď. Preto sa ta chcem spýtať čo spraviť aby mi vyšla najvyššia podpora. Čerpať dovolenku 1 deň a potom PN alebo? Počula som, že max podpora 800 € je ak si vyčerpas 1 deň dovolenky a potom dáš výpoveď. Lenže ja musím čerpať viac azvkym budem vedieť či mi schválila tu predĺženu rodičovskú. Dakujem.

zalka
5. jan 2016

@eminka13 tak zatial požiadaj o neplatenú RD ... kým nerozhodnú čo jak dalej .. aby si ostala doma ale dovolenku aby si si nevyčerpala .. lebo časť musí ostať na preplatenie .. a nerozhodnutú o tom v jeden den ... na to si počkáš .. kým rozhodnú

matita
5. jan 2016

@zalka ahoj, smiem aj ja poprosit o radu? Prave mi konci po 6. rokoch rodicovska dovolenka, pred ktorou som bola /vlastne este stale som/ zamestnana na dobu neurcitu. Zostalo mi okolo 30 dni dovolenky, ktoru by som chcela ale podla moznosti aj celu vycerpat a az po nej sa prihlasit na Urad prace, kedze zrejme dostanem vypoved. Ale taktiez by som mala dostat viacmesacne odstupne. Viem, neuvadzam tu konkretne sumy, ale v zasade by som sa mohla dopracovat takto k maximalnej podpore?